جمعه ۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 10 May 2024
 
۲
۱۹
چرا بايد به موج خبرسازي‌ اصلاح‌طلبان با ديده شك نگريست

آن «براندازي» چه بود، این «آشتي ملي» چیست؟!

سه شنبه ۲۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۱۶
کد مطلب: 502890
در روزهاي گذشته پيشنهاد آشتي ملي و ايجاد فضايي براي فعاليت برخي جريان‌هاي سياسي كه به دليل فتنه 88 از فضاي فعاليت انتخاباتي و حاكميتي منع شده‌اند، به سرتيتر روزنامه‌ها و رسانه‌هاي جناح‌هاي مختلف تبديل شده است.
آن «براندازي» چه بود، این «آشتي ملي» چیست؟!
به گزارش جهان نيوز، شخصيت‌هاي گوناگون اصلاح‌طلب با مصاحبه‌هاي گوناگون در خصوص ضرورت برقراري ارتباط با رأس نظام صحبت مي‌كنند و صد البته اين مسئله را پيش مي‌كشند كه حضور جريان‌هاي مختلف سياسي مي‌تواند امنيت كشور را در مقابل تهديدات بيگانه حفظ كند، حتي در اين ميان صحبت از اين است كه رهبري پدر جريان‌هاي مختلف سياسي كشور هستند و همه تلاش مي‌كنند تحت هدايت ايشان در كشور به فعاليت‌هاي سياسي بپردازند. صرف‌‌نظر از اينكه چنين سخناني تا چه ميزان از صداقت برخوردار است، نكته مهم اينجاست كه گره‌زدن پايداري و امنيت كشور در مقابل تهديدهاي خارجي تا چه ميزان به اين آشتي ملي پيشنهادي بستگي دارد يا اصولاً طرف‌هاي پيشنهاد‌دهنده مي‌توانند خود را در چنين زميني و با اين مختصات تعريف كنند.
نگاهي به تجارب گذشته و صدالبته تحليل‌هاي سياسي نشان مي‌دهد كه چنين نيست.
  
آشتي ملي چه مي‌گويد
ارائه پيشنهاد آشتي ملي از سوي برخي فعالان فتنه سال 88 براي برگشت به عرصه سياسي كشور مي‌تواند دلايل متنوعي داشته باشد. برخي به دنبال اين استدلال هستند كه درگذشت رئيس مجمع تشخيص مصلت نظام سبب چنين تغييري در استراتژي و رفتار اين عده شده است و برخي ديگر جدايي اين عده از فعاليت‌هاي سياسي و ترس از حل شدن در گفتمان اعتدال رئيس‌جمهور وقت را با چنين مسئله‌اي مرتبط مي‌دانند.
اين مسئله زماني جدي‌تر مي‌شود كه سخنان محمدرضا تاجيك از تئوريسين‌هاي اين جبهه را در گفت‌و‌گو با برخي روزنامه‌هاي اصلاح‌طلب مرور كنيم كه از تهي شدن گفتمان اصلاحات به دليل واقع‌گرايي بيش از اندازه و توسل به برخي جريان‌ها براي ايجاد فضايي جهت حضور در فضاي سياسي گلايه مي‌كند. با اين حال تمام اين دلايل تحليل‌هايي است كه در فضاي مجازي منتشر مي‌شود و آنچه به صورت رسمي از سوي طرفداران اين پيشنهاد مطرح مي‌شود، ايجاد استحكام داخلي در مقابل تهديدات بيگانه است؛ تهديداتي كه اغلب آن به روي كار آمدن دونالد ترامپ رئيس‌جمهور فعلي امريكا مرتبط مي‌شود.
  
تاج‌زاده چه گفت
در گفت‌و‌گوي مصطفي تاج‌زاده از محكومان فتنه سال 88 با خبرگزاري ايلنا آمده است: آشتي ملي يعني پذيرش تكثر از موضع برابري و يكساني نه اينكه يكي از ديگري عذرخواهي كند يا توبه‌نامه بنويسد و مواردي از اين قبيل. ما اگر اهل چنين كارهايي بوديم در سال‌هاي گذشته كه در زندان بوديم به چنين روش‌هايي متمسك مي‌شديم كه خودمان را نجات دهيم و بتوانيم سهمي از حكومت را به خود اختصاص دهيم. در بخش ديگري از اين مصاحبه آمده است: مسئله اين است كه وضعيت كشور بسيار خطرناك و پيچيده است و اگر به هوش نباشيم و دست ياري به يكديگر ندهيم و براي به رسميت شناختن يكديگر و تأكيد بر اشتراكات تلاش نكنيم، خدايي‌ناكرده در آينده با مشكلات و بحران‌هايي به مراتب حادتر از اكنون روبه‌رو مي‌شويم.
براي اينكه تا حدودي با شرايطي كه مصطفي تاج‌زاده به عنوان شرايط خطرناك ذكر مي‌كند، واقف شويم بايد به سخنراني رئيس دولت اصلاحات در 19 بهمن ماه سال جاري رجوع كنيم كه با اشاره به روي كار آمدن دولت ترامپ در ايالات‌متحده‌امريكا تصريح كرده بود: معتقدم الان بهترين موقعيتي است كه مي‌توان فضاي آشتي ملي را در كشور حكمفرما كرد.
حالا سؤال اينجاست كه اجراي چنين طرحي واقعاً مي‌تواند به امنيت ايران كمك كند.
  
لبه تيز فشار داخلي
در اينكه دونالد ترامپ رئيس‌جمهور امريكا موضع تهاجمي عليه ايران داشته است، هيچ شكي نيست. وي در طول روزهاي اخير بارها و بارها ايران را تهديد به انواع و اقسام تنبيهات مختلف كرده است و در يك مورد نيز بيش از 20 شركت و شخص ايراني و خارجي را به اتهام صدور تجهيزات ممنوعه به ايران تحريم كرده است. با اين حال آنچه تمام تحليلگران داخلي و خارجي برآن تأكيد دارند، عدم‌توانايي وي در اجراي تهديدات سخت عليه ايران است. كمااينكه وزير دفاع امريكا بارها برحفظ تعداد نيروهاي امريكايي در خليج‌فارس و عدم‌افزايش آنها تأكيد كرده است. حال سؤال اينجاست كه آيا بازگشت جريان‌هاي سياسي فوق تا چه اندازه مي‌تواند طرح‌هاي دونالد ترامپ عليه ياران را خنثي كند. بنا بر قاعده هر جريان سياسي براي نشان دادن تأثير‌گذاري خود با اتكا به شبكه‌هاي اجتماعي خود بخش زيادي از اقشار مختلف مردم را در راستاي هدف خاص بسيج كند و در خصوص استدلال فوق اين توان اجتماعي بايد براي مقابله با تهديدات ترامپ و امريكا عليه ايران بسيج شود.

نكته اينجاست كه تا پيش از سال 88 جريان فوق مي‌توانست چنين ادعايي داشته باشد اما در جريان فتنه سال 88 تمام شبكه‌سازي و توان اجتماعي اين جريان‌ها براي مقابله با نظام جمهوري اسلامي و لشكر‌كشي خياباني صرف شد، البته بماند كه اين جمعيت حاضر در صحنه نيز دولت مستعجل بود و با حضور گسترده اقشار مختلف و مشاهده استدلال‌هاي بي‌پايه و سست طرف مقابل اين جمعيت هم پراكنده شد. با اين تجربه آيا جريان‌هاي فعال در اين فتنه مي‌توانند ادعا كنند كه بار ديگر در راستاي حمايت از نظام به صحنه خواهند آمد و صد البته براي اقدامات گذشته خود نيز متأسف نخواهند بود. اقدامات اين جريان در سردادن «نه غزه و نه لبنان، جانم فداي ايران» چنان تلخ و گزنده بود كه بهزاد نبوي آن را دليل اصلي براي اخراج ايران از جريان حاكميت عنوان مي‌كند.

از سوي ديگر هم شاهد هستيم كه دونالد ترامپ رئيس‌جمهور امريكا در سخنان خود بارها نفوذ منطقه‌اي ايران و فعاليت در عراق و سوريه را يك تهديد جلوه مي‌دهد و خواستار اقدام عليه چنين نفوذي است؛ نقطه اشتراك جالبي كه بين اين سابقه و دشمني همچون ترامپ خودنمايي مي‌كند.
از ياد هم نمي‌توان برد كه بعد از اين فتنه بود كه تحريم‌هاي چندجانبه عليه ايران تشديد شد و منجربه سقوط پول ملي شد؛ تحريم‌هايي كه كشاندن مردم به خيابان‌ها با فشار اقتصادي و تكرار تجربه فتنه سال 88 يكي از اهداف آن بود كه صدا البته با هوشياري مردم و نظام به نتيجه نرسيد.
دهها دليل ديگر نيز وجود دارد كه جاي پرداختن به آنها در اين مقاله نيست.
  
