چهارشنبه ۱۳ تير ۱۴۰۳ - 3 Jul 2024
 
۰
۱۹

پاسخ لیلا حاتمی به روزنامه مراکشی؛ چرا سیمین ایران را ترک کرد؟

دوشنبه ۵ دی ۱۳۹۰ ساعت ۰۷:۲۶
کد مطلب: 200836
به گزارش جهان به نقل از کافه سینما چندی پیش لیلا حاتمی به عنوان تنها داور ایرانی بخش مسابقۀ اصلی فستیوال فیلم مراکش عازم این کشور شد. هیأت داوری این جشنواره را تعدادی از بازیگران و فیلمسازان مشهور بین المللی مثل امیر کوستوریتسا (کارگردان، بازیگر و موسیقیدان صاحب نام اهل صربستان و رئیس هیأت داوران این دوره از جشنواره) تشکیل می دادند. امسال پس از حضور «جدایی نادر از سیمین» در جشنواره های جهانی و بعد از اکران فیلم در کشورهای مختلف، لیلا حاتمی تبدیل به چهره ای بین المللی شد و بسیاری از رسانه های خارجی با او به گفتگو نشستند. این متن ترجمۀ یکی از گفتگوهای لیلا حاتمی ست که در مراکش و به زبان فرانسه انجام شده و اکنون برای نخستین بار منتشر می‌شود:

*آیا حرفۀ بازیگری در ایران برای زنان آسان است؟

هم بله؛ و هم خیر. در ایران سیستم ستاره سازی وجود ندارد؛ تصویر ذهنی مردم از بازیگران کمرنگ است و کسی نمی خواهد که سیمای یک بازیگر، بزرگ و مهم جلوه کند. اما من این حرفه را مثل هویتم می دانم و مسئولم که نقش هایم را آگاهانه انتخاب کنم؛ بدون اینکه دچار تکبر شوم. فکر می کنم موفق شده ام خودم را کنترل کنم.

 *در «جدایی نادر از سیمین» با قهرمان زنی که نقش آن را ایفا کرده اید، همذات پنداری می کنید؟ آیا مایلید مثل سیمین ایران را ترک کنید؟

خیر. اما همۀ ایرانیانی که کشور را ترک می کنند، مخصوصا به قصد مهاجرت به کانادا، این راه را برای اقامتی موقت انتخاب می کنند؛ تا آیندۀ بهتری را برای فرزندان و خانوادۀ خود رقم بزنند. فکر می کنم اگر برای این افراد انتخابی بهتر از ترک ایران وجود داشت، هرگز اقدام به مهاجرت نمی کردند.

 *نقش خود را به عنوان یکی از اعضای هیئت داوران جشنوارۀ فیلم مراکش چگونه می بینید؟ با توجه به اینکه امسال عضو هیئت ژوری فستیوال «دوویل» فرانسه هم بوده اید؟

همانطور که بازی من بارها توسط هیئت داوران بسیاری از جشنواره ها مورد قضاوت قرار گرفته، هم اکنون می توانم خود را در جایگاه آنان قرار دهم. داوری کار سختی نیست. برای این کار سعی می کنم به معیارهای خود تکیه کرده و به سلیقۀ سینمایی ام رجوع کنم. نکته ای که برایم خیلی اهمیت دارد، بازی بازیگران و کیفیت روایی فیلم است. قصه و خاستگاه فیلم در درجۀ دوم اهمیت قرار دارد. اما چیزی که در این جشنواره شگفت زده ام کرد، تنوع آثار و مضامین آنهاست. این یک جشنوارۀ کاملا آزاد است.

 *موفقیت های سینمای ایران را نتیجۀ چه چیزی می دانید؟

ما ملتی علاقه مند به ادبیات، تاریخ و داستانگویی هستیم. زمان جنگ تقریبا از همه چیز محروم بودیم؛ و از آنجا که تلویزیون ایران فقط دو شبکه داشت و برنامه ها محدود به ۲ ساعت در شبانه روز می شد، مردم فیلم تماشا می کردند. این تنها سرگرمی و تفریح آنان بود. بیشتر دلخوشی نسل من فیلم و سینما بود؛ شاید به همین دلیل تعداد زیادی از سینماگران، متعلق به نسل من هستند. همچنین باید گفت که در تهران از لحاظ معماری مکانهای زیادی وجود ندارد که باعث جذب مردم شود. چون ما نتوانسته ایم تهران قدیم را حفظ کنیم. امکانات تفریحی در ایران اندک است و مردم معمولا به سینما روی می آورند.

 *کمی از فضای سینما در ایران برایمان بگویید؛ از سالن های سینما، جشنواره ها...

در ایران تعداد سالن های سینما زیاد نیست. معمولا سالن های قدیمی تر در حال بازسازی هستند؛ بدون اینکه سالن جدیدی ساخته شود. هر سال تعداد زیادی فستیوال در تهران و همچنین شهرستان ها برگزار می شود. آثار کنونی سینمای ایران همیشه هنر ناب و کامل نیستند. اما شاهد نسلی جدید از فیلمسازان جوان هستیم که کارشان چشمگیر و درخشان است و توانسته اند قابلیت های روایی و جسارت کارگردانی را در سینمای ملی ارتقا دهند. در حالی که مثلا ده سال پیش فقط فیلمسازان قدیمی و باتجربه فیلم می ساختند و جوانان در صحنه نبودند.

 
*به نظر شما دلیل موفقیت های جهانی فیلم اصغر فرهادی چیست؟

بعد از عباس کیارستمی موجی از سینماگران در ایران شروع به فیلمسازی کردند که از سبک کیارستمی تقلید می کردند. اما با اصغر فرهادی یک موج نو آغاز شد و یک سینمای تازه ظهور کرد. پیش از آن هم این سبک سینما در ایران وجود داشت. اما شاید از نظر قدرت ساختار و فیلمنامه در سطح سینمای فرهادی نبود. با موفقیت های بزرگ فرهادی، قابل تصور است که فیلمسازان جوان در آینده بخواهند از مسیر او پیروی کنند. قبلا هر فیلمی که موضوع طلاق را مطرح می کرد، موفق نمی شد افکار و ایده های فیلمساز را دربارۀ این معضل به خوبی به تصویر بکشد و بنابراین حرف تازه ای برای گفتن نداشت. سینمایی که از مشکلات اجتماعی صحبت می کرد؛ اما اصلا خوش ساخت، جذاب و قابل درک نبود. اصغر فرهادی در «جدایی...» روایتگر قصه ای ست که در آن هرکس انگیزه ها و دلایلی کاملا متفاوت دارد. پیش از این، فیلمی در این ژانر که اینقدر هنرمندانه ساخته شده باشد نداشته ایم. اما «جدایی...» کاری ست واقعا استادانه که در قالب سینمای هنری می گنجد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
برخی از این بازیگرا به غیر از بدگویی درباره ایران حرف دیگه ای ندارن بزنن . خیلی نامردن !! نون این مملکتو میخورن و خدمتشو به دشمن می کنن
Iran, Islamic Republic of
اینکه کسی کشورشو سیاه نشون بده هنره؟ موفقیت جهانیه؟ این ... اصغر فرهادی فکر کرد برای اینکه از سطح یک کارگردان ساده در بیاید، باید یک فیلم ضد فرهنگی کشورشو بسازه تا چهره ی جهانی بشه!!!
Iran, Islamic Republic of
خانم زمان جنگ ما 2 ساعت برنامه در سیما داشتیم؟! تفریح مردم فیلم دیدن بود؟!!!! شما که اون موقع فرانسه تشریف داشتید!
سرکارعلیه خانم حاتمی چراتناقض گوئی میفرمائید؟
آیاواقعا تصویرذهنی مردم از بازیگران کمرنگ است؟آیا شما اثرات وضعی رفتارهای بازیگران در جامعه را نمیبینید یا دوست ندارید ببینید؟
معتقدیم نمیخواهید ببینیدچون از اثرات مخرب بسیاری از آنها مطلع هستید.
آیا سیاه نمائی شما از منظر یک ایرانی و یک شیعه مسلمان ایرانی قابل توجیه است؟
آیاآنان که در ایران مانده اند دچار انتخاب نابجایی شده اند؟چراقیاس به نفس میفرمائید؟
سرکارخانم، شماحرفهایی را به اقتضای حضورتان برزبان میرانید که کمی مضحک، کمی متوهم و کمی دور از علم و عقل است!
آیا بنظر شما سینما در ایران از رونق برخوردار است؟
آیا بنظر شما مردم چون تفریحی ندارند به سینما(یعنی از روی اجبار و ناآگاهی) میروند؟
آیا در ایران مردم به سفرنمیروند؟
آیا مردم به دیدن یکدیگر نمیروند؟
آیا در ایران کسی کتاب نمیخواند؟
آیا اینهمه شرکتهای تولید و توزیع فیلم های خانگی بیکارند؟
آیا کسی به کنسرت های موسیقی نمیرود؟
آیا کسی به دیدن تئاتر نمیرود؟
و دهها سوال دیگر...
خانم حاتمی هیچ کس از سیاه نمایی و حمله به شعور مردم و کشورش به جایی نرسیده و نمیرسد، آنانی که میروند باید بروند چون نتوانستند اینجایی باشند.
Iran, Islamic Republic of
البته از امثال خانم حاتمی انتظار بیشتری نمی رود.
Iran, Islamic Republic of
فرهادی بر فراز سینمای جهان
Iran, Islamic Republic of
چرا توقع داريد يك بازيگر سينما در مقام يك صاحبنظر مسايل مختلف فرهنگي ، اجتماعي ، سياسي ، تاريخي، فكري - فلسفي، ديني و ... قرار گيرد و سخنانش در باره موضوعات مختلف ، ارزيابي و نقد شود؟
Iran, Islamic Republic of
وقتی ازشون توقع ارزیابی نمیره پس لطفکنن اظهار نظر نکنن
خیلی جالبه که خبرنگار روزنامه مراکشی از این خانم درباره دلیل موفقیت های سینمای ایران میپرسه و ایشون تنها چیزی که به ذهنش رسیده این بوده که بگه چون ملت ما خیلی محروم و ... بودند فقط به سینما رو آوردند این بود که سینمای ایران توی جشنواره های بین المللی موفق شد! فکر میکنم کسی که تهران قدیم (؟!) و جاهای دیدنی و تفریحی رو واقعا جذاب تر از سینما و دیدن یک فیلم خوب می دونه خودش هم علاقه زیادی به فیلم دیدن نداره!!!
United States
اگه میخوای معروف شی خلاف جهت آب شنا کن. فکر کردی خارجیها با اونهمه کبکبه و دبدبه شون چرا علاقه مند به این فیلم شدند چون ایران را به نوعی میکوبه و چهره اش رو زشت نشون میده به خیالت خیلی قشنگ بازی کردی و اونها هم بطور کلی علاقه مند بازی و فیلم زیبات شدند نه بابا راس میگی؟؟؟؟!!!!!!
ميخواد بگه چون سينما كم هست مردم به سينما نمي رن؟نه براي فيلم هاي آبكي اينها؟
من هر روز از جلوي سينما رد ميشم و سالهاست كه نرفتم سينما چون رغبت نمي كنم اين فيلم ها و اين هنرپيشه رو ببينم
United States
چون منبع خاصي هم توي اين خبر ذكر نشده احتمالش هست كه تحريفي از سوي رسانه هاي خارجي صورت گرفته باشه يا ترجمه خوب نبوده.
فكر نكنم ايشون همچين شخصيتي داشته باشه كه بخواد نمكدون بشكنه.
بهرحال بهتره كه توضيح ايشون رو هم پيگير بشيد.
Iran, Islamic Republic of
براي خانم حاتمي متاسفم كه اينطور جوگير شده است كه درموردايران اينطورغلو كرده .حرف هايي زده كه صحت ندارد و خواسته حرفهايي بزندكه خوشايند انان باشد وخودي نشان دهد.درحاليكه منزلت زن در ایران به مراتب نسبت به كشورهاي غربي نه تنهابالاست بلكه زنان درايران شخصيت حقيقي ودرستي دارند.ومثل غرب ابزارو...نيستند.
Iran, Islamic Republic of
حرف راست را ايشان گفته. در سبك غربي فيلم فرهادي در اوج هست. ولي در سبك ايراني انقلابي خير.
Iran, Islamic Republic of
همه اشتباه میکنند،فرهادی،حاتمی و...
فقط شمایید که راست میگید.
.
.
.
زنده باد قله سینمای ابران فرهادی،حاتمی و...
Iran, Islamic Republic of
خانم حاتمی از یه طرف میگه ایران سالن زیاد نداره از یه طررف میگه مردم جایی ندارن واسه تفریح برن میرن سینما! خانم خبر نداره اکثر سالن ها زمان اکران فیلم 10% صندلیاشم پر نمیشه
چرا این آدمها! خودشون رو مردم می دونند؟!!!
Iran, Islamic Republic of
از غربزده ها چه انتظاري داريد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
Iran, Islamic Republic of
درود به جوانان با استعداد و سالم و متعهد که همیشه مایه افتخار ایران و ایرانی بودند و هستند .
خانم حاتمی فرزند خوب ایران