پنجشنبه ۹ فروردين ۱۴۰۳ - 28 Mar 2024
 
۱
۷
لحظه به لحظه با رایزنی‌های وین

آمانو پنج شنبه در تهران/ روزهای پرکار صالحی و مونیز/ ادامه جلسات در سطوح مختلف

چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۰
کد مطلب: 431077
با توجه به اهمیتی که موضوع حدود و ثغور نقش آفرینی آژانس در حل مسائل اختلافی و متعلقات آن دارد، دکتر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا طی روزهای باقیمانده، نقش آفرینی پررنگی در این ماراتن دیپلماتیک ایفا خواهند کرد.
آمانو پنج شنبه در تهران/ روزهای پرکار صالحی و مونیز/ ادامه جلسات در سطوح مختلف
گروه سیاست جهان نيوز: هشتمین دور مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در حالی ادامه امروز ادامه می یابد که این مذاکرات تا ۱۸ تیر تمدید شد.

نظر به اینکه مذاکرات هسته‌ای اکنون در بالاترین سطح خود دروین دنبال می‌شود، شاهد برگزاری جلسات فشرده در سطوح مختلف به منظور دستیابی به توافق جامع هستیم.

نظر به اهمیت این موضوع، تمامی اخبار را به صورت لحظه به لحظه در اینجا ببینید:

۱۵:۴۱ اعتراض خبرنگاران ایرانی صدای بوق های اسرائیل را خفه کرد

جمع ۴-۵ نفره صهیونیست ها برای جلب توجه مدام صدای بلندگوهای شان را بلند می کردند اما در نهایت با اعتراض خبرنگاران ایرانی به مدیران وزارت خارجه اتریش، مجبور به قطع سیستم صوتی خود شدند.

از صبح امروز چهار، پنج صهیونیست با برپایی یک چادر کوچک و قراردادن چند میز بر سر راه خبرنگاران به سمت هتل کوبورگ تلاش کردند تا توجهات را به خود جلب کنند.

آنها در حالیکه پلاکاردهایی با مضامین علیه ایران و مبنی بر ادعاهای واهی شان را همراه داشتند تلاش می کردند برگه هایی را در میان عابرین توزیع کنند که عمدتا توفیقی پیدا نمی کردند.

با نتیجه بخش نبودن این اقدام، نوآوری دیگری را دنبال کردند! صهیونیست ها با قرار دادن چند بلندگو و پخش آهنگ تند به زبان عبری امیدوار بودند این بار جمعی را در مقابل چادرشان جذب کنند اما این اقدام نیز افاقه نکرد.

با افزایش بی توجهی ها، صهیونیست ها هم صدای بلندگوهایشان را زیاد کردند تا حدی که فعالیت را برای خبرنگاران حاضر در سالن رسانه ها دشوار نمود. این موضوع باعث شد جمعی از خبرنگاران ایرانی به مدیریت سالن مراجعه کرده و درخواست کردند که بلندگوها خاموش شوند.

مدیریت سالن خبرنگاران را به نماینده وزارت خارجه اتریش ارجاع داد، که وی هم پاسخ داد که صهیونیست ها برای برپایی این چادر از ما مجوز گرفته اند.

فعالین رسانه ای ایران عنوان کردند که بلندگوهای این جمع محدود مانع فعالیت دهها خبرنگار حاضر در مدیا سنتر شده است اما نماینده وزارت خارجه اتریش مدعی شد که صدای بلندگو خیلی هم بلند نیست و مشکلی ندارد!

در نهایت اما او پذیرفت که به صهیونیست ها تذکر دهد که در صورت تمایل صدایشان را کم کنند!

سرانجام نوادگان تئودر هرتزل، در خیابانی که به همین نام معروف است، وقتی دیدند هیچ توفیقی در جلب مخاطب نداشته اند مجبور شدند تا صدای بلندگوهایشان را کلا قطع کنند.

۱۴:۴۴ مقام بلندپایه آمریکایی: توقع آمریکا برای دسترسی به همه تاسیسات نظامی ایران درست نیست

یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد همان طور که آمریکا به هیچکس اجازه ورود به مکان‌های نظامی خود را نمی‌دهد؛ توقع ما برای دسترسی به همه تاسیسات نظامی ایران درست نیست.

