پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۱۲
۳۰

اگر برجام «فتح‌الفتوح» است چرا از قانونی شدن آن نگرانند؟!

چهارشنبه ۱۱ شهريور ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۰
کد مطلب: 442129
قانونی شدن «فتح‌الفتوح»! و تثبیت «برد ۳ بر ۲» که باید افتخارآفرین و غرورانگیز باشد، پس چرا برای آقایان نگران کننده و دغدغه آور است؟! تعجب‌آور نیست؟!
اگر برجام «فتح‌الفتوح» است چرا از قانونی شدن آن نگرانند؟!
به گزارش جهان، حسین شریعتمداری مدیرمسؤول روزنامه کیهان در سرمقاله این روزنامه نوشت: مخالفت رئیس‌جمهور محترم و برخی دیگر از مسئولان با ارسال «لایحه‌برجام» به مجلس شورای اسلامی و دلایل و توضیحاتی که برای قانونی بودن و یا به مصلحت بودن نظر خویش ارائه می‌کنند، پرسش‌هایی را به دنبال داشته است که اگر با پاسخ‌های قابل قبول و قانع‌کننده‌ای روبرو نشود، می‌تواند ابهام‌‌آفرین باشد. چرا که دولتمردان محترم نظر خود را قانونی می‌دانند و طرفداران ارسال برجام به مجلس شورای اسلامی، دیدگاه دولت را با اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون ‌اساسی ناهمخوان تلقی می‌کنند و این ابهام در هر دو حالت، یعنی ارسال لایحه برجام به مجلس و یا عدم ارسال آن برای هر دو سوی ماجرا باقی خواهد ماند، مگر آن که یکی از دو دیدگاه یاد شده از پیوست منطقی و قانونی روشن و غیرقابل خدشه‌ای برخوردار باشد.

دلایل مخالفت با ارسال لایحه برجام به مجلس شورای اسلامی به طور خلاصه- اما تقریبا کامل- در پاسخ رئیس‌جمهور محترم به سوال خبرنگار کیهان در کنفرانس خبری روز شنبه آمده است. ایشان می‌فرمایند؛ «طبق قانون اساسی، اصل ۷۷ و ۱۲۵ می‌گوید وقتی که یک توافقنامه یا معاهده‌ای امضاء شود ]باید[ آن را برای تصویب به مجلس ارسال کنند. خوب ما که چیزی امضاء نکردیم آن چیزی که امروز دارد انجام می‌گیرد در واقع نسبت به اجرای یک معاهده‌ای است که قبلا ایران آن را پذیرفته و بحث این است که آنها می‌گویند که معاهده ان‌پی‌تی را درست اجرا کردید یا خیر. تمام این مذاکرات برای این بود که ما ثابت کنیم که این اتهامات بیجا هست و همه بحثها برای درست اجرا شدن معاهده‌ای بود که قبلا ایران عضو آن شده بود. امروز هیچ معاهده جدیدی وجود ندارد و هیچ کشور دیگری از ۵+۱ آن را به پارلمان خود نبرده که ما ببریم و حالا اگر ما ببریم به پارلمان یک الزامی برای دولت می‌شود نه برای آنها. به مجلس رفتن معنایش این است چیزی که رئیس‌جمهور تا حالا امضاء نکرده امضاء کند و چیزی که وزیر خارجه امضاء نکرده را امضاء کند؛ چرا ما می‌خواهیم یک فشاری که هیچ الزامی به آن نداریم را به مردم تحمیل کنیم؟»

درباره استدلال رئیس‌جمهور محترم گفتنی است؛

۱‍- مطابق اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی تمامی معاهدات، مقاوله‌نامه‌ها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد و استفساریه شورای نگهبان نیز تاکید می‌کند هر سند بین‌المللی که برای کشور تعهدآور باشد - صرفنظر از نام و عنوان آن- نیاز به تصویب مجلس دارد از این‌روی، برجام به دلیل تعهداتی که برعهده کشورمان می‌گذارد، باید به تصویب مجلس برسد. اما آقای رئیس‌جمهور می‌گوید ما چیزی را امضاء نکرده‌ایم که نیاز به تصویب مجلس داشته باشد! این اظهارنظر در حالی است که:

