جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۳۵
۱۶۶
تحلیل تفصیلی از نقاط قوت و ضعف بیانیه لوزان

سرانجامِ ۱۲ خط قرمز مذاکرات هسته ای در بیانیه

علیرضا زاکانی
شنبه ۱۵ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۵۶
کد مطلب: 415516
علیرضا زاکانی متخصص پزشکی هسته ای و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در یادداشتی تحلیلی به نقد و بررسی نقاط قوت و ضعف بیانیه اوزان و فرصتها تهدیدهای پیش رو پرداخته است.
سرانجامِ ۱۲ خط قرمز مذاکرات هسته ای در بیانیه
جهان نيوز - علیرضا زاکانی: ضمن تشکر از تلاشهای جدی مذاکره کنندگان جمهوری اسلامی ایران در گفتگوهای فشرده اخیر، در این نوشتار سعی شده است با صرفنظر از نگاه های جناحی و حزبی و با رعایت انصاف به اجمال و مستدل به توافق لوزان پرداخته و مزایا و معایب آن را در کنار هم ببینیم تا کمک کار دولتمردان در ادامه مسیر و زمینه ساز برطرف کردن برخی اشکالات در متن نهایی شویم تا ان شاء الله در صورت توافق نهایی بیشترین برد را نصیب ملت رشیدمان نموده و با عبور از موانع ناجوانمردانه دشمنان انقلاب اسلامی با سرعتی بیشتر به قله های افتخار صعود کرده و از آلام و مشکلات موجود در جامعه بکاهیم، لذا این تحلیل می کوشد آنچه حاصل شده است را به اختصار و در نهایت خوش بینی، مبتنی بر متن اعلامی از سوی وزیر امورخارجه و گفته های افراد موثر دولت در مذاکرات و در بخشهای "تحلیل جزئیات بیانیه، فرصتها و تهدیدهای پیش رو" بیان نماید از این رو سعی خواهم نمود - علی رغم میل باطنی ام - از بیان واقع بینانه با توجه به گفتارها و بیانیه های طرف مقابل بویژه آمریکایی ها پرهیز نمایم تا لااقل توجه شود داده ها و ستانده های ما در این توافق تا اینجا در بهترین صورت متصور چه بوده است و چرا دشمنان قسم خورده ما بویژه آمریکایی ها تا این حد خوشحال و مسرور هستند.

الف) نقد بیانیه هسته ای و بیان قوتها و ضعفهای جزئیات آن

آنچه در جزییات می تواند مبنای نقد قرار گیرد، بررسی میزان رعایت چارچوبهای ترسیمی درون نظام ـ یا همان خطوط قرمز ـ برای مذاکرات با هماهنگی همه دست اندرکاران آن است.

اولین خط قرمز، تعیین نیازهای عملی کشور در صنعت هسته ای و پیش بینی رسیدن به آنها در توافق جامع بود که افق آن در میزان غنی سازی رسیدن به ۱۹۰ هزار سو (قابلیت تفکیک تخلیص اورانیم ۲۳۵ از ۲۳۸) اعلام شده بود. قاعدتا می بایست در توافق منتشر شده، مسیر توسعه زیرساختها و آماده سازی امکانات برای آن دیده می شد که متاسفانه باید گفت این ملاحظه رعایت نشده است. به عبارت دیگر تیم مذاکره کننده ایرانی پذیرفته است که با کاهش ظرفیت موجود سانتریفیوژ نصب شده از قریب ۱۹ هزار سانتریفیوژ موجود در نطنز و فردو به ۶۱۰۴ سانتریفیوژ در این دو مرکز غنی سازی رسیده که در واقع با غیرفعال بودن هزار سانتریفیوژ آن در فردو ظرفیت ما به ۵۱۰۴ عدد سانتریفیوژ نصب شده و فعال در نطنز از نوع نسل اول کاهش خواهد یافت و طی ده سال زمان مورد توافق و اعمال محدودیت برنامه های هسته ای با انجماد و عدم رشد زیرساخت ها و توسعه صنعتی بخش هسته ای دیگر امکان بهره برداری و توسعه در بخش غنی سازی میسر نبوده و برخلاف ضرورت استقلال و خودکفایی ایران عزیز، هفت سال دیگر ـ پایان قرارداد با روسیه ـ نمی توانیم سوخت مورد نیاز راکتور بوشهر را با توان مورد نیاز داخلی ۱۹۰ هزار سو - که در صورت تولید آن با نسل اول مورد توافق در بیانیه مشترک نیاز به توسعه زیرساخت و تولید، نصب و فعال سازی ۱۵۰ هزار سانتریفیوژ داریم که با تاسف در توافق لوزان مقرر شده است ایران فقط باید ۵۱۰۴ ماشین نسل یک فعال در نطنز داشته باشد. - تامین کنیم چه برسد به اینکه دولت محترم بخواهد در مسیر تحقق عملی قانون الزام دولت به افزایش ظرفیت نیروگاههای هسته ای تا بیست هزار مگاوات برق– که نیازمند سه میلیون و هشتصد هزار سو قابلیت تفکیک در کشور است – مصوب مجلس و یکی از نتایج حاصله از تحقیق دو ساله انجام پذیرفته توسط یکی از موسسات وابسته به دانشگاه استنفورد آمریکا در سال ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۵را اجرایی نماید.

خط قرمز دوم حفظ تاسیسات آب سنگین اراک بود که خوشبختانه تا حدودی رعایت شده است چرا که اصل آن مورد قبول اما منوط به تغییر قلب راکتور و بازطراحی آن شده است، که زمان آن معلوم و مشخص نیست. لذا خوش بینانه با تغییر در تکنولوژی آن و تحمیل هزینه ای چند صد میلیاردی با تاخیری چندین ساله (تجربه تلخ راکتور ۱۰۰۰ مگاواتی بوشهر که تا پیروزی انقلاب اسلامی در بهمن سال ۱۳۵۷ ، ۸۵ درصد آن ساخته شده بود و با عهدشکنی آلمانی ها بالاجبار توسط روسی ها بازطراحی شد و قریب سه دهه تا بهره¬برداری آن به تعویق افتاد.) امکان بهره برداری آن فراهم خواهد شد.

خط قرمز سوم، حفظ فعالیت در تاسیسات صنعتی نطنز و فردو بود به این معنا که در آنها غنی سازی صنعتی یعنی تزریق گاز به سانتریفیوژ در مقیاس صنعتی انجام شود. باید گفت این الزام در مورد نطنز با حذف ۶۵ درصد سانتریفیوژهای نصب شده - از جمله بیش از هزار سانتریفیوژ نسل دوم – تا حدودی مراعات شده اما درباره فردو خیر. آقای ظریف رسما اعلام کرد که سایت فردو از کارخانه ای صنعتی به محل تحقیقات فیزیک هسته ای پیشرفته تبدیل می شود! به اعتقاد بنده این تغییر ماهیت از تعطیلی و پلمپ آن نیز بدتر است؛ چراکه با برچیده شدن زیرساختهای صنعتی، در زمان مورد نیاز - مثلا نقض عهد طرف غربی - تقریبا بازگشت در زمان مناسب غیرممکن بوده و نیاز به زمان و هزینه بسیار دارد. ضمن اینکه اساسا چرا برای تحقیقات دانشگاهی باید چهل متر زیر زمین و زیر کوهی نود متری رفت و بیش از صد و سی متر ضریب اطمینان برای دسترسی ایجاد نمود؟! آمریکایی ها و غربی ها مکرراً دلیل حساسیت خود را نسبت به تاسیسات فردو عدم امکان انهدام و زدن آن اعلام نمودند و این در حالی است که بنا بر این بیانیه علاوه بر انهدام بسیاری از زیرساخت های آن بدستان خودمان با تغییر ماهیت و دلخوش نمودن خود به ابراز لفظ تحقیقات فیزیک هسته ای پیشرفته بی دلیل هزینه گزاف و بالایی را به کشور تحمیل خواهیم کرد و در کنار آن خواست غربی ها و در راس آنها آمریکایی ها را در بالاترین سطح تامین خواهیم نمود. به راستی چرا با ملت رشید ایران صادقانه صحبت نمی کنیم؟

چهارمین ضابطه، به رسمیت شناخته شدن حق غنی سازی صنعتی برای ایران و امکان غنی سازی در داخل کشور بود که در حد کمی بیش از ۵۰۰۰ دستگاه سانتریفیوژ محقق شده است. البته در این باره باید دقت شود که عدم توسعه ظرفیت غنی سازی صنعتی و نیز ارتقای فناوری دستگاههای مرتبط به مدت بیش از ده سال، زنجیره تولید داخلی را از تامین کنندگان مواد اولیه تا قطعه سازان این صنعت از بین خواهد برد که البته در صورت ضرورت با صرف هزینه و زمان زیاد بازگشت پذیر خواهد بود.

خط قرمز پنجم، خارج نشدن مواد غنی شده از کشور بود که ـ با کاهش سقف انباشت حدود نه هزار کیلوگرم مواد ۵ درصد موجود به سیصد کیلوگرم مواد ۳.۷۶ درصد و اکسید مابقی آن ـ مورد مداقه مذاکره کنندگان قرار گرفته است و این درحالی است که علاوه بر سقف پایین مورد توافق، برای توسعه و دانش هسته ای و ایجاد زمینه بهره برداری از این فن آوری در سایر حوزه ها از قبیل هوا و فضا، صنعت و دریانوردی و دیگر حوزه های صلح آمیز مرتبط به فن آوری هسته ای که نیازمند افزایش قابلیت و توانمندی سقف غنی سازی است، با این توافق در این جهت هم کشور خسران خواهد دید.

ششمین ضابطه برای مذاکره کنندگان آن بود که امکان تحقیق و توسعه در کشور چه در ماشین آلات چه در فناوری های مرتبط روز فراهم باشد که متن منتشر شده توسط وزیر امور خارجه کشورمان حاکی از مجوز توسعه در بخش ماشین های سانتریفیوژ تا سطح ir-۸ است؛ اما باید اذعان کرد، توسعه ماشین آلات و فناوری وقتی اثربخش خواهد بود که بتوان آن را در مقیاس صنعتی آزمایش نمود که متاسفانه امکان آن تا بیش از ده سال با این توافق فراهم نیست. هنوز فراموش نکرده ایم با اینکه در نسل دوم ir-۲ ما به تولید صنعتی رسیدیم و زنجیره ۱۶۴ تایی آن در سالن s۸ نطنز راه اندازی شد و در گود غنی سازی همین مرکز نیز هزار عدد آن نصب گردید لیکن بعلت گاز دهی به زنجیره ۱۶۴ تایی و بهانه وجود ناخالصی در خروجی این ماشین ها جلوی گازدهی به هزار سانتریفیوژ نسل دوم نصب شده گرفته شد. علی القاعده بطور طبیعی بسیاری از اشکالات در مسیر تحقیق و توسعه ماشین آلات در مقیاس صنعتی آن رخ می نماید و در مدل آزمایشگاهی به ظرایف و اشکالات صنعتی آن نمی توان پی برد. علاوه براینکه متاسفانه این توافق بسیاری از ظرفیت های فکری با انگیزه از خدمتگزاری در این عرصه را محروم خواهد کرد چرا که زمینه تحقیق آزمایشگاهی بدون امتحان در مقیاس صنعتی انگیزه ای برای نیروهای پرتوان و دانشمند داخلی بجا نخواهد گذاشت و بی شک این سرفصل توافق را به عرصه ای نه چندان جدی تبدیل خواهد نمود و فراتر از آن با انجماد ده تا پانزده ساله صنعت غنی سازی، دانش هسته ای امروز ما که فاصله ای جدی با سطح دانش جهانی دارد را نیز حسب ظاهر ده یا پانزده سال ولی عملاً بعلت سرعت رشد دانش در رقابت جهانی، ده ها سال عقب نگه خواهد داشت.

خط قرمز هفتم، دو مرحله ای نشدن توافق به معنای عدم تفکیک کلیات از جزئیات بود. با ملاحظه مفاد بیانیه منتشر شده فهمیده می شود که این ضابطه رعایت نشده است؛ چراکه با تغییر اسم و پافشاری بر آن نمی توان از زیر بار مسمی شانه خالی کرد. متنی که حاوی کلیات و برخی جزئیات است و دائما از تعهدات الزام آور دوطرف صحبت می کند، نمی تواند تنها یک بیانیه مطبوعاتی مشترک باشد و قطعا توافقی البته امضا نشده است. مگر اینکه وزیر محترم امور خارجه بیان کند که همه جزئیات و کلیات همین است که منتشر شده و لذا تک مرحله ای است! که البته تاکنون برعکس آن را بیان کرده اند و این درحالی است که در بیانیه خطوط تعهدی دوطرف آورده شده است؛ یا جناب آقای عراقچی درباره بیانیه مطبوعاتی مشترک که در لوزان قرائت شد، گفتند" هیچ بار حقوقی ندارد ولی بار سیاسی دارد."

الزام هشتم، شفاف و غیرقابل تفسیر بودن توافق بود. نیازی به توضیح ندارد که این الزام با توضیحات متفاوت و متون مغایری که از سوی طرفین منتشر شده و هریک بر گفته خود تاکید دارد نمی تواند رعایت شده تلقی شود، هرچند ما متن اصلی را متن وزیرخارجه خود بدانیم که فعلا می دانیم ولی اشکال جدی متن مورد قبول جناب آقای ظریف هم این است که موضوعات و تعهدات ایران شفاف بوده ولی در خصوص تعهدات طرف مقابل مبهم و غیرشفاف نکاتی ذکر شده است که بی شک این موضوع مشکلات پیش رو را صدچندان خواهد نمود.

خط قرمز نهم، برگشت پذیر بودن تمامی تعهدات ایران بود. همانطور که گفته شد این خط قرمز درباره فردو و تغییر و کاهش اورانیم ذخیره شده در کشور اصلا رعایت نشده است و درباره سایر تعهدات نیز با زحمت بسیار میسر خواهد بود، چرا که جمع کردن سانتریفیوژها در نطنز و یا تغییر هسته راکتور اراک، برای شروع مجدد نیاز به سالها زمان دارد.

ضابطه دهم، عدم ورود به موضوعات غیرهسته ای است. اگرچه در متن منتشر شده از سوی وزارت خارجه ایران هیچ نشانه ای مبنی بر تخطی از آن به چشم نمی خورد ولی در اظهارات طرف مقابل نکاتی بسیار خطرناک مطرح شده است که زمینه ساز ورود غیرمسوولانه آنها به سمت سایر حوزه های اقتدار نظام اسلامی است. این نکات نیازمند پاسخ قاطع مقامات دولتی و تیم مذاکره کننده ایرانی و اقدامات عملی باطل نمودن اظهارات و دسیسه های محور غربی است که با کمال تعجب مذاکره کنندگان ایرانی منفعلانه در داخل کشور به رد ظاهری اظهارات طرف غربی پرداخته و از مردم درخواست اعتماد به خودشان را می نمایند بدون اینکه در سطح مجامع بین المللی تحرکی در مقابل این گزافه گویی ها داشته باشند.

خط قرمز و الزام یازدهم شفافیت در چارچوب معاهدات بین المللی و حفظ چارچوب امنیتی و منافع ملی است که در این خصوص نیز به هیچ وجه در بیانیه رعایت مصالح و قانون صورت نگرفته است، بطوری که در این توافق با قبول موقت پروتکل الحاقی و وعده تصویب آن و بالاتر از آن قبول چارچوب های نظارتی سخت گیرانه و ویژه برای سالیان طولانی ضمن ایجاد زمینه بهانه جویی بدست دشمنان این کشور عملاً مصالح امنیتی جامعه را نادیده انگاشته و ضررهای بسیاری را متوجه کشور خواهد نمود.

خط قرمز دوازدهم ـ که عملا مهمترین مطالبه مردم از مذاکره کنندگان نیز بوده و هست ـ لغو یکجای تمامی تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران آنهم بصورت جزئی از توافق و نه نتیجه آن است؛ به این معنی که لغو تحریمها منوط به اقدامات ایران نباشد و همزمان با اجرای تعهدات ایران تحریمها لغو گردد. از آنجاکه هنوز زمان اجرای تعهدات دوطرف مشخص نشده است، با اعتماد به اظهارات مقامات مذاکره کننده خود و نیز قول صریح رییس جمهور محترم، خوش بینانه می پذیریم که این اتفاق رخ خواهد داد. اما نمی توانیم تردیدهای جدی خود را در این باره اظهار نداریم که لغو تحریمها را مشروط به راستی آزمایی انجام تعهدات ایران کرده اند و متاسفانه متقابلاً تضمین انجام رفع همه تحریم های هسته ای و لغو قطعنامه های ظالمانه شورای امنیت در بیانیه مبهم بوده و ناظر بی طرفی نیز برای ارزیابی طرف غربی در عمل به وعده ها و توافقات فیمابین معلوم نشده است؛ در حالی که آژانس که ارتباط نادرست آن با آمریکا و متحدان غربی او معلوم است می بایست انجام تعهدات ایران را تایید نموده و سپس تحریم ها لغو شود.

ب) فرصتها و بایدها پیش رو؛

مهمترین نکته ای که باید به آن توجه کرد، ضرورت توجه همه مسوولان به نقش بی بدیل رهبر معظم انقلاب در این مسیر است. انجام مذاکراتی چنین سخت و سنگین بدون راهنمایی های دقیق و بیانات علنی قاطع، هوشمندانه و منطقی ایشان، قطعا هیچ دستاوردی ـ چه حداکثری از دید موافققان توافق و چه حداقلی از دید منتقدان آن ـ برای ملت ایران به دنبال نمی داشت و در آینده نیز نخواهد داشت؛ لذا شکر این نعمت بر همه مسوولان و مردم ـ خصوصا تیم مذاکره کننده ـ لازم است.

نکته دوم، شفاف شدن بیش از پیش دلایل بی اعتمادی مردم ایران به هیات حاکمه آمریکاست. اگر قرائت مذاکره کنندگان خود از بیانیه را بپذیریم که در این نوشتار بنا را خوش بینانه بر آن گذاشتیم، تناقض گفتار و رفتار آمریکایی ها از دقایقی پس از اعلام توافق عملا به معنی دروغگویی و عهدشکنی آمریکایی ها خواهد بود و چهره کریه شیطان بزرگ را آشکار تر نموده است.

نکته سوم، شفاف شدن دروغگویی چندین ساله دشمنان ملت ایران مبنی بر ساخت سلاح هسته ای توسط جمهوری اسلامی ایران است؛ چراکه به زعم آنها اگر ایران سلاح هسته ای را بازدارنده می دانست و به دنبال آن بود قطعا به هیچ قیمتی حاضر به عبور از آن نبود علاوه براینکه بازرسی های فراقانونی آنها نیز هیچ چیز را برای بهانه جویی بدست دشمنان کینه توز مردم مسلمان ایران بویژه آمریکا نداد و سندی بر صداقت و حقانیت نظام اسلامی شد. این مقطع نیز با شفاف سازی و ابهام زدایی فرصت جدی برابر انقلاب اسلامی در اشاعه قدرت نرم در سراسر جهان را بیشتر از گذشته فراهم نموده که باید آن را غنیمت شمرد و از فضای موجود بهره جست.
نکته چهارم الگو شدن ملت ایران در ارائه مدل موفقی از مقاومت در پیشگاه ملتهای مستضعف و مسلمان منطقه و جهان است. ایران اسلامی به موازات پیشبرد اهداف الهی و انسانی خود در کمک به مستضعفین عالم و مواجهه با مستکبرین، توانست آنها را وادار به پذیرش حق پیشرفت هسته ای خود نماید؛ اگرچه سرعت آن کند میشود که در این خصوص می بایست حداقل محدودیت را با شفاف سازی منطقی و اطمینان آور پذیرفت.

نکته پنجم اینکه کشورهای غربی با به رسمیت شناختن حق غنی سازی برای ایران، عملا ایران را به عنوان یک قدرت برتر هسته ای پذیرفته اند و این فرصت مناسبی برای دولت است تا کشورمان را در مجامع بین المللی خصوصا شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی در جایگاه شایسته خود بنشاند. تلاش برای عضویت دائم ایران در شورای حکام حداقل اقدام در این راستا ارزیابی می شود.

نکته ششم فرصتی است که برای مجلس شورای اسلامی فراهم شده تا مبتنی بر اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی، قبل از امضای این توافق الزام آور بین المللی آن را تدقیق و تصویب نماید.

اگر ورود مجلس در زمان مذاکرات به هر دلیلی پذیرفته نمیشد، در تعیین جزئیات توافق ـ خصوصا بحث اجرای پروتکل الحاقی و سایر تعهدات ایران ـ ورود مجلس هم عین قانون اساسی و یک ضرورت است و کمک کار دولت نیز خواهد بود؛ لذا تشکیل کمیته ای تخصصی برای این موضوع در مجلس برای سه ماه آتی و تعیین دقیق تعهدات ایران و طرف های مقابل در مجلس برابر اصل ۷۷ و بخصوص ۱۲۵ قانون اساسی و تفسیر شورای محترم نگهبان از آن بسیار ضروری است.

نکته هفتم که به نظر بنده بسیار مهم است آنکه آسیب اجتماعی ناشی از به رای گذاشتن حق هسته ای ملت ایران در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در این بیست ماه با تدبیر رهبر معظم انقلاب بازسازی شده و لزوم برخورداری ایران از فن آوری صلح آمیز هسته ای مجددا به خواسته و شعار قاطبه مردم ایران با هر گرایش سیاسی مبدل شده است. این امر را باید پاسداشت و بر آن تاکید ورزید.

نکته هشتم، بی شک بخشی از کوتاه آمدن حداقلی نظام سلطه در توافق مربوط به آن حرکت جدی و الهام بخش در حمایت از حرکت های مردمی الهام گرفته از انقلاب اسلامی در مقابل دولت های دست نشانده آمریکا و یا تروریسم دولتی و غیر دولتی مورد حمایت آمریکا و متحدانش در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقاست که باید آن را پاس داشت و به تقویت آن پرداخت.

نکته نهم فرصت کسب شده برای پیگیری جدی تر خلع سلاح هسته ای جهانی خصوصا قطع ید رژیم غاصب صهیونیستی از داشتن سلاح هسته ای است. آمریکا با داشتن هفت تا ده هزار کلاهک هسته ای و اسرائیل کودک کش با ۲۵۰ تا ۴۰۰ کلاهک هسته ای امروز در موضع مطالبه گری هستند در حالی که فرصت کسب شده باید محلی برای قیام عمومی کشورها و مجامع حقوقی در حرکت به سمت جهانی عاری از سلاح های هسته ای و کشتارجمعی قرارگیرد.

اما نقاط تهدید و نبایدهای مبتنی بر آن نیز بسیار مهمند:

نکته اول در این باره، احتمال برآورد اشتباه و غلط دشمنان ملت ایران از نتیجه مذاکرات است که بخواهند وانمود کنند یا عده ای در داخل گمانه آنها را تقویت نمایند که فشار تحریم و زور عامل مذاکره از سوی ایران بوده است. حداقل پاسخ به این خیال خام، وضعیت اسفبار آمریکا و هم پیمانان منطقه ای آن است که برخی ملتها تنها با الهام گرفتن از الگوی انقلاب اسلامی اینچنین دست استکبار را زیر سنگ بیداری اسلامی قرار داده اند.

نکته دوم، احتمال غفلت از ساخت درونی کشور توسط مسوولان اجرایی کشور است که متاسفانه در بخشهایی از دولت اعتقاد و التزام عملی به سیاستهای اقتصاد مقاومتی و اقدامات جدی برای ایجاد مصونیت درون زاد و بی اثرکردن حربه دشمنان ملت رشید ایران دیده نمی شود.
نکته سوم، تنزل موضوع مذاکرات هسته ای به خواسته های جناحی و انتخاباتی است. زمزمه برگزاری جشن برای نتایج این مذاکرات از سوی حامیان دولت و همفکران سیاسی اش تنها در همین چهارچوب ارزیابی می شود چراکه اساسا خوشحال نشان دادن خودی ها از توافقی که بالاخره با دادن امتیازات بسیاری به دست آمده نمی تواند ذوق زدگی مفرط ایجاد کند و آدرس غلط به دشمن خواهد داد.

نکته چهارم، ضرورت پرهیز موافقان سیاسی دولت از جوزدگی مزمن و همچنین پرهیز مخالفان سیاسی دولت از ایجاد جو سرخوردگی و افسردگی است؛ چراکه نه از آرمانهای انقلاب کوتاه آمده ایم و نه کسی جسارت تدارک جام زهری دیگر را خواهد داشت. همچنانکه می توان گفت قطعا امکان رسیدن به توافق بهتر هم میسر بود و نتیجه کنونی براساس بضاعت این دولت بود و در ماه های آتی می بایست این کاستی توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی و سایر مسئولان منجمله مذاکره کنندگان هسته ای جبران شود. تداوم این دوگانه ذوق زدگی و سیاه نمایی، نتیجه ای جز دوقطبی سازی هلاک کننده منافع درازمدت ملت ایران به دنبال نخواهد داشت.

نکته پنجم آنکه احتمال جدی می رود نظام سلطه پس از لغو تحریمهای مرتبط با برنامه هسته ای ایران، همان تحریمها را مجددا به بهانه های واهی جدید نظیر نقض حقوق بشر، تروریسم و برنامه موشکی ایران احیا و به اجرا گذارد؛ این مساله ای است که باید مورد توجه همه مسئولان بویژه دولتمردان و تیم مذاکره کننده ما بوده و تضمین های لازم در خصوص جلوگیری از این شیطنت اخذ شود.

نکته ششم، عدم فضای شفاف و صریح و صادقانه در بیان واقعیت های تلخ و شیرین این توافق اولیه است که خود مشکلات جدی بعدی را ایجاد خواهد نمود. بیان نادرست برخی از اعضای تیم مذاکره کننده و بخصوص بیان ریاست محترم جمهوری در دستیابی به شعارهای انتخاباتی چرخش همزمان سانتریفیوژ با گردش چرخ کارخانجات و یا کسب همه خواسته های مشروع ایران در توافق سبب خواهد شد که هم زمینه فشار طرف غربی برای سه ماه آینده بالا رفته و توفیقات کم توافق را نیز کمتر نماید و هم با عملی نشدن وعده ها در آینده نه چندان دور میان مردم عزیزمان یاس و نا امیدی و در بین ملل جهان چهره مشعشع مردم شریف ایران را بعنوان یک شکست خورده ملکوک کند.

نکته هفتم، اعتماد مجدد و چند باره به طرف های مذاکره کننده بویژه آمریکاست. چرا در روند مذاکرات از شکاف بین شرق و غرب (روسیه و چین در مقابل آمریکا و سه کشور اروپایی) استفاده کافی نشد تا منافع بیشتری نصیب ایران شود؟ در توافق ژنو ما صادقانه به تعهدات خود عمل کردیم و طرف مقابل تعهدات کم خود را نیز ناقص انجام داد و به بهانه های مختلف از تعهداتش طفره رفت، لذا قابل تامل است که چرا تیم مذاکره کننده از گذشته عبرت نگرفته و مسیر درستی را برای محکم کاری و شفاف سازی درست و دریافت تضمین های اساسی انجام تعهدات طرف مقابل طی نمی نماید؟!

نکته هشتم، ریاست محترم جمهوری در نطق خویش صحنه رخ داده در توافقات را وفق مراد خواندند و آرزو کردند در سایر حوزه ها نیز با همکاری بین المللی مشکلات را مرتفع نمایند. این تحلیل نادرست و برداشت غیرواقع از اتفاق رخ داده در توافق اگر بخواهد به حوزه های دیگر مورد نظر نظام سلطه تسری یابد، راه مداخله جدی آنان را در ایران اسلامی، منطقه و جهان باز خواهد کرد لذا از ابتدا باید با واقع بینی مکر و حیله مزورانه آمریکا را دید و با خوش باوری شعار نداد و آرزوهای خویش را بعنوان دستاورد بر زبان نیاورد.

نکته نهم، ارتباط مستقیم رفع مشکلات کشور با تفاهم هسته ای و شرطی نمودن جامعه برای عدول از مواضع آرمانی دیگر به بهانه رفع مشکلات است؛ ضروریست مسئولان دولتی در اظهارنظرها و اقدامات خود دقت نموده و بی پروا مسیر مورد نظر دشمنان کشور و رسانه های بدخواه مردم رشید ایران را هموار ننمایند. توجه به این نکته ضروریست که تیم مذاکره کننده با داشته هایی مذاکره کرد که ملت رشید ایران با هزینه زیاد به دست آورده است و خونهای مظلومی به پای پیشرفت فنی و صنعتی ایران در زمینه هسته ای ریخته شده است، لذا همگان باید بکوشند تا با پاسداشت عزت و عظمت ملت ایران و نگه داشت خون بهای پرداخته شده مسیر پیش رو را با نرمشی قهرمانانه به سمت آرمان ها طی نمایند.

در خاتمه ضمن آرزوی مجدد انجام توافق عادلانه و شرافتمندانه که حقوق ملت ایران و عزت ایشان حفظ شود معتقدم می بایست تیم مذاکره کننده به سوالات زیادی در خصوص دلایل عدم رعایت بسیاری از خطوط قرمز پاسخ داده و از بیان جملات کلیشه ای خودداری نمایند، گرچه مطمئناً ارائه توضیحات تفصیلی در افکار عمومی بخصوص نخبگان، رسانه ها و بویژه مجلس شورای اسلامی نیز مطالبه خواهد شد.

علیرضا زاکانی
متخصص پزشکی هسته ای و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران
۱۵/۱/۱۳۹۴
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


نکات قرمز رعایت شده توسط مذاکره کنندگان به نظر شما؟؟؟؟
به نظرمن این توافق بسیار بسیار عالی و پر برکت برای مردم ایران خواهد بود و مردم ایران را از شر تحریمها و به سوی امیدی دیگر سوق داده و این توافق نشان خواهد داد که پشت شب تیره روز روشنی خواهد آمد این توافق بر همه مردم ایران و جهان مبارک باد.
Iran, Islamic Republic of
رهبری دقیقا به خاطر وجود چنین تفکری دست مذاکره کنندگان را باز گذاشته تا مردم زیادی که مثل شما فکر می کنند و به روحانی رای دادند متوجه اشتباه خود بشوند و حجت بر ملت ها و دولت های آزاده جهان تمام شود.
وَلَن تَرْضَى عَنكَ الْيَهُودُ وَلاَ النَّصَارَى حَتَّى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْ قُلْ إِنَّ هُدَى اللّهِ هُوَ الْهُدَى وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ أَهْوَاءهُم بَعدَ الَّذِي جَاءكَ مِنَ الْعِلْمِ مَا لَكَ مِنَ اللّهِ مِن وَلِيٍّ وَلاَ نَصِيرٍ
يهود و نصارا هرگز از تو راضى نخواهند شد مگر آن كه از آيين آنها پيروى كنى. بگو: بی ترديد هدايت واقعى همان هدايت خداست. و اگر پس از دانشى كه تو را حاصل شده از هوس‏هاى آنها پيروى كنى در برابر خدا هيچ سرپرست و ياورى نخواهى داشت
امیدوارم ماجرای جنگ صفین و مجبور کردن حضرت علی به صلح (توافق) و سپس تهمت زدن به ایشان و درخواست توبه تکرار نشه
امیدوارم این تفسیر بنده غلط باشد
ولی دوستان نسبت به این موضوع بصیر باشند دوباره حوادث گذشته را تکرار نکنند
Iran, Islamic Republic of
دلت خوشه ‌ها ..........
احمدی روشن
Iran, Islamic Republic of
احسنت
Iran, Islamic Republic of
کسی که امیدش به غیر از خدا باشد خداوند او را از همان غیر او نا امید خواهد کرد
کاش ایمان داشتید
مراد
بهترین راه رفراندوم است از تمام مردم ایران در زمینه این توافق که دیگر جای هیچ حرفی نماندنه الان نه برای نسلهای بعد
رفراندوم در چارچوب قانون اساسی یا خارج از چارچوب قانون اساسی؟!
اگر خارج از چارچوب قانون باشد، خب رفراندوم نیست و اعبتار ندارد.
اگر بر طبق قانون اساسی باشد، قانون اساسی میگوید در سیاست خارجی، مقام عظمای ولایت باید تصمیم گیری کنند. مردم هم باید مطیع امامشان باشند.
شما هم اگه امام نداری، ما داریم. اینجا جمهوری اسلامی هست و همه چیز باید اسلامی شود.
یک هموطن
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز رفراندم بهتر است زیرا رهبر عزیز حرف های خود را زده اند واز آن تخطی شده لذا اگر الان ایشان "نه" بگویند یا مخالفتی کنند این دوستان ادعا می کنند ما مشکلات را حل کرده بودیم ایشان نگذاشتند
سلام
...
ولی ما نباید که پیشرفت خودمون رو به رفراندوم گره بزنیم..
انرژی هسته ای حق ماست و نباید از اون کوتاه بیاییم..
Iran, Islamic Republic of
با سواد
رفراندم باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان برسد
نه اینکه هرکی نتونست تصمیم بگیرد سریع بگه رفراندم کنید
مثل این ادم های دائم الاستخاره
Iran, Islamic Republic of
رفراندوم شايد خوب باشه اما نه براي كساني كه بعد از شكست به راحتي آب خوردن تهمت تقلب مي زنند و مملكت رو به آشوب مي كشند. ضمنا رفراندون راه و كار خودش را دارد و با كامنت من و تو عملياتي نخواهد شد
نمی دونم چی بگم
Iran, Islamic Republic of
خوش خیال
Romania
ما در هر صورت با افتخار پشت سر رهبری هستیم و تابع اوامر ایشان.
احسنت انشاالله که آقای زاکانی این موارد هم در مجلس بگویند و نمایندگان مجلس که نمایندگان مردم هستند باید اجازه ندهند که کسی غیرت و شرف مردم عزیز ایران را خدشه دار کند و از وزیر امور خارجه بخواهد توضیح دهد
Iran, Islamic Republic of
عزت و شرفمون وقتی به باد رفت که بزرگترین دزدی های بیت المال مربوط به کشور ماست
اون موقع رفت. الانم رفت. توجیه نکن.
صاحب
Iran, Islamic Republic of
برخی خطوط قرمز رعایت شده برخی نشده
صفر و صدی که نیست
سیاه و سفید نباید نگاه کرد
اتفاقاً تمام خطوط قرمز باید رعایت شود. غلط کرده کی بخواهد پا روی خطوط قرمز بگذارد. باید وظیفه اش را انجام دهد.
مسئله نگاه سیاه و سفید هم ربطی به اینجا نداشت. بی ربط گفتی.
عرشیا
بهترین گزینه رفراندم است رفراندوم در این مورد
تازه مسلمان نروژی مقیم ایران
مردم خوب ایران مگذارید شیطان بزرگ در حقتان اجحاف کندهیهات من الذله
مثل اینکه بیانیه رو مطالعه نکردی،اخه ادم ساده لوح تحریم روبرنمیدارن فقط تعلیقش کردن اونم درچند مرحله وفقط تحریم های هسته ایی ومابقی تحریم ها درجای خود می ماندوبگذریم که ازخط قرمز نظام هم عبور کرده ... ،خدایاماروازدست این شکم پرست های سادلوح نجات بده
مهندس نصرتی
تحلیل جامعی بود انشاالله مورد توجه مسئولین هم قرار گیرد
دوستان توجه داشته باشید ما انرژی هسته‌ای میخوایم که باهاش برق تولید کنیم نه اینکه انرژی هسته‌ای داشته باشیم که باهاش چرخش سانتریفیوژ رو ببینیم!
متاسفانه در چند سال گذشته فقط شاهد چرخش سانتریفیوژ بودیم بدون اینکه حتی بتونیم یک لامپ 100 وات باهاش روشن کنیم!!!!!
Iran, Islamic Republic of
يكي از كاركردهاي هسته اي، بحث توليد برق است. كاركردهاي مهم آن در موضوعات پزشكي، توليد داروهاي خاص، كشاورزي و ... است.
Iran, Islamic Republic of
ولش کن اینا باسوادن این چیزا حالیشون نمیشه
شما فکر کردی خیلی زرنگی؟!
در چند سال گذشته پروژه هسته ای مرحله به مرحله پیش رفته است. قرار نبود از ابتدای کلنگ زنی، لامپ هسته ای روشن شود.
وانگهی این چه ربطی به مذاکره دارد؟ مگر موضوع مذاکره این وده که ما نمیتوانیم لامپ روشن کنیم و غرب اینکار را بکند؟!
به جدول نزنید. ما این روش ها را خوب می فهمیم.
ما دیپلمات نیستیم. انقلابی هستیم. حرف را صریح و صادقانه می گوییم. مذاکره با آمریکا بر سر حقوق ملت از ابتدا ایراد داشت. آمریکا را از ایران بیرون انداختیم. اجازه نمیدهیم 20 سال تمام درون ایران حضور داشته باشد تا ما را تحریم کن. می خواهم آمریکا تأیید نکند. به جهنم.
باید خودمان را قوی کنیم.
Iran, Islamic Republic of
سلام
دکتر جان باز الان رییستون میاد اون فراکسیونش رو جمع میکنه ، که هوای دولت رو داشته باشن! اعصاب ندارم از دست این مدل مسیولین !...
ولی دستت درد نکنه که خوت رو به خواب نزدی! ....
اين توافق شادي زودگذري است كه زخمهايي عميق بر پيكره فناوري هسته اي كشور ايجاد كره كه سرطان هسته اي كشور را بدنبال دارد///خوش خيمي بيانيه مشترك بدخيمي توافق را بهمرا ه خواهد داشت // فناوري هسته اي كشور در انتظار سرطاني كشنده
Iran, Islamic Republic of
خدایا خودت به این ملت کمک کن . اللهم عجل لولیک الفرج
اين توافق شادي زودگذري است ...
Iran, Islamic Republic of
....همه نقدت رو زیر سوال برد.
اصولا اتفاق ژنو داره تکرار می شه امریکا و غرب می گن ایران هیچ امتیازی نگرفته و متن بیانیه رو منتشر می کنند و تیم ایرانی می گه اونها دروغ می گن و بیانیه رو پنهان می کنه و نهایت اون چیزی می شه که غربی ها گفته اند
قضیه هسته ای هیچ ربطی به مجلس ایران ندارد ...
Iran, Islamic Republic of
حتما به بابای تو ربط داره
به شما هم ربطی نداره که به کی ربط داره به کی نداره
Iran, Islamic Republic of
لابد به مجلس بورکینا فاسو ربط داره!!!
رها
برادر توجیه نیستی کامنت نذار
برابرحقوق بین الملل هر قرارداد یا تفاهم نامه بین المللی که بین چند کشور امضاء می شود حتما باید در مجلس آن کشور مورد تصویب قرار گیرد در غیر اینصورت هیچ ضمانت اجرایی در آن کشور نخواهد داشت
Iran, Islamic Republic of
خداییش مجلس چه میدونه جریان چیه وملت چی میخوان؟ مجلس آینده بیشتر نمایندگی ملت رو میکنه ونظر خواهد داد نه این که همه بزور وارد شدن وبا ارای کم...
Iran, Islamic Republic of
چون شما باسوادین اینطور توهم دارید؟؟
ما که بیسوادیم بر اساس قانون اساسی نظر می دیم
مگه یه قل دوقله؟
مربوط به اینده بچه هامونه
مربوط به خون شهداست
البته یادم رفت شما که باسوادین دلواپس نمیشید
اگر دولت کوتاه بیاید ملت کوتاه نخواهد آمد
ما کفن می پوشیم و تأسیسات هسته ای را که ثمره ی سال ها مقاومت و ریاضت ملت و خون های پاک و به ناحق ریخته ی شهداست را در حلقه خود می گیریم و نخواهیم گذاشت دست ناپاکی چه داخلی و چه خارجی به آنها برسد
جهان نيوز افراطی
Iran, Islamic Republic of
واقعا که!!!!!!!!
افراطی بیسواد دلواپس بی شناسنامه و...
ادب مرد به ز دولت اوست
خط قرمز نهم خیلی جالب بیان شده
رسول مشهدي
البته آقاي زاكاني ايده آلهاي خود را مطرح نموده اند كه كار بدي هم نيست.اما وقتي كار به ميز مذاكره مي رسد در قبال هرچه ميگيري بايد چيزي بدهي تا تعادل برقرار شود.اگر ايشان بتوانند به اين سوال حقير پاسخ بدهند ممنون ميشوم.
سوال:اگر آقاي زاكاني بجاي تيم مذاكره كننده بود در قبال برداشته شدن تحريمها چه امتيازي به طرف مقابل ميداد ؟
سید
Iran, Islamic Republic of
تفکر آقای زاکانی و امثال ایشان از مذاکره تنها بیان مواضع و بازگشت از مذاکرات است که نتیجه هاش قطعنامه های سنگین شورای امنیت (به قول بعضی کاغذپاره) و ضرر هنگفت اقتصاد و صنعت و له شدن مردم زیر فشار اقتصادی است.
آقای زاکانی شک ندارم آدم سالمی هستی اما از مناسبات و واقعیات جهان بیخبری.
جهان لطفا منتشر کن.
Iran, Islamic Republic of
شک نکن تحریم هم اگه یه روزی بر داشته بشه و به بهانه های دیگر مجدد اعمال نشه باز هم ما مشکل اقتصادی داریم
چون خودمون دولتمردانمون اهل تدبیر نیستیم
همه به منافع خودشان فکر می کنند
تولید ملی بیش از پیش از بین میره و وابسته تر میشیم
مشکل تنبلی و راحت طلبیه نه تحریم
مشکل دزدیه و مشکل از زیر کار در رفتنه و....
محمد
عزیز من چرا این قد دوران احمدی نژاد رو سیاه نمایی میکین؟ من طرفدارش نیستم اما این دولت چی رو تونسته درست کنه؟ تورم صفر؟ گرانی؟ اشتغال؟ تولید؟ چیزایی هم که افتتاح کردن از دولت قبل بوده. ملت ما رو هم که ذلیل کردن. اون از سفیر ما در سازمان ملل اونم از طرز حرف زدنش با ملت
مساله اینه که ما امیدمون به کدخدا باشه یا به خدا باشه؟!!!
این تعریف شما از مذاکره است. هیچ باید وجود ندارد که نتیجه مذاکره باید بده و بستان باش. گاهی نتیجه مذاکره، "نه" گفتن است.
در ثانی ما چیزی نگرفته ایم. حق استفاده از انرژی هسته ای، متعلق به ما بوده است. قصد داشتیم ثابت کنیم نیت غیر صلح آمیز نداریم. بنابراین بده بستانی که شما از آن دم میزنید، فروش استقلال کشور به دشمن درجه یک ملت ایران است.
احمد
Iran, Islamic Republic of
اگر نرمش در قضیه هسته ای را رخنه در استقلال کشور میدانید:
پس بفرمایید امتیازات بزرگ اقتصادی به چین و روس،حمایت از اشغالگری روسها در کریمه توسط تلویزیون ملی،کاهش شدید ارزش پول ملی و ضرر هنگفت اقتصاد و صنعت و فشار شدید اقتصادی بر مردم در چهارچوب استقلال طلبی است؟
منظور از بده بستان در مذاکره فروختن استقلال کشور نیست بلکه سنجیدن شرایط و انتخاب بین گزینه ها جهت زیان کمتر مملکت است.
در مقابل برداشته شدن تحریمها باید غنی سازی 20 درصد و اکسید کردن 200 کیلوگرم اورانیوم را میدادیم که متاسفانه در ژنوچای مفت از دست دادیم !
عاشق حسام خوش نویس
Iran, Islamic Republic of
چی داری می گی رسول

مگه اقا نفرمودند برداشتن تحریمها متن مزاکره است نه نتیجه مزاکره برادر مشهدی تحریم کیلو جنده قطعنامه ها ی شورای امنیت به قول دکتر عزیز مون کاغذ پاره ای بیش نیست و این را بدان در مکتب حسین گاهی اب را هم برای نوشیدن بچه ها تحریم می کنند و برای عباس امان نامه می اورند که برگرد از حمایت حسین ایا عباس باید می رفت و اب می خورد
Iran, Islamic Republic of
اولا شفافيت در بيانيه
دوما صداقت و همزباني با مردم نه تشكيل جلسه غير علني مجلس
سوما بازرسي هاي بيش از npt ممنوع
خدا خیرت بده آقای دکتر. از ادبیات و مشی خیرخواهانه شما ممنونم
Iran, Islamic Republic of
خیرخواهانه؟ واسه کی؟...
احسنت... نقد دقیق و درست هم ینی همین، بیان نقاط قوت و ضعف در کنار هم... تشکر از دکتر زاکانی عزیز
Netherlands
... موضع رسمی نظام جمهوری اسلمی از سوی رهبر معظم انقلاب اعلام می شود ...
Iran, Islamic Republic of
اگر علی علیه السلام با اون اقتدار توانست جلوی جهل و ترس و تن پروری خواص و مردم بایستد رهبر ما هم خواهد ایستاد
....
سلام به مؤمنان ایران. تحلیل خوبی بود. حقیر جسارتاً قصد دارم نکته ای عرض کنم. این 12 خط قرمز را اشاره فرمودید. خوب هم بود. منطقی هم بود. ...
محمد
Iran, Islamic Republic of
وای بحال ملت با تعریف شما از منطق...
احسنت انشااله در مجلس این به این موارد کاملا توجه شود این دولت با این نحو توافقات دل ما رو خون کرده
روح الله
احسنت به آقای زاکانی با تحلیل منصفانه اشون
آدمیزاد
Colombia
ایشان درست بررسی کردند، البته بیاد داشته باشید که مردم جهان تنها به نیرومندان احترام میگزارند پس ایران باید بکوشد در همه زمینه ها نیرومندتر شود،...
تحلیل جالب و جامعی بود.
متشکرم
آقای زاکانی !خط قرمز حزب الله حریم رهبری است پس حواستان باشد که حریم رهبری را نشکنید .چرا که این مذاکرات کاملا تحت نظارات ایشان انجام گرفته است.
بنده خدا
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز حزب اللهی !!
خط قرمز را رهبر ترسیم کرده کجا این مذاکرات "کاملا تحت نظارت ایشان" بوده
Iran, Islamic Republic of
رهبری فرمودند چشم ببندید و مطالبه گری نکنید
آقای ظریف باید به فکر قانع کردن مجلس باشند نه
سنای آمریکا
تیرختور
ظریف بادادن امتیازی (پروتوکل الحاقی)که نه در حیطه وظایف اوست و نه دولت زمینه بهانه جویی خوبی به آن ها داده. میخاد اگه توافق نشه به همراه غربیا همه چیزو بندازه سر داخلیا
Iran, Islamic Republic of
لطفا اسم دکتر ظریف رو بدون وضو نیارید دلواپسان...
Iran, Islamic Republic of
... .جه برسد ایشون را با امیر کبیر مقایسه کرد.
عزیز
Iran, Islamic Republic of
عزیزم کار از وضو گذشته می خوای غسل کنیم بعد اسمش رو بیاریم اما بپا آخر کار باید در مقابل خیلی ها جواب قانع کننده ای داشت آنجا دیگر صحبتها مصرف ذاخلی و خارجی نمی شناسد. والله خیر الحاکمین
کاظم
Romania
شتر را گم کرديم دنبال رد پا ميگرديم
انصافا" اینگونه انتقادها خوب است طرف مقابل هم باید جواب دهد و احترام متقابل هم باید رعایت شود
...درباره مسایل هسته ای نظر بدین
همه چیز را داده ایم!!!! چرا توجیه می کنید؟
م.م
Austria
هر چند من به اکثر تیترهای خبری و تحلیلی سایت شما انتقاد دارم اما از این تحلیل حمایت میکنم اما نمیدونم چرا باید ساکت باشیم اگر نبود تلاش 8 ساله اصولگرایان و مجاهدتهای هسته ای دولت قبل همین امتیازات رو هم نداشتیم اما حیف و صد حیف ...
Germany
...تا آقا نظرشان را اعلان نکرده ..
علیرضا
درود بر دکتر زاکانی که هميشه به ياد دارم با مطالعه و با دقت نقد دلسوزانه می کند.
. زاکانی تحلیل کرده؟
بنده خدا
Iran, Islamic Republic of
با تشکر از بیانات دلسوزانه جناب دکتر بسیار متاسفیم که با عبور از خط قرمزهای مطرح شده افکار عمومی را به سمت و سوی دیگری منحرف میکنن بهرحال فصل الخطاب ما نظر رهبریست( حفظ الله) ان شالله هرچه زودتر بتوانیم از بیاناتشان استفاده ببریم
علی
Moldova, Republic of
اقا شما را به خاطر خدا یک مقدار اهسته تر حرکت کنید ...
برخی بندهای توافق نامه کاملا مخالف نظر رهبر انقلاب در سخنرانی نوروزی است.
Germany
اسب زين شده تنها زير پاي بعضی ها بود . زير پاي مردم خالي خالي است
بايد گفت ...
Spain
....
- اگرچه در متن منتشر شده از سوی وزارت خارجه ایران هیچ نشانه ای مبنی بر تخطی از آن به چشم نمی خورد ولی در اظهارات طرف مقابل نکاتی بسیار خطرناک مطرح شده است که زمینه ساز ورود غیرمسوولانه آنها به سمت سایر حوزه های اقتدار نظام اسلامی است.
....
این توافق را هر... می تونست انجام بدهد. اینقدر دنگ و فنگ نمی خواست.
روحانی متشکریم!!!!!!!!
kamal
Canada
"چرا دشمنان قسم خورده ما بویژه آمریکایی ها تا این حد خوشحال و مسرور هستند........."حالا می فهمم چرا نخست وزیر اسرائیل و جمهوری خواهان هوادار آن در آ مریکا پس از آگاهی از این توافق به رقص و پایکوبی پرداختند !!!!!!!!!!!!!!!!!!! ....
Ethiopia
برعکس.انگار تو خوابی
در مذاکره نمیتوان صددرصد خواسته ها و اهداف را تامین کرد بالاخره باید بده و بستان کرد و اولویتها را در نظر گرفت در مجموع ایران در این مذاکرات به اهداف خود بصورت نسبی رسیده است همین که صد و هشتاد میلیارد دلار ثروت بلوکه شده ایران حتی بتدریج ظرف یکی دو سال آینده آزاد گردد بزرگترین موفقیت بدست آمده است ضمن اینکه حق برخورداری ایران از انرژی هسته ای صلح آمیز هم برسمیت شناخته شده و ایران میتواند به کار خود در این زمینه ادامه دهد بقیه داستان مسائل حاشیه ای است و نباید بر سر آن جار و جنجال کنیم .
بنده خدا
Iran, Islamic Republic of
سلام
پولمان را می خواهند بدهند این که مال خودمان بوده بقول آقای زیبا کلام "...شلوار ما را از پایمان در آوردند می خواهند پسمان بدهند این که مال خودمان بوده ..." غربی ها چه خواهند داد؟
Iran, Islamic Republic of
.... شما از یک ... چه انتظاری دارید؟!
Iran, Islamic Republic of
مگر امام نفرمودند که چه من در میان شما باشم و یا نباشم نگذارید این انقلاب به دست نا اهلان و نا محرمان بیافتد؟!!!
جناب آقای زاکانی شما چه کردید؟....
خجالت بکش جهان فقط داری ضد دولت کار میکنی ...
Iran, Islamic Republic of
نه پس بیاد وضد ... حرف بزنه؟
بازایناشروع کردن........................................
من دیشب سخنان اقای ظریف را گوش کردم اصلا توضیح مناسبی راجع بهPDMیا به قول خودشانPPI (ابعاد احتمالی نظامی) ارائه نکردند ما سالهاست NPT را پذیرفته ایم ونه تنها حقوق ما را قبول نکردند بلکه انرا ابزاری برای محدودیت وبهانه جویی وبه پای میز مذاکره کشاندن ما قرار دادند وبالاخره با تحریمها این محدودیت را اجرا کردند چه دلیلی دارد باپذیرفتن ابعاد احتمالی نظامی دوباره این سیکل ادامه پیدا نکند وقتی برای هسته ای به اعتراف خود اقای ظریف پرونده سازی می کنند برای موشکهای بالستیک هم پرونده سازی می کنند تا مجبور به مذاکره شویم ودوباره با تحریم و وعده لغو ان موشکها را نیز به یک مدل ....
United Kingdom
سلام خواهشن دست از سر ملت بردادريد:بابا چشمهاتون رو باز كنيد: كمي هم به حرف رهبري گوش بدين لازم نيست جلوي ايشان باشد" پشت سر رهبري حركت كنيد: انشاالله
نه بابا. اونوقت چه کسی از ابتدا مذاکره با آمریکا بر سر حقوق کشور را قبول نداشتند؟!
Iran, Islamic Republic of
ممنون كه اينقدر ميفهمي
.... تا حالا محتاج به دارو هاي كمياب نبوده ايد و نخواهيد بود
لطفا بگذاريد تا تيم هسته اي كارخودش را بكند
...
تو که راست میگی بدون در نظر گرفتن ملاحظات جناحی نظر دادی.خدا بر دلهای شما مهر زده و گوش و چشمتان بسته است.
یک ایرانی
Iran, Islamic Republic of
اساسا چرا برای تحقیقات دانشگاهی باید چهل متر زیر زمین و زیر کوهی نود متری رفت و بیش از صد و سی متر ضریب اطمینان برای دسترسی ایجاد نمود؟!
این چه طرز حرف زدن است؟ آن هم از یک نماینده!! فکر نمی کنی داری با این «به اصطلاح دلسوزی» خودت اطلاعات یک سایت هسته ای را در اختیار دشمن قرار می دهی که عمقش چقدره ارتفاعش فلانه و... چه لزومی داره این اطلاعات روی سایت منتشر بشه و هزینه روی دست نظام بگذاره؟؟؟؟؟!!!!!!!!
یک دوست
Iran, Islamic Republic of
عزیزم این اطلاعات را ...
نکته سنج
مهندس اونا که این اطلاعات رو به برکت مذاکرات سال 82 و 83 داشتن

تازه الانم که ظریف اینا زحمت کشیدن نظارت آنلاین قبول کردن.... تو کجای کاری
نوبخت
ضمن تشکر از تحلیل منصفانه جناب زاکانی بعنوان یک نماینده مخالف خط فکری دولت باید عرضکنم متاسفانه خیلی از دست اندرکاران کشور ما عامل اصلی تشدید اثر تحریمها بر کشور ومردم بودند...
سید
واقعا حضرت آقا مظلوم هستند،اینها مدام دم از پیروی از مقام معظم رهبری می زدند و بعد کار خودشان را انجام دادند؛مگر حضرت آقا نگفتند مذاکرات باید یک مرحله ای باشد،مگر ایشان نگفتند کلیات به همراه جزئیات باید توافق شود،مگر ایشان نگفتند ما نیاز به 19000سو داریم و...؛انسان از این همه ذلت که با اسم عزت تقدیم ملت می شود ،بسیار متاسف و اندوهگین می شود ،ان شاء الله امت حزب الله به امامت حضرت آقا و یاری الله و عنایت بقیه الله الا عظم(عج)،این ننگ را نخواهد پذیرفت و با استقامت و پایداری مسیر پیشرفت و جهانی سازی اسلام و زمینه سازی ظهور را فراهم خواهد نمود؛به کوری چشم دشمنان و به امید بیداری جاهلان ،ان شاءالله
نباید دو مرحله ای میشد
تیم ظریف شکست خورد
]چرا این محدودیتها و فشارها برای انرژی هسته ای اسرائیل که بمب اتم تولید کرده و در جنگ با یک ملیارد و پانصد میلیون مسلمان می باشد وجود ندارد این را آقای ظریف باید از 5+1 می پرسید ولی برای جمهوری اسلامی که نه بمب اتم دارد اینقدر محدودیت ایجاد می کنند
واقع بین
Iran, Islamic Republic of
سلام
به نظر من موارد اعلام شده توسط آقای دکتر زاکانی خیلی خوش بینانه است بنده تنها به 3 نکته اشاره می کنم
1 "قرار است تحریمهای مرتبط با هسته ای متوقف شود آن هم بلا فاصله با اعلام آژانس" این سخن آقای ظریف در برنامه تلویزیونی شب گذشته نگاه 1 شبکه اول سیما که نزدیک ساعت 0:30 بامداد اظهار داشتند است، به این معنا که اگر آنها مانند همه دفعات قبل عمل کنند و مثل همیشه حرکت ما را تایید نکنند تحریمها پایدار خواهد ماند و این احتمال،امکان بیشتری برای وقوع دارد تا حذف تحریمها .
2 در متن اعلام شده ادامه کار در نطنز با سانتریفیوژهای IR1 به مدت ده سال بدون افزایش ادامه می یابد در حالی که این مجموعه 5000سو ار 190000 سو از نیاز امروز کشور را تامین می کند یعنی کمتر از 3 درصد و مابقی ....
3 تحریم بانکی ما در مقابل اعلام حذف دلار از سیستم مبادلات تجاری کشور مطرح و اجرا شد نه موضوع هسته ای لذا با برطرف شدن تحریمها همچنان نقل و انتقال و گشایش L/C ناممکن باقی خواهد ماند و منوط به اقدامات دیگر خواهد بود.
Iran, Islamic Republic of
جناب زاکانی!
قطعا شما بهتر از این توافق نمی توانستید توافق بکنید ژست نگیرید
قبلا آزموده شدید
1+5 پاشون را روی گلوی ما گذاشتند و دارن فشار میدهند آنهم بدیلیل سیاستهای غلط دولت نهم و دهم البته با حمایت شما.
تمام اهرمهای فشار اقتصادی دست آنهاست
سوئیفت، ال سی .ارتباطات بین المللی بانکی.نفتمان رانمی توانیم بفروشیم پولش را هم نقد بگیریم...........همه و همه
قد علم کردن در مقابل آنها نیاز به توانایی هایی دارد که ما نداریم عوض انتقاد و شعار بروید آنها را کسب کنید
در دولت دهم یا نهم یکی از معاونتهای بانک مرکزی دکتر بود اما دکتر دامپزشکی !
بعد که گفتند این تخصص که ارتباطی با بانک ومسائل مالی ندارد گفتند ایشان علاقمند به اقتصاد است
ما اینطوری می خواهیم پیشرفت کنیم!
حمید
Iran, Islamic Republic of
در برابر حریف نباید زانو بزنیم. و تسلیم بشیم .
ما اگه به توصیه های رهبری در زمینه اقتصاد بومی و اقتصاد مقاومتی عمل کنیم خیلی از مشکلاتمون حل میشه.

کار سخت و دلسوزانه برای ایران راه حل ماست.
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیز
کسی ژست نگرفته کمی قدرت ذهنی خود را بکار بگیرید آنچه ما از این مذاکرات می فهمیم و قطعا شما هم می فهمید این است که بسیار پر ابهام و نامشخص است و ضمانت اجرای کافی برای اجرای تعهدات در طرف مقابل ندارد
لطفا انصاف داشته باشید
همون امتیازاتی که الان ظریف اینا باهاش دارن معامله میکنن ، ثمره تلاشهای دولت قبله والبته شهدای هسته ای
Iran, Islamic Republic of
جناب زاکانی!! اقای ظریف بیاد به مجلس بگه که چی؟؟؟ ....
محسن
رسیدن به هدف به هر قیمت ،ماندن و گسترش قدرت یک جریان سیاسی تسلیم برای انتخابات مجلس !!!
محسن
تحلیل آقای زاکانی بسیار جالب است ،غربی ها به مرگ گرفتند که به تب راضی شویم راز پیروزی مقاومت است که ما در دقیقه های آخر کم آوردیم ولی هنوز هم دور نشده البته نظر رهبری معظم ملاک است.
mo
Iran, Islamic Republic of
پس اینا چه می کردند . کم مونده خودمون رو هم به غربی ها واگذار کنند . این همه تیمم و تیمم این بود...
امیر
انشا... ملت جواب شما را در انتخابات بعدی مجلس خواهد داد!
یک چیزی رو خیلی خوب متوجه شدم اینکه حزب های غربگرا در همه کشورها به امید رای آوردن و روی کار آمدن دوباره حاضرند کل مملکت رو به امید ارزانی های شعاری و کاذب و کوتاه مدت مفت بفروشند
اگه به آمریکا وکالت تام میدادیم که از طرف ما هرجور که دوست داری تفاهم نامه بنویس، عمرا اگه روش میشد این همه امتیازی که ظریف الدوله بهشون داده رو بنویسه
دمت گرم خیلی با حال بود .
روحانی وظریف عزیز
متشکریم

درودبرخامنه ای
دل ملت ایران شادشد
عزیز
Iran, Islamic Republic of
جناب اقای زاکانی ای کاش حداقل دیشب پای صحبت های آقای ظریف می نشستید جواب بسیاری از اماها مشخص بود برادر من شمارا بخدا بخاطر کسب چند رای در انتخابات آتی مجلس اینهم تلاش را ضایع نکنید ...
Iran, Islamic Republic of
صحبت هاي دكتر ظريف بر مبناي پاسخگويي به اين يادداشت و چند ياد داشت ديگر ديروز صورت گرفته است و نه برعكس
United States
آقای زاکانی تصور میکند مذاکره با 6 به اصطلاح قدرت جهانی کار ساده ایست
خدا را شکر که رهبر عزیزمان در جزئیات امور قرار دارند
انصافا تیم مذاکره کننده ما قابل قیاس با تیم قبلی نیست و توافق بر راه حلها که در این مرحله بدست آمد بهترین وجه ممکن است
ای کاش آقای زاکانی و سایر دلواپسان قبلا که هر روز یک قطعنانه علیه ایران وضع میشد هم اینقدر دلواپس میشدند
Iran, Islamic Republic of
اگر مردم به صحنه نیاید و مطالبه خودشون را بیان نکنند (با حفظ احترام و ارامش) ما این بازی را خواهیم باخت و از سکوت و محافظه کاری های مجلس و خواص باید منتظر معجزه بود که ما بتوانیم به حقوق خود برسیم
استقلال و عزت هزینه می خواهد نمی شود خوب خورد و خوابید و عزیز هم بود
دولت ما از عزت تنها شعارش را دارد
چرا به همه حرفهای رهبری توجه نمی کنید و اینقدر برای مذاکره کنندگان از ایشون مایه میذارین؟

رهبری گفتن مذاکره با امریکا مطلقا سودی ندارد
گفتن من خوش بین نیستم
گفتن من نگرانم
گفتن دولتیها اومدن اصرار کردن و ما پذیرفتیم

این حرفای رهبرو اصلا به گوشتون خورده؟
Iran, Islamic Republic of
پس چرا اون زمانی که احمدی نزاد برای کشور تحریم میخرید شما تایید می کردی
حالا که دولت همفکر شما نیست زبان در اوردید
اگر منافع ملی سرتون میشد اون موقع باید اعتراض می کردید
عاشق حسام خوش نویس
Iran, Islamic Republic of
در مکتب حسین اب را هم تحریم می کنند که برای فرزند شیر خوار اب نداشته باشی شیر مادر خشک بشود و اصغر از تشتگی نای گریه کردن نداشته باشد اما حسین و عباس و اکبر و قاسم و عون و جعفر و وهب نصرانی هم باید بمانند تا شهید شوند و خونشان ریخته شود و به ذلت تن ندهند شیر زنانی مثل زینب هم باید به دست دشمن اسیر شوند تا اسلام زنده بماند ان کسانی که فکر می کنند دشمن با چهار تا سانتریفیوژ ما کار دارد سخت در اشتباهند دشمن می خواهد حسین و عباس را از ما بگیرد زینب را بگیرد چادر را بگیرد روسری را بگیرد و شهادت طلبی را بگیرد من اینجا عرض می کنم تحریمها به هیچ وجه برداشته نخواهد شد تا وقتی که حسین و عباس را داریم
Iran, Islamic Republic of
اوشون چه کاره اند؟
یه سال دیگه نماینده اند تموم میشه دیگه!
صاحب نظر
Moldova, Republic of
فقط دعا کنید این دو سال و اندی باقی مانده...
ardeshir
با عرض سلام وادب وتبريك سال نوبه تمام هموطنهاي عزيزم وعرض ارادت به مقام معظم رهبري وخسته نباشيد به تيم مزاكره كننده اميدوارم كه سال جديد سال سربلندي ايران اسلامي باشد برادران ارجمند اگر توجه كرده باشيد به توصيهاي حضرت آقا امسال سال همدلي وهمزباني ناميده شده است بس همان طور كه دولتهاي قبلي مورد حمايت ولطف رهبري شده اند شامال اين دولت هم ميشود وتوجه بفرمايد كه گوش به فرامان فرمانده كل قوا حضرت آيت الله امام خامنه اي (مد‌ظله‌العالی) باشيم التماس دعا
Iran, Islamic Republic of
نظر هم مختصرش خوبه اووووووووو سه خط فقط احوال پرسی کردی (((((-:
Iran, Islamic Republic of
كاملا موافقم آقاي زاكاني لطفا از هر طريق ممكن جلوي اجراي اين به اصطلاح بيانيه رو و از تبديل شدن آن به توافق نامه جلوگيري نمائيد
سوال من از تیم ایرانی اینه که لغو تحریمها از روز اجرای توافق چطور میخواد انجام بشه؟ این سوال مهمیه. چون این تحریمها در طول سالها صورت گرفته و یا با رای اتحادیه اروپا یا کنگره آمریکا وضع شده، حالا چطور در عرض یک روز ممکن است که این مصوبات لغو شود در صورتی که بطور منطقی برای لغو چنین مصوباتی دوباره باید جلسه تشکیل شده و رای گیری شود. بنابراین تیم ایرانی باید از طرف غربی در مورد ساز و کار حذف این تحریمها و لغو یک روزه آن بطور دقیق و جزئی برنامه بخواهد. مثلا میتواند لغو این تحریمها قبل از امضای قرارداد در اتحادیه اروپا و کنگره انجام شده و تاریخ شروع را از روز امضای قرارداد قرار دهند.
محمد
دردولت روحانی ظاهرا سانتریفیوژ های شکم مهمتراز سانتریفیوژ های نیروگاه اتمی است
م
United Kingdom
عزیزان نگران نباشید تولید سوخت هسته ای و تحقیق هسته ای در کشور دیگری که طرفدار ایران است گزینه نهایی ما در صورت هر گونه شیطنت برای لغو همه تحریم ها ودخالت در امور ایران اسلامی خواهد بود
اونها تحریمها رو برنمیدارند. این خط این هم نشون.ببینید من کی گفتم!
اونها تو هر بندی که مثلا به نفع ما و به ضرر خودشون نوشتند یک " بجز " یا " راه در رو " برای خودشون باقی گذاشتند تا بتونند با تفسیرهای مکارانه شون بعدا از اون طریق ما رو بچزونند اما ما توی بندهایی که به ضرر خودمون و به نفع اونها هست هیچ " بجز " یا " مگر " قرار ندادیم تا بعدا بتونیم از ابهام این کلمه به نفع خودمون استفاده کنیم. کلمات " بجز ، مگر ، والا، در صورتی که ،بصورتی که" و کلماتی از این دست خیلی مهمند، حتی یه ویرگول هم تو معنی جمله مهمه . من پیشنهاد میکنم تیم ایرانی یه استاد زبده تو زبان و ادبیات انگلیسی رو با خودشون ببرند تا اشکالاتشون رو رفع کنه و ابهامها رو براشون در بیاره.
Iran, Islamic Republic of
عالی بود دمتون گرم دقیق توضیح دادید
علوی
جناب زاکانی لطفا چند سوال بنده را پاسخ دهید
1- صنایعی که الان (در حال حاضر) از اورانیوم غنی شده استفاده می کنند(غیر از راکتور تحقیقاتی تهران و غیر از راکتور نیروگاهی بوشهر که تا 7 سال سوخت آن با روسیه است) را نام ببرید.
2- اگر داشتن حق انرژی هسته یعنی داشتن حق تحقیق آکادمیک و همچنین از نظر صنعتی توانایی غنی سازی حدودا 3.5 درصدی که طبق مفاد قرارداد داریم که می توان نقاط ضعف را شناخت!!!پس چرا حاشیه سازی می کنید که ما فقط می توانیم تحقیق کنیم بدون آزمایش صتنعتی؟؟؟
3- به نظر حضرت عالی که قطعا مشکلات عدیده اکثریت جامعه را ندارید، آیا مردم می توانند با تحریم ها و تورم ها و ...زندگی کنند؟ قطعا می گویید بله!!!!!خوب آیا می شود شما یکسالی مثل مردم( با خانه استیجاری، بدهکاری، بیکاری و...) زندگی کنید؟؟
4- آیا به نظر شما مبارزه با زورگویان و استقلال کشور در فحاشی به کشورهای قدرتمند و لجبازی با آنها میسر می شود؟؟ اگر بله!!!!!!پس قطعا امام حسن اشتباه کرد که با قدرتی چون معاویه لجبازی نکرد و صلح کرد، آیا اینطور نیست؟؟
5-جناب زاکانی، شما که بسیار دلتان برای ایران و مردم ایران می سوزد، چرا وقتی آقای احمدی نژاد قرارداد 25 میلیارد دلاری ال سی با چین بست، آنرا نقد نکردید و اعتراض نکردید و خط قرمز ترسیم نکردید؟؟ چرا وقتی برادر روسیه اس 300 ها را نداد ، اعتراض نکردید؟؟و....آیا خط قرمز ایران در جهت استقلال و آزادی فقط در رابطه با آمریکا و اروپاست؟؟؟
6- جناب زاکانی ، شما که دلتان به حال ایران می سوزد!!!و به فکر 7 سال دیگر هستید که برای غنی سازی باید هزینه کنیم!!!و این همه به فکر جیب مردم!!!!هستید. آیا اندیشیده اید که
کمک های میلیارد دلاری به کشور های سوریه و فلسطین و لبنان و یمن و......چه منافعی برای مردم ایران دارد؟؟؟
بی آبی و خشکسالی ایران و فاجعه چند سالی دیگر را اندیشه کرده اید؟؟؟
منزوی شدن ایران( بجز چند کشور بی اهمیت سیاسی !!!) آیا به نفع ایران است؟؟؟
8- جناب زاکانی ایران به غیر از موشک و کلا سلاح های نظامی در چه علمی پیشرفت کرده است؟؟؟
منهای شعار در صنایع مخابراتی، پزشکی، فضایی و......چه پیشرفتی کرده ایم؟؟؟؟؟
انصاف شاخصه انسان آزاده است. انسانی که بدور از تعلقات فکری و حتی مذهبی به مسایل می نگرد و ضعف ها و قوت ها را می شناسد و شجاعانه اعلام و ابراز می کند و در پی چاره اندیشی واقعی و علمی است نه شعاری و مردم فریبی
موفق و موید باشید
جناب آقای علوی .....استغفراله شما امام حسن را در صلح با معاویه با تیم هسته ای مقایسه می کنید .....شما قرارداد 25میلیارد دلاری را و همچنین ندادن اس300از طرف روسیه را با 15سال نداشتن تاسیات زیربنایی هسته ای مقایسه می کنید .....هیچ فکر کرده اید که اگر کمکهای ما به مردم مظلوم سوریه فلسطین .لبنان. یمن نبود شاید الان تروریستهای تکفیری در منزل شما اقامت داشتند .....حتما شما اطلاع ندارید که از برنامه هسته ای در بی آبی و خشکسالی میتوان استفاده کرد و آب شور را میتوان شیرین کرد ...و در آخر همان چیزی که خودتان گفته اید کمی حداقل کمی انصاف داشته باشید .........
عزیز برادر چگونه است در جنگ و خونریزی شما امام حسین را به حال حاضر پیوند میدهید ولی صلح امام حسن هیچ ربطی ندارد؟؟؟!!! عجیب است اگر بخواهید برداشت به مقصود کنید صحیح است ولی اگر مقصود حاصل نیاید، اشتباه!!!!
در ثانی به نظر شما این آشوب ها در سوریه و داعش خونریز چگونه بوجود آمده و واکنش کدام کنش منطقی است(البته اگر بی دلیل و احساسی نگوید حاصل کار آمریکاست!!!؟؟) و اگر بحران سوریه بخاطر یک فرد بنام بشار اسد شروع نمی شد ، داعشی نبود که خطری داشته باشد!! در ثانی آیا الان هم مسئله یمن، و آشوب و کشتار یمن بخاطر امنیت ایران!!!!!!!بوجود آمده!!!
واما در مورد آب شیرین کردن بواسطه انرژی هسته ای!!!عزیز دل با انرژی هسته ای بسیار کارها می توان کردولی آیا ایران در حال حاضر ظرفیت علمی و تکنیکی آنرا دارد؟؟؟؟؟و در ثانی مگر راه تحقیق را قرارداد فوق بسته؟؟؟؟!!!
ای کاش شمایان به جای فقط ایراد گرفتن از کسی که قبول ندارید، کمی همدلی داشتید و انصاف و از قدرت!!!!!برای قبولاندن سخن خود بهره نمی بردید!!!
مقرض
علوی جان سخت در اشتباهی تحریمی برداشته نخواهد شد هسته ای بهانست این شیطان بزرگ تا ریشه انقلاب را بر نچیند دست از ما بر نمی دارد بیخود خودتو اذیت نکن
باید مورد تایید مجلسیان برسد اگر غیر از این باشد مشخص می شود که بین دولت و مجلس اختلاف و شکاف بسیار زیادی وجود دارد.
ساده لوح
من نميدونم چرا تندرو هاي ايران با اسرائيل نگران اين توافق هستند ؟ تنها نتيجه اي كه ميشه گرفت اينه كه دوتاشون پشت پرده با هم هستند .
Iran, Islamic Republic of
حالا شما خيلي تند نرو ممكنه از عقب بيفتي!
United States
تو یکی دیگه نمیخواد خیر و شر مردم را تشخیص بدی ...
تحلیل کاملی بود زاکانی دور بعدی در خدمتت در مجلس هستیم
یک تهرانی
فرقانی
United States
... از کجای بیانیه لوزان شما استباط کردید حق غنی سازی به رسمیت شناخته شده است
United States
خوب خدا رو شكر بلاخره جهان امد تو ميدون غير از اين نبايد مي بود
محسن
بیرون گود نشستید و می گویید لنگش کن !!!

آنجا که شورای امنیت تحریم های ظالمانه ای را بر ضد ایران تصویب می کرد و رئیس جمهور اسبق می گفت:" آنقدر قطعنامه بدهید تا قطعنامه دانتون پاره بشه" شما کجا بودید؟
بازهم دوران روحانی مچکریم و این داستان ها
با سلام
بي تعارف خوب تحليل منصفانه اي نبود اما خوب انصافا جهان نيوز نسبت به خبرگزاري راست افراطي ديگر كه زنجيره اي عمل مي كنند بهتر عمل كرده تا الان .
اما بحث اصلي اين است كه سياست خارجي ما و مخصوصا بحث هسته اي زير نظر مستقيم آقا است و چون ايشان حمايت هميشگي كردند و اين تفاهم را هم هنوز رد نكردند پس فصل الخطاب است و اين حملات به تيم مذاكره كننده فتنه گري و روي حرف آقا حرف زدن است .
اينجاست كه چهره كذابين مشخص مي شود .
Iran, Islamic Republic of
خوبي؟؟!! برو به فرمايشات آقا در اين هفته نظري بينداز تا دوزاريت صاف شه
روحانی لا مچکریم
Iran, Islamic Republic of
جناب علوی
همین حد که قدرت تحلیل در زمینه کمک به کشورهای اسلامی چون لبنان و سوریه و .... راندارید طبق گفته خودتان که میگویید :
کمک های .... به کشور های سوریه و فلسطین و لبنان و یمن و......چه منافعی برای مردم ایران دارد؟؟؟

تازه رقم من درآوردی هم میدهید
همین بس که شما قدرت درک حکمت های نظام و وضوح علت این مطلب را ندارید .
پس باقی حرف های شما هم تنها و تنها یک موضع لج بازی است وگرنه چرا تمام مسائل رو قاطی می کنید - به نظر من هر نماینده مجلس یک رای است و زورش هم به اندازه همان رای - هر چقدر هم صدایش را بالا ببرد تا گوش شنوا نباشد فایده ندارد.
يونس
افراد شكم پرست ودنيا دوست به دنبال زندگي راحت هستند .تاريخ اسلام فراوان است از اينگونه انسانها كه براي زندگي دوروزه دنيا چه خيانتها كه به كشور واسلام كردند
تحلیل جامعی بود تشکر
Iran, Islamic Republic of
ترگمانچاي ديگر!!!!!!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
روحاني مچكريم!!!!!!!!!!!!!!
Iran, Islamic Republic of
اميدي به تدبير اين دولت نداريم.
کریم
بدبختای بیچاره فقط به فکر دو لقمه نون و ارزونی بازارید.
معلومه که هیچ بویی از اسلام و تشیع نبردین.
کجای اسلام اومده که در مقابل دشمن اسلام تعظیم کن که 2 لقم هنون بهت بده ؟
ما تا به خودمون متکی نباشیم و تا در تحریم های سخت نباشیم رشد نمی کنیم. این رو بفهمید.
بخدا، والله، مقام معظم رهبری چون دیدند عده ای در بوق و کرنا کردند و می گویند مذاکره و توافق و ... گفتند اشکالی نداره برید ببینیم چه گلی به سر ما می زنید