شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 4 May 2024
 
۹
۱۴

نگاهی به درآمدفرهنگیان درسال آینده+نمودار

شنبه ۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۰۷
کد مطلب: 398254
غفلت از دانشگاه فرهنگیان باعث خواهد شد در آینده، هزینه‌های معنوی و مادی سنگینی به کشور وارد شود که حتی در صورت امکان جبران، هزینه‌های تحمیلی بسیار بیشتر از سرمایه‌گذاری است که این دانشگاه هم‌اکنون به آن نیاز دارد.
به گزارش جهان به نقل از «خبرگزاری دانشجو»؛ سرمایه‌ای بودن تعلیم و تربیت لااقل در مقام سخن، مورد تأکید بسیاری از سیاست‌گذاران و مسئولین کشور قرار دارد. یکی از شواهد مهمی که می‌تواند ملاک ارزیابی این ادعا قرار گیرد، «میزان بودجه اختصاص یافته به وزارت آموزش و پرورش و دستگاه‌های مرتبط با آن» است. در این میان، با توجه به اهمیت جدی نیروی انسانی در فرآیند تعلیم و تربیت، بدیهی است که بودجه اختصاصی به تربیت معلم و معیشت فرهنگیان یکی از مهمترین شاخص‌های سنجش میزان توجه به آموزش و پرورش است. در این نوشتار تلاش شده تا ضمن بررسی تغییرات بودجه مربوط به حقوق و دستمزد فرهنگیان، گزارشی از روند تغییرات بودجه دانشگاه فرهنگیان در سال‌های ۸۷ الی ۹۴ ارائه شود. برای فهم بهتر این تغییرات مقایسه‌ای نیز با برخی از دانشگاه‌های برتر کشور صورت گرفته است.

۱- مقایسه تغییرات بودجه دستمزد و مزایای مستمر فرهنگیان

حقوق و دستمزد فرهنگیان از جمله شاخص‌هایی است که می‌تواند نشان دهد منزلت و شأن معلمین در جامعه چه وضعیتی دارد. از آنجا که بخش قابل توجهی از بودجه وزارت آموزش و پرورش ذیل ردیف «حقوق و مزایای مستمر» تعریف شده است، این شاخص می‌تواند به طور مستقیم نیز حاکی از نگرش سرمایه‌ای به تعلیم و تربیت باشد.

بررسی قانون بودجه سال‌های ۸۷ تا ۹۳ و لایحه بودجه ۹۴ نشان می‌دهد که در سال‌های اخیر، سطح درآمد فرهنگیان تقریباً هیچ تغییری نکرده است! به عبارت دیگر اگر حقوق و دستمزد فرهنگیان در سال ۸۷ و نرخ تورم رسمی اعلام شده بانک مرکزی را مبنا قرار دهیم، محاسبه حقوق سال‌های بعد نشان می‌دهد که به طور متوسط افزایش حقوق و دستمزد فرهنگیان متناسب با تورم بوده است و نه بیشتر. لذا می‌توان ادعا نمود که از سال ۸۷ تا کنون درآمد فرهنگیان هیچ تغییری نکرده و قدرت خرید آن‌ها ثابت مانده است. نمودار (۱) این مقایسه را به خوبی منعکس کرده است.

مقایسه بودجه حقوق و مزایای مستمر وزارت آموزش و پرورش
و بودجه محاسبه شده بر اساس نرخ تورم (۱۳۸۷ الی ۱۳۹۴)

۲- مقایسه تغییرات بودجه دانشگاه فرهنگیان

دانشگاه فرهنگیان که پیش از سال ۹۰ با عنوان مجتمع پیامبر اعظم (ص) و مراکز تربیت معلم شناخته می‌شد، در حال حاضر اصلی‌ترین مرکز تربیت نیروهای مورد نیاز وزارت آموزش و پرورش است و با قریب به ۱۰۰ پردیس و مرکز وابسته حدود ۷۰ هزار دانشجومعلم را در بر می‌گیرد. این تعداد دانشجو معادل سه یا چهار برابر هر یک از دانشگاه‌های بزرگ کشور است. با توجه به اهمیت حیاتی موضوع تربیت معلم برای وزارت آموزش و پرورش، تحلیل بودجه اختصاص یافته به دانشگاه فرهنگیان می‌تواند تا حدی نگرش مسئولین را به امر تعلیم و تربیت و به ویژه تربیت نیروی کارآمد روشن نماید.

بررسی بودجه اختصاصی برای تربیت معلم در بازه سال‌های ۸۷ تاکنون نشان می‌دهد که به رغم افت و خیزهای زیاد، به طور کلی روند افزایش آن بسیار ملایم بوده است. البته شکاف میان بودجه لازم و بودجه اختصاص یافته هنگامی مشخص‌تر می‌گردد که میزان فرضی افزایش بودجه دانشگاه فرهنگیان متناسب با نرخ تورم محاسبه شود.

در همین جهت، مقایسه نمودار (۲) نشان دهنده واقعیت تلخی است که از عدم رسیدگی لازم به دانشگاه فرهنگیان حکایت می‌کند. به عنوان نمونه، با مبنا قرار دادن بودجه سال ۸۷ تربیت معلم و با لحاظ نرخ تورم اعلامی بانک مرکزی، بودجه این دانشگاه در سال ۹۴ باید حدود سه برابر بودجه پیشنهادیِ آن در لایحه بودجه ۹۴ می‌بود!

به بیان دیگر با توجه به تورم، بودجه سال ۹۴ دانشگاه فرهنگیان نسبت به سال ۸۷ باید ۴۲۰ درصد افزایش می‌یافت، اما در عمل این بودجه فقط به میزان ۱۵۰ درصد افزایش یافته است. یعنی در خوشبینانه‌ترین حالت بودجه سال ۹۴ دانشگاه بازگشت به بودجه‌ای است که در سال ۸۹ به تصویب رسیده بود. این در حالی است که در این بازه زمانی، دانشگاه فرهنگیان علاوه بر افزایش کمی ظرفیت و تعداد پردیس‌ها، باید کیفیت آموزشی و پرورشی خود را نیز ارتقا می‌داد؛ امری که در وضعیت فعلی دور از دسترس به نظر می‌رسد.

مقایسه بودجه دانشگاه فرهنگیان و و بودجه
محاسبه شده بر اساس نرخ تورم (۱۳۸۷ الی ۱۳۹۴)

همچنین می‌توان با مقایسه بودجه دانشگاه فرهنگیان با دانشگاه‌های زیرمجموعه وزارت علوم، تا حدی به کم‌توجهی برنامه‌ریزان به این دانشگاه پی برد. به طور مثال، مقایسه روند تخصیص بودجه دانشگاه‌های علامه طباطبایی و تربیت مدرس با دانشگاه فرهنگیان نشان می‌دهد که به رغم ابعاد گسترده‌تر دانشگاه فرهنگیان نسبت به این دانشگاه‌ها، بودجه آن‌ها با یکدیگر تناسبی ندارد. علاوه بر این، در حالی که بودجه این دانشگاه‌ها، در سال‌های ۸۷ الی ۹۴ روند صعودی داشته، تغییرات بودجه دانشگاه فرهنگیان به صورت نامنظم و افزایش و کاهش یافته است. افت بودجه این دانشگاه در برخی سال‌ها بسیار شدید بوده، به نحوی که طی یک سال (۸۹-۹۰) بودجه این دانشگاه به نصف کاهش پیدا کرد و پس از ۴ سال، به تدریج به بودجه سال ۸۹ بازگشت!

مقایسه بودجه دانشگاه فرهنگیان
با دانشگاه‌های علامه طباطبایی و تربیت مدرس

وضعیت اقتصادی آموزش و پرورش کشور، شاخص مناسبی است تا بر اساس آن میزان باور مسئولین کشور به سرمایه‌ای بودن تعلیم و تربیت ارزیابی گردد. متأسفانه بررسی وضعیت بودجه وزارتخانه مذکور و دانشگاه فرهنگیان نشان می‌دهد که متولیان امر نسبت به آموزش و پرورش و به ویژه تربیت و نگهداشت معلمان کم‌توجه‌اند.

عدم توجه جدی به معیشت معلمان و در حالت خوشبینانه ثابت ماندن قدرت خرید آن‌ها در سال‌های اخیر باعث شده است که یکی از مهمترین پایه‌های تحول در تعلیم و تربیت کشور نتواند با تمام ظرفیت به میدان بیاید. ضمن اینکه کم‌رغبتی افراد بااستعداد به حرفه معلمی نیز از تبعات چنین سیاستی است که عدم اصلاح آن، مانعی در جذب افراد مستعد و علاقه‌مند خواهد بود.

علاوه بر این باید تذکر داد که غفلت از دانشگاه فرهنگیان باعث خواهد شد در آینده، هزینه‌های معنوی و مادی سنگینی به کشور وارد شود که حتی در صورت امکان جبران، هزینه‌های تحمیلی بسیار بیشتر از سرمایه‌گذاری است که این دانشگاه هم‌اکنون به آن نیاز دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


زیر خط فقر
ای بابا کو گوش شنوا؟!!!!!!!!!!!!!!
این وزیرهم که حرف نداره آخرشه!!!!!!!!!!!!!!
سلام.
در نمودار اولی نوشتید که حقوق در سال 94 به 21000000 ریال خواهد رسید. این اشتباه است. این مبلغ برای افراد دارای سابقه بیشتر از 15 سال خواهد بود. الان معلمانی هستند که با 12000000 ریال (البته باید مالیات و بیمه و کسورات را از این مبلغ کم کنید) درآمد زندگی می کنند با چند سر عائله و .....
همتی
Norway
این عددها، رقم بودجه به میلیون ریال است.
محمد
با تورم 200درصدي سال 91 عملا ما معلمان فقط براي سير كردن شكم تلاش مي كنيم وچه بدبخت است جامعه اي كه معلم 22سال سابقه رسمي وبا فوق ليسانس 1400 درآمد دارد و 900 تومن قسط مي دهد وبا اين حال انتظار از معلم اين است كه پا جاي انبيا بگذارد.وتمام ضعف ها و ناهنجاري هاي جامعه وخانواده وماهواره و.... را حل كند و دم نزند.
بهزاد
درآمد من نهصدهزارتومان است ومن کارمندآموزش وپرورش هستم این نمودارراازکجا آورده اید
چی عجب بابا.... یکی هم پیدا شد که به فکر فرهنگیان باشه....ولی متاسفانه همش حرف..... در عمل که چیزی نمی بینیم.... به خصوص وقتی هر سال می بینیم که وعده و عیدها محقق نمیشه بیشتر انگیزه هامون رو از دست میدیم....همش تو فکر یه کار دوم هستیم که متاسفانه همون هم با این وضعیت تورم امکان پذیر نیست...... بعد از 35 سال توجه نکردن به معلمین این حاصل تربیت نیروی انسانی کشور وای به حال چند سال آینده !!!خدا به خیر کند.
سلام
این تحیلی اشتباه است.
الان معلمین با درآمد دو میلیون و صد نداریم. اون رقم حکمه که هیچ کس نمیگیره.
کارمند است که ماهیانه 1000000تومان می گیره
فرهنگی بازنشسته
با 26سال سابقه 1000000تومان حقوق دریافت می کنم شمارا به خدا به فکر ضعفا باشد
اینا از کجا آوردید من با 3 سال سالقه حقوقم 800000هزار است.... تازه همکار با 25 سال سابقه داریم که نهایت حقوقش 1800 الی 1900 آخرشه دیگه بالای 2 میلیون خیلی کم پیدا میشند که در آستانه بازنشستگی اند... ولی خداییش این حقوقی که می گیریم فقط خرج کرایه خونه و مسافت طولانی راه هایی که می ریم میشه.... خدا بهمون کمک کنه..
ابراهیم
من با ده سال سابقه و لیسانس توی حکمم 1 و 200 نوشته و با کسر بیمه و مالیات و بقیه کسورات معمول دریافتیم 1 میلیون تومان است.
امیر
مادر من الان با 25 سال سابقه داره یک میلیون تومان حقوق از آموزش و پرورش می گیره که تازه بماند که کلی قسط هم باید بده...
آقایون مسئول خواهشا به داد معلمان زحمتکش برسید.
این تحلیل از اساس اشتباهه
چون مگر در خصوص بقیه اقشار این قضیه نیست ؟ نرخ افزایش حقوق کارگران در بودجه سال آینه چقدر است ؟ تورم واقعی چقدر ؟
قشر فرهنگی که محترم هم هست با 24 ساعت کار در هفته همیشه از همه جا طلبکار است مگر بقیه اقشار قسط ندارند؟ مگر با اون مبنای محاسباتی دوستمون تورم 200 درصدی سال 91 برای بقیه نبوده ؟ یا 1200 حقوق و چند سر عائله بقیه اقشار ندارند؟ تازه 24 ساعت در هفته نه ماه در سال با کلی تعطیلی برف و بین التعطیلین و ... شما را به خدا کمی واقعیت موجود جامعه را هم ببینید شاید کمی شاکر شوید
معلم
با سلام
شما را قسم می دهم از این حرف ها دست بردارین. معلمان که از آغاز سال تحصیلی (مهرماه) در مدارس زحمت تدریس بر آینده سازان این کشور را بر عهده گرفته اند هنوز که هنوزه حق الزحمه آن را نگرفته اند ولی از ماهها پیش در رسانه ها و وزیر آموزش و پرورش در همه رسانه ها اعلام کرده که همه معوقات فرهنگیان را پرداخت کردیم. چرا/ علت چیست. اصلا اگر حق و حقوق معلمان است چرا سر وقت پرداخت نمی شود؟ یا اصلا هنوز پرداخت نشده چرادر رسانه ها اعلام می شود. مگر در همه وزارت خانه ها وقتی حقوق کارمندان را می خواهند پرداخت کنند در رسانه ها اعلام می کنند؟ در ضمن در ارتباط با نمودار افزایش حقوق فرهنگیان گفتنی است بی زحمت نمودار تورم هم در منار این نمودار رسم شود. همچنین آیا نمودار افزایش حقوق سایر کارمندان هم که سه چهار بار در سال افزایش می یابد در رسانه ها پخش می شود؟؟؟؟