جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۵
۱۱
تحلیل کارشناس مسائل هسته‌ای ازفضای مذاکرات‌در لوزان

بدون لغو تحریم ها زیر هیچ توافقی را امضا نکنید/ آمریکا زیرساخت تحریم را با واژه تعلیق حفظ می‌کند

دوشنبه ۱۰ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۱۰
کد مطلب: 414797
اگر غربی ها با لغو تحریم ها در مذاکرات لوزان موافقت نکردند، تیم ایرانی نباید زیر هیچ توافقی را امضا کند و بهترین گزینه آن است که به تهران بازگردد و با آشکار کردن دورنمای شکست مذاکرات برای طرف مقابل، آنها را به بازنگری وادارکند.
بدون لغو تحریم ها زیر هیچ توافقی را امضا نکنید/ آمریکا زیرساخت تحریم را با واژه تعلیق حفظ می‌کند
به گزارش جهان، متن یادداشت مهدی محمدی با عنوان «بدون لغو تحریم ها، به تهران برگردید» را در ذیل از نظر می گذرانید:

از لابلای انبوه خبرهای مرتبط با مذاکرات هسته ای پیداست که مسئله اصلی مورد اختلاف مربوط به تحریم هاست.

ظاهرا دو طرف توانسته اند مسائل دیگر را جمع بندی کنند ولی مسئله تحریم ها همچنان موضوع چانه زنی است.

همین که مسئله تحریم ها تا آخرین ساعات مذاکرات دوام آورده، نشان دهنده اوج اهمیتی است که این ابزار برای غربی ها دارد. امریکا تحریم ها را چنان ارزشمند می داند که به هر قیمتی خواهان کمترین میزان تغییرات در آن است. این طبیعی هم هست. در شرایط بسیار پرتنش منطقه ای، که ظاهرا هیچ ابزار دیگری برای امریکا باقی نمانده، تحریم ظاهرا تنها ابزاری است که هنوز کار می کند.

اصلی ترین مطالبه تیم ایرانی در مذاکرات اکنون این است که همه تحریم ها (تحریم ها شورای امنیت، تحریم های شورای اروپا، فرمان های اجرایی رییس جمهور امریکا و تحریم های کنگره امریکا) بلافاصله پس از توافق نهایی لغو شود.

این مستلزم آن است که:

۱- رییس جمهور امریکا با صدور یک فرمان اجرایی همه فرمان های اجرایی پیشین خود مبنی بر تحریم ایران را لغو کند.

۲- کنگره امریکا با تصویب قانونی جدید، مصوبات قبلی خود را لغو کند.

۳- شورای اروپا با صدور یک قطعنامه جدید، تحریم های اروپا را لغو کند و

۴- شورای امنیت سازمان ملل با صدور یک قطعنامه جدید تحت ماده ۴۱ از فصل ۷ منشور، قطعنامه های تحریمی پیشین خود را (۱۶۹۶، ۱۷۳۷، ۱۷۴۷،۱۸۰۳، ۱۸۳۵و ۱۹۲۹) را لغو کند.

در عوض آنچه در حال رخ دادن است این است که:

۱- امریکا تحریم ها را به سه دسته اقتصادی، هسته ای (اشاعه) و تسلیحاتی (مرتبط با سلاح های متعارف) تقسیم کرده و تا امروز صرفا با تعلیق دارای زمان بندی محدود تحریم های اقتصادی موافقت کرده است. در اینجا مقصود از تعلیق این است که زیرساخت قانونی تحریم ها سر جای خود خواهد ماند و صرفا اجرای این قوانین تحریم به شکل بازگشت پذیر، محدود و زمان بندی شده متوقف می شود.

۲- ۱+۵ با پافشاری بر حفظ تحریم های هسته ای و تسلیحاتی، در واقع در پی آن است که قطعنامه های تحریم شورای امنیت را تا سال های پایانی توافق حفظ کند. این خود بدین معناست که زیرساخت حقوقی تحریم های غیر قانونی علیه ایران –از جمله تحریم های یکجانبه که عمدتا بر اساس قطعنامه ۱۹۲۹ اعمال شده- حفظ خواهد شد و تحریم ها به سرعت بازگشت پذیر خواهد بود.

۳- امریکا برای تمدید تعلیق تحریم ها علیه ایران ۲ شرط در نظر گرفته است:

اول- پای بند بودن ایران به تعهداتش طبق توافق نهایی

دوم- پاسخ به سوال های باقی مانده آژانس درباره ابعاد احتمالی نظامی

این مستقیما مساوی است با اینکه اولا PMD به عنوان مهم ترین دروغی که سرویس های غربی درباره برنامه هسته ای ایران ساخته و همه فشارها و تحریم های خود را بر آن مبتنی کرده اند، نه فقط در توافق نهایی حل نمی شود بلکه مبنای حقوقی جدیدی برای کش پیدا کردن آن هم ایجاد خواهد شد و ثانیا، این دو شرط در واقع تازه شروع بازی است. برای هر بار تمدید تعلیق تحریم ها جلب موافقت و رضایت ۱+۵ لازم خواهد بود، و این به این معناست که هر بار این گروه می تواند بسته به شرایط بین المللی یا مناسبات دوجانبه اعضای آن با ایران، شروط اضافی جدید برای تداوم تعلیق تحریم ها مقرر کند و ایران هم علی الظاهر چاره ای جز تمکین نخواهد داشت. ملاحظه می کنید که تعلیق تحریم ها یک امر قطعی یا لابشرط نیست بلکه مشروط به شروطی شده که عملا باب باج خواهی های حیرت انگیزی از ایران را می گشاید و باز نگه می دارد. در واقع، مکانیسم تعلیق، تحریم ها را به عنوان یک گروگان نزد امریکا حفظ می کند و در حالی که برنامه غنی سازی ایران در تعلیقی بلند مدت فرو رفته، امکان اعمال فشار مضاعف بر ایران با استفاده از مکانیسم تحریم را نه تنها از بین نمی برد بلکه تشدید هم می کند. تحریم تعلیق شده، یک امتیاز نیست بلکه ابزاری است برای کنترل رفتار ایران و مهار آن در هر زمان و شرایطی که امریکا ضروی بداند.

۴- علاوه بر این، فرمت توافق نهایی به گونه ای است که در آن تعلیق هر کدام از تحریم ها با یک اقدام ایران در حوزه هسته ای معادل سازی شده است. به عبارت دیگر، جدولی از گام های متقابل تعریف خواهد شد که در آن لغو هر یک از تحریم ها به انجام یک یا چند اقدام ویژه از سوی ایران مشروط خواهد بود. چنین فرمتی بالذات یک فرآیند تدریجی ایجاد خواهد کرد و مفاهیم تعلیق یا لغو یکباره را بی معنا می کند.

۵- و مهم تر از همه، مکانیسم تبدیل تعلیق به لغو در توافق نهایی یک مکانیسم به شدت نگران کننده است. تعلیق به لحاظ نظری می تواند مقدمه یا بخشی از لغو تحریم ها باشد به شرطی که شرایطی که برای لغو قرار داده می شود تعلیق به محال کردن موضوع نباشد. اطلاعات اجمالی موجود نشان دهنده آن است که امریکا پس از یک دوره زمانی بلند مدت –مثلا ۱۰ ساله- که در آن تحریم ها صرفا تعلیق خواهد شد- به ۳ شرط به سمت لغو تحریم ها یعنی صدور قانونی جدید از سوی کنگره و قطعنامه ای جدید از سوی شورای امنیت حرکت خواهد کرد:

اول- اجرای ۱۰ ساله پروتکل الحاقی در ایران که منجر به این شود که آژانس بتواند اعلام کند هیچ مواد، تاسیسات یا فعالیت اعلام نشده ای در ایران وجود ندارد.

دوم- تعیین تکلیف موضوع برنامه موشکی ایران از این حیث که این برنامه بخشی از یک برنامه پرتاب کلاهک هسته ای هست یا نه؟

سوم- گزارش دهی آژانس در این باره که موضوع PMD حل شده است.

هر کارشناسی که ولو اندکی به تاریخ پرونده هسته ای ایران اشراف داشته باشد، با نگاهی به شروط درخواهد یافت که این شروط، شروطی برای محقق نشدن است. معنای این شروط این است که نه تنها پرونده هسته ای بسته نمی شود بلکه ۳ پرونده دیگر هم به موازات آن گشوده خواهد شد که هیچ کدام از آنها جز بهانه هایی برای اعمال فشار بر ایران نیست و بنابراین اساسا غیر منطقی است که فرض کنیم مفهومی به نام «حل» درباره آنها مصداق دارد. با این شرایط، و با حجم انبوه مشکلات و رقابت هایی که میان ایران و امریکا وجود دارد، گزینه منطقی این است که بپذیریم امریکا بنای لغو تحریم ها را ندارد و تا زمانی که هماوردی راهبردی اش با ایران ادامه دارد –یعنی تا ابد- از گذار از تعلیق به لغو تحریم ها خودداری خواهد کرد.

بر اساس این موارد، نتیجه ای که باید گرفت این است که اگر غربی ها با لغو تحریم ها در مذاکرات لوزان موافقت نکردند، تیم ایرانی نباید زیر هیچ توافقی را امضا کند و بهترین گزینه آن است که به تهران بازگردد و با آشکار کردن دورنمای شکست مذاکرات برای طرف مقابل، آنها را به تامل مجدد و بازنگری در گزینه های مذکراتی شان وادار کند.
منبع: تسنیم
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


کار از کار نگذره
مواظب باشید
ای بابا! من فکر کردم تحریم ها هیچ اثری نداشته و ندارد!
توفیقی از قزوین / تحریمها اثر دارد؟
تحریمها فشارهایی بر ملت ایران بویژه اقشار کم در آمد مردم وارد کرده که این نشانه پستی دولتمردان امریکاست که اتفاقا در شبکه های ماهواره ای خود زست دلسوزی برای ایرانیان را گرفته اند تحریم به قول غربی ها فلج کننده شیرین نیست و سخت است ولی آیا ملت ایران با وجود این سختی از ادامه پیشرفت هسته ای و علمی بازداشته است ؟ آیا مردم در انتخابات ریاست جمهوری سال 92 یا راهپیمایی ها ی روز قدس و 22 بهمن 93 پشت نظام را خالی کردند؟ آیا تحریم توانسته از رشد صدور ارزشهای انسانی و اسلامی شبیه به ایران در سایر نقاط جهان جلوگیری کند؟ آیا تحریم برای غربی ها اثر داشته یا دارد؟
اونوقت اوني كه ميگفت اونقدر قطعنامه صادر كنيد كه قطعنامه دونتون پاره بشه و سايتهايي مثل جهان نيوز كه ميلياردي پول بصيرت افزايي ميگرفتن و از تحريمها حمايت مي كردن نقششون چي بود طرف آمريكاي جهانخوار بودن يا قشر آسيب پذير؟!
Norway
مهدی خان همیشه تحلیل های واقع بینانه ات را می خوانم . بنظر می رسد درصورت توافق نیز این کش و قوس ها ادامه خواهد یافت . هرچه دست انها را بازتر بگذاریم در حقیقت بیشتر دبه در خواهند اورد و راه را برای کارشکنی بیشتر بازگذاشته ایم .

این کش و قوس ها فقط با افزایش مولفه های قدرت نظامی و اقتصادی و پیوستن بیشتر کشورهای اسلامی به محور مقاومت، که به افزایش قدرت سیاسی ایران منجر خواهد شد ، کاهش خواهند یافت . غربی جماعت تا مجبور نشود یک اپسیلن امتیاز به ایران نخواهد داد . قوانین بین المللی اصلا مهم نیستند کسی هم بدنبالش نیست . اگر بود جلوی اسراییل را گرفته بودند . اگر بود عربستان به یمن و بحرین حمله نمی کرد . و اگربود بایستی هزاران قانون شکنی انها در جهان اتفاق نمی افتاد .
نرمش تاکتیک است و قدرت همان استراتژی .
سعید
سال ۹۲ هم توافق اولیه شد اما از اون به بعد اولش نماینده قانونی ایران رو به نیویورک اجازه ورود ندادند برای سازمان ملل و بعد تحریم ها پشت تحریم چند روز پیش هم که اوباما برا یک سال دوباره تحریم ها رو تمدید کرد. حالا چرا دولت تحقیر و امید این همه به تحریم دل خوش کرده و دست بردار نیست خدا میداند. حتما این دور از مذاکرات هم با تمدید 6ماهه دوباره ادامه داره عین چرخ و فلک. خسته نباشید تیم مذاکره کننده .
تحلیل خیلی خوبی بود... امیدواریم مذاکره کنندگان هم این نکات طریف رو مد نظر قرار بدهند...
Iran, Islamic Republic of
جناب کارشناس ! اون وقت اگر تحریم ها رو اضافه کردند و صدور نفت به صفر رسید چی کار کنیم ؟؟
نتیجه ای بهتر از توافق سال 82 بدست نخواهد امد. دولت صرفا به دنبال بدست اوردن منافع جناحیه
پیشنهاد آقای محمدی معقول است باید همه تحریم ها یکباره لغو شوند
فاطمه
Iran, Islamic Republic of
ببخشید ولی من فکر نمی کنم تحریم ها برداشته بشه اینجوری که امریکایی ها صحبت می کنند ما یه چیزی بدهکار هم شدیم مثل اینکه ولی اقای روحانی گفته بودند اگر تحریم ها رالغو نکردند پای هیچ تعهد نامه ای را امضاءنکنید من نمی دونم چی میشه هر چی باشه دودش توی چشم مردم میره.