روزنامه واشنگتن پست در گزارشی به قلم جنیفر روبین درباره مذاکرات هسته ای ایران با قدرت های جهانی نوشت: یک مقام بلندپایه آمریکایی اعلام کرد قدرت های جهانی مذاکره کننده با ایران پیشنهادهایی را ارائه کرده اند که به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه بازرسی از همه تأسیسات مشکوک ایران را به عنوان بخشی از توافق جامع هسته ای می دهد.

این مقام دولت آمریکا در گفتگو با خبرنگاران گفت: «ما در حال کار کردن بر روی روندی هستیم که به باور ما تضمین خواهد کرد آژانس بین المللی انرژی اتمی به مکان های مورد نیاز دسترسی خواهد داشت.»

او همچنین گفت: «این بدان معنا نیست که ما باید قادر به ورود به همه مکان های نظامی باشیم زیرا آمریکا به هیچ کسی اجازه ورود به مکان های نظامی اش را نمی دهد از این رو، این که بخواهیم وارد همه تأسیسات نظامی ایران شویم اقدام درستی نیست.»

۱۴:۲۲ آغاز ماراتن ۷ روزه مذاکرات در وقت اضافه؛ کدام پرونده‌ها باید از روی میز کنار رود؟

با توجه به اینکه زمان تعیین شده برای برنامه اقدام مشترک یا همان توافق ژنو دیروز به پایان رسید، ایران و ۱+۵ برای آنکه خللی در ادامه مذاکرات به وجود نیاید، با تمدید چند روزه توافق ژنو موافقت کردند.

در این ۷ روز دو طرف بر روی این مسائل متمرکز خواهند شد؛ یکی از مسائل عمده حل و فصل موضوع چگونگی برداشته شدن تحریم‌هاست. ایران تاکید دارد که باید در مرحله اول تحریم‌های مالی و بانکی برداشته شود و پس از زمان آغاز اجرای توافق بقیه تحریم‌ها براساس یک جدول زمانی مشخص و در چارچوب گام به گام برداشته شوند، در این مرحله گام به گام قاعدتا، همزمانی انجام تعهدات از جانب ایران و برداشته شدن تحریم‌ها و هم‌وزنی اقدامات متقابل از نکات بسیار مهم است همچنین در این مذاکرات باید در خصوص تحریم‌های نظامی و اشاعه‌ای نیز به جمع‌بندی و راه‌حل رسیده شود.

مسئله دیگر، موضوع بازرسی‌ها و دسترسی‌هاست، ایران تاکید کرده است که اولا هیچ بازرسی و دسترسی را فراتر از ضوابط و قوانین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نمی‌پذیرد و ثانیا به هیچ‌وجه اجازه دسترسی به مراکز نظامی و دانشمندان ایرانی را نخواهد داد.

از سوی دیگر یکی دیگر از مسائل باقیمانده موضوع PMD یا همان به اصطلاح ابعاد نظامی احتمالی برنامه‌ هسته‌ای ایران است که غربی‌ها مدعی آن هستند که ایران هم تاکید کرده در این موضوع بازگشت به گذشته هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد، بلکه شرایط پیچیده‌تر خواهد شد، بنابراین باید در حل موضوع PMD نگاه به آینده وجود داشته باشد، قاعدتا حل موضوع PMD باید با محوریت آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حل و فصل شوند و برهمین اساس انتظار می‌رود در روزهای آینده تحرکات آژانس و رایزنی‌ها با ایران در این خصوص شتاب بیشتری بگیرد.

دیدارهای آمانو مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وزیر امور خارجه کشورمان و رئیس سازمان انرژی اتمی در وین، در همین چارچوب ارزیابی می‌شود. امروز مذاکرات در سطح معاونان وزرای امور خارجه پیگیری می‌شود، اما به نظر می‌رسد با توجه به ۷ روز وقت اضافه، وزیران امور خارجه ۱+۵ در روزهای آینده بار دیگر به وین بیایند تا بتوانند به یک جمع‌بندی برسند.

سوال اصلی اکنون این است که آیا چشم‌انداز مذاکرات به سوی توافق می‌رود یا اینکه گمانه‌زنی برای توافق بسیار زود و تا حدی خوش‌خیالانه است؟

پاسخ این است که هنوز نمی‌توان چشم‌اندازی برای نتیجه این مذاکرات پیش‌بینی کرد. شاید ۳ یا ۴ روز آینده چشم‌انداز واقعی مذاکرات را روشن کند، بنابراین باید منتظر ماند، اما آنچه که مسلم است تیم مذاکره کننده ایرانی تاکید دارد تنها در صورتی چشم‌انداز مذاکرات مثبت خواهد بود که زمینه توافق خوب فراهم شود.

زمینه یک توافق خوب هم هنگامی فراهم خواهد شد که آمریکا از سیاست زیاده‌خواهی و دبه درآوردن دست بردارد.

۱۴:۰۴ فابیوس و وانگ ایی پنجشنبه به وین سفر می‌کنند

وزرای خارجه فرانسه و چین پنجشنبه به منظور شرکت در مذاکرات هسته‌ای به اتریش سفر خواهند کرد.

۱۳:۱۰ آمانو پنج شنبه در تهران/ دیدار با روحانی و شمخانی

یوکیو آمانو مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای گفت‌وگو با مقامات ارشد ایرانی پنجشنبه به تهران می‌آید.

آمانو قرار است در تهران با حسن روحانی رئیس جمهور و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان دیدار و گفتگو کند.

۱۳:۰۸ مذاکره برسر جایگاه آژانس در سند توافق/ روزهای پرکار صالحی و مونیز

با توجه به اهمیتی که موضوع حدود و ثغور نقش آفرینی آژانس در حل مسائل اختلافی و متعلقات آن دارد، دکتر علی اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان و ارنست مونیز وزیر انرژی ایالات متحده آمریکا طی روزهای باقیمانده، نقش آفرینی پررنگی در این ماراتن دیپلماتیک ایفا خواهند کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی کشورمان روز گذشته وارد وین شد تا بار دیگر از نزدیک پیگیر مباحث فنی و نقش آفرینی آژانس بین المللی انرژی اتمی در توافق نهایی احتمالی با ایران باشد. این در حالی است که ارنست مونیز از چند روز گذشته در وین و در مذاکرات هسته ای حضور داشت. عدم حضور دکتر صالحی در وین طی روزهای نخست مذاکرات، عملا مونیز را در صحنه مذاکرات هسته ای به حاشیه رانده بود.

با توجه به نقش آفرینی ویژه آژانس بین المللی انرژی اتمی در توافق نهایی احتمالی، از این پس دکتر صالحی و مونیز مذاکرات فشرده تری با یکدیگر خواهند داشت. لازم به ذکر است که ارنست مونیز پس از امضای بیانیه لوزان، با طرح مکرر موضوع بازرسی های نامحدود زمانی و مکانی نقش سلبی و بازدارنده ای در مسیر مذاکرات ایفا کرده و به یکی از نمادهای دبه کردن طرف آمریکایی تبدیل شده بود.

طی روزهای اخیر مونیز ترجیح داده است با خبرنگاران مستقر در وین در خصوص مسائل فنی مربوط به مذاکرات هسته ای و موارد اختلافی در خصوص ادعاهای دروغین مطرح شده در خصوص ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران، بازرسی های آژانس و راستی آزمایی توافق نهایی گفتگویی نداشته باشد. با این حال از این پس مونیز به واسطه نقش آفرینی پررنگ تر خود بیش از پیش در کانون توجه رسانه های مستقر در وین قرار خواهد گرفت.

۱۳:۰۷ ادامه جلسات در سطوح مختلف/ رفت و آمدهای دیپلماتیک افزایش می یابد

محمد جواد ظریف و جان کری وزرای خارجه ایران و آمریکا ساعت ۱۴ به وقت وین دور میز مذاکره خواهند نشست.

این ششمین دیدار ظریف و کری است که از ابتدای هفته جاری برگزار می شود. ظریف صبح دیروز و در ساعات ابتدایی ورود به وین دیداری با کری داشت که پس از حدود یک ساعت صالحی، مونیز و معاونان شان به آن پیوستند.

