جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۰
۱۲
به بهانه پخش آخرین قسمت سریال "به کجا چنین شتابان"

وقتی کنکاش در معضلات جامعه باعث تلو تلو خوردن می شود!

سه شنبه ۳۱ فروردين ۱۳۸۹ ساعت ۱۱:۰۲
کد مطلب: 108133
هر چند در طول پخش این سریال و پرداخت به ارزشهای اصیل ایرانی -اسلامی، مبارزه با مفاسد اقتصادی و رفاه زدگی باعث تلو تلو خوردن برخی شد تا یا خود دست به قلم شوند و یا برخی را دست به قلم کنند!
وقتی کنکاش در معضلات جامعه باعث تلو تلو خوردن می شود!
جهان-سرویس فرهنگی:
 
از مدتی قبل مجموعه ای تلویزیونی با نام " به کجا چنین شتابان " به کارگردانی "ابوالقاسم طالبی "از دو شبکه تلویزیونی در حال پخش است، مجموعه ای که توانست مخاطبان بی شماری را با خود همراه کند و گوی سبقت را از سایر رقیبانش برباید، اما نکته ی قابل تامل و متمایز کننده سریال ، نگاه خاص و ایدئولوژیک خالقان اثر و در ادامه نحوه اجرا و انتقال این نگاه است . 

داستان اين سريال درباره افرادي است كه به يك شبه ره صد ساله طي‌كردن مي‌انديشند و به بهايي كه در قبال آن مي‌پردازند، توجهي ندارند. 

در این مبحث در نظر نداریم خیلی به بررسی ساختاری این سریال و قاعدتا ضعفهای تکنیکی آن که جز لاینکف سریالهای تلویزیونی است بپردازیم، که البته در این سریال ضعف فیلمنامه و شخصیت پردازیهای ضعیف آن،مشهود تر از سایر ضعفهای سریال است.

اما شاید برای اولین بار است که تلویزیون سعی کرد با ساخت سریال "به کجا چنین شتابان" نگاهی موشکافانه به معضلات اساسی جامعه که اتفاقا در بسیاری از سریالهای تلویزیونی دیده نمی شد و یا  نگاهی گذرا به آن بود، داشته باشد؛ که شاید به دلیل محافظه کاریها و یا کج سلیقگی های برخی از دست اندرکاران تلویزیون بوده است.

کسانی که سریال را دنبال کرده باشند حتما متوجه شده اند که طالبی توانست تا حد امکاناتش به موضوعاتی همچون تاثير ماهواره و بازي‌هاي رايانه‌اي روي كودكان، دروغ بودن هولوكاست، تاثير مال حرام روي زندگي شخصي، مافياي اقتصادي، فساد بانك‌ها، رسانه‌هاي مافيايي، ساده زيستي و رفاه زدگي، بلوغ زودرس، قانون‌گرايي تمام نهادها، مطالعه، احترام به والدين و نحوه برخورد پدر و مادر به فرزندان، عشق هاي ماتيكي، تمجيد از ارزش‌ها و اسطوره‌هاي ايراني-اسلامي و... بپردازد.

 موضوعاتی که متاسفانه خط قرمز صدا و سیما به حساب می آمد! اما دردهای آشکار جامعه بود.بیان ساده،جذاب و صادقانه معضلات جامعه آنهم از زبان هنرپیشه هایی که توانمندی هنریشان را در این سریال به تصویر می کشیدند و نه چشم و ابرو و....!باعث شد تا این سریال میهمان خانه های میلیونها ایرانی باشد؛و گاهی خالق اثر چنان بی پیرایه به کنکاش در معضلات پنهان و آشکار جامعه می پرداخت که منجر به شکایت از او هم شد.

هر چند در طول پخش این سریال و پرداخت به ارزشهای اصیل ایرانی -اسلامی، مبارزه با مفاسد اقتصادی و رفاه زدگی باعث تلو تلو خوردن برخی شد تا یا خود دست به قلم شوند و یا برخی را دست به قلم کنند!

باید به این نکته توجه داشت که نگاه فیلمساز به معضلات و مشکلات جامعه ایرانی؛ به سبقه روزنامه نگاری طالبی بر می گردد و نگاه ژورنالیستی او، تا موشکافانه آنچه که در جامعه دیده و دغدغه وی بوده را به تصویر بکشد.همانطور که "یونس"نمادی از جوانان جامعه است و نگرانی خالق اثر از مسیر پیش روی آنها، محور قصه فیلم شده است.

طالبی با ساخت این سریال و استفاده از هنرپیشه های گمنام اما توانمند و هنرپیشه های شناخته شده به اصطلاح غیر گیشه ای! نشان داد که راه جذب مخاطب در سیما چشم و ابرو و ....نیست.سریالهایی در میان مخاطب جا پیدا می کند که برآمده از دل مردم باشد و دغدغه آنها و دغدغه واقعی فیلمسازش.

اما ذکر یک نکته لازم است که در طول این سریال بطور مکرر شاهد سیگار کشیدن بطور مکرر و در برخی قسمتها شرابخواریهای مداوم هنرپیشگان آن بودیم؛ که البته پرداخت به نکات منفی این ناهنجاریهای اجتماعی حرکتی پسندیده بود،اما نباید فراموش کرد که اصرار بر این منکرات گاهی منجر به نتیجه معکوس خواهد شد و به نظر می رسد این نکته از چشمان ابوالقاسم طالبی بدور مانده است!
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
اولین سریالی بود که بعد از سال ها پیگیری کردم، این نگاه ارزشی مردم را به رسانه ملی، نزدیک تر می کند.
Iran, Islamic Republic of
خدا خیرش دهد
درد دل ما را به تصویر کشید
و به همه حالی کرد که خوشبختی فقط در پول و ثروت نیست
چقدر آدمها می توانند با یک زندگی ساده و خداپسندانه خوشبخت باشند و ارامش داشته باشند
Germany
واقعاً سریال لوس و بیمزه و شعاری بود که آدمهاش توی جامعه وجود نداشتند. برای همین از نصفه رهاش کردم.
Iran, Islamic Republic of
بالاخره يك سريال با موضوعي غير از ازدواج ساخته شد
Iran, Islamic Republic of
ایول به ابوالقاسم طالبی
دمش گرمممممم
Iran, Islamic Republic of
سريال خوب وداراي حرفهاي جديