جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 3 May 2024
 
۲
۲
معدن طلای واشنگتن در منطقه؛

سود داعش برای آمریکا چقدر بود؟

چهارشنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۰۷:۳۹
کد مطلب: 389655
در حملات هوایی نیروهای ائتلاف متشکل از بحرین، اردن، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی نیز سیلی از سفارشات تسلیحات نظامی و پروژه‌های امنیتی است که روانه شرکت‌های نظامی می‌شود که پیش‌تر دچار ضرردهی بوده‌اند.
سود داعش برای آمریکا چقدر بود؟
به گزارش جهان، بنا بر تحلیلی که دنیل دولوس در خبرگزاری فرانسه انتشار داده است، مداخله نظامی آمریکا در عراق و سوریه بر علیه داعش به “معدن طلا” تشبیه شده است. برای مثال، عملیات اخیر آمریکا با نام “عزم راسخ” نرخ سهام شرکت‌های تسلیحاتی آمریکا را بالا برده و میلیاردها دلار درآمد برای آن ها خواهد آورد. آقای دولوس معتقد است به دو شکل عمده این شرکت‌ها از جنگ‌ با داعش سود می‌برند: اول اینکه حملات هوایی آمریکا به مواضع نیروهای افراطی “دولت اسلامی” (داعش سابق) در عراق و سوریه باعث می‌شود که تقاضا برای خرید بمب، موشک و قطعات یدکی هواپیماهای جنگی بالا برود و دوم اینکه توسعه پروژه‌های دیگر از جمله ائتلاف کشورهای عربی بر علیه داعش نیز بر موج فزاینده خریدهای تسلیحاتی بر بازار راکد تسلیحات آمریکا رونق بخشیده و سود شرکت‌های نظامی را افزایش خواهد داد.

سود دوگانه کلان شرکت‌های آمریکایی از جنگ در سوریه و عراق


یکی از نمونه‌های سودهای کلان نظامی این جنگ برای شرکت‌های نظامی آمریکا موردی است که ذکر می‌شود: شرکت ریتئون اواخر سپتامبر قراردادی ۲۵۱ میلیون دلاری با پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) منعقد کرد. این شرکت طبق قرارداد باید برای نیروی دریایی آمریکا موشک‌های تاماهاوک بیشتری تولید و ارسال کند. روز ۲۳ سپتامبر که نخستین روز حملات هوایی نیروهای ائتلاف در سوریه بود ناوهای جنگی آمریکا ۴۷ فروند موشک تاماهاوک شلیک کردند. ارزش هر فروند از این موشک‌ها برابر با یک ‌میلیون و چهارصد هزار دلار است. طبیعی است که چه سود کلانی حاصل شرکت‌های نظامی آمریکایی خواهد شد. این نمونه از نوع یا شکل اول سوددهی جنگ در عراق و سوریه برای این شرکت‌هاست.

در نوع دوم فواید اقتصادی جنگ سوریه و عراق برای مجتمع‌های نظامی آمریکایی باید به سفارشات نظامی اتئلاف عربی علیه داعش توجه شود. در حملات هوایی نیروهای ائتلاف متشکل از بحرین، اردن، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی نیز سیلی از سفارشات تسلیحات نظامی و پروژه‌های امنیتی است که روانه شرکت‌های نظامی می‌شود که پیش‌تر دچار ضرردهی بوده‌اند. به‌علاوه، شرکت‌های امنیتی به قراردادهایی در رابطه با بازسازی و آموزش واحدهای دولتی عراق چشم‌ دارند. در عراق علاوه بر آمریکا و ائتلاف عربی کشورهایی دیگری نیز به حملات هوایی دست می‌زنند، از جمله این کشورها فرانسه است.

افزایش سود برخی از شرکت‌های آمریکایی


دولوس اعتقاد دارد که هم‌اینک به دلیل سود برخی از شرکت‌های تسلیحاتی آمریکا که به مجتمع‌های نظامی موسوم هستند، افزایش یافته است. برای مثال در سه ماه گذشته بهای سهام شرکت تجهیزات فنی و تسلیحاتی “لاکهید مارتین” حدود سه‌درصد افزایش یافت. این شرکت از جمله موشک‌های “هل‌فایر” تولید می‌کند که توسط هواپیماهای بدون سرنشین (پهپادها) آمریکایی شلیک می‌شود. موشک هل‌فایر نوعی موشک هوا‌ به زمین است که به عنوان موشک ‌ضد تانک و خودروهای زرهی در شرکت “لاکهید مارتین” تولید می‌شود. همچنین ارزش سهام شرکت‌های نورث‌روپ گرومن و ریتئون نیز از شروع عملیات نظامی اخیر آمریکا بالا رفته است.

جنگ با داعش و شکوفایی مجدد بازار تسلیحات


دولوس اشاره می‌کند با توجه به خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان و عراق شرکت‌های تسلیحاتی با ضرردهی و رکود مواجه بودند. بنابراین صنایع تسلیحاتی آمریکا پس از این رکود نخستین اخراج‌های کارکنان خود را آغاز کردند. بر این اساس، جنگ با داعش برای آن ها به عنوان خبری مسرت‌بخش و نجات دهنده تلقی می‌شود زیرا بازار راکد آنها دوباره به فعالیت ادامه خواهد داد. ریچارد ابولافیا از شرکت پژوهشی “تیل گروپ” در راستای تایید این واقعیت عنوان می‌دارد: «از دیدگاه صنایع دفاعی این جنگ عالی است».

این جنگ‌ها همچنین می‌تواند بودجه نظامی آمریکا را افزایش داده و به سود این شرکت‌ها دوام بیشتری بدهد زیرا وزارت دفاع آمریکا خریدهای خود را از این شرکت‌ها انجام می‌دهد. برای مثال بودجه ۶۵۰ میلیارد دلاری آمریکا که در سال ۲۰۱۴ به ۵۸۰ میلیارد دلار کاهش یافته بود، ممکن است افزایش یافته و رونق بیشتر صنایع تسلیحاتی را تسهیل کند. آمریکا با این وجود همچنان در فهرست بودجه‌های دفاعی کشورها در رده اول قرار دارد. هزینه این کشور تنها برای امور دفاعی بیش از مجموع هزینه‌های دفاعی هشت کشور بعدی در این فهرست است. این جنگ برای وزارت دفاع آمریکا نیز مفید بوده است. دولوس اعتقاد دارد که پنتاگون اینک دستاویز خوبی برای افزایش بودجه خود در سال‌های آتی دارد. این وضعیت باعث می‌شود که مقاومت کنگره در برابر افزایش هزینه‌های دفاعی پایین بیاید. همواره بر سر تعیین بودجه نظامی در داخل کشورها و در صحنه‌ی بین‌المللی حساسیت‌های خاصی وجود دارد و اغلب کشورها برای افزایش بودجه نظامی به بهانه‌ها و توجیه‌های خاصی دست می‌یازند.
منبع : رصد
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


چاه نکن بحر کسی اول خودت بعدا کسی
کشوری که بزرگترین کاسبیش صادراته سلاحه چه انتظاری ازش می ره؟