داشتن شهامت عذرخواهي
با مرور جملات بالا به خوبي روشن مي‌شود كه فعالان فتنه بارها و بارها خواسته‌ يا ناخواسته به عنوان لبه تيز فشار خارجي در داخل ايفاي نقش كرده‌اند و چنين سابقه‌اي در هيچ نظام سياسي به اين سادگي قابل گذشت نيست، البته خسارات فتنه 88 نيز به تعبير رهبر معظم انقلاب اسلامي هنوز برطرف نشده و برخي شكاف‌هاي موجود در سطح جامعه نيز به همان رويدادها بازمي‌گردد. با در نظر گرفتن تمام اين شرايط پيشنهاد آشتي ملي از اين ديدگاه به هيچ عنوان براي هيچ حاكميت سياسي قابل پذيرش نيست چرا كه سوابق گوناگوني كه نمونه آن در بالا ذكر شده تناقض چنين امري را نشان مي‌دهد.

هيچ تضميني در حال حاضر وجود ندارد كه در صورت بازگشت چنين جرياناتي به عرصه فعاليت سياسي بار ديگر فعاليت‌هاي مخرب عليه امنيت ملي و ثبات كشور به راه نيفتد. شايد بهتر باشد براي بازگشت اين جريانات به عرصه سياسي بحث تبري جستن از اقدامات سال 88 مد نظر آنان قرار بگيرد، البته اين تبري جستن بارها و بارها در محافل داخلي و خصوصي مطرح شده اما به نظر برخي ملاحظات مانع از علني شدن آنها شده است. اين مسئله شرط اصلي نظام براي هر سخني در اين باره بوده و بارها و بارها از تريبون‌هاي عمومي اعلام شده است. حالا اين به خود تجديدنظرطلبان باز مي‌گردد كه از شهامت لازم براي چنين امري برخوردارند يا نه.

