جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۴
۷۴
روحانی در گفت و گو با سی‌ان‌ان:

من و اوباما گاهی به هم نامه می نویسیم/ خودم دنبال آزادی زندانیان آمریکایی در ایران هستم

درباره سوریه با آمریکا گفتگوی غیرمستقیم داریم
چهارشنبه ۸ مهر ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۱۰
کد مطلب: 447375
رئیس‌جمهور درباره امکان سلام‌کردن و دست‌دادن با رئیس‌جمهور آمریکا گفت: در ذهنم این حرکات سمبلیک مطرح نیست که به هم برسیم و به هم دست دهیم یا به هم نامه بنویسیم. البته نامه می‌نویسیم گاهی ایشان می‌نویسد و گاهی من می‌نویسم.
من و اوباما گاهی به هم نامه می نویسیم/ خودم دنبال آزادی زندانیان آمریکایی در ایران هستم
به گزارش جهان به نقل از پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان در حاشیه هفتادمین نشست سازمان ملل متحد با شبکه (CNN) آمریکا مصاحبه اختصاصی داشت.

متن کامل گفت و گوی "کریستین امانپور" خبرنگار شبکه "سی ان ان" آمریکا با رییس جمهور به این شرح است:

مجری: به نظر می‌رسد کوشش‌های دیپلماتیک بسیار زیاد و متمرکزی این هفته در رابطه با سوریه انجام خواهد شد. آیا ایران به گفتگوی سیاسی دعوت شده و آیا ایران در کنار ایالات متحده کوشش‌هایی را برای اتمام جنگ در سوریه ارائه خواهد داد؟

رییس جمهوری: ما از آغاز تحولات سوریه در طول ۵ سال گذشته همواره تلاش کردیم که امنیت و ثبات به سوریه برگردد. در این راه اقدامات فراوانی را انجام داده‌ایم. از جمله گفتگو و رایزنی با کشورهای مختلف؛ هم اکنون نیز با برخی از کشورهای منطقه از قبیل عراق و روسیه و همچنین با برخی از کشورهای دیگر از اتحادیه اروپایی راجع به سوریه گفتگو می‌کنیم و هدف اصلی ما آن است که با تروریسم به طور جدی در سوریه مبارزه و شرایطی فراهم شود که مردم سوریه به کشورشان برگردند و در نهایت یک دموکراسی در این کشور حاکم شود.

مجری: ولی برای مدت زیادی ایالات متحده می‌گفت که ایران نمی‌تواند عضو این گفتگوهای سیاسی برای پیدا کردن راه و چاره سیاسی باشد. با توجه به آنچه از دیدار وزیر خارجه آقای جان کری با دکتر ظریف شنیده ایم، آیا این شرایط عوض شده است؟

رییس جمهوری: آنچه که قبلا هم اعلام شده بود این که گفتگوی ما با ایالات متحده آمریکا صرفاً راجع به مسأله هسته‌ای خواهد بود و پس از آن که مسأله هسته‌ای اجرایی و عملیاتی شد و مطمئن شدیم که این مسیر به درستی پیش می‌رود، آن وقت ممکن است که موضوع دیگری قابل گفتگو شود. هنوز راجع به اجرای برجام قدم‌هایی باقی است که باید انجام بدهیم.

مجری: پس می‌فرمایید که در حال حاضر ایران با آمریکا گفتگویی درباره سوریه نخواهد داشت ؟

رییس جمهوری: بین ایران و آمریکا مذاکره مستقیمی راجع به سوریه وجود ندارد اما در عین حال ایران با اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر مذاکره دارد و آن کشورها هم با ایالات متحده در گفتگو هستند. بنابراین گفتگوی غیرمستقیم وجود دارد.

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000447/nf00447375-1.jpg

مجری: به نظر می‌رسد که ایالات متحده، بریتانیا، روسیه و ایران همگی از تعویض قدرت به نوعی صحبت می‌کنند که برجا ماندن پرزیدنت اسد را ولو برای مدت محدودی در بر خواهد داشت. آیا زمانی را می‌توانید پیش بینی کنید که اسد جزو جغرافیای سیاسی این کشور قرار نگیرد؟

رییس جمهوری: وقتی در سوریه هدف اول ما بیرون راندن تروریست‌ها باشد و مبارزه با آنها، چاره‌ای نداریم جز این که حکومت مرکزی آن کشور را به عنوان مرکزیت برای مبارزه بپذیریم. والا اگر حکومت آن کشور را در نظر نگیرید، کجاست آن مرکزی که می‌خواهد با تروریست‌ها بجنگد و مبارزه کند؟ من فکر می‌کنم که امروز همه پذیرفته‌اند که حکومت اسد باید بماند تا بتوانیم با تروریزم مبارزه کنیم. اما به محض این که دیدیم این حرکت در حال موفقیت است و می‌تواند قدم به قدم تروریست‌ها را به عقب براند، باید اقدامات دیگری انجام گیرد برای اینکه صدای مخالفین هم شنیده شود. و در سوریه آنهایی که معترض حکومت اسد هستند - البته نه آنهایی که تروریست هستند - پای میز مذاکره بیایند و با گروه‌های دیگر بنشینند و از جمله مقامات دولتی و آنوقت توسط خودشان برای آینده سوریه تصمیم‌گیری شود.

مجری: جناب رییس جمهور فکر می‌کنید روسیه در حال انجام چه کاری است؟ چرا پرزیدنت پوتین پرسنل، تسلیحات و جت‌های جنگنده‌ می‌فرستد سوریه و آنجا اردوگاه می‌سازد؟ فکر می‌کنید برای این است که از پیشرفت‌ها و موفقیت‌های ایالات متحده جلوگیری کند؟

رییس جمهوری: چند ماه پیش در ملاقاتی که با آقای پوتین داشتیم ایشان این مسأله را بطور مفصل مطرح کرد که روسیه تصمیم گرفته یک مبارزه جدی‌تری را با داعش در منطقه شروع کند. حتی در آن ملاقات پیشنهاد کرد که برخی از کشورها مثل ایران، عراق و روسیه با هم یک نوع شبه ائتلافی را تشکیل بدهند و به هم برای مبارزه با داعش و گروه‌هایی شبیه به آن کمک کنند و در اصل مسأله، من موافق بودم و گفتم به هر حال هدف ما مبارزه با داعش است و هر کس کمک کند چه بهتر. او در آن ملاقات به من گفت که در این زمینه با آقای اوباما هم صحبت کرده و گفت که می‌خواهد مبارزه با داعش را تشدید کند و به من گفت که آقای اوباما هم از این کار استقبال کرده است. بنابراین از این حرکت جدید روسیه قبلاً ما مطلع بودیم. خود آمریکا هم مطلع بوده و حتی در آن ملاقات به من گفت که با آقای اردوغان صحبت کرده و با دیگران. بنابراین از قبل پیش بینی می‌شد که روسیه در زمینه مسایل منطقه‌ای و از جمله مبارزه با داعش فعال‌تر شود و الان توان خودش را در منطقه برای مبارزه با داعش بیشتر کرده است.

مجری: ایالات متحده مدام تکرار می‌کند که اهداف روسیه معلوم نیست؟ چرا ایران از کسی که بیش از صدها هزار نفر از مردم خودش را کشته و از بمب‌های بشکه‌ای استفاده کرده و چندین میلیون نفر از هموطنان خودش را از خانه‌های خودشان رانده، پشتیبانی می‌کند؟ از چنین شخصی که خیلی‌ها می‌گویند مسئولیت بوجود آمدن داعش و این گروه‌ها را دارد؟

رییس جمهوری: واقعیت این است که دو نوع تصویر از سوریه مطرح است. یک تصویر همانی است که شما بیان
بین ایران و آمریکا مذاکره مستقیمی راجع به سوریه وجود ندارد اما در عین حال ایران با اتحادیه اروپا و کشورهای دیگر مذاکره دارد و آن کشورها هم با ایالات متحده در گفتگو هستند. بنابراین گفتگوی غیرمستقیم وجود دارد
کردید که عمدتاً در غرب و در آمریکا بیشتر مطرح است. و یک تصویر دیگری که در ایران و در برخی از کشورهای منطقه و شاید از جمله روسیه مطرح باشد. شما می‌دانید که در زمانی که ما در جنگ با عراق بودیم و صدام به ما حمله کرد و یک جنگ هشت ساله داشتیم یکی از کشورهای معدودی که در منطقه از ما حمایت می‌کرد علیه صدام، پدر همین آقای بشار اسد، حافظ اسد بود. ما از آن زمان یک روابط بسیار خوب و نزدیکی با این کشور داشتیم. باز شما می‌دانید آن زمانی که اسراییلی‌ها حمله کردند به لبنان و با حزب‌الله وارد جنگ شدند - مقصودم البته جنگ ۳۳ روزه در سال ۲۰۰۶ است- وقتی که اسراییل شکست خورد و حزب‌الله پیروز شد، فرمانده حزب‌الله در یک سخنرانی اعلام کرد که در این جنگ ما از کمک‌های سوریه هم برخوردار بودیم. بنابر این سوریه در منطقه بعنوان یک دوست قدیمی ما بوده و مطرح است. این خیلی روشن است. اما این که امروز در سوریه چه می‌گذرد، ممکن است اشکالاتی هم بر حکومت ‌آقای اسد وارد باشد و ممکن است برخی از معترضین فضای بازتری را در سوریه بخواهند. اما واقعیت امر این است که خطر اول امروز در سوریه داعش است؛ داعش حدود دو سوم این کشور را اشغال کرده، از شهرها و روستاها مردم فرار کردند. از این مناطق به لبنان، ترکیه، کردستان و جاهای مختلف رفته و پناهنده شده‌اند و مردم وضع بسیار بدی دارند. داعش بسیار بی‌رحمانه با مردم رفتار می‌کند. به هیچ چارچوبی معتقد نیست. به نظر من همه باید قبول و باور کنیم امروز در سوریه اولویت اول، باید مبارزه با تروریسم و با داعش و اولویت دوم اصلاحات سیاسی در حکومت سوریه باشد.

مجری: شما توضیح دادید که سوریه مدت زیادی دوست خوب شما بود. آیا وقت آن شده که ایران تفسیر جدیدی را در نگاه خودش و دوستان دیگری بدست بیاورد. همه می‌گویند که قبل از بوجود آمدن داعش، رژیم اسد مردم را به فرار از شهرهایشان وا داشت؟

رییس جمهوری: ببینید آن زمانی که تظاهرات در سوریه شروع شد، خیلی طول نکشید که تظاهرات مردم با حضور گروه‌های تروریستی توأم شد. البته اول اسم اینها داعش نبود واسم‌های دیگری داشتند و الان هم هستند گروه‌های مختلف با نام‌های مختلف. داعش بعداً فضای بیشتری را در سوریه پیدا کرد و یک مدتی هم با سایر گروه‌های تروریستی جنگید و آنها را منزوی کرد و خودش میدان‌دار معرکه شد. بنابراین از همان ماه‌های اولیه اعتراض مردم، بلافاصله تبدیل به جنگ داخلی شد. وقتی اعتراض تبدیل به جنگ داخلی می‌شود شرایط فرق می‌کند و هر کشوری که حکومت مرکزی دارد وقتی ببیند در آن کشور جنگ داخلی به پا شده با جنگجویان و تروریست‌ها می‌جنگد. این طبیعت هر کشوری است و شما در انگلیس ‌دیدید که چطور حکومت مرکزی لندن با یک گروه می‌جنگید و مبارزه می‌کرد و آنها را تروریست می‌دانست. مشابه همین داستان در آمریکا هم اگر اتفاق بیفتد همین حالت خواهد شد. یک وقتی در اوکلاهما چه بساطی شد و نیروها ریختند و گفتند این گروه یک گروه تروریستی است و مغازه‌ها را آتش زدند. همه جای دنیا همین است وقتی یک جنگ داخلی رخ بدهد و عده‌ای بخواهند در کشور از اسلحه استفاده و نا امنی کنند با آنها مقابله می شود. بنابراین آنچه وجود دارد یک واقعیتی است در سوریه امروز. مردمی آواره شدند، گروه‌های تروریستی بخش بزرگی از کشور را اشغال کردند و امنیت وجود ندارد. داعش بسیار بی‌رحم است و من شک ندارم که اگر از مردم سوریه حتی آنهایی که مخالف حکومت اسد هستند سؤال کنید که در شهر شما ارتش سوریه بیاید بهتر است یا داعش؟ حتماً ارتش را انتخاب می‌کنند نه داعش را. برای این که ارتش سوریه به هر حال یک قواعد و چارچوب و نظاماتی از گذشته دارد ولی داعش به هیچ اصلی معتقد نیست. بنابراین من معتقدم در این اصل نباید تردید کنیم که در اولین قدم ما باید داعش و سایر تروریست‌ها را از سوریه بیرون برانیم بعد برویم سراغ اقدامات بعدی.

مجری: توجه کنیم به چیزی که بسیار نگران کننده است برای مردم ایالات متحده آمریکا. در حالی که شما یک توافق تاریخی را با ایالات متحده آمریکا و بقیه دنیا امضا کردید، چند آمریکایی را شما آنجا در زندان نگه داشته‌اید که تابعیت آمریکایی دارند. یکی از آنها همکار ماست آقای جیسون رضاییان. آیا شما فکر می‌کنید که رسیدگی قانونی به این پرونده‌ها حداقل بتواند با عدالت و سرعت بیشتری انجام شود؟

رییس جمهوری: فکر می‌کنم یک سؤال مربوط‌تری در اینجا وجود دارد. شما سؤال کردید که ما با آمریکایی‌ها در زمینه مسایل هسته‌ای به یک توافقاتی رسیدیم و زندانی‌های دوتابعیتی در ایران وجود دارند. زندانی شدن آنها که ربطی به توافق هسته‌ای نداشته و اتهاماتشان چیز دیگری است. ولی من از این طرف سؤال می‌کنم عده‌ای از ایرانیها در آمریکا زندانی هستند که دقیقاً در رابطه با مسایل هسته‌ای در زندان هستند. یعنی بخاطر تحریمی که بوده و امروز در این توافق با قطعنامه ۲۲۳۱ این تحریم برداشته شده و وقتی این تحریم برداشته می شود، ماندن آنها در زندان چه معنایی دارد؟ یعنی بعد از این توافق اولین سؤال این است که ایرانیهایی که به خاطر دور زدن تحریم‌ در زندان به سر می‌برند، برای چه در زندان هستند؟ بلافاصله باید آنها آزاد شوند و اگر آمریکایی‌ها در این زمینه اقدام درست خودشان را انجام دهند و آنها را آزاد کنند حتما فضایی باز می‌شود که ما هم از همه توانمان استفاده کنیم برای کمک به زندانیها در ایران که آنها هم زودتر آزاد شوند.

مجری: یعنی اگر یک طرف زندانی‌ها را رها کند آن طرف هم همین کار را خواهد کرد؟ هیچ راه دیگری نمی‌بینید که مثلاً حداقل یک روزنامه‌نگار را زودتر از اقدام طرف مقابل آزاد کنید؟

رییس جمهوری: من نظر شخصی خودم این است که به هر زندانی‌ای که امکانش باشد کمک کنیم. تا آنچه از دیدگاه قانونی باید نسبت به او انجام گیرد، تسریع
بعد از این توافق اولین سؤال این است که ایرانیهایی که به خاطر دور زدن تحریم‌ در زندان به سر می‌برند، برای چه در زندان هستند؟ بلافاصله باید آنها آزاد شوند
و زودتر تمام شود. یا بخشی از زندانش مورد عفو قرار گیرد. من که شخصاً بسیار خوشحالم، نه نسبت به یک روزنامه‌نگار بلکه نسبت به دیگران هم خوشحالم که اقدامی شود که اینها زودتر آزاد شوند. در واقع هر کسی که ضرورت ندارد که در زندان بماند، چرا در زندان بماند؟ ما باید بتوانیم از شیوه‌های جایگزین استفاده کنیم، در دنیای امروز خیلی شیوه های جایگزین وجود دارد بجای زندان با ابزار الکترونیکی که در اختیار همه هست می توان کنترل کرد. بنابراین اصل این که ما تسهیلات را در اختیار زندانیان بگذاریم و تلاش کنیم برای آزادی زودتر آنها، این یک حرف درستی است و هم دولت و هم خود من دنبال این کار هستیم.
اما اگر در عین حال آمریکایی‌ها نسبت به زندانی‌های ما اقدامات درستی انجام دهند در فضای ایران بسیار مؤثر خواهد بود.

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000447/nf00447375-2.jpg

مجری: برای این که درست متوجه بشوم فرمایشتان را؛ آیا اکنون درباره همین مطلب دقیقی که به آن اشاره کردید پیگیری می‌کنید؟

رییس جمهوری: راجع به مسایل کنسولی هم گاهی بحث بوده. بله. اگر امروز هم باشد من تعجب نمی‌کنم چون قبلا در این زمینه‌ها بحث‌هایی مطرح بوده است.

مجری: این اولین دفعه‌ای است که پس از امضای توافق برجام به ایالات متحده آمده اید. آیا رهبر معظم ایران پشتیبان و مدافع این توافق هسته‌ای هستند؟

رییس جمهوری: از اول در بیانات رسمی ایشان فرمودند که من با اصل توافق موافق هستم و ادامه پیدا کند. نکاتی را ایشان اعلام کردند بعنوان خط قرمزهایی که باید مذاکره کننده‌ها مراعات کنند. آن خطوط قرمز هم مورد مراعات مذاکره کننده‌ها همیشه بوده و بنابراین دلیلی ندارد که ایشان مخالفتی با توافق هسته‌ای داشته باشند.

مجری: پارلمان چطور؟ گفته موافق است و مشکلی ندارند؟ همانطور که می‌دانید پارلمان آمریکا نتوانست جلوی این توافق را بگیرد. مجلس ایران چطور؟

رییس جمهوری: مجلس ایران همانطور که می‌دانید یک کمیسیون ویژه‌ای را در این باره انتخاب کرده و چند هفته است که مشغول بررسی هستند و آن مقداری که قبلاً من خبر داشتم جزو برنامه‌های پارلمان بود و بنا بود که -امروز که روز یکشنبه است- گزارش این کمیسیون در مجلس مطرح شود و اگر آن گزارش در کمیسیون مطرح شود، معمولاً مجلس دو تا کار می‌تواند انجام دهد. یکی این که تبدیل کند به یک بیانیه و آن را منتشر کند و یکی این که تبدیل کند به یک طرح. که یک عده‌ای از نمایندگان امضا کنند و در جلسه‌ای مطرح شود و راجع به مواد آن طرح بحث و بررسی و تصویب شود و هر کدام از آنها که باشد احتمال می‌دهم که در هفته جاری در مجلس تمام شود.

مجری: شما حتماً در ایران کمپین انتخاباتی جمهوری‌خواهان و تعدادی از گفتگوها و مناظره‌ها بین آنها را مشاهده می‌کردید که تعداد زیادی از کاندیداها می‌گفتند اگر رییس جمهور شوند این توافق را پاره می‌کنند. آنها می‌گفتند که می‌توانید اینقدر ساده فکر کنید که ایران به تعهدش عمل خواهد کرد؟! و بازرس خودش باشد؟ عکس‌العمل شما درباره عدم اعتماد جدی و عمیقی که اینجا وجود دارد چگونه است و بخصوص که تعداد زیادی شک دارند که ایران بر سرتعهداتش بماند؟

رییس جمهوری: چند مسأله است که باید اینها را مورد توجه قرار دهیم. اولاً آنچه در ایالات متحده آمریکا گفتگو می‌شد گاهی وقتها که من می‌رسیدم از ایران یک قسمت هایی که مستقیم پخش می‌شد و من می‌دیدم بسیار خنده‌آور بود و مسایل عجیب و غریبی را مطرح می‌کردند. هر کس با ایران آشنا باشد می‌فهمد که حرف‌های اینها با واقعیت ایران چقدر زیاد فاصله دارد. برخی از آنها حتی اسم تهران و ایران را هم اشتباه می‌کردند و بلد نبودند و بعضی حتی نمی‌دانستند ایران کجاست و صحبت‌هایی که می‌کردند با واقعیت خیلی فاصله داشت. خود مردم ایران بصورت یک جوک به آن نگاه می‌کردند و می‌خندیدند. نکته دوم این که داستان برجام و توافق هسته‌ای به یک مسأله حزبی تبدیل شد و این از نقطه ضعف‌های سیاست خارجی آمریکا بود. این گونه مسایل که مسایل ملی است نباید مسأله حزبی بشود و یک حزب بگوید من خیلی موافقم یا حزبی بگوید من خیلی مخالفم. در نهایت باز هم شکل ظاهری آن یک شکل حزبی بود نه یک نظر ملی. این هم بحث دیگری بود که ما در آمریکا مشاهده می‌کردیم. مسأله بعد این که بله طبیعی است که در آمریکا عده‌ای مخالف یا موافق باشند اما مسأله برجام مسأله ایران و آمریکا نیست، مسأله برجام یک مسأله بین المللی است. مسأله‌ای است که ایران با شش کشور دنیا صحبت کرده نه فقط با آمریکا و در نهایت برجام در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده. یعنی در قطعنامه ۲۲۳۱ مورد تأیید قرار گرفته است.

بنابراین مخالفت با برجام مخالفت با آقای اوباما یا حزب دموکرات یا توافق ایران و آمریکا نیست. مخالفت آنها، مخالفت با یک نهاد بین‌المللی است. یعنی آنها داشتند با سازمان ملل و شورای امنیت مخالفت می‌‌کردند. در آمریکا قبلاً کمتر مشاهده می‌شد کنگره یا سنا با سازمان ملل روبه‌رو بشود و با آنها بجنگد و یک حرف‌هایی بزند که غیرقابل قبول است. مگر می‌شود یک کشوری یک تعهدی را قبول کند و دولت بعد آن، تعهد را پاره کند. این کار، کار صدام است. صدام یک تعهدی خودش امضاء کرد با ایران، بعداً پاره کرد. بعد هم ناچار شد که قبول کند و بگوید اشتباه کردم. مگر چنین چیزی امکان‌پذیر است.

هر دولتی در هر کشوری که می‌آید، باید متعهد باشد به تعهد دولت قبلی خودش. والا آن کشور اعتمادش از بین می‌رود، و هیچ‌کس در دنیا به ان اعتماد نمی کند. من فکر می‌کنم اینها بیشتر شعار است.

مجری: جزییاتی مردم  از پایگاه‌های نظامی که بازرسان بین‌المللی اجازه بازرسی آنجا را ندارند، نگران هستند. جناب آقای رییس‌ جمهوری درباره این نگرانی
اصل این که ما تسهیلات را در اختیار زندانیان بگذاریم و تلاش کنیم برای آزادی زودتر آنها، این یک حرف درستی است و هم دولت و هم خود من دنبال این کار هستیم
شما چه توضیحی دارید؟


رییس‌ جمهوری: چرا نگران باشند؟! اگر این توافق اجرایی و عملیاتی شد معنی‌اش این است که ما پروتکل الحاقی را اجرا می کنیم و پروتکل الحاقی مقررات خاص خودش را دارد. امروز در دنیا ۱۲۰ کشور پروتکل الحاقی را اجرا می‌کنند و ایران کشور ۱۲۱ خواهد بود هر چیزی که در کشورهای دیگر اجرا می‌شود در ایران هم اجرا خواهد شد. تفاوتی بین ما با آن ۱۲۰ کشور نخواهد بود.

مجری: از زمانی که این توافق امضا شد شعارها علیه شیطان بزرگ در ایران شنیده شده. شما هم تندروهای خودتان را دارید که نمی‌خواهند این توافق را ببینند. شما صحبت کردید از تندروهای آمریکایی، در ایران هم وجود دارند و هنوز آمریکا را به عنوان شیطان بزرگ خطاب می‌کنند، روزی را می‌بینید که ایالات متحده شیطان بزرگ نباشد آیا وقتش رسیده که این شعار را بازنشسته کنیم؟

رییس‌ جمهوری: این کلمه شیطان بزرگ برای حالا نیست. این داستان مربوط به سال ۱۹۸۰ می‌شود، یعنی آن زمان بود که امام(ره) این مسأله را مطرح کرد. زمانی که آمریکایی‌ها ایران را به دخالت نظامی و حضور نظامی و اشغال نظامی تهدید کردند. امام آن زمان این نکته را مطرح کرد و این حرف‌ها همیشه بوده است در طول این ۳۷ سال بوده و یک چیز جدید در ایران نیست. ایرانیان به طور طبیعی از سیاست‌های ایالات متحده آمریکا در گذشته از زمان دولت مصدق تا کنون ناراحت هستند بخاطر مداخلات آمریکا، بخاطر حمایت‌های آمریکا از برخی از کشورهای اشغالگر، بخاطر دخالت نظامی، حمایتی که از صدام در جنگ کرد و دلایل مختلف. بنابراین در جنگ بین ایران و عراق آمریکایی‌ها حمایت کردند از عراق و از صدام از همه اینها مردم ناراحت و عصبانی هستند. طبیعی است که شعارهایی هم علیه آمریکا داشته باشند.

مجری: درست است تاریخش را می‌دانم. ولی مردم ایران خواستار روابط بهتری هستند. حتی قبل از این توافق هسته‌ای. آیا رابطه بهتری را می‌بینید که با ایالات متحده شروع شود که فراتر از توافق هسته‌ای باشد؟

رییس‌ جمهوری: مردم ایران خواستار این هستند که تنش بین ایران و آمریکا کم شود. من جزو شعارهای انتخاباتی‌ام قبل از اینکه انتخاب شوم، این بود که با دنیا می‌خواهم تعامل سازنده داشته باشم و با کشورهایی که امروز تنش و حتی تخاصم وجود دارد، این تنش یا تخاصم کم شود. و ما بتوانیم به یک روابط طبیعی و نرمال نزدیک‌تر شویم. من این نظر را دارم الان هم می‌گویم. به نظر من هم در این ۲ سال ایران و آمریکا نزدیک‌تر شدند تا گذشته. به هر حال ۲ سال پیش تصور نمی‌شد که دو وزیر ایران و آمریکا ساعت‌ها بنشینند با هم حرف بزنند و مذاکره بکنند و به توافق برسند.

https://cdn.jahannews.com/images/docs/files/000447/nf00447375-3.jpg

مجری: پس آیا رییس‌ جمهور ایران و رییس‌ جمهور ایالات متحده ممکن است که الان دست بدهند با هم و سلامی بکنند در سازمان ملل؟ و دقایقی با هم صرف و صحبت بکنند؟ بویژه اینکه هدف اولی را به دست آوردید و پشت سر گذاشتید؟


رییس‌ جمهوری: من فکر می‌کنم شبیه این سوال پارسال مطرح کردید. پاسخ من این بود که خیلی من در ذهنم این حرکات سمبلیک مطرح نیست که به هم برسیم و به هم دست دهیم. یا به هم نرسیم. به هم سلام کنیم و یا به هم نامه بنویسیم. البته نامه می‌نویسیم گاهی ایشان می‌نویسند و گاهی من می‌نویسم. مهم این است که بین ایران و آمریکا فاصله خیلی زیادی وجود دارد و خیلی مسایل در طول ۳۷ سال گذشته بوده که باید جبران شود. مهم این است که بتوانیم طراحی کنیم چگونه این مسایل را حل و فصل کنیم. چگونه رضایت مردم خودمان را جلب بکنیم و چگونه بتوانیم مردم دو کشور نزدیک‌تر بشوند. بحث این نیست که گذشته فراموش بشود، بحث این است که چگونه جبران شود و چگونه به آینده نگاه کنیم. من معتقدم مردم ایران بیشتر می‌خواهند به آینده نگاه کنند تا در گذشته بمانند و این بسیار مهم است. اگر همین حالت در آمریکا هم باشد، مردم آمریکا هم همین را بخواهند؛ خواست ملی، حکومت‌ها را وادار می‌کند به اینکه راه جدیدی را پیدا و انتخاب کنند.

مجری: تعداد زیادی از ایرانیان در حادثه چند روز پیش در زیارت حج در عربستان سعودی کشته شدند و شما فوق‌العاده خشمگین بودید، چرا این عکس‌العمل شما بود؟ چرا دولت عربستان سعودی را مسئول می‌شناسید؟


رییس‌ جمهوری: به هر حال این همه حاجیانی که به عربستان سعودی می‌روند، دولت عربستان سعودی به عنوان میزبان مسئولیت‌هایی را به عهده دارد. مخصوصاً برای حج که برنامه‌های بسیار مهمی وجود دارد. امسال دو حادثه عجیب و غریب اتفاق افتاد. یک بار، یک جرثقیل در مسجدالحرام افتاد و عده‌ای کشته شدند و از جمله عده‌ای ایرانی. اخیراً هم در روز پنج‌شنبه در مراسم منا عده‌ زیادی کشته و مصدوم شدند. من آمار دقیقش را ندارم. هنوز عربستان آمار دقیق را اعلام نکرده است که عدد چه مقدار است. کشته و زخمی‌ها هزاران نفر هستند و در این میان صدها ایرانی کشته و یا مصدوم شدند. تاکنون آنچه معلوم شده حدود ۱۵۰ نفر کشته از ایرانی‌هاست که این عدد ممکن است بالاتر برود. بخاطر اینکه ما عده‌ای مفقود داریم این کار به معنی بی‌برنامگی و بی‌کفایتی دولت عربستان است. دولت عربستان علی‌الظاهر همه ذهن، فکر و برنامه‌اش را مشغول کرده برای کشتار مردم یمن و ظاهراً وقت ندارد که راجع به مردم خودش و یا راجع به میهمان‌های خانه خدا، فکر و برنامه‌ریزی کند. این جای بسیار بسیار تأسف است و عربستان باید پاسخگو باشد در برابر این بی‌برنامگی، بی‌انضباطی و عدم کارآیی دولتش که منجر شده به کشته شدن تعداد زیادی از حاجیان از کشورهای مختلف. ما از لحاظ سیاسی و حقوقی مسأله را دنبال خواهیم کرد.

مجری: سپاس جناب رییس‌ جمهوری. می‌دانم که وقت زیادی را از جنابعالی گرفتیم.

رییس‌ جمهوری: خیلی متشکرم.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


سال آينده بپريد تو بغل اوباما ديگه اين فاصله زياد هم كم ميشه! همه چيز هم خوب ميشه! همه خوشحال
شهروند درجه چندم
روحانی در گفت و گو با سی‌ان‌ان:
من و اوباما گاهی به هم نامه می نویسیم
باش تا صبح دولتت بدمد!
آنقدر نامه بنویس تا خوش خط بشی!
سیاح
برخی با سیاست بازی می خواهند آرمانهای امام را دفن کنند
امام فرمود نگذارید مرگ بر آمریکا فراموش شود
امام شبطان بزرگ را فرمود که رییس‌جمهور های پی درپی ایران حواسش باسد و فریب شیطنت آمریکایی‌ها را نخورند !!
دستکش مخملین بعضی ها را به اشتباه انداخته و دست چدنی را نمی بینند !
استراتژی هویج سمی آمریکا در حال اثرگذاری است
ملت بزرگ ایران مواظب باشید آمریکا در حال نفوذ در مراکز تصمیم ساز است و تصمیم گیران هم تحت تاثیر قرار گرفتند
جمشید
حالا اسلام آمریکا را بهتر می توان فهمید
امام خمینی ره خوب این دین را می فهمید که شاخصه اسلام آمریکایی را ساختن و کنار آمدن با فرهنگ غربی دانستند
نسل اول
اوایل انقلاب و حتی تا چندین سال اخیر اصلا باورکردنی نبود که بالاترین مقام اجرایی کشور که رئیس جمهور کشوراسلامی ایران و درکسوت روحانیت است کاملا ریلکس درمقابل یک خبرنگار بی حجاب بنشیند و به سئوالات وی پاسخ دهد!
مراجع تقلید و روحانیت راستین کجایند که این بی حرمتی و هنجارشکنی را پاسخ گویند و ازکیان دین و روحانیت دفاع کنند؟!
United States
ِماشالله!!!!!
جواد
اساس انقلاب اسلامی بر پایه استقلال، ظلم ستیزی و حمایت از مستضعفین بود و این انقلاب همچنان ادامه دارد و امروز هم با همین اصول است که نظام اسلامی ما به پیش می رود،
خداوند رهبر انقلاب را برای عظمت اسلام حفظ فرماید مواضع انقلابی دیروز ایشان تسکینی بر آلام ما دغا دیدگان فاجعه منا بود و در مقابل دیده ای هشیار به دولت دهد، دولتی که وادادگی اش در برابر مستکبران جهان داغی مضاعف بر جگر ما عزاداران فاجعه منا شد.
ابوالفضل
Romania
یه اتفاقی هم به جمله ات اضافه کن :
.... سال آینده اتفاقی بپرید ....
حالا نامه مکتوب میدن یا از ایمیل شخصی استفاده میکنن؟
راستی تو شبکه های اجتماعی هم باهم در ارتباط هستن؟!
کم مونده بگن باهم خونه یکی هستیم و حسن و حسین نداره!
Iran, Islamic Republic of
اینهارو ریس جمهور محبوب ما می گه باید دید او با ما چی می گه
United States
از اطاق بازرگانی ایران و امریکا هم بفرمایید چون. ....
اونوقت از چه کسی اجازه گرفته؟
سرور
یکی هستند.
علی
Iran, Islamic Republic of
باید از خجالت آب شویم. کسی که در جایگاه شهید رجائی نشسته چنان از نامه نگاری با اوباما سخن می گوید که انگار دو عاشق در اشتیاق وصال از یکدیگر دور افتاده هستند!
س
آیا ظهید رجائی با این زن اینگونه مصاحبه می کرد !?!
کجایی حاج محمود؟
تو نامه هاتون چه نقشه هایی برای این مردم بیچاره می کشید.
ان شاالله که فقط در مورد تامین آب خوردن ملت صحبت میکنند و اصلا سفارش به شل و سفت شدن پیچ تحریم بسته به نیاز دولت نمیکنند!
شرم و حیا هم خوب چیزیه
لطفا به شخص دوم مملکت توهین نفرمایید برادر مسلمان.....
سیاح
شخص دوم مملکت باعزت و آبروی اهل بیت ع نباید بازی کند
یادم افتاد نوجوان اسیر شده به دست صدامیان با خبرنگار بی حجاب مصاحبه نکرد
حالا ببین چگونه در نظام دیکتاتوری ذوب شدیم که مقام دوم مملکت چگونه و با چه شخصی مصاحبه می کند
امانپور قبلا با حجاب با رییس جمهورهای ما مصاحبه نمی کرد ؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!!!!! یعنی دیگه یک زن هم باید ما رو تحقیر کنه ؟؟
من
Latvia
پرفسور اون موقع تو ایران مصاحبه می کرد
جمشید
نخیر در آمریکا هم با نیمه حجاب مصاحبه می کرد ولی این دولت ۰۰۰۰ این تذهبون !?
مرگ بر آمریکا
اقای روحانی مگه نمیبینی که اوباما و همدستانش چه بلایی سر سوریه و عراق و افغانستان و یمن و بحرین و دیگر کشور های منطقه آوردن ؟
مگه نمیبینی که امریکا هرجا رفته جز جنگ و ویرانی و شرارت و استعمارشچیزی نداشته ؟ چرا مثل کبک سرت رو کردی توی برف و بخاطر لجبازی با نیروهای انقلابی و دلبستگی به کدخدا و غرب دنبال رابطه هستی ؟
ما ملت ایران دشمن آمریکا هستیم ، مرگ بر آمریکا
حافظی
دشمن اصلی ما خودمون هستیم که مثل دن کیشوت درگذشته ها زندگی می کنیم وفرقی بین جرج بوش واوباما قایل نیستیم
ن
بابا تو دیگه آخرش هستی

این وحشی با وحشی قبلی فرقی نمی کنه هر دوشون مردمان بی گناهی زیادی رو در اطرف جهان مخصوصاً در آسیای غرب می کشند اون ملعون مستقیم می کشت این ملعون آدم کش اجاره کرده
United Kingdom
لبخند بزن-ژست بگیر- دست بده
بخند شاد باش در مجمع سازمان ملل هم نطق انتخاباتی کن

عزت و احترام به پاسپورت ایرانی بازگشته
وزیر بهداشت ایران با .... امیر کویت و وساطت امیر قطر رفت عربستان
جنتی همچنان منتظر بازگشت اعتبار به پاسپورت ایرانی

تف به غیرت ما
...
تف به غیرت نداشته ر... چرا ما ؟؟؟؟
فاطمه
روحانی چقدر پاسپورت ما رو اعتبار دادی ...
این همه انفعال. وزیر بهداشت را در عربستان چه کسی تحویل گرفت؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟به وزیر ارشاد ویزا ندادند .....اینها همه ثمره عزتی است که توبرامون آوردی ...
هرچه داریم میکشیم ازدست افراطیون وتندر و هاستو وبس .
... ملت ... کلید مشکل گشای ایشان را .... منظور این کلید رابطه با شیطان بزرگ بود. صدام جانی , مبارک خاین ، قذافی منافق و ..... نوکری آمریکا را کردند به کجا رسیدن؟ فقط ...
وای به حال مملکتی که... الان عصر اطلاعات است و نفس بکشید مردم دهات ما هم می فهمند. حالم از همه سیاسیون ایران به هم می خورد. وجه مشترک شان ... است.
یک سوال داشتم:
من موندم این همه ما به تلویزیون های اون ها بها میدیم و مسئولان ما با شبکه های مختلف آمریکایی مصاحبه می کنند.
چرا یکبار مقامات آمریکایی راضی نمی شن با PressTv مصاحبه کنند؟حتی درخواست های این شبکه رو هم رد می کنند. در حالیکه این شبکه از نظر چهارچوب بین المللی از خیلی از شبکه های آمریکایی سطح بالایی داره.
(تنها یک جواب وجود دارد، مقامات ما شیفته ی اون ها هستند ولی اون ها ارزشی برای ما قائل نیستند)


آیا دنبال ازادی ایرانیان در بند امریکا هستی
اسلام امریکایی
با خانواده شهدا دیدار میکند به اوباما همنامه مینویسد

یاد امام خمینی گرامی باد
Iran, Islamic Republic of
شما خیلی... میکنید که با آمریکا در مورد سوریه حالا مستقیم یا غیر مستقیم مذاکره میکنید. مگر یکی از خط قرمزهای رهبری این نبود که صرفا مجازید در رابطه با مسائل هسته ای مذاکره کنید؟!!
مثلا دارید تابو شکنی میکنید؟!! ملت چنان در انتخابات توی دهنتون بزنند که دیگه از جا بلند نشید این رو به اون بزرگتون هم بگو
اینهمه در مقابل امریکا خود باخته بودن شرم اوره !!!!!!
طلبه ساده روضه خوان امام حسین ع
به ولله قسم وقتی بعضی روحانی نماها و اخوند نماها را میبینم خجالت می کشم بگم منم هم طلبه هستم ... تعبیر امام که میگفتند اخوند درباری بسیار درست بود و مصداقش را هم الان داریم که در لباس روحانیت به دین وعقیده مردم اسیب میزنندمثل اقای .... واقای ... که تعدادشون خوشبختانه انگشت شمارند -------------- درود بر رهبرم امام خامنه ای
امین
آهای مجلسی ها این رییس‌جمهور استیضاح نداره؟آهای مردم چقدر باید توهین ببینیم وبشنویم؟فریااااااااااااآااااااااااااااااد،تاکی سکوت؟
استیضاح کنید!طرح عدم کفایت آقایون رو بررسی کنید تا خسارت بیشتری به ملت وارد نکردند!این آقایان عرضه پیگیری واگذاری امور حج به مجامعه اسلامی رو دارند؟چه گندی باید بزنند که دیگه قابل جبران نباشه؟!؟
کاش به شما هم به انداره ما بر می خورد تجویل ندادن جساد مطهر شهدای منا اقای ائیس جمهور
Norway
جهان نیوز عزیز
ان قسمت از متن را که قرمز کردی خواندم . بخدا خون در عروقم یخ زد .
Norway
ببین این امانپور چه جوری مسائل را تحریف می کند و در قالب سوالات بودار و کاملا جهت دار مطرح می کند . سوالات کاملا حساب شده هستند و قطعا از جانب سرویس های اطلاعاتی و نظر مستقیم سیاسیون تصمیم ساز دشمن تدوین شده اند .
Iran, Islamic Republic of
این نقشه عربهاست.عربها به دنبال حاشیه سازی در ایران هستند تا ما حواسمون به فاجعه منا نباشه، تورو خدا بجای جدلهای داخلی یه فکری به حال جانباختگان و خانواده هاشون بکنید.
Germany
خون شهدا گریبان خائنان را میگیرد
آه مادران شهدا نفس خائنان را می گیرد
Iran, Islamic Republic of
بزرگترین افتخار ملت ایران برقراری رابطه با امریکا است
کلید
Iran, Islamic Republic of
مفهوم مذاکره مستقیم و غیرمستقیم چیه؟
یه جورایی سر مردم و مسئولین را کلاه گذاشتنه!
علی
زندانیان ایرانی به جرم های گاهی در آمریکا را هم پی گیر هستید اینهمه عربستان به ایران و ایرانی توهین می کند شما غیر خنده ملیح چه کاری کردید خوب است بدانید ملت و مردم ایران از آمریکا به خاطر ظلم هایی که در حق ملت ایران روا داشته و اکنون هم با ایران و ایرانی انقلابی و مشکل دارد
کینه به دل دارد و هیچوقت سر سازش با آمریکا نخواهد داشت خواهشا خلاف جهت آب شنا نکنید خلاف مصالح ملت عمل نکنید
سلام واقعا جای تاسف دارد
آقای ظریف بدان که باید جوابگوی شهداء وخانوادهایشان باشی
حمید
در یکی دو سال گذشته که رفتارها و مواضع شاذی را از دولتمردان مدبّر(!) و امیدوارمان (!) دیدیم، گمانم این بود که شاید هنوز در نادانی و کج فهمی به سر میبرند. اما حالا در این شرایط که آمریکا کم مانده است که رئیس جمهورش را شخصاً برای ریختن خون مسلمانان با پای پیاده به دیار مسلمانان بفرستد و آقایان هنوز در طلب غمزه ی شیطان بزرگ، زانو میزنند و قهقهه می پرانند، به این نتیجه رسیدم که نخیر؛ خبرها در راه است و از پس خنده ها، بوی خیانت و وطن فروشی به مشام میرسد.


کاش تک تک ما مسلمانان که ادعای پیروی از مکتب اسلام ناب محمدی را داریم، کمی در مورد قصور و کوتاهی خودمان بیندیشیم که چنین وضعی چرا ایجاد شد و برایش راه چاره ای بیابیم.
ذوب در امریکا
حالم به هم میخوره از این همه وادادگی !!!!!
برام سواله که چرا جناب مطصفی پورمحمدی وزیر دادگستری دولت بنفش در این موارد از جمه دست دادن اتفاقی ظریف و اوباما نظری نمیدن اما در مورد خط مترو نظر میدن!!!؟
Iran, Islamic Republic of
درود به عقلانیت روحانی و ظریف.... و وای بر دلواپسان ...
شما که اینقدر شیفته ی اوباما یید همونجا بمونید.ایران بیای چیکار؟؟؟؟!!!!!!
ذره بین
Germany
حاج حسن اینهائی که گفتی با کلیده یا بی کلید ؟؟
حمید
کسی اشتباه میکند به اسم مسئول درجمهوری اسلامی بادشمنان قسم خورده اسلام انقلاب ومردم مکالمه مکاتبه یامصافحه کند این مقدمه است برای پریدن توی بغل آنهاودستبوسی وبه غلط کنم افتادن.. . حالامعلوم شد خاصیت آن کلید ....خداحفظ کند دکتر عباسی راکه بیش از ده سال پیش گفت کسی که درخانه میلیاردی بنشیند چطور غیرت مقابله بادسکن دارد؟
رحمانی صومعه سرایی
United States
داداش جان اون کسی که تو اون دوست داری،از لاف و کذاف تو خسته شدیم،بجان کلیدت ملت ایران را رها کن،برو تو دامن اربابانت،که راس آنان برادر انگلیس میباشد؛آخر خوش خدمتی تا به چه قیمتی به اربابان و ولی نعمنان خود
علی اکبر
دولتمردان ایرانی متعهد بودند و هستند که فقط در مورد مسایل هسته ای مذاکره کنند اکنون باید پرسید که در ان نامه نگاریها مسایل هسته ای مطرح شده است ایا ایشان با اینهمه ادعای راستگویی می توانند متن کامل انها را به اطلاع مردم ایران برسانند و حتی اگر این امر مقدور نباشد ایا متن انها را در اختیار نمایندگان مجلسی که طبق قانون راس امور است قرار داده اند یا اینکه در چشم ایشان هم مردم و هم مجلس غریبه اند
سلمان
"البته نامه می‌نویسیم گاهی ایشان می‌نویسند و گاهی من می‌نویسم"
میگم چرا وقت ندارید مشکلات داخلی را حل کنید!!
پس بگو دارای با کدخدا عشق بازی میکنی!!
اگه چیز دیگه ای هم اتفاقی انجام دادی بگو
United States
چرا حرف بی منطق می زنی اقای رییس جمهور. چه کسی به شما اجازه پی گیری در قوه قضاییه را میدهد؟
اقای روحانی بدان که امریکا هنور مهم شیطان بزرگ است....
این سخنان امام فقط برای اون اتفاق نبود ونیست...
واااااای بر ما چه کسیکه بر مسند قدرت نشسته
احسن بر ریاست جمهور فهیم دکتر روحانی. دلواپس ها از حسادت نترکی
سرور
آخر بی مزه دو نفر هم باید تاییدت کنند یا نه از بالا تا پایین دائم نظر می زنی سلام و درود . . . .یک کم فکر کن.
ایکاش آزادی 68 زندانی ایرانی گرفتار دربند در امریکا رو پیگیری میکردید .
قلندر ميرزا : ⁉️
آ شيخ ! دعا ميكنيم با اوباما و ديگر متحدينش محشور شوى
بحمدالله لياقتشو دارى !!!!!!!!!!!!!
Belgium
دیگه وقتی یه طرف دعوا انگلیسی باشه و یه طرف امریکایی دشمنی ای بینشون نمی مونه... هر دو طرف با ظاهر اسلامی دشمن ایران و اسلام هستند....
آفرين به آقاي روحاني و همراهانشان كه به حق مصداق آيات 119 سوره نساء و 11 سوره حج هستند.
به زودي به مصداق آيه 22 سوره ابراهيم هم نايل ميشوند.
دولت اقتدار وعزت این ملت رو بااین کارا ازبین برده .
ک.م
سلام

به به چه افتخار بزرگی برای آقای رئیس جمهور که با اوباما مکاتبه می کند!!! اگر درست باشد که هم به لحاظ روحانی بودن و هم به لحاظ منتخب مردمی که چنین روشی را نمی پسندند باید گفت و علی الاسلام السلام!!!
چرا از زبون ملت حرف میسازی
انشا ئالله این 2 سال هم تموم بشه دیگه همه برین امریکا
امیرسعیدابوزهرا
Iran, Islamic Republic of
به سبک جناب خان بخوانید
نامه می نویسیم و.....
این اقا واقعا رییس جمهور ایران است یا رئیس جمهور ..........