پنجشنبه ۱۴ تير ۱۴۰۳ - 4 Jul 2024
 
۰

راز بزرگ يوسف ايراني

شنبه ۱۸ مهر ۱۳۸۸ ساعت ۱۰:۳۷
کد مطلب: 70270
عدم صدور ويزا از سوي ايالات متحده، براي ورود به خاك اين كشور مي‎رفت كه با يك جنجال رسانه‎اي همراه شود، اما بالاخره او مجوز حضور در آمريكا و برگزاري كنسرت براي مسلمانان اين كشور را دريافت كرد.

اين‎كه چرا «سامي يوسف» بر اصليت ايراني خود اصرار ندارد، بيشتر به اين جهت است كه او قصد دارد ستاره موسيقي مذهبي جهان اسلام باشد. سامي متولد تهران است، نسب آذري دارد و عربي مي‎خواند، كه معجوني تمام عيار براي محبوبيت او در كشورهاي اسلامي است.

سامي 

«هيجان زده‎ام، انتظار چنين خوشامدگويي عظيمي را نداشتم. من بيست‎وشش ساله‎ام و اين اولين ديدارم از آذربايجان است.
 
دو پدربزرگ من اهل باكو هستند. آن‎ها به تبريز مهاجرت كردند و البته من در سال 1980 در تهران متولد شدم.
 
بعد، اما به انگلستان مهاجرت كرديم و من آن‎جا بزرگ شدم.»اين چند جمله، بخشي از حرف‎هاي سامي يوسف ستاره اين روزهاي موسيقي اسلامي در جمع خبرنگاران باكويي است.
 
اين چندمين‎بار است كه سامي يوسف درباره تولدش در تهران صحبت مي‎كند. از همان زمان‎كه آلبوم اولش را منتشر كرد، درباره پارسي بودنش صحبت كرده بود، اما هرچه جلوتر رفت، سعي كرد آذري بودنش را پررنگ‎تر كرده و كمتر درباره ايراني بودنش صحبت كند. 

اما اين‎بار و در ميان خود آذري‎ها اعلام كرد كه ايراني است و متولد تهران. مسئله‎اي كه در سايت‎ها و رسانه‎هاي آذربايجان به‎شدت مورد توجه قرار گرفت. 

او در ادامه تور جهاني‎اش كه به‎منظور ايجاد جو همدلي ميان مسلمانان جهان انجام شد، پس از برگزاري كنسرت‎هايي در آمريكا، آلمان، بريتانيا، مصر، سودان، كويت، عربستان، فرانسه، آلمان، هلند و... به آذربايجان رفته بود تا در استاديوم حيدر علي‎اف براي هواداران پرتعدادش بخواند.

شناسنامه 

نام سامي يوسف در واقع «سيامك رادمنش» است كه ممكن است اسم آشنايي باشد. 

سامي يوسف بارها در مصاحبه و بيوگرافي‎هاي مختلف از پدرش گفته كه يك موزيسين و شاعر مشهور است، اما اصلا به نام او اشاره نكرد و البته در گفت‎وگو با رسانه‎هاي مصري در مقابل سؤالات خبرنگاران مقاومت كرده و چيزي از پدرش نگفته: «خواهش مي‎كنم درباره پدرم نپرسيد.»

پدر سيامك رادمنش، آهنگساز، ترانه‎سرا و موزيسين مشهور ايراني مقيم انگلستان است؛ «بابك رادمنش» كه نامي شناخته شده در زمينه موسيقي پاپ به‎حساب مي‎آيد كه در برخي آهنگ‎هايش به مايه‎هاي مذهبي توجه دارد. 

سامي يوسف هم ترانه‎اي با نام مناجات دارد كه به‎زودي منتشر خواهد شد تا دغدغه‎هاي مذهبي بابك رادمنش را بيش از پيش نمايش دهد.در تمام اين سال‎هاي حضور رادمنش در خارج از كشور، او اصلا به لس‎آنجلس نرفت و در مقابل تمام دعوت‎ها و پيشنهادها مقاومت كرد. 

دليلش را هم تحصيل دو فرزندنش در رشته موسيقي در رويال آكادمي لندن عنوان مي‎كرد. دو فرزند او يكي سيامك و ديگري بابك - او بعدا نامش را «بارون» گذاشت و با اين نام به فعاليت‎هاي هنري پرداخت - هر دو جزو همكاران پدر در بدو كار بودند. 

تنظيمات ترنس سيامك بر روي ترانه‎هايي همچون «فاصله» با اين مطلع: «چيني نازك دلامون/ از غم فاصله شكسته» كه به دو زبان انگليسي و فارسي خوانده مي‎شد، جزو اولين تنظيم‎هاي موسيقي ترنس فارسي بودند. آن هم در سن بيست سالگي.

اما بارون همكاري با پدر را ادامه داد؛ چنان‎كه تمام تنظيم‎هاي جديد آثار بابك رادمنش را او انجام مي‎دهد. سيامك اما به‎سمت موسيقي اسلامي رفت و چهار سال پيش اولين آلبومش به نام «المعلم» را به بازار ارايه كرد كه با استقبال بسيار گسترده‎اي روبه‎رو شد.
 
اين موفقيت راه را براي كنسرت‎هاي مختلف و ادامه اين مسير هموار كرد. دو سال گذشت تا آلبوم دوم او به نام «امت من» به بازار عرضه شود. آلبومي كه با آلبوم قبل زمين تا آسمان متفاوت بود. 

