پنجشنبه ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - 18 Apr 2024
 
۵
۶

'دلایل‌آبکی' زنگنه‌درباره جلسه‌اوپک

چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۱:۳۹
کد مطلب: 396676
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اعلام این که قطعاً نرخ نفت در بودجه سال۹۴ توسط کمیسیون تلفیق کمتر از ۷۲ دلار برای هربشکه تعیین خواهد شد گفت: دیپلماسی انرژی ایران در بحث کاهش قیمت نفت با نقشه آمریکا و عربستان همراهی کرد.
به گزارش جهان، سید مهدی موسوی نژاد در گفت‌وگو با تسنیم، با اشاره به اینکه پیش‌بینی می‌شود قیمت نفت خام به کمتر از ۵۰ دلار کاهش یابد گفت: بر این اساس قیمت ۷۲ دلار برای هر بشکه نفت در لایحه بودجه سال ۹۴ غیر منطقی است. باید در بودجه سال آینده قیمت مناسبی برای نفت خام تعیین شود در غیر این صورت دولت در سال ۹۴ به کسر بودجه دچار می‌شود واهداف آن محقق نمی‌شود.

وی با اظهار اینکه کاهش قیمت نفت تهدید نیست بلکه یک فرصت برای اقتصاد کشور محسوب می‌شود گفت: شاید در این شرایط دولتمردان به خود بیایند و در جهت کاهش وابستگی اقتصاد به نفت اقدام جدی کنند و به دنبال منایع درآمدی جایگزین باشند.

نماینده مردم دشتستان در مجلس با اعلام این که با توجه به کاهش قیمت نفت خام در بازار جهانی، قیمت نفت خام در بودجه سال ۹۴ هم کمتر از ۷۲ دلار تعیین خواهد شد گفت: قطعاً در کمیسیون تلفیق مجلس شاهد کاهش قیمت خواهیم بود.

وی با تأکید بر اینکه باید ارقام بودجه منطقی تعیین شود تا شاهد افزایش تورم و تضعیف پایه پولی کشور نباشیم گفت: پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که قیمت نفت در آینده باز هم کاهش خواهد یافت. البته این کاهش قیمت بر بودجه سال ۹۳ تأثیر آنچنانی ندارد اما در ابتدای سال ۹۴ این تأثیر محسوس خواهد بود.

موسوی‌نژاد قیمت ۵۵ تا ۶۰ دلار را برای هر بشکه نفت‌خام در بودجه سال آینده مناسب دانست و گفت: اگرچه کاهش قیمت نفت ریشه سیاسی دارد و ممکن است پایدار نباشد اما بازه زمانی کاهش نرخ نفت کوتاه نیست که این موضوع می‌تواند تأثیر منفی را در بودجه سال ۹۴ برجا بگذارد؛ بنابراین اگر قیمت نفت در بودجه بیشتر از این رقم تعیین شود یقیناً با مشکل جدی روبه‌رو خواهیم شد.

وی افزود: مگر این که منابع ‌درآمدی جدیدی جایگزین درآمدهای نفتی شود و یا این که نفت خام تبدیل به ارزش افزوده شود البته برخی از محدودیت‌ها موجب شده است که نتوانیم منابع جدید را جایگزین کنیم. دولت باید تدبیری بیندیشد که صنایع پائین دستی نفت توسعه یابد تا حداقل اگر نتوانستیم در سال ۹۴ این مشکل را حل کنیم، در سال‌های بعد از آن وابستگی به نفت اینگونه کاهش یابد. به دلیل وابستگی بودجه به دلارهای نفتی قطعاً کشور در سال آینده مشکل اقتصادی خواهد داشت.

وی درباره این اظهار نظر محمدباقر نوبخت؛ سخنگوی دولت که گفته بود " قاطعانه می‌گویم، بدون نفت هم کشور را اداره می‌کنیم" اظهار کرد: اینکه بتوان برای این حجم از درآمدهای نفتی جایگزین یافت، جای تردید است؛ چرا که این موضوع نیازمند فعال شدن حوزه‌های دیگر است که منجر به فشار بر مردم می‌شود. در واقع باید عوارض،‌ مالیات، نرخ انرژی و ... را افزایش داد که در این صورت بازهم درآمد حاصل از این افزایش قیمت‌ها جایگزین درآمدهای نفتی نخواهد شد. در حال حاضر آمادگی حذف کامل درآمدهای نفتی از بودجه وجود ندارد.

موسوی‌نژاد تصریح کرد: زمانی که مسئولان موضوع را مطرح می‌کنند، موجب ایجاد توقع در بین مردم می‌َشود. ایجاد توقع نادرست در بین مردم تبعات منفی خواهد داشت اگر چه به نیت امید‌دهی به جامعه باشد. تزریق امید بدون منطق و واقعیت تأثیرات منفی بیشتری خواهد داشت. اگر واقعیت‌ها به مردم اعلام شود مردم بهتر با دولت همراهی می‌کنند.

وی ادامه داد: اگر مدیران تدبیر و مدیریت کنند و بی‌عرضگی به خرج ندهند می‌توان از این سختی عبور کرد. اگر چشمان به خارج از کشور باشد، شک نکنید که با مخمصه جدی روبه‌رو خواهیم شد.

عضو کمیسیون انرژی مجلس دیپلماسی انرژی ایران در بخش کاهش قیمت نفت را بسیار ضعیف ارزیابی کرد و گفت: در نشست اخیر اوپک دلیلی وجود نداشت که وزیر نفت حضور پیدا کند و با عدم تغییر سقف تولید اوپک موافقت کند؛ چگونه می‌توان انتظار داشت با این تصمیم روند کاهش قیمت نفت متوقف شود؟

وی افزود: زمانی که با وزیر نفت در این باره صحبت شد، وی عنوان کرد که "جز این راهی وجود نداشت؛ چراکه طبق قانون اوپک باید تصمیمات با اجماع اعضا صورت گیرد." این در حالیست که ایران می‌توانست مخالفت و جلسه را ترک کند. در واقع ایران همراه با جریان‌سازی عربستان حرکت کرد. عربستان و آمریکا چون نتوانستند با تحریم ایران به اهداف خود برسند،‌ کاهش قیمت نفت را در پیش گرفتند تا اینگونه ایران را تسلیم کنند.

موسوی‌نژاد با بیان اینکه دیپلماسی انرژی ایران باید با این نقشه مقابله می‌کرد نه همراهی گفت: زمانی که روند کاهش قیمت نفت ادامه یافت ایران هم مانند کشور ونزوئلا باید درخواست جلسه اضطراری می‌داد اما این درخواست از سوی کشور مطرح نشد. وقتی از وزیر نفت در مورد اینکه چرا درخواست جلسه اضطراری اوپک از سوی ایران مطرح نشد پرسیده شد، دلایل آبکی را مطرح کردند مبنی بر اینکه ما می‌ترسیدیم درخواست جلسه بدهیم اما اعضا قبول نکنند.

وی افزود: این در حالیست که اگر دیپلماسی انرژی ایران فعال بود به طوری که در این مدت به با کشورهای عضو بر اساس اعتمادسازی و منافع مشترک مذاکره صورت می‌گرفت، قطعا با درخواست ایران برای برگزاری جلسه اضطراری موفق می‌کردند؛ چراکه منافع آنها نیز در خطر بود.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


عیب نداره ما نفتمون رو مفت می فروشیم در عوض دل کدخدا رو بدست می آوریم . ملت هم بروند به جهنم .
نسل اول
اخیرا آقای نوبخت اظهارکرده اند می توانیم کشور را بدون نفت اداره کنیم
خب بسم ا... بفرمایید اداره کنید!
ميناب
Iran, Islamic Republic of
خوب ديگه سخت نگيريد پيريه و هزار درد
وقتی بهش رای اعتماد دادید ومیدونستید کرسنت زیر چشم اون اتفاق افتاده! باید فکر این روزها رو میکردید.
به نظرم دولت خوشش هم اومده، اینطوری پوشش دیگه ای برای بی برنامه گی وعدم براورده کردن وعده های انتخاباتیش خواهد داشت.
Iran, Islamic Republic of
تدبیر یا بی تدبیری مسئله این است