علی اکبر صالحی و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا هم عصر سه شنبه دیداری ۲ ساعته با محوریت موضوعات فنی داشتند.

همزمان جلسات در سطح معاونان برای نگارش متن اصلی توافق جامع و نیز جلسات کارشناسی برای تنظیم ضمائم چندگانه که تا پاسی از شب گذشته ادامه داشت، از صبح امروز از سر گرفته شد.

از سوی دیگر برخی منابع غربی از سفر قریب الوقوع یوکیو آمانو رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران خبر می دهند. با توجه به اهمیت برخی موضوعات فنی و نیز موضوع ساختگی PMD، سفر آمانو همزمان با جریان داشتن مذاکرات هسته ای و دیدارهای احتمالی وی در تهران، این سفر بسیار مهم ارزیابی می شود.

همچنین وزیرخارجه روسیه که ظهر دیروز به وین آمد، قرار است امروز به مسکو باز گردد. لاوروف در مدت اقامت خود جلساتی با ظریف، جان کری و فیشر رئیس جمهور اتریش داشت.

۱۲:۴۷ لاوروف وین را ترک کرد

وزیر امورخارجه روسیه که به منظور شرکت در مذاکرات هسته‌ای در اتریش به سر می‌برد لحظاتی پیش وین را ترک کرد.


۱۲:۰۹ منابع غربی: توافق هسته ای نهایی ۵۰۰۰ سانتریفیوژ در اختیار ایران قرار می دهد

واشینگتن فری بیکن: برخی منابع غربی اعلام کردند توافق هسته ای نهایی ایران و کشورهای ۱+۵، ۵۰۰۰ سانتریفیوژ در اختیار این کشور می گذارد.

این منابع همچنین ادعا کردند: "این تعداد سانتریفیوژ به تهران این امکان را می دهد به برنامه های هسته ای خود برای ساخت بمب اتم ادامه دهد. کشورهایی از جمله پاکستان و کره شمالی حتی با تعداد سانتریفیوژهای کمتر توانسته اند به سلاح های هسته ای دست یابند."

یکی از منابع حاضر در مذاکرات وین نیز مدعی شد: "مذاکره کنندگان از اشتباهات گذشته خود عبرت نگرفته اند. آنها هنوز نمی دانند توافق با این تعداد سانتریفیوژ در نیروگاه های هسته ای ایران می تواند چه پیامدهایی به دنبال داشته باشد."

۱۲:۰۸ آلن ایر: اگر ایران بتواند نگرانی‌های هسته‌ای را رفع کند نیازی به تحریم‌ها نخواهیم داشت

سخنگوی فارسی زبان وزارت امورخارجه آمریکا در گفتگو با باشگاه خبرنگاران پیرامون لغو تحریم ها گفت: من وارد جزییات و محتویات این مذاکرات نمیشوم. ولی صد درصد زمان بندی رفع تحریم ها موضوع اصلی مذاکرات است. اگر ایران بتواند نگرانی‌های هسته‌ای را رفع کند نیازی به تحریم‌ها نخواهیم داشت"آلن ایر" در گفتگو با خبرنگار اعزامی باشگاه خبرنگاران از وین، پیرامون لغو تحریم ها گفت: من وارد جزییات و محتویات این مذاکرات نمیشوم. ولی صد درصد زمان بندی رفع تحریم ها موضوع اصلی مذاکرات است.

وی ادامه داد: چناچه ایران بتواند نگرانی های جامعه جهانی در مورد برنامه هسته ای اش را برطرف کند ما نیازی به این تحریم های هسته ای نداریم.

سخنگوی فارسی زبان وزارت امورخارجه آمریکا خاطرنشان کرد: مسئله همزمانی اقدام متقابل ما و یکی از موضوعات محل بحث ماست که امیدواریم بتوانیم به یک نتیجه برسیم که مطلوب طرفین باشد.

۱۱:۳۵ عراقچی: تمدید ۷روزه مذاکرات/ امکان رسیدن به توافق هنوز قطعی نیست

سید عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان در خصوص تمدید مذاکرات گفت: چون مذاکرات به پایان نرسیده و از طرفی امروز مهلت ما به پایان رسید، تصمیم همه این است که برای هفت روز بیشتر در وین بمانند و این مذاکرات را به سرانجام برسانند.