اگر آلبوم قبلي بيشتر بر روي اناشيد و نواهاي مذهبي استوار بود و موسيقي چندان در آن پررنگ نبود، اما آلبوم «امت من» بر پايه ملودي‎هاي مشهور ايراني ساخته و بر روي آن‎ها كلام مذهبي قرار داده شد.
 
او در ليبل اين آلبوم از پدرش و بارون تشكر ويژه كرده است. ترانه «عيد» بر روي ملودي «منتظرت بودم» (آهنگي با صداي داريوش رفيعي) ساخته شد.
 
«حسبي ربي» كه با تبليغات بسيار و كليپ پرزرق و برق و خوش آب و رنگي ساخته شد، از ملودي «ملاممد جان» كه يك ملودي فولكور خراسان - و نه يك ملودي افغاني - است، نشأت گرفت و آهنگ «مناجات» هم كه متعلق به مرحوم علي تجويدي است.

ترانه «غار حرا» هم بر روي ملودي «ممد نبودي ببيني شهر آزاد گشته» ساخته شد كه يك سرود حماسي درباره آزادسازي خرمشهر است.
 
اما نكته جالبي كه مي‎توان درباره يكي از اين آهنگ‎هاي انقلابي گفت مربوط به آهنگ «خلبانان» است. همان ترانه معروفي كه مطلعش اين بود: «فرشته حق يارت باد/ ا... نگه دارت باد»بابك رادمنش با نام اصلي «فيروز برنجان» ترانه‎سراي بخش تركي اين آهنگ انقلابي و آهنگساز آن است كه با صداي «جمشيد نجفي» در خاطره ميليون‎ها ايراني ماندگار شده.

اما اگر بدانيد فيروز برنجان، براي كدام فيلم سينمايي آهنگ ساخته، شاخ در مي‎آوريد؛ فيروز برنجان يا همان بابك رادمنش خودمان، آهنگساز فيلم «توبه نصوح» اثر محسن مخملباف است كه در سال 1361 ساخته شد. فيلمي كه خواننده‎اش هم «حسام‎الدين سراج» بود.

سياست و اسلام 

يك جاي اين نوشته گفتيم كه نام يكي از دو برادر موزيسين رادمنش، بابك است. شايد با خودتان بگوييد چگونه مي‎شود هم اسم پسر، بابك باشد و هم اسم پدر. در واقع نام اصلي بابك رادمنش، فيروز برنجان است. 

مجله «بورهام وود تايمز» در مطلبي درباره يك مسئله حقوقي كه آهنگساز معروف ايراني بابك رادمنش درگيرش بود، نوشته نام اصلي او، فيروز برنجان است؛ يعني نام رسمي او كه در پاسپورتش قيد شده است.
 
اما به هر حال نام هنري شناخته شده برنجان، بابك رادمنش است.بابك رادمنش از آن دسته آهنگسازان مشهوري است كه هيچ فيلم يا عكسي از او منتشر نشده و با وجود درخواست‎هاي فراوان، تاكنون با انجام مصاحبه و عكاسي به‎شدت مخالفت كرده است.
 
در سوي ديگر ماجرا، سامي يوسف، از تبليغات رسانه‎اي به‎خوبي استفاده كرده و با بزرگترين تلويزيون‎ها و مجلات دنيا مصاحبه‎هاي اختصاصي انجام داده است.
 
مصاحبه ويژه او با تلويزيون CNN و مطلبي كه مجله تايم از او و كنسرتش تهيه كرد، باعث شهرت افزون‎تر او در خارج از مرزهاي كشورهاي مسلمان شد.

حتي عدم صدور ويزا از سوي ايالات متحده، براي ورود به خاك اين كشور مي‎رفت كه با يك جنجال رسانه‎اي همراه شود، اما بالاخره او مجوز حضور در آمريكا و برگزاري كنسرت براي مسلمانان اين كشور را دريافت كرد و موفق شد با مهم‎ترين رسانه‎هاي اين كشور هم گفت‎وگو كند. 

او در كنسرت لس‎آنجلس، از پيروزي بزرگ اسلام گفت: «طلوع نزديك است.» آن روزها حملات اسراييل به جنوب لبنان آغاز شده بود و سامي يوسف حمايت خود را از كودكان و آوارگان لبناني، آن هم در خاك آمريكا اعلام كرد. 

اما يكي از مهمترين واكنش‎ها به اظهارنظرها و اقدامات سامي يوسف از سوي سفارت بريتانيا در يمن شكل گرفت؛ سامي يوسف در بخش پاياني تور جهاني خود به يمن سفر كرده بود.
 
او با چفيه فلسطيني - كه به نوعي نماد حماس است - در كنفرانس مطبوعاتي‎اش ظاهر شد كه سفارت انگليس نسبت به اين مسئله واكنش شديدي نشان داد.
 
آن‎ها از دولت يمن خواستند تا كنسرت سامي را در اين كشور لغو كند. 

اما نهايتا اين كنسرت با تأخير و در تاريخ چهارم دسامبر در تالار المدينيه صنعا و در حضور دو هزار نفر از هواداران سامي با شور و حال خاصي برگزار شد.
 
او همان‎جا به هوادارانش اعلام كرد كه آلبوم جديدش را يك سال و نيم ديگر به بازار ارايه خواهد كرد. 

اما او در اين مدت بي‎كار نمي‎نشيند و در ايام فراغت از اجراهاي زنده، سينگل‎هايي را اجرا و عرضه خواهد كرد و البته براي آهنگ‎هايش ويديوهاي عالي ديگري هم خواهد ساخت.

 منبع:هفته نامه پنجره
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *