جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۱۳
۳۴
تبیین خواسته های ایران و غرب از مذاکرات در نطق توکلی

بازرسی محدود از پایگاه‌های نظامی را پذیرفته‌اند/ هشدار نسبت به تحمیل جنگی دیگر

سه شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۷
کد مطلب: 435654
درباره پایگاه های نظامی، تیم مذاکره کننده ما پذیرفت با سازوکاری محدودکننده بازرسی انجام شود. بخشی از این سازوکار محرمانه بین ایران و آژانس بسته شده است. لذا چون اطلاعات ما کافی نیست، ارزیابی این که ما در امر بازرسی چقدر امتیاز داده ایم فعلا مقدور نیست.
بازرسی محدود از پایگاه‌های نظامی را پذیرفته‌اند/ هشدار نسبت به تحمیل جنگی دیگر
گروه سیاست جهان نيوز ـ احمد توکلی، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی صبح امروز در نطق میان دستور خود در مجلس شورای اسلامی با تبیین خواسته های دو طرف مذاکرات هسته ای و اینکه کدام یک از خواسته ها تاکنون محقق شده، هشدار داد که پذیرش هرگونه محدودیت در حوزه دفاعی کشور، فرو ریختن سد استوار در برابر تحمیل جنگی دیگر بر ملت ایران است.

با سلام به مردم نجیب ایران، شهدای گرانقدر و همکاران محترم

وظیفه میدانم پیرامون توافق وین و قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل نکاتی را با ملت شریف ایران و نمایندگان محترمشان درمیان بگذارم. این ها حاصل دقت میسور در این مدت کوتاه در متون اصلی است. برای درک دستاوردهای مذاکرات هسته ای و ارزیابی اهمیت آنها، باید اهداف دو طرف و نتایجی را که هر یک از آن ها به دست آورده اند با هم سنجید.

۱. غرب چه میخواست؟

• غرب به رهبری آمریکا میخواست با اعمال تحریم های شورای امنیت و تحریم های اولیه و ثانویه دولت و کنگره آمریکا و تحریم های اتحادیه اروپا که در تاریخ بین المللی بی سابقه بود به گفته خودشان ایران را فلج کنند تا از غنی سازی اورانیوم به طور کامل دست بکشد و حتی پیچ و مهره های سانتریفیوژها را هم به آمریکا بفرستد. پرواضح است که این توقع برخلاف معاهدات ذیربط بود. و آشکار است، چنان که میدانیم و خواهد آمد به این زیاده خواهی دست نیافت.

• غرب مدعی بود که ما میخواهیم بمب اتمی بسازیم و باید اجازه دهیم آژانس برای راستی آزمایی ما که میگفتیم ساخت سلاح هسته ای را حرام میدانیم، همه تأسیسات مظنون را بازرسی کند. البته به این بهانه مدعی ضرورت بازرسی از اماکن نظامی هم شده بود. ما که به خودمان مطمئن بودیم، بازرسی از پایگاه های هسته ای را به طور کامل پذیرفتیم و غرب به این خواسته اش رسید و ما هم چیزی از دست نداده ایم. درباره پایگاه های نظامی، تیم مذاکره کننده ما پذیرفت با سازوکاری محدودکننده بازرسی انجام شود. بخشی از این سازوکار محرمانه بین ایران و آژانس بسته شده است. لذا چون اطلاعات ما کافی نیست، ارزیابی این که ما در امر بازرسی چقدر امتیاز داده ایم فعلا مقدور نیست.

• غرب از ما خواست که بر اساس ادعایمان که سلاح هسته ای را ممنوع شرعی میدانیم، مواد، تجهیزات و اقداماتی را که متناسب با هسته ای صلح آمیز است، نگهداریم و بقیه را متوقف، تعطیل، جابجا و یا صادر کنیم یا فرایند ها را تغییر دهیم. قبول دسته ای از این درخواست ها با مصالح ما سازگار است و در واقع پذیرش تیم ما روغن ریخته را نذر امامزاده کردن، بود. ولی برخی دیگر، به ویژه موارد بازگشت ناپذیر به ترتیب زمانی قبول شده، چنان که خواهیم دید خطرات جدی را متوجه منافع و امنیت ملی میکند. به طوری که معلوم نیست تحریم های ستمگرانه لغو و گشایشی در زندگی مردم زمینه سازی شود.

۲. ما چه میخواستیم؟

• مهمترین خواست ملت و دولت ایران تمکین غرب به حق غنی سازی بود. در برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ به صراحت این حق به رسمیت شناخته شده است. این پیروزی چنان که دکتر ظریف به درستی گفت ثمره کار همه دولت ها و ایستادگی ملت ایران به برکت خون شهداء و هدایت و پشتبانی رهبری به دست آمده است. روشن است که زحمات طاقت فرسا و قابل تقدیر تیم مذاکره کننده نیز در این پیروزی نقش مهمی داشت.

• خواسته بسیار مهم دیگر ما لغو همه تحریم ها، معتقدم یا همزمان با آغاز انجام تعهدات ما بود. چرا ما اصرار داشتیم و داریم که تحریم ها باید به سرعت برداشته شود؟ نخست ظالمانه بودن این تحریم هاست که به قصد فلج کردن اقتصاد ایران بر ما تحمیل شده است. گرچه با ایستادگی ما آنان به مقصود شوم خود نرسیدند، ولی از چند جهت به اقتصاد ملی و معیشت مردم آسیب رسید. اول تحریم بانکی و تجاری که فشار تورمی و تشدید رکود را از طریق سخت و گران تمام شدن واردات در پی داشت. دوم، تحریم نفتی که درآمد دولت و صندوق توسعه ملی و منابع ارزی دردسترس را کاهش داد در نتیجه قدرت خدمت رسانی دولت و منابع سرمایه گذاری بخش غیردولتی و منابع ارزی برای پشتیبانی از تولید داخلی کاهش یافت. سوم، افزایش ریسک و نااطمینانی نسبت به آینده و در نتیجه کاهش سرمایه گذاری و فرار سرمایه بود. به برآورد غیرمحاسباتی من جمع این ها حدود یک سوم مشکلات ما را سبب شده اند و وزن اصلی معضلات فقر و بیکاری علل داخلی دارد. ولی مگر اثر یک سومی کم است؟

• آیا برجام و قطعنامه خواسته برحق لغو تحریم ها را تأمین میکنند؟ ایران باید تمامی ۳۹ تعهد خویش، مذکور در بند ۱۵ ضمیمه ۵ برجام را ابتدائا ظرف شش ماه آینده اجراء کند و آژانس راستی آزمایی کند و درستی اقدامات ایران را گزارش دهد و تازه پس از آن غرب تعلیق تحریم ها و نه لغو آنها را آغاز کند. با توجه به سابقه ناجوانمردی های آژانس، چه تضمینی وجود دارد بهانه جویی نشود و لغو که هیچ، لااقل تعلیق انجام گیرد؟

• شورای امنیت با قطعنامه ۲۲۳۱، شش قطعنامه تحریمی پیشین خویش را به ظاهر لغو کرده ولی در بند ۱۱ و ۱۲ قطعنامه به صراحت برگشت‌پذیری خودکار آنها، تنها با دادن یک یادداشت آمریکا و ادعای نقض یکی از تعهدات به دست ایران، بدون آنکه از او دلیل و مدرکی خواسته شود، آمده است. امری که مورد تایید مذاکره کنندگان ما نیز هست، با توجه به کینه توزی ها و سوابق پیمان شکنیهای طرف غربی، واقعا چقدر احتمال میدهید که تحریم های ظالمانه منتفی گردند و گشایشی در وضع مردم ما حاصل شود؟ متاسفانه از این دست احکام در این دو سند بسیار است. آیا در این وضعیت میتوان ادعا کرد یک رکن مهم که دولت و ملت به حق در پی تأمین آن بودند، یعنی رفع تحریم ها با اطمینانی معقول حاصل شدنی است؟

گفته شده حق برگشت‌پذیری برای ایران هم وجود دارد. در آن صورت چه خواهد شد؟ تمام تحریمها دو باره برمیگردد. و مذاکرات به اول بازمیگردد. ولی با یک فرق بسیار بزرگ و تعیین کننده: آنها به جای اول بازمیگردند ولی ما چطور؟ ما که بسیاری از مولفه‌های قدرت خود را مانند ذخایر مواد غنی شده، خارج‌سازی قلب راکتور اراک و غیره برای چانه زنی از دست داده ایم دیگر در موقعیت قابل مذاکره ای قرار نداریم.

۳. چه باید بکنیم؟

• باید پیش از آن که قدرت چانه زنی را از دست بدهیم با هر تدبیری هست غرب بدعهد پیمان شکن را به لغو، نه تعلیق تحریم های ظالمانه وادار کنیم تا فشار بر مردم خوبمان کاهش یابد. در این راه باید به این دستور حکیمانه رهبری عمل کنیم که طی این دو هفته چند بار به الفاظ مختلف تکرار شده است. دستور این است:

" لازم است متنی که فراهم آمده با دقت ملاحظه و در مسیر قانونی پیش‌بینی شده قرار گیرد و آنگاه در صورت تصویب، مراقبت از نقض عهدهای محتمل طرف مقابل صورت گرفته و راه آن بسته شود."

دولت و مجلس که بر اساس اصول ۷۷ و ۱۲۵ مسیر قانونی تعیین تکلیف برجام و قطعنامه اند باید تمامی جهد و جهد خویش را برای تضمین بقای حق به چنگ آمده غنی سازی و تأمین خواست ملت در لغو تحریم ها بکار گیرند. اجرای برجام خواست دولت است. این امر به نص قانون اساسی جز تصویب لایحه مربوط در هیأت وزیران، تقدیم لایحه به مجلس و تصویب آن در مجلس و تأیید شورای نگهبان راه دیگری ندارد. شورای عالی امنیت ملی بنا بر نص اصل ۱۷۶ تنها حق سیاست گذاری دارد که آن هم باید به تأیید رهبری برسد. و حق تصویب تعهدات اجرایی را ندارد. مگر آن که رهبری به اقتضای اختیارات مبتنی بر شرع مقدس و اصول ۵۷ و۱۱۰ حکم حکومتی بفرماید. دیدیم که ایشان کار را به مجاری قانونی ارجاع دادند و از حکم حکومتی استفاده نکردند.

• در طول مذاکرات ۲۳ ماه گذشته طرف آمریکایی مدام تکرار کرده است گزینه نظامی روی میز است پرسش اساسی اینست که چرا این تهدید عملی نشده است؟ اگر توان دفاعی ایران مانعی مهم در این خصوص بوده، که قطعا چنین بوده است، آیا پذیرش محدودیتهایی، مانند آنچه در قطعنامه ۲۲۳۱ آمده، صلح و امنیت را برای کشور به ارمغان می‌آورد یا جنگ و ناامنی را؟ اینجانب هشدار می دهم پذیرش هرگونه محدودیت در حوزه دفاعی کشور، فرو ریختن سد استوار در برابر تحمیل جنگی دیگر بر ملت ایران است.
منبع: الف
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


ج س
Iran, Islamic Republic of
عالی بود و و منطقی
امیدوارم که مجلس با اقدام انقلابی توافق را رد کند.
Iran, Islamic Republic of
یک بازی با نتیجه 3-2 چگونه برد- برد تمام می شود؟!
Iran, Islamic Republic of
نه داداش برد - خورد.
مثل اینکه دکتر از نتیجه بازی همزمان خبر نداره.
این سوال 77 میلیون ایرانیس ...
آقای روحانی گل به خودی ها رو حساب نکرده!
United Kingdom
بازی هنوز تمام نشده ده یا پانزده سال طول میکشد مجلس جلوی گل خوردنهای بیشتر را بگیرد این هما فرمایش رهبری است .
شریفی
بسمه تعالی
صبح به خیر آقای توکلی، با توافقنامه ایران که 30 سال پیش افتاده بود!
علی
احمدآقا ! تازه بیدار شدید؟! صحت خواب!
حازم
مجلس خواب هستنند.
محسن
آقای توکلی با بی تدبیری, گارد دفاعی مون باز شده. باید در آینده منتظر ضربات غافلگیر کننده اونا باشیم!
تا امروز از نقطه ضعف اقتصادی اینهمه خوردیم, از این به بعد با نقطه ضعف دفاعی بیچاره مون میکنن.
آقای روحانی! "کلید دارم_کلید دارم!" این بود??????
رامین
چند ماه قبل دلسوزان و دلواپسان خوایتار انتشار فکت شیت شدند آقای روحانی عنوان کرد فکت شیت صادر شده. آقای از آقای ظریف خواسته شد تا محتوای مذاکرات هسته ای لرای مجلسیان تو ضیح داده شود ایشان پاسخ داد حتی اگر استیضاح ام کنید توضیح نمیدهم. مقام معظم رهبری فرمودند. در مورد محتوای مذاکرات نخبگان دلسوزی که نگرانند را توجیه کنید. چرا مجلس کوتاهی کرد. الان هم تا بیش از این افتضاح بیشتری صورت نگرفته، مجلس راسا وارد شو د.البته نه با مدیریت لاریجانی که موضع دو پهلو دارد. بلکه با نظر کمیسیون امنیت ملی
محسن
آقای توکلی, آقای زاکانی
سلام
"ولن یجعل الله للکافرین علی المسلمین سبیلا"
بنده بعنوان یه بچه مسلمان میخواستم این حکم رو به برادران دینی خودم در مجلس, یادآوری کنم و عرض کنم که این توافق نقض آشکار" قاعده نفی سبیل" هست. و خلاف حکم آمره ی اسلام هست.و در چارچوب نهی از منکر, شما رو به پرهیز از تایید سلطه دشمنان بر مسلمانان دعوت میکنم.
صاحبی
تهیدید های جدید آنهم از وزیر خارجه دشمن بار ها تکرار شده و به نظرم وضعیت خود را برتر از گذشته میبینند و هی دم از گزینه های این گونه زیاد شده.
شما مگه نمی گفتی این توافق سی سال سیاست خارجی نظام رو جلوبرد??
Iran, Islamic Republic of
بنظر حفظ تمامیت ارضی و امنیت ملی مهمتر از منافع احتمالا کاذب ونشانه های رونق اقتصادی مبنتی بر وعده های امریکا وغرب هست
طبق فرمایش رهبری معظم انتظار مردم ایران دوراندیشی وهوشیاری بیشتر هست
رضااااااااااااااااااااااااااااااااا
از الکی چقدر به دلواپس ها فحش دادیم
راست میگفتن خبر بدی در راهه
علی
نگهبانان مدافع مراکز نظامی منتظر پذیرایی از جاسوسان آژانس با سرب داغ هستند.
Iran, Islamic Republic of
الفاتحه...................
Iran, Islamic Republic of
کجای کاری آقای توکلی آقای لاریجانی همتون رو دور زد و ...
Iran, Islamic Republic of
نماینده ها تازه فهمیدن
Iran, Islamic Republic of
در ضمن بعضی ها می گفتن روش مذاکره جلیلی به جنگ منتهی میشه اما الان می بینیم که بیشتر به جنگ نزدیک شده ایم.
من هم از جنگ خوشم نمیاد ولی اگر شد همین آنگلوفیل ها فرار میکنند ما میمونیم و یک مشت اطلاعات از دست رفته و دشمن با تمام قوا از اسراییل و ترکیه و عربستان بگیر تا اروپایی ها و آمریکایی ها ....
بنام خدا
اسلام پر است از خیانت بزرگانش نسبت به اسلام
کتاب اسلام ناب از دیدگاه امام خمینی (ره)
Iran, Islamic Republic of
بنظر من توافق هسته ای بهانه ای بود تا دولتمردان ما به آرزوی دیرینه خود که همان برقراری رابطه با آمریکا یا به قول خودشان تابو شکنی بود دست پیدا کنند برای همین هم راه توافق به هر قیمتی را پیش گرفتند
دوست
بد نیست با آن حساسیت و آلرژی که به کار دکتر احمدی نژاد داشتید جیغ و داد میزدید آی بی قانونی و دور زدن مجلس الانم در این تعیین سرنوشت عزت و ذلت در مجلس جدیت بخرج بدید هرچند که آقای لاریجانی خوش خدمتی بی پایانی رو بر روحانی میکند بماند در آینده مردم قضاوت خواهند کرد
Iran, Islamic Republic of
دولت که بانی این خیانت بزرگ به کشور است.
حالا ما نگران همراه شدن مجلس با دولت هستیم.
Iran, Islamic Republic of
با این توافق دانشگاهها محل پر کردن اوقات فراقت میشود! چون دانشگاه ها نباید هیچ محصولی داشته باشند.
Iran, Islamic Republic of
وقتی دشمن دیرینه ی ما دست گذاشته روی برنامه موشکی یعنی چی؟ چرا دولت نمی فهمد، چرا دولت برای به ظاهر بلند کردن خود کشور را به نابودی می کشاند.
تو دنیایی که ظلم و بی عدالتی برش حاکمه یا باید با شرف زندگی کنی و زیر بار اون نری یا با شکم.
دولتی های ما به اسم منافع ملی شکم را انتخاب کرده اند.
وگرنه منافع ملی با مدیریت و صزفه جویی و شایسته سالاری و این جور موارد هم به دست می یاد
من به حال مردم یمن غبطه می خورم که با وجود نداری و جنگ چقدر باشرف زندگی می کنند.
Iran, Islamic Republic of
الان دیگه؟! خیلی دیر شده! بازم سلیمان بن صرد خزاعی ها از کربلا جا ماندند! بازم امام را شهید کردند! بازهم خون سلیمان ها بیفایده خواهد بود!
Romania
بازرسی محدود دیگه چه صیغه ای است


بازرسی= حمله نظامی به ایران
علی
Iran, Islamic Republic of
با سلام - ما از فرمایشات امام خامنه ای و جناب آقای توکلی حمایت کامل داریم .