شنبه ۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 20 Apr 2024
 
۷
۵۱
دولت در مسیر اصلاح یا لجبازی؟

تحلیل روزنامه‌های اصلاح‌طلب از پیام صریح مجلس/ آیا دولت هم این پیام را دریافت می‌کند؟

پنجشنبه ۸ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۳۲
کد مطلب: 388885
دیروز در حالی رییس جمهور، نیلی احمدآبادی را به صحن مجلس آورد که از رایزنی ها و لابی های پرحجم و گسترده خبر چندانی نبود، دیروز حتی طرفداران دولت نیز این مسئله را احساس کرده بودند و می دانستند که این رفتار دولت نشان می دهد که نیلی رای نخواهد آورد.
تحلیل روزنامه‌های اصلاح‌طلب از پیام صریح مجلس/ آیا دولت هم این پیام را دریافت می‌کند؟
گروه سیاسی جهان نيوز: همچنانکه روزنامه اعتماد در گزارش تحلیلی خود درباره جلسه دیروز مجلس نوشت: يك اعتقاد جمعي وجود داشت كه دولت حسن روحاني آنگونه كه براي نرفتن فرجي دانا از وزارت علوم تلاش كرد براي آمدن نيلي به اين وزارتخانه تلاش نكرد.

این روزنامه می افزاید: "همين تلاش نكردن هم موجبات انتقادات بسياري را فراهم كرده بود و در نهايت نمايندگان مجلس را مشكوك به اين فرضيه كرد كه شايد « نيلي» گزينه اصلي دولت براي وزارت علوم نيست."

رفتار برخی اطرافیان روحانی نیز عدم رای اعتماد به نیلی را به شدت تشدید کرد، اظهارات حسام الدین آشنا که مجلس را به نوعی تهدید و باج خواه معرفی کرده بود نیز کار نیلی را یک شب قبل از رای اعتماد در واقعیت قضیه تمام کرده بود.

همچنانکه علی مطهری از نمایندگان سینه چاک دولت نیز بیان کرد، یکی از علل رای‌نیاوردن نیلی‌احمدآبادی رفتار دولت با مجلس بود، چراکه لزومی ندارد رییس‌جمهور در حین سخنان خود، به مجلس گوشه‌وکنایه بزند.

محمد جوادحق شناس، از فعالین اصلاح طلب نیز در بخشی از تحلیل خود درباره رای عدم اعتماد به نیلی در روزنامه اصلاح طلب اعتماد به همین نکته اشاره می کند و می نویسد: واقعيت اين است كه نمي‌توان نسبت به گلايه‌هاي برخي از دوستان دولت و حاميان رييس‌جمهور در مجلس شوراي اسلامي همچون علي مطهري بي‌تفاوت بود كه از وعده تعامل با نمايندگان حامي دولت گلايه‌مند بودند.

روزنامه اعتماد همچنین در گزارش خود حتی رفتار رییس جمهور را نیز در عدم رای به نیلی موثر می داند و درباره نوع رفتار دولت با مجلس می نویسد: راي پايين نيلي را مي‌توان در رابطه مستقيم با يك موضوع دانست كه آن هم رفتارها، موضع‌گيري‌ها و برخوردهاي اخير روحاني با مجلس است. رايي كه شايد نتيجه صحبت‌هاي همين چند روز پيش حسن روحاني در زنجان بوده باشد كه در اظهاراتش به بيان برخي گلايه‌هايش از مجلس پرداخته بود. اين انتقاد برخي نمايندگان مجلس هم بود.

اما با وجود اینکه بسیاری از نمایندگان مجلس نیز معتقدند که اساسا نیلی گزینه اصلی روحانی برای وزارت علوم نبود و گزینه دیگری مدنظر دولت است، ولی رای عدم اعتماد دیروز مجلس پیام های مهمی را در بر داشت. پیام‌هایی که به نظر می رسد روزنامه های اصلاح طلب به خوبی آن را دریافت کرده اند.