عراقچی افزود: از آنجا که تحریم‌هایی که تعلیق شده بودند طبق قوانین به صورت خودکار بر می‌گشت، بنابر این اروپا و آمریکا ناچار بودند به طور رسمی مذاکرات را تمدید کنند. ولی چون این احساس پیش نیاید که مذاکرات دوباره برای چند ماه تمدید شده است؛ صرفاً برای هفت روز توافق ژنو تمدید شد و به آژانس هم اعلام شد که براساس توافق ژنو به وظایف خودش ادامه دهد.

وی گفت: مذاکرات در این چند روز ادامه پیدا خواهد کرد تا انشاء‌الله به سرانجام برسد، اما ما هنوز در موقعیتی نیستیم که به صراحت بگوییم این مذاکرات قطعاً به سرانجام نهایی خودش به عنوان یک توافق یا عدم توافق می‌رسد.

عراقچی افزود: بعضی مسائل اختلافی هنوز وجود دارد که در مورد آنها توافق حاصل نشده و بعضی از متون هست که هنوز نوشته نشده، در حقیقت داریم شبانه‌روزی روی آنها کار می‌کنیم.

وی گفت: همه هیئت‌ها و ایران دارند با جدیت روی این متون کار می‌کنند. همه جدی هستند و فضای مثبتی بر این مذاکرات حاکم است. روحیه رفتن به جلو در همه هیئت‌ها وجود دارد ولی این بدان معنا نیست که هیئت‌ها از جمله خود ما حاضر هستیم به هر قیمتی توافق کنیم.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران گفت: توافق حتماً باید یک توافق خوب باشد و توافق خوب توافقی است که اصول و چارچوب‌ها و خطوط قرمزی که به ویژه توسط مقام معظم رهبری ترسیم شده در آن رعایت شود و در آن صورت است که به توافق رضایت خواهیم داد.

عراقچی در پاسخ به این سوال که آیا در این هفت روز توافق امکان دارد، گفت: امیدوار هستیم که در این هفت روز به سرانجام برسد و اگر هم نرسد ما هیچ‌گاه اسیر زمان نبوده و نخواهیم بود. برای ما رسیدن به یک توافق خوب با ملاک‌هایی که ترسیم شده مهم است نه اینکه حتماً در یک زمان مشخصی باید به سرانجام برسد.

۱۰:۰۰ بی بی سی: توافق هسته ای ایران بیش از هر زمان دیگری نزدیک است

لیث دوست خبرنگار ارشد بین المللی این شبکه در گزارشی از وین گفت:« مذاکرات هسته ای همچنان ادامه دارد. بی تردید، رسیدن به توافق ممکن است. اما در این مذاکرات همانند همه مذاکرات دیگر، گامهای آخر، دشوارترین گامها به شمار می روند. من دقایقی پیش با فردی صحبت کردم که با مقامات ایرانی و برخی از هیئتهای غربی در مذاکرات وین گفتگو کرده است.

وی گفت این نگرش وجود دارد که باید این کار انجام شود (باید توافق حاصل شود). مذاکره کنندگان خسته شده اند. باید توجه داشت که مسئولان سیاسی این تیمهای مذاکره کننده ازچند هفته پیش در وین هستند. آنها احساس می کنند همه راههای دیپلماتیک را امتحان کرده اند تا به توافقی دست پیدا کنند. این توافقی تاریخی است و به مناقشه دوازده ساله درباره برنامه هسته ای ایران پایان می دهد. البته باید توجه داشت شب گذشته باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا و همچنین مقامات ایران گفتند که فقط توافق خوب را می پذیرند. بنابراین، تا وقتی به نقطه مذکور یا به اصطلاح توافق خوب دست پیدا نکنند، توافقی حاصل نخواهد شد. به هرحال، باید توجه داشت که مذاکره کنندگان بیش از هر زمان دیگری به رسیدن به توافق هسته ای، نزدیک شده اند.»

۹:۳۲ تخت‌روانچی در مصاحبه با نشریه آمریکایی: آمریکا هم اجازه بازرسی از تأسیسات نظامی خود را نمی‎دهد/عدم توافق پایان دنیا نیست

مجید تخت روانچی در مصاحبه با بولتن دانشمندان هسته‌ای آمریکا به تشریح دیدگاه‌های ایران در مذاکرات هسته‌ای با گروه ۱+۵ پرداخت.

تخت روانچی در ابتدای این مصاحبه در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود طرف غربی مواردی را به مذاکرات افزوده و اینکه آیا اکنون چارچوب مورد توافق در لوزان، بار دیگر در حال بحث و مذاکره است، گفت: آنچه آنجا (لوزان) به آن دست یافتیم، نوعی تفاهم بود و نه یک توافق، نوعی راهکار برای مسائل. تفاوت نیز در همین مسئله است. ما ذیل چتر این تفاهم کلی کار می‌کردیم. اما باید بگویم که ما در لوزان زمان نداشتیم تا در مورد همه موضوعات وارد جزئیات شویم. بنابراین، ما به همراه شرکایمان سعی کردیم تا مسائلی را که برای هر دو طرف مهم بود، حل کنیم. وقتی راجع به کلیات صحبت می‌کنید، می‌توانید به سرعت کم و بیش با مسائل اعلام موافقت کنید. اما وقتی وارد جزئیات می‌شوید، زمان بر خواهد بود. گاهی اوقات، شما باید پافشاری کنید. بنابراین، نمی‌توان به سادگی و به سرعت به راه‌حل موضوعات دست یافت. اما ما داریم منطق لوزان را دنبال می‌کنیم.

آقای تخت روانچی در پاسخ به این سوال که آیا موضوعات باقی‌مانده بیشتر سیاسی است یا فنی، افزود: باید بگویم که هر دو: مسائلی مربوط به هر دو جبهه وجود دارد. نمی‌خواهم اینجا وارد جزئیات شوم، چراکه در مرحله حساسی هستیم، اما در هر دو موضوع، هسته‌ای و تحریم‌ها، همچنان مسائل فنی‌ای وجود دارد که باید حل شوند. صادقانه بگویم، تصمیمات سیاسی‌ای هم وجود دارد که باید اتخاذ شود.

وی ادامه داد: نکته دیگری که باید بر آن تأکید کنم، این است که در لوزان ما در بعد هسته‌ای، بسیار وارد جزئیات شدیم. اما در مورد تحریم‌ها هم بحث کردیم، اما در مقایسه با آنچه در مسئله هسته‌ای به دست آمد، ما آنچنان (در تحریم‌ها) پیش نرفتیم. بنابراین، این اکنون از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردار است. و همانطور که گفتم،‌ اگر در مسئله هسته‌ای وارد جزئیات بیشتر می‌شویم، باید همین‌کار را در مورد مسئله تحریم‌ها نیز انجام دهیم.

وی در مورد نقش مجلس در مذاکرات هم گفت: می‌دانید که، چند روز قبل مجلس قانونی را تصویب کرد و بعد هم (آن قانون) به تائید شورای نگهبان رسید. ما نیاز به تائید آن‌ها نداریم، اما وزارت خارجه باید توافق را به مجلس ارائه کرده و هر ۶ ماه نیز گزارش به روزشده‌ای به پارلمان ارائه دهد. مجوزهای دیگری نیز در توافق وجود دارد. به عنوان نمونه، ما باید در چارچوب مصوب مجلس کار کنیم. مجلس در این مسئله بسیار فعال است. تائید پروتکل الحاقی باید از طریق پارلمان انجام شود و ما معتقدیم که علاوه بر پروتکل الحاقی، مجوزهای اجرایی نیز باید تائید مجلس را داشته باشند. ما به عنوان دولت، باید گوش به فرمان مجلس باشیم و آن‌ها هستند که چارچوب فعالیت ما را مشخص می‌کنند.

وی در مورد توان ایران در اجرای توافق هم گفت: اگر توافقی حاصل شود، باید توافقی خوب باشد. این چیزی است که همه ما می‌خواهیم، نه فقط ایران. این توافق باید در چارچوب تعیین‌شده از سوی رهبری و مجلس باشد. در آن صورت، اجرا بسیار روان و ساده خواهد بود.

آقای تخت روانچی سپس در مورد روند اجرای پروتکل الحاقی و دسترسی‌های مجاز از دید ایران گفت: اول از همه ما باید ببینیم که تعهدات بین‌المللی ایران چیست. ما یک توافق پادمانی با آژانس داریم که سال‌هاست بر اساس آن فعالیت می‌کنیم. تاکنون مشکلی در مورد آن ابزار وجود نداشته است. همچنین پروتکل الحاقی نیز هست. ما آن را برای بیش از دو سال، بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۵ اجرا کردیم. آژانس دست بازی داشت تا هر طور می‌خواهد به نقاط مختلف ایران رفته و هیچ مشکلی هم در مورد مکان‌هایی که آژانس می‌خواست به آنجا برود و یا می‌خواست صحبت کند، وجود نداشت. بنابراین، تا جایی که به سابقه اجرای (پروتکل الحاقی) از سوی ما مربوط می‌شود،‌ ما در آن سال‌ها به صورت داوطلبانه پروتکل الحاقی را اجرا کردیم و حتی یک مشکل نیز وجود نداشت. بازرسان کارشان را در ایران انجام دادند. ایران در عین حال ذیل کنوانسیون تسلیحات شیمیایی نیز به تاسیسات نظامی خود دسترسی داده است. بنابراین، ما مسئله ای با احترام به تعهداتمان بر اساس تعهدات بین المللی نداریم.

وی افزود: حالا داریم وارد یک مرحله جدید می شویم. اگر توافق نهایی انجام شود، شامل پروتکل الحاقی خواهد بود. ما در متن به اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی اشاره کرده ایم. این تا زمانی است که این به تائید مجلس برسد. یعنی به بخشی از قوانین ملی ایران بدل شود. بنابراین، اگر ما به توافق برسیم، ایران ملزم به پروتکل الحاقی می شود که شامل دسترسی مدیریت شده نیز هست.

آقای روانچی افزود: خوب، اگر شما به تحولات اخیر و این سوال که آیا ایران دسترسی مدیریت شده ارائه می دهد یا نه، اشاره دارید، نمی توانید آن ها را در خلا مورد بحث قرار دهید. شما باید ببینید این موضوعات در کجا و در چه قالبی مطرح شده است. اگر به یاد داشته باشید، زمانی که نوعی تفاهم در لوزان به دست آمد، ایده ارائه دسترسی به اماکن نظامی در همه زمان ها، همه نقاط و همه مکان ها، مطرح شد. این امر موجب شد تا در مورد هدف واقعی این مسئله، نوعی اضطراب در ایران شکل بگیرد. اینکه آیا این مربوط به توافق است یا سر در آوردن از اینکه در نیروی نظامی ایران چه می گذرد. ما به هیچ کس اجازه نمی دهیم وارد مجتمع های نظامی ما شود، چراکه پروتکل الحاقی به این معنی نیست که بازرسان هرکجا خواستند را بازدید کرده و دست بازی داشته باشند تا هرکاری خواستند انجام دهند یا با هرکس خواستند صحبت کنند. بلکه پروتکل الحاقی یعنی دسترسی به نواحی مشخصی که مدرکی دال بر وجود خطای ادعایی وجود داشته باشد و اسناد مربوط به آن هم باید به اعضا ارائه شود.

وی افزود: فکر نمی کنم در آینده هیچ مشکلی در رابطه با اجرای پروتکل الحاقی وجود داشته باشد. می دانید، این در مورد موارد خاص است، نه هر موردی. قطعا این مسئله افراد را مضطرب می کند. به عنوان نمونه، فکر نمی کنم ایالات متحده چنین اجازه ای دهد. این حساسیت صرفا مختص ایران نیست، بلکه هیچ کشوری تاسیسات (نظامی) خود را باز نمی کند. و ایران هم از این امر مستثنا نیست. ما تلاش کردیم با دادن دسترسی های روزانه، کار آژانس را ساده تر کنیم.

آرین طباطبائی که این مصاحبه را با آقای روانچی گرفته است، در ادامه در مورد روند برداشته شدن تحریم ها از دید ایران سوال کرد، که دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ گفت: از ابتدای مذاکرات، ما تأکید داشتیم که هرآنچه ما باید انجام دهیم، باید همراستا و متناسب با آنچیزی باشد که طرف دیگر انجام می دهد. منظورم این نیست که هرچه ما در زمینه هسته ای انجام دادیم، طرف دیگر هم همان را انجام دهد. اما نمی توان انتظار هم داشت که ما کارمان را انجام دهیم، تعهدمان را اجرا کنیم و بعد منتظر بمانیم تا طرف دیگر هم این کار را انجام دهد. بنابراین، لازم است که تناسبی در این زمینه وجود داشته باشد. ما هم به شرکایمان در ۱+۵ گفته ایم که ایران حاضر است برخی از گام ها در مسئله هسته ای (کار روی فردو، نطنز یا اراک یا هرچه مورد توافق قرار گیرد) را در مرحله اول انجام دهیم، مشروط بر اینکه اطمینان دریافت کنیم که طرف دیگر هم تعهدش را انجام می دهد. فعلا داریم در مورد تمام اینها بحث می کنیم. اما مسئله همزمانی این است که ایران سهم خود را انجام داده و همزمان آن ها هم سهم خود را. اما این نباید بر این مبنا باشد که طرف دیگر منتظر بماند که ما کارمان را انجام دهیم و بعد آن ها در مورد آنچه میخواهند انجام دهند، تصمیم بگیرند. بنابراین، مسئله همزمان چیزی است که ما روی آن پافشاری کرده ایم و تصور می کنم همکارانمان هم آن را درک کرده اند. آن ها همان فکری دارند که ما داریم و تصور می کنم که می توان این موضوع را حل کرد.

وی در پاسخ به این سوال که توافق یا عدم توافق چه تاثیری بر دولت دارد هم گفت: می دانید، ما با همه بسیار صادق بوده ایم. اگر توافق شود، به نفع ما خواهد بود، به نفع منطقه خواهد بود و به نفع ۱+۵. این واقعا یک بحران ساختگی است. اما یک توافق برای آنکه پایدار باشد، باید توافق خوبی باشد. اما در عین حال، توافق هم نشود، دنیا به سر نمی رسد. دولت کنونی تلاش می کند از اتکا به نفت در اقتصاد فاصله بگیرد تا از اینکه گروگان قیمت نفت باشد، نجات یابد. بنابراین، امیدواریم طی سال های آینده این وابستگی را به صفر برسانیم. می دانیم که این کار بسیار دشواری خواهد بود. هیچ کس نمی تواند انکار کند که نداشتن ارز خارجی، دشوار است. اما فکر می کنم بهتر است که یا توافقی خوب داشته باشیم، یا در غیر این صورت به خودمان اتکا کنیم.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان و خبرگزاری مهر
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Norway
همه هیئت‌ها و ایران دارند با جدیت روی این متون کار می‌کنند. همه جدی هستند و فضای مثبتی بر این مذاکرات حاکم است. روحیه رفتن به جلو در همه هیئت‌ها وجود دارد ولی این بدان معنا نیست که هیئت‌ها از جمله خود ما حاضر هستیم به هر قیمتی توافق کنیم.
حالم دیگر از این جمله ها بهم میخورد
مرگ بر دشمنان اسلام
جهت تقویت موضع ایران جا داره تا امانو تو تهران هست یه تظاهرات بزرگ ضد سیاستهای رایاکارانه آژانس و مواضع او برگزار بشه تا کمی حساب کار دستش بیاد. کاش دولت مانع نشه و همراهی کنه.
اگه میشد خیلی عالی بود .اما دولتی که با تجمع در حمایت از مردم مظلوم یمن وتجمع علیه زیاده خواهی های امریکا در این مورد هم صد در صد مخالفه .
اگه مردم با هم هماهنگ میشدند بعد نماز جمعه خود جوش راهپیمایی میکردند خوب بود
شکست می خوره
دكتر صالحي كارش رو بلده.
امیدوارم به نتیجه نرسه.مرگ بر آل سعود