منبع: جوان
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


حسین
Netherlands
این حقیر قبلا هم عرض کردم که آشتی خوب است و بهتر است قبل از جنجال نامه را دید. اما آشتی ملی !!! نمی دانم لفظ درستی باشد.
با تمام درستی ها و نادرستی های دهمین دوره ریاست جمهوری ، دولت نهم جز فعالیت مثبت چیزی در پرونده ندارد. لذا این تلاش برای کسانی که پروند قابل قبولی در دوران خود ندارند به جایگزینی دولت موفق نهم چیست؟ با این سئول تمام بحثهای دیگر غیر ضروری می نماید.
بسیار خوب انسان جایزالخطاست ، بعد از اینهمه سال و این همه هزینه دیگر باید روشن باشد که اشتباه بود. چرا هنوز حرکت در مسیری استکه آرامش بسیار ضروری این دوره را برهم بزند؟
جای تاسف استکه فاموش کنم پدرم رخمت خدا رفت و منهم خواهم رفت و نباید فریب این دنیای بازیگوش را خورد.
یا حق
رضا
Iran, Islamic Republic of
سران فتنه باید در دادگاه محاکمه شوند و اعدام شوند.
اعدام یعنی اعدام
Iran, Islamic Republic of
جرات يك محاكمه را ندارين اونوقت دم از اعدام ميزني معلومه خيلي پرتي آقا رضا
محمد علی
Iran, Islamic Republic of
ناشناش کی جرئت نداره انگار شما فرق حماقت و با شجاعت نمی دونید حتما از نظر شما فتنه گرا که دروغ تقلب رو گفتن و شورش کردند و توحصرند و کسانی که به مسجد و پایگاه بسیج و عزادارای امام حسین(ع) حمله کردند خیلی شجاع هستند نه اینها احمق هستند این از عقلانیت و مهر و مصلحت نظام هست که برای نفع مردم و حفظ امنیت کشور با رئفت فعلا بجای مجازات که حکم بغی اعدام هست اینان را حصر کرده همانند حضرت موسی (ع) که بجای اعدام سامری اون رو ترد و تبعید کرد و یا حضرت امیرالمومنین (ع) که عایشه و عبدالله بن زبیر رو اعدام نکرد و آنان را مفتضح کرد و در مدینه حصر کردند
Iran, Islamic Republic of
اعتراض به نتیجه انتخابات حق طبیعی مردم و کانددایهاست و نامش براندازی نیست
Iran, Islamic Republic of
اعتراض به نتایج صحیح انتخابات یا زیر سوال بردن انتخابات حق هیچ کسی نیست و قانون این حق رو نداده که کسی بخاطر پیروزی رقیبش انتخابات رو زیر سوال ببرد این فقط کاندیدا هستند که اگر به فرایند برگزاری انتخابات اعتراضی دارند باید مستندات خودشون رو به شورای نگهبان ارائه بدهند که کاندیداهای فتنه گر بدون هیچ مدرکی دروغ تقلب رو بیان کردند و اعتراض نکردند بلکه برخلاف قانون شورش و آشوب کردند هر انتخابلتی یک کاندیدا پیروز می شود قرار نیست بازنده و طرفداراش بخاطر باختن کشور رو به آتش بکشند و انتخابات رو زیر سوال ببرند و اقدام به براندازی کنند و قانون و شرع و عقل چنین اجازه ای ناده است
Iran, Islamic Republic of
یعنی سربسته داره میگه اگه ماهارو به بازی نگیرین٬ اربابمون یه کاری میکنه پشیمون بشین. آره؟
Iran, Islamic Republic of
طرح آشتی ملی !!! حکایت قرآن بر سر نیزه کردن است .
سینا
Iran, Islamic Republic of
هاشمی رفسنجانی فوت شد
اصلاح طلبان باید حرف از آشتی ملی بزنند اون یکی هم باید نامه بنویسه به امام خامنه‌ای و تهدید بکنه
خیلی اینا پر رو هستند
مراد
Iran, Islamic Republic of
حتما برانداز دو نفر بودن اونم الان تو حصرن؟ نه برادر موضوع فراتر از این حرفاست یا باید یک محاکمه آزاد و علنی از همه طرفهای درگیر در حوادث بعد از انتخابات صورت گیرد تا هر کس به اندازه سهمش مجازات شود که متاسفانه توان این کار وجود ندارد و یا باید تن به مصالحه و آتشی ملی داد و الا آتش زیر خاکستر باقی خواهد ماند
Iran, Islamic Republic of
با فتنه فتنه كردن هم كاري از پيش نخواهد رفت و نظر مردم در تشييع ميليوني آيت الله هاشمي كاملا گويا بود تنها با آشتي ملي و وحدت مشكل حل خواهد شد
حسین
Netherlands
مطمئن نیستم که امت دوشقه و با هم قهر است. اگر هم بقیه نکات شما را بحث نکنم ، این کلمه ""ملی"" قابل قبول نیست و این نکته چیزی نیست بجز خود بزرگ بینی.
یا علی
Iran, Islamic Republic of
نصف بيشترجمعيت كه مابوديم ماراهم به حساب خودتون مي گذاريد فتنه گر
Iran, Islamic Republic of
آشتی با ملت راقبول داريم نه آشتي ملي وشرطش اعدام سران فتنه هست
Iran, Islamic Republic of
۲۲بهمن را فراموش نکن .
Iran, Islamic Republic of
22 بهمن مربوط به همه بود نه یک جناح خاص و نشانه عملی آشتی ملی
Iran, Islamic Republic of
این همه لشکر آمده به عشق رهبر آمده شعار نماز گذاران و تشیع گران بود
مهدی
Australia
باسلام
آخه آشتیه ملّی با کی ؟ با اوناکه اصل نظام را هدف گرفته بودند آخه مگه
میشه . بعد از آنهمه جنایتی که درسال 88 کردند وحاضر هم نشدند
که از خر شیطان پائین بی یاند ، ازکجا معلوم این آقایون دوباره فیلشان
یاد هندوستان نکند ؟ باید همان راهی را که مردم خواستارند انجام
بدهند . اون چیه بیاند پشت تلویزیون و اعتراف بکند وبگویند ما دورغ
گفتیم وازملّت شهید پرور عذر خواهی کنند و درتاریخ داریم ، که حر
که پیش امّام حسین رفت وگفت یا مرا بخش یا کردنم را بااین شمشیر
بزن واین آقایون هم راه را باید بروند وهیچ راه دیگه هم نیست .
کاظم
Iran, Islamic Republic of
هزینه ای که به کشور ومردم وارد شد را چه کسی باید جبران کند .؟
فتنه گران از روی سهو ونااگاهی مرتکب این اعمال نشدند بلکه با برنامه ریزی قبلی وهماهنگ بادشمنان این اب وخاک وارد گود شدند .
وحالا که از همه جا درمانده شده اند قران سر نیزه کرده ودم از اشتی میزنند.
اشتی با یزیدیان هرگز.