پیام های مجلس به دولت


الف: حساسیت مجلس درباره فتنه ۸۸ و دغدغه و نگرانی از نفوذ فتنه گران به دولت و به خصوص در وزارت علوم به یک مسئله فرآگیر و غیرقابل گذشت تبدیل شده است. علی مطهری نیز به عنوان یکی از اصلی ترین حامیان دولت تدبیر و امید در مجلس همین مسئله اعتراف کرده و معتقد است حساسیت مجلس به فتنه ۸۸ بسیار بیشتر شده است.

ب: دیروز جریان اصولگرایی در مجلس وحدت بسیار خوبی از خود به نمایش گذاشتند. این مسئله نشان داد که به میل به وحدت در میان اصولگرایان بیش از گذشته افزایش یافته است. گرچه روزنامه های اصلاح طلب تلاش کردند ریشه عدم رای اعتماد دیروز را تماما به جریان پایداری و به قول خودشان تندروهای مجلس نسبت بدهند ولی ناچارا اعتراف می کنند که اصولگرایان مجلس دیرور بسیار یکپارچه عمل کردند.

روزنامه شرق در گزارش صفحه یک خود می نویسد: جلسه رای‌اعتماد به «نیلی‌احمدآبادی» نشانه‌های فراوانی از تغییر و تحول در بهارستان را نشان می‌داد؛ از تحکیم روابط اصولگرایان گرفته تا نگرانی پیرامون استیضاح‌هایی که حالا به حدنصاب رسیده و‌ به‌زودی در نوبت صحن علنی قرار خواهد گرفت.

روزنامه اعتماد نیز در این باره نوشت: مجلس روز گذشته حجت را تمام كرد و نشان داد كه اصولگرايان مخالف دولت هر روز بيشتر مي‌شوند. مجلس ديروز نشان داد كه منتقدان دولت در حال توليد مثل هستند و كار روحاني براي يك سال آينده‌اش بيش از اندازه سخت‌تر است. دولت با اين مجلسي كه هر روز سخت گير‌تر مي‌شود حالا حالاها كار دارد و بايد براي نحوه ارتباطش با اين مجلس يك راهكار جدي پيدا كند. نخستين نكته‌يي كه در مورد آراي روز گذشته محمود نيلي احمدآبادي به چشم مي آيد ريزش آراي وزرايي است كه روحاني به مجلس معرفي مي‌كند. اگر نخستين وزير پيشنهادي علوم دولت روحاني يعني جعفر ميلي منفرد ۱۰۵ نماينده موافق را به همراه خود داشت و نتوانست به ساختمان وزارت علوم راه پيدا كند اين‌بار نيلي تنها ۷۹ نماينده را همراه خود داشت. كمي آن‌طرف‌تر اگر تعداد آنهايي كه پشت استيضاح رضا فرجي‌دانا ايستادند تا او را از ادامه حضور در وزارت علوم باز بدارند ۱۱۰ نفر بودند اين‌بار تعداد آنهايي كه مقابل نيلي ايستادند تا او وارد وزارت علوم نشود به ۱۶۰ نفر رسيد. آرايي كه شايد بتوان آنها را به نوعي افزايش تعداد مخالفان دولت در مجلس دانست"

اعتماد نیز در این باره نوشته است: اگر تا همين دو ماه پيش فراكسيون اكثريت مجلس مدافع سرسخت دولت بود و براي ماندن فردي همانند رضا فرجي‌دانا در مجموعه دولت رايزني و تلاش مي‌كرد و رييس مجلس شخصا براي وزير دولت وارد عمل مي‌شد اين‌بار از اين خبرها نبود. نه در فراكسيون اكثريت كه همان رهروان ولايت بود خبري از حمايت گسترده بود و نه خبري از رايزني و تلاش براي ورود نيلي به مجموعه وزارت علوم. علي لاريجاني هم مخالف بودنش با وزير پيشنهادي علوم را تكذيب نكرد و اين‌بار حتي فراكسيون رهروان ولايت هم پشت دولت را خالي كرد تا صف‌بندي‌هاي جديد مجلس نشان داده شود.

عدم اعتماد مجلس به نیلی بهانه ای برای تولید فشار به نمایندگان


اما برخی از ناظرین سیاسی تایید می کنند که برخی در دولت با معرفی نیلی به عنوان گزینه پیشنهادی به دنبال ایجاد فشار به مجلس هستند. بدین ترتیب که با عدم رای اعتماد به نیلی هزینه های به مجلس تحمیل می شود و به نوعی در رد گزینه بعدی دولت برای وزارت علوم مجبور به محافظه کاری خواهد شد.

روزنامه اصلاح طلب شرق و نزدیک به دولت یازدهم نیز به همین محاسبه اشاره می کند. در تحلیل این روزنامه درباره عدم رای اعتماد آمده است: "اتفاق دیروز بیش‌ازپیش مجلس را در معرض قضاوت افکارعمومی و جامعه دانشگاهی کشور قرار داد. مجلس تاکنون گام‌هایی همچون تلاش و زمینه‌سازی برای عدم‌معرفی جعفر توفیقی، عدم‌رای‌اعتماد به جعفر میلی‌منفرد، دادن رای‌اعتماد شکننده به فرجی‌دانا و پس‌گرفتن او و همچنین عدم‌رای‌اعتماد به گزینه غیرسیاسی دولت برداشته است و این اقدامات همگی مجلس را متحمل هزینه‌های زیادی در افکارعمومی می‌کند. شاید به همین دلیل بود که روحانی در نطق خود، قضاوت را به افکارعمومی سپرد، آن‌هم در یکی، دوسال مانده به انتخاب مجلس. علاوه‌بر این، عدم‌رای‌اعتماد به نیلی می‌تواند چوب خط استیضاح در مجلس را پرتعداد‌تر کند و حاشیه امنیت نسبی‌ای برای سایر وزرا (به‌خصوص وزیر فرهنگ‌وارشاداسلامی) طی ماه‌های آینده ایجاد کند، زیرا تعدد استیضاح‌ها، آن‌هم برای دولتی که از رای اکثریت مردم برخوردار است وجهه سیاسی مناسبی را برای مجلس ترسیم نخواهد کرد. هرچند، مجلس نهم نشان داده چندان هم قابل پیش‌بینی نیست و از قواعد رایج پیروی نمی‌کند"

روزنامه اعتماد نیز نوشت: آراي نيلي نشان داد كه نظر مثبت نمايندگان نسبت به وزرايي كه روحاني براي اين وزارتخانه به مجلس معرفي مي‌كند هر روز كم‌تر مي‌شود و شايد براي معرفي وزير بعدي بايد تنها دو پيش بيني داشت. يا مجلس براي متهم نشدن نزد افكار عمومي راي بالايي به وزير پيشنهادي مي‌دهد يا آنكه اين‌بار هم راي كمتر خواهد شد تا شرايط براي روحاني سخت‌تر از گذشته شود.

آیا دولت به سمت لج بازی خواهد رفت یا اصلاح؟


بنابراین باید منتظر ماند و دید آیا دولت به سمت اصلاح روند خود در وزارت علوم خواهد رفت یا با ظن فشار به مجلس می خواهد گزینه ای همانند چهره های همچون نیلی،فرجی دانا، جعفر توقیفی و... را به نمایندگان مردم تحمیل بکند. متاسفانه روند عملکرد و دیدگاه های آقای رییس جمهور در وزارت علوم علائم مثبت و امیدوار کننده ای را نشان نمی دهد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مرمر
عین روز روشنه که دولت به سمت لج بازی پیش خواهد رفت نه بسمت اصلاح
دولت سودش را در انتخابات آینده مجلس برداشت خواهد کرد
امیرحسین
Iran, Islamic Republic of
مکر خدا بالاتر است
صبر می کنیم تا همه جینگولک بازیهاشونو در بیارن
سیاست...
هدف این است که با ایجاد اصطکاک با مجلس بتونن مجلس رو مانعی برای پیشبرد اهداف دولت جلوه بدن تا بتونن در انتخابات مجلس اینده طرفدار های خودشون رو وارد مجلس کنن
Iran, Islamic Republic of
بهتره بگید مجلس به سمت لجبازی بیش رفت. مجلسی ها معمولا دنبال گرفتن باج از دولت ها هستند
United States
با سلام

ظاهرا دولت دارد وقت کُشی میکند . وقتی با همان سرپرست هم اهدافش پیش میرود ، نیازی به رأی اعتمادِ مجلس نمیبیند . این دولت در زمینه های مختلف ، بسیار با سیاست و زیرکانه عمل میکند . البتّه به نظر میآید که زیرکی هایش از نوعِ زیرکیِ انسان های مؤمن (المؤمنُ کیِّز) نیست . بلکه از نوعِ بدجنسی و چِندِش آور است که البتّه در این صورت ، پایدار هم نخواهد بود . چون مردم ... نیستند و میفهمند .
روحانی لا مچکریم!
چشم بسته غیب گفتی؟
فقر استدلال خود را با کلمه ...پوشش می دهند
اصغر
شالوده دولت متمایل به ف... است نه اصلاح طلبا ن چرا که اصل اصلاح ریشه دین اسلام است در صورتی که بعضی ها با این شعار قصد اصلاح وتغییر اهداف آن به نفع شخصی واسلام آمریکایی را دارند...
فارض
... خيلى هوشمندانه هزينه اين گونه رفتارهاى خام مجلس را به رخ نمايندگان مثلاً اصولگرايش كشيد....
زنده باد اصلاحات
همش زیر سر اقلیت .. هست
شهاب الدین
خودت میگی اقلیت اگه منظور جبهه ی پایداریه ،پس دمشون گرم که با استدلال های منطقی نزدیک170نماینده رو قانع کردن که این اقا ب درد وزارت نمیخوره!!!!!
United States
کجا اینا اقلیتن؟
سید محمد حسین
رئیس جمهور تاکنون همه گزینه های وزارت علوم را ازطایفه...معرفی کرده است واین نشان از لجبازی وی است چرا یکبار یک انسان مناسب مستقل ..ر معرفی نمی کند
چون نماینده شما چهار میلیون رای داشت. ایشون باید به قول هایی که به ما داد عمل کنه.
ما 24 میلیونم بودیم دیدیم چقدر به رایمون احترام گذاشتید 8 ماه کشور رو به اغتشاش کشیدید و از هیچ کاری برای ضربه زدن به دولت قبل دریغ نکردید خیلی هم به انتخابات 92 ننازید روحانی ریزش زیادی داشت و به احتمال زیاد 96 رای نمیاره ان شاالله میره تا وزارت آموزش پرورش و وزارت نفت سر و سامون بگیره روند خصوصی سازی مدارس متوقف بشه و پول ایران برای واردات دکل هدر نره و زحمات جهاد دانگاهی بر باد نره
روحانی مچکرم!
Lao People
...

فقط بلده حرف قشنگ بزنه ,بعد خودش 180 درجه برعکس حرفهاش عمل میکنه

..
United States
کلید و بلدم دولت تدبیر و امید
هرچیه بوی خوشی نداره
چون بوی هوای نفس ومنفعت طلبی میده!منفعت مردم نادیده گرفته شده!
Romania
برای آقای روحانی متاسفم !!ایشان که میگفتند فرصت آزمون وخطانداریم !!ولی ظاهرا کار ازاین حرفهاهم گذشته!!!
احمد
Iran, Islamic Republic of
هدف دولت از این اقداماتش ضربه زدن اعتماد مردم به مجلس است
و می خواهد به مردم القا کند که این مجلس است که جلوی پیشرفت ما را می گیرد بنابراین برای انتخابات مجلس آینده به کاندیداهای ما رای بدهید!!!
یکی از راهبرداشونه!!!!!!
سينــــــــــــ بينا ــــــــــــــــا
هدف روحانی این نبود ولی کار مجلس همین را به من فهماند.
روحانی حتی طرفدارانش را نیز مسخره کرد
شاید گمان کرد مردم اینقدر ساده و زودباور هستند که فکر کنند نیلی واقعا گزینه اصلی بود و بازی نبود
Iran, Islamic Republic of
خذا عاقبت به خیرون کنه
با استیضاح و عزل ج...نمایندگان مترم و محترمه بیایند و در این محرم حسینی کاری حسینی کنند ...
ظاهرا جناب روحانی در صدد لجبازی با مجلس است...
لجباز با مجلس با کلمات زیبای ما به مجلس و نظر آنها احترام می‌گذاریم ولی در عمل مجلس را تمسخر کردن با جملاتی مانند مردم خود قضاوت خواهند کرد!!!!! مگر مجلس سنبل آرای عمومی نیست؟؟!!! اگر به مجلس احترام میگذارید چرا نجفی را که مجلس لایق برای آموزش و پرورش ندانسته به عنوان سرپرست آموزش عالی انتخاب کردید آیا این جنگ روانی کردن با مجلس نیست؟؟!!!!
United States
شاید مجلس...
آقای روحانی گفت ما هم بلدیم جنگ روانی کنیم خدا کند این همان جنگ روانی مورد نظر نباشد، محیط دانشگاه و روح لطیف جوان جای ریسک کردن و جنگ روانی نیست خوبه این کارها را در جای دیگری که آسیبش کمتر است انجام بدیم!!!!!!!!!
قادر
Iran, Islamic Republic of
قاعدتا اين مجلس فقط بايد به كسي راي مثبت بده كه در سال 88 در كره ي زمين وجودي نداشته باشه در غير اين صورت يا فتنه گر محسوب مي شه يا ساكت فتنه !
سينــــــــــــ بينا ــــــــــــــــا
پیام دولت... یا آقای دکتر نجفی سرپرست می ماند یا به یه وزیر دانشمند و اصلاح طلب رای می دهید.
باور کنید روحانی بلایی سر مجلس بیاره که مجلسیان روزی هزار بار آرزوی بازگشت احمدی نژاد کنند.حالا بشینید و خوب ببینید.
جهان جان لطفا نظرم رو منتشر کنید
روحانی مچچچککککرررریمممم!!!
معلوم شد حق با احمدی نزاد بود که به حرف نماینده ها گوش نمیداد چون این مجلس با این نماینده ها نمی تواند در راس امور باشد
Canada
ای کاش مشخص می شد ...
داود
مجلس با این گونه حرکات دشمنان خود را بیشتر می کند
Iran, Islamic Republic of
مجلس به دانشجو رای اعتماد داده بود، به نیلی هم رای اعتماد میداد
متاسفانه ... نیز در دام اصلاح طلبان قرار گرفته ...
United States
و شاید هم بلعکس
سید
فکر میکنم به چند دلیل رئیس جمهور داره این کارا را میکنه البته مشاوراش...
Iran, Islamic Republic of
مجلس باید به گزینه بعدی که اصلی هم است رای بدهد.
مجلس باید به صلاحیت فرد بعدی نگاه کند نه شماره نفر بعدی! اگر صلاحیت نداشت از خدابترسد نه از مردم چون دلهای مردم در دست خداست!بزرگی امام در ترس از خدابود!
م ب استاد دانشگاه
نویسنده روزنامه شرق به گونه ای سخن می گوید که نگاار افرادی که در مجلس نشسته اند از کره مریخ امده اند .گویا یادشان رفته که عنوان ایشان نمایندگان " مردم " در مجلس است . ضمنا سخن گفتن از داشتن رای اکثریت برای یک دولت انهم با کمتر از سیصد هزار رای، بیشتر به یک طنز شبیه است تا واقعیت
ایرانی
تکلیف مجلس رو هم امسال یکسره می کنیم. تا دولت ترمزی به نام مجلس نداشته باشه...
Iran, Islamic Republic of
سلام اگر که تو فرصت باقی مانده کسی وزیر نشه چی میشه؟سرپرست که غیر قانونی بالی 3 ماه ....بعدش چی میشه؟؟تو قانون پیش بینی شده یا نه اصلا ؟
Iran, Islamic Republic of
خدايا تو را در اين روزهاي عزيز به مظلوميت حسينت قسم مي دهيم كشور ايران اسلامي را حفظ فرما
مجلس امتحان سختی پیش رو دارد هرانسانی همیشه باید به آنچه درست است وخدا می پسندد عمل کند وجو زده نشود وبداند دلهای مردم در دست خداست!
عمل به وظیفه انتظار مردم از مجلس ودولت است کاش مسئولین خدارا در نظر میگرفتند آنوقت مشکلاتشان حل میشد!