دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 6 May 2024
 
۱۲
۲۳
به بهانه روز جمهوری اسلامی؛

پاسخ 35 سال پیش امام راحل به ادعاهای این روزهای دولت‌های غربی و غربزده‌های داخلی

سه شنبه ۱۲ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۰۸
کد مطلب: 352425
امام(ره) با علم به این که دموکراتیک لفظ زائدی است، بیان می فرمایند که بالاترین دموکراسی و دموکراسی حقیقی در دل اسلام وجود دارد. این به آن معناست که مردم سالاری و اسلام در چارچوب جمهوری اسلامی، دو چیز متفاوت نیستند که حال به هم وصل شده باشند، بلکه ذاتاً و فی نفسه، بالاترین دموکراسی که از دموکراسی های غربی هم برتر است و هم متمایز، در دل اسلام وجود دارد.
پاسخ 35 سال پیش امام راحل به ادعاهای این روزهای دولت‌های غربی و غربزده‌های داخلی
سرویس سیاسی جهان نيوز - محسن سلگی: اوریانا فالاچی، خبرنگار ایتالیایی، شهریور ۱۳۵۸ به دیدار امام خمینی(ره) آمد و در مصاحبه با ایشان این پرسش را مطرح کرد که چرا امام خمینی(ره) با به رفراندوم گذاشتن «جمهوری دموکراتیک اسلامی» و افزودن قید دموکراتیک مخالف هستند.

امام(ره) با علم به این که دموکراتیک لفظ زائدی است، بیان می فرمایند که بالاترین دموکراسی و دموکراسی حقیقی در دل اسلام وجود دارد. این به آن معناست که مردم سالاری و اسلام در چارچوب جمهوری اسلامی، دو چیز متفاوت نیستند که حال به هم وصل شده باشند، بلکه ذاتاً و فی نفسه، بالاترین دموکراسی که از دموکراسی های غربی هم برتر است و هم متمایز، در دل اسلام وجود دارد، از این روست که امام(ره) افزودن قید دموکراتیک را لفظی زائد می دانند؛ همانند آن که کسی می گفت که جمهوری عدل اسلامی را به رفراندوم بگذاریم؛ تردیدی نیست که اسلام ماهیتاً مبتنی بر عدل است و البته عدل(عدل کامل و جامع) نیز متکی بر اسلام است.

به تعبیر شهید مطهری، عدل معیار اسلام است و هر آن چه عدل است اسلام می گوید و سپس آن که هر آنچه اسلام می گوید عدل است.

در پاسخ به این سوال فالاچی که: «حضرت امام! شما چرا از اول روی یک کلمه خط کشیدید و آن "دموکراتیک" است که رویش خط کشیدید و فرمودید: "جمهوری اسلامی" نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر؟ این کلمه (دموکراسی) که انقدر عزیز است، برای ما عزیز است، و شما خطش زدید و در کشور الآن باز در این باره صحبت می کنند.» امام (ره) می فرمایند:

«بله، این مسائلی دارد. یک مساله این است که این توهم، این را در ذهن می آورد که اسلام محتوایش خالی است از این، لذا احتیاج به این است که یک قیدی پهلویش بیاورند و این برای ما بسیار حزن انگیز است که در محتوای یک چیزی که همه چیزها به طریق بالاترش و مهمترش در آن هست، حالا ما بیائیم بگوئیم که ما سلام می خواهیم و اما با اسلاممان دموکراسی باشد.
اسلام همه چیز است. مثل این است که شما بگوئید که ما اسلام را می خواهیم و می خواهیم که به خدا هم اعتقاد داشته باشیم!...
این برای ما خیلی ناراحت کننده است که کسی یک همچو خیالی داشته باشد؛ این اولا.
و ثانیا، این کلمه دموکراسی که پیش شما انقدر عزیز است یک مفهوم مبینی ندارد. ارسطو یک جور معنی می کند، شوروی یک جور معنی کرده، سرمایه دارها یک جور معنی کرده اند؛ و ما در قانون اساسی مان نمی توانیم یک لفظ مبهمی که هر کس برای خودش یک معنی کرده است، آن را بگذاریم.
»

از این ها گذشته، امام(ره) با این بیان موجز، دریایی از معرفت دربارة مردم سالاری دینی را بر ما گشوده اند. متاسفانه بسیاری می پندارند که مردم سالاری مرهون رکن جمهوریت نظام است، حال آن که مردم سالاری را بیش و پیش از هر چیز باید در دل رکن اسلامیت نظام جستجو کرد و به روشنی یافت.

صدر اسلام و حیات مبارک پیامبر اعظم(ص) موید مردم سالاری ذاتی در دل اسلام است. پیامبر اعظم(ص) در جنگ احد با آن که می دانستند جنگیدن در بیرون شهر سبب شکست مسلمانان خواهد شد، اما مشورت را ارجح دانستند و در واقع پیروزی راستین را در ترویچ فرهنگ مشورت و جمع سالاری دانستند.

شیخ مفید(ره) مشورت پیامبر اعظم(ص) با یاران خود را صوری می دانست، چراکه پیامبر اعظم(ص) به وحی متصل است. با وجود این، پیامبر اعظم(ص) به نتایج مشورت متعهد بود. در باب پاسخگو بودن حکام نسبت به مردم، همگان داستان حلالیت طلبیدن پیامبر اعظم(ص) از مردی که به سهو عصا بر کمرش خورده بود را شنیده ایم؛ روایتی که شیعه و سنی بر صحت آن اجماع دارند.

شواهد از این قبیل در سیرة پیامبر اعظم(ص) و امام علی(ع) فراوان است. سخن اصلی این است که تلاش برخی فعالان وطنی و مدعی خط امام برای اخذ دموکراسی از غرب- بخوانید لیبرال دموکراسی- تلاشی عبث و بیهوده است. مدعیان خط امام فراموش کرده اند که امام (ره) بالاترین دموکراسی را ازآن اسلام می دانستند؟

نفوذ این انگاره باطل در برخی تیم های فکری دولت اعتدال نیز مشهود و تأسف برانگیز است. جای یادآوری دارد که پیشنهاد به رفراندوم گذاشتن «جمهوری دموکراتیک اسلامی» نخست بار توسط مهندس بازرگان مطرح شد و امام (ره) هم قاطعانه با آن مخالفت کردند. مخالفتی که رنجش و دلسردی بازرگان را در پی داشت.

امروز به صراحت برخی از جراید اصلاح طلب سعی در القای آن دارند که گفتمان اعتدال در دولت یازدهم، مسبوق به گفتمان اعتدال در دولت بازرگان است.

اگر نگاهی حتی اجمالی به روح حاکم بر گفتمان دوم خرداد بیافکنیم، حتی در ذهنیت رییس جمهور آن به صراحت می توان اعتقاد به لزوم اخذ دموکراسی از تجربة غرب را دید. پولیتیسین ها(سیاست مداران) و خصوصا پولیتولوگ های(سیاست شناسان) اصلاح طلب، با حفظ نام خط امام، اما دل در گرو نظریه های لیبرال و غرب محورانه داشته و با آرمان های اصیل اما(ره) وداع گفته اند.

در نهایت لازم است تا دولتمردان اعتدال، تمایز و تفارق خود با گفتمان بازرگان و دوم خرداد را نشان دهند. این تمایز و تفارق در بعد نوع نگاه به دموکراسی و موضعی که دولت نسبت به بیان معروف امام درباره نسبت اسلام و دموکراسی و دموکراسی راستین دارند، بیش از هر چیز لازم می نماید.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


احمد
United States
هر گونه عدول از دیدگاه و خط امام خیانت به انقلاب اسلامی و هر گونه اظهار به پایبندی به آن و اهتمام ورزیدن به افزودنی های غیر مجاز به آن ! به منزله نفاق در این خصوص است . آن موقع به اسم دموکراتیک و حالا به عنوان اعتدال یا هر چیز دیگر .
شکوفه
خداوند روح بزرگ امام را قرین رحمت خویش کند.ایکاش یک هزارم این تیزبینی در دولت بود.....
بی نام
زنده باد اصلاحات
Iran, Islamic Republic of
به جای زنده باد و مرده باد تامل کنید که آیا خط امام و اصلاحات با هم نسبتی دارند؟ میان جامعه مدنی خاتمی و مدینه نبی نسبتی هست؟که نیست
Iran, Islamic Republic of
اص... صحیح میباشد.
...
بابا صبح شده بلند شو . دیرت نشه الان زنگ میخوره ها!
زیتون سرخ
کدوم اصلاحات
اصلاحات مد نظر امام یا جرج سرس
سلام. من یه سوالی دارم، امام خمینی 12 بهمن 57 تو بهشت زهرا جمله ای گفتن با این مضمون که پدران ما در شکل گیری و تاسیس حکومت پهلوی نقش داشتن و ما و جوانان امروزی نقشی نداشتیم و پدران ما حق ندارند بجای ما تصمم بگیرن، در مورد جمهوری اسلامی هم همین نظر رو دارین؟ من متولد 66 هستم و هیچ نقشی تو تاسیس جمهوری اسلامی نداشتم
با اینکه بنده معتقدم نظام ضعف ها وچالش های زیادی دارد اما شما کمی فکر کن که دوست داری وقتی این نظام را ساقط کردی چه نظامی رو سرکار بیاری؟ قبله عالم که شده امریکا همین چند ماه پیش دولتش به خاطر درگیری با مجلس برسر افزایش سقف بدهی چند روز قفل کرد/ اگر صبح که می خوای بری سرکار سوار بی آر تی میشی تا خرخره آدمه درسته از این دست مشکلات در کشور ما و تمام کشورها زیاده/ قسمت بشه بروید هند ببینید که در آنجا مردم چگونه در قطار بر کله همدیگر سوار می شوند اما هیچکدام از این دلایل علت خوبی برای براندازی یک نظام نیست/ مثل این است که شما در خیابانی در تهران قدم بزنید و آشغالی روی زمین مشاهده کنید و بعد بگوید قالیباف باید استعغا بده/ به نظر من ما همیشه آنجایی بیشتتر ضرر کردیم که سعی کردیم از غبیها تقلید کنیم
پروانه
حکومت شاه انتخابات نداشت
اگرهم گهگاهی شبه انتخابات برگزار میشد نمایشی بود
شما تلاش بفرمایید در شکل گیری جمهوری اسلامی نقش داشته باشد: با شرکت در انتخابات.
از نظر حقوقی شرکت در یک انتخابات به معنای تایید آن سازوکار و سیستمی است که انتخابات را برگزار می کند
اگر هم جمهوری اسلامی را قبول ندارید تلاش بفرمایید حکومت دلخواه خود را تشکیل دهید، اگر جگرش رو دارید
ما در سال 57 تلاش کردیم شد!
...
و از ان سال تا بحال ملت هر سال در 22 بهمن این تصمیم را تائید میکنند . شما اینگونه فکر نمیکنید؟
Canada
رونوشت:
محمدجواد ظریف و مابقی دولتیها
مرگ بر آمریکا
امام حرفهای دیگری هم گفته
حرف امام که مهم نیست الان باید ببینیم ایت الله هاشمی چه تشخیص میدهند در ثانی شاید ایشان امام را در خواب دیده باشند و نظر امام تغییر کرده باشد
Canada
آقای هاشمی حالا چه میگویید؟
علی
United States
برادران جهان نیوز پس چرا به سخنان آیت الله مصباح درباره جمهوریت نظام نقد نمی کنید از شما توقع عدالت مداری داریم.
شما دخالت نکن!
عبدالله
جهان زیادی کاسه داغتر از اش می شوی !!! مردم خوب یادشان هست امام چه گفتند ونوشته ها هم در اختیار مردم هست تو مث ... دنبال حکومت اسلامی هستی !!! حکومت اسلامی نه جمهوری اسلامی همان حرفی که امام زدند خدا نکند یک ادمهای مثل ....حاکم شوند که پوست کله مردم کنده می شود وخودشان بی حساب در جامعه حکم صادر می کنند وفتوا می دهند!! وروزی صد اعدام در این کشور هیچ است !!!
رضا حاج موسی
باید خدمت شما عرض کنم که بسیار عالی وبه جا مطرح کردید اما فراموش کردید که استاد اعظم شما همین چند روز پیش افاضه فرمودند که امام بنابر مصلحت جمهوریت را قبول کردند راستی شما که لالایی بلدید چرا خوابتان نمی رود البته به خاطر اینکه خود را به خواب زده اید خوابتان نمی رود
خوب است یک نیم نگاهی هم به خودتان بیاندازید آنگاه مدعی خط امام بشوید هرچند که دراین هشت سال امتحان خود را پس دادید ونمره قبولی از طرف مردم نگرفتید ورد صلاحیت شدید
United Kingdom
همون طور که از دموکراسی قرائتهای مختلف شده ....
آصف
Iran, Islamic Republic of
فوق العاده حیرت زده شدم از نکان نغز و پرمغزی که در این مطلب هست. باید کتابها درباره این پاسخ امام راحل نوشت.
...
و شهدا نیز با خون خود امضا کردند که: جمهوری اسلامی نه یک کلمه بیشتر و نه یک کلمه کمتر و ما نیز تا خونی در رگ داریم چنین خواهیم گفت انشاالله