مطابق اصل ۱۲۵ قانون اساسی، امضای عهدنامه‌ها و توافق‌نامه‌ها از سوی رئیس‌جمهور و یا نماینده قانونی وی فقط بعد از تصویب مجلس شورای اسلامی امکان‌پذیر است. بنابراین؛

الف: اگر قرار است توافق وین بعدا از سوی رئیس‌جمهور یا نماینده ایشان به امضاء برسد- که چنین است- قبل از امضاء باید به تصویب مجلس رسیده باشد. در این نکته دقت کنید که امضای برجام موکول به تصویب مجلس است و نه آن که بعد از امضاء بایستی برای تصویب به مجلس برود. و از این روی، ارسال لایحه برجام به مجلس حتی در صورتی که هنوز به امضاء رئیس‌جمهور یا نماینده ایشان نرسیده باشد نیز یک ضرورت قانونی است.

ب: و اما، هیچکس نمی‌تواند تعهدآور بودن برجام را انکار کند، بنابراین براساس ماده ۷۷ قانون اساسی، سند یاد شده چه امضاء شده باشد و چه قرار است بعدا امضاء شود، باید برای تصویب به مجلس شورای اسلامی برود.

۲- می‌فرمایند؛ توا‌فق وین یک «معاهده جدید» نیست که به تصویب مجلس نیاز داشته باشد، بلکه «اجرای یک معاهده‌ای است که قبلا ایران آن را پذیرفته‌ و بحث این است که آنها می‌گویند که معاهده ان.پی.تی را درست اجرا کردید یا خیر»! در این خصوص باید پرسید؛

الف: اگر «برجام» همان معاهده ان.پی.تی است چه نیازی به ۱۲ سال چالش و بحث و مذاکره داشت؟! و اگر اجرای مفاد همان معاهده مورد نظر است، تهیه و تدوین یک «متن جدید» چه ضرورتی داشته و چگونه قابل توضیح است؟! اگر چنین بود- که نیست- نهایتا باید طی یک یادداشت از سوی آژانس و یا سازمان ملل، ایران را ملزم می‌کردند که مفاد ان.پی.تی را رعایت کند! آیا برجام از اینگونه یادداشت‌ها و توصیه‌هاست؟! یا توافقنامه‌ای جدید و متفاوت از NPT است؟!

ب: به عنوان مثال - و فقط یک نمونه- ماده ۴ معاهده ان.پی.تی، حق غنی‌سازی اورانیوم را بدون کمترین محدودیت در میزان غنی‌سازی و مقدار مواد ذخیره شده، برای کشورهای عضو این معاهده- از جمله ایران- به رسمیت شمرده است. بنابراین اگر مطابق اظهارنظر آقای رئیس‌جمهور، توافق وین یک معاهده جدید نیست و همان معاهده ان.پی.تی است، چرا میزان غنی‌سازی ایران در حد زیر ۵ درصد و مقدار ذخیره مواد غنی‌ شده، به۳۰۰ کیلوگرم محدود شده است؟! و ده‌ها سوال بی‌پاسخ دیگر از همین دست!

۳- فرموده‌اند که هیچ کشور دیگری از ۵+۱ هم توافق وین را به پارلمان خود نبرده است. که در این‌باره گفتنی است؛

الف: آمریکا به عنوان اصلی‌ترین طرف مقابل ما در گروه ۵+۱، توافق وین را به کنگره این کشور ارسال کرده و طی یک ماه و چند روز گذشته بحث و گفت‌وگوهای فراوانی درباره تصویب یا رد آن در کنگره جریان داشته و هنوز هم ادامه دارد. بنابراین چرا ادعا می‌شود که هیچ کشور دیگری از ۵+۱ آن را به پارلمان خود نبرده است؟! مگر آمریکا یکی از گروه ۵+۱ و اصلی‌ترین آنها نیست؟!

ب: نکته در خور اهمیت آن که توافق وین برای کشور ما تعهدآور است و جمهوری اسلامی ایران را ملزم به انجام این تعهدات کرده است ولی سایر کشورهای ۵+۱ قرار نیست تعهدی را به کشورهای خود تحمیل کنند که نیازی به تصویب در پارلمان این کشورها باشد. تعهدات آنها از نوع واگذاری امتیاز نیست بلکه این کشورها فقط درباره میزان امتیازاتی که ایران می‌دهد بحث و نظر دارند، مثلاً میزان ذخیره اورانیوم زیر ۵‌درصد غنی شده کشورمان ۳۰۰ کیلوگرم باشد یا کمتر و بیشتر! و یا فلان اندازه از تحریم‌ها تعلیق شود یا کمتر و بیشتر؟ و یا در فردو حق تزریق گاز فلوئور اورانیوم داشته باشیم یا نداشته باشیم؟! بنابراین ملاحظه می‌شود که تعهد آنها فقط در میزان امتیازی است که می‌گیرند و نه امتیازی که می‌دهند.

۴-
موافقان برجام از این سند با عنوان «فتح‌الفتوح»! «بزرگترین دستآورد»!، «تسلیم قدرت‌های جهانی در مقابل کشورمان»! «برجسته‌ترین معاهده تاریخ معاصر»!، «پیروزی ۳ بر ۲» و... یاد می‌کنند. و سؤال آن است که اگر آقایان، به این دیدگاه و نظرخود درباره برجام اعتقاد دارند، چرا از تصویب آن در مجلس ابراز نگرانی کرده و می‌فرمایند تصویب برجام در مجلس، این سند را به عنوان یک قانون مصوب مجلس، الزام‌آور می‌کند؟! قانونی شدن «فتح‌الفتوح»! و تثبیت «برد ۳ بر ۲» که باید افتخارآفرین و غرورانگیز باشد، پس چرا برای آقایان نگران کننده و دغدغه آور است؟! تعجب‌آور نیست؟!

۵- اگر نگرانی آقایان از آن است که تصویب برجام در مجلس شورای اسلامی این سند را قانونی و الزام‌آور می‌کند باید پرسید مگر تصویب احتمالی آن در شورای عالی امنیت ملی، همین نتیجه را به دنبال ندارد؟ بنابراین چنانچه نگرانی از تصویب مجلس باشد این نگرانی از تصویب در شورای عالی امنیت ملی هم باید وجود داشته باشد. از این روی به نظر می‌رسد نگرانی آقایان از تصویب احتمالی برجام در مجلس نیست، بلکه نگران رد آن هستند و یا خدای نخواسته از تریبون باز مجلس نگرانند، زیرا مردم را در جریان بحث و بررسی برجام قرار می‌دهد که می‌تواند اطلاع و باخبر شدن آنان از عدم توازن میان آنچه داده‌ایم و آنچه قرار است -تاکید می‌شود قرار است- بگیریم، را در پی داشته باشد. ممکن است گفته شود مجلس نیز می‌تواند برجام را در جلسات غیرعلنی بررسی کند که باید گفت واقعیات تلخ برجام بعد از مطرح شدن در میان چند صد نماینده مجلس نمی‌تواند در نهایت پنهان باقی بماند.

۶- برجام اگر از سوی ایران و یا یکی از کشورهای ۵+۱ رد نشود، بعد از گذشت ۹۰ روز از تاریخ صدور قطعنامه ۲۲۳۱- تضمین توافق وین- به یک معاهده بین‌المللی و تعهدآور تبدیل می‌شود که ایران ملزم به اجرای تعهدات پذیرفته شده در آن خواهد بود. بنابراین، از این زاویه نیز، نگرانی رئیس‌جمهور محترم و برخی مسئولان از قانونی شدن برجام و الزام ایران به انجام تعهدات خود، بی‌مورد بوده و فاقد وجاهت است.

۷- با توجه به این که برجام یک معاهده دو جانبه است و براساس قوانین بین‌المللی معاهده‌ها- کنوانسیون ۱۹۶۹ وین- هیچیک از دو سوی این معاهده نمی‌توانند نسبت به یک یا چند ماده آن از تحفظ یا «حق شرط» استفاده کنند، درباره چگونگی مواجهه ایران اسلامی با برجام، نقطه‌نظر و پیشنهاداتی هست که به بعد موکول می‌کنیم.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مهدي
Iran, Islamic Republic of
احسنت بر شريعتمداري عزيز شمارو به خدا اين روزهاي تيره وتار بيشتر سرمقاله بدهيد وموجب روشن شدن اذهان عموم مردم شويد.
United States
چرا قبول قطعنامه 598 و توافق هسته ای سعد آباد احتیاج به تصویب مجلس نداشت؟
598 تعهدی بر دوش ایران نمیگذاشت اولا.راجع به صلح بود که از اختیرات ولی فیه است ،ثانیا.
توافق سعداباد رو هم مجلس با تصویب قانون الزام دولت به اوردن پروتکل الحاقی برای تصویب به مجلس عملا محدود کرد.
این دولت از همون زمان توافق سعداباد اهل پنهانکاری وچراغ خاموش دور زدن مجلس بوده وهست.
سرور
در مورد قطعنامه 598 از اسمش معلوم است.در مورد توافق سعد آباد بهتر است از رییس جمهور و رییس مجلس آن زمان بپرسید!
علی.خ
دلیل دولت برای عدم تصویب در مجلس ،الزام آور شدن برجام برای ایران ذکر میشود. حال آنکه به گفته آقای شریعتمداری، در صورت تصویب برجام در شورای عالی امنیت ملی نیز برجام برای کشور الزام آور میشود.نظیر آنچه که در پذیرش قطعنامه و یا بیانیه سعدآباد رخ داده است.
سیاح
Iran, Islamic Republic of
مخالفین این مقاله یا متن به مقاله آقای دکتر منوچهر محمدی با عنوان " فرجام برجام " مراجعه کنند
قطعنامه 598 مستقیم از سوی امام خمینی(ره) پذیرفته شده بود و سعد آباد هم بقول خود روحانی بیانیه بود و توافق نبود پس نیازی به تصویب مجلس نداشتند .
عمار
Iran, Islamic Republic of
1.اقا شما اول از زیر پرچم شیطان بزرگ بیا بیرون بعد راجع به ایران اسلامی صحبت کن.
2.قطعنامه 598توافق بین ایران وچند کشور برسرمصالح نبود وفقط پایان جنگ را اعلام میکرد ومتجاوز را معین ،وخسارت جنگ را که همگی به سود ایران بود.
3.اعلام صلح وجنگ از اختیارات رهبری است نه سایرین.
4.درسعد اباد هم همین گند را زدند وکارهای زیر زیرکی انجام دادند که نهایتا ترکمن چای تکرار شد.
5.اکنون دیگر اجازه تکرار ترکمنچای داده نخواهد شد.
مجتبی
این مقاله فوق عالی بود

البته اگر گوش شنوایی باشد


گر در خانه کس است این مقاله بس است
محسن
Iran, Islamic Republic of
واقعا مخالفان حاج حسین شریعتمداری و دشمنان این کشور سلاحی جز فحاشی به این مرد ندارند چون جوابی برای حرفهایش ندارند!
Iran, Islamic Republic of
شما رجوع کن به بیانیه اخیر بیت آقا
United States
از فتح الفتوح هم مهمتر بود و نتایجش تا چندی دیگر معلوم خواهد شد
درود بر حاج حسین شریعتمداری سردار قلم .
Iran, Islamic Republic of
احسنت. جانا سخن از زبان ما مي گويي
این توافق آنقدر بیفایده برای ایران و آنقدر خطرناک برای آینده کشورمان است که به قول آقای صالحی خدا کند که رد شود. دشمن بوسیله گلوله ها و مین هایی که در این به اصطلاح توافق جاسازی کرده قدرت تخریبی عظیمی برای نابودی انقلابمان مهیا ساخته است که هر هنگام ارداه نماید می تواند آرزوهای خود را از این طریق عملی سازد. سر دمداران دولتی نیز فقط بدنبال استفاده ابزاری و تبلیغاتی هستند تا موفقیت در انتخابات را به نفع گروه خودشان به چنگ آورند.
شما از خود آقای صالحی شنیدید اینو خودش که تکذیب کرد
پیامبر گرامی اسلام (ص):
سه خصلت است که در هر که باشد منافق است هرچند روزه بگیرد و نماز بخواند و خود را مسلمان بداند 1- خیانت در امانت 2- دروغ گفتن 3- خلف وعده نمودن
طلائی که از عیار خودش مطمئنه وروکش خالی نیست ،عاشق محک شدن ودر بوته نقد قرار گرفتنه تا خصوصیات خلوصش بیشتر اشکار بشه.
وقتی از محک نقد فرار میکنه ادم شک یه کاسه زیر نیم کاسه وریگ در کفش میکنه.
ظاهرا گندی را که با تدبیرخودشان زده اند به آن واقفند و با این تلاشها می خواهند از بهم زدن آن جلو گیری کنند تا بوی عفن آن فضا را پر نکند !
Iran, Islamic Republic of
در قاموس آقایان خیانت همان فتح الفتوح است
واقف
با سلام به آقای شریعتمداری بزرگوار

خدا به عزت حضرت زهرای اطهر به شما عزت روز افزون عنایت فرماید که با شجاعت این مسیر روشنگری را بپیمائید و به آرمانهای بلند امام فقیدو رهبری مظلوم جمهوری اسلامی و شهدای گرانقدر خدمت کنید .اجرکم عندالله.
برای شما هر چه توضیح دهند فایده ندارد کوبیدن میخ اهنی در سنگ است
دشمن بداند ما زنده ایم
آقای شر یعتمداری عمار این زمان خداوند شما را برای انقلاب و رهبر عزیز حفظ کند ومطمئن باشید هر که با انقلاب خمینی و ولایت فقیه در افتاد ور افتاد .اگر خدای نکرده شک دارید تاریخ انقلاب از پهلوی تا خاتمی را مطالعه کنید
"ان وعدالله حق"
ان الله لا یغیر ما بقوم حتی یغیر ما بانفسهم
ناظر
دلواپسان قانونی شدن برجام!!!!!
حالا کیه دلواپسه؟!!!!
علی
نگرانی از پی آن است که این مجلس متاسفانه فقط جناحی عمل می کند و به فکر مردم و کشور نیست
اگر مجلس مردمی بود هیچ کس هیچ ترسی نداشت
اگه توافق به مجلس بره دوباره قطعنامه پشت قطعنامه
کار رو باید به اهلش وا گذاشت
Iran, Islamic Republic of
البته واضح و مبرهن است که دلیل این همه اصرار به بردن برجام به مجلس جز رد آن و ایجاد مشکل برای ایران و دولت روحانی نیست چرا که اگر دولت احمدی نژتاد هم بود لازم می شد به مجلس برود.
این ها نونشان در دعوا در میاید و حالا که اوضاع آرومه ناراحت هستند.
البته آنها یک چیز دیگر را هم دوست ندارند که رقیبشان چنین کاری کرده و امتیازی بدست آورده وگرنه که اگر خودشان بودند این همه آشفتگی نداشت.
چه امتیازی بدست آورده ! آیا پر کردن قلب راکتور اراک با بتن و تبدیل سایت فردو از مرکز غنی سازی به آزمایشگاه و تقلیل 19000 سانتریفیوژ به 5000 و خروج 10 تن اورانیوم غنی شده به خارج از کشور و محدویت 8 ساله در تست و شلیک موشکهای بالستیک و محدودیت خرید و فروش سلاح امتیاز است ؟!!
ج
Iran, Islamic Republic of
امتیاز !!?
و ما ادراک ماالامتیاز
بقول آقای کاووسی : امتیازم کجا بود !!?
صادق موحد
حاج حسین دست مریزاد افشاگر خط نفاق دست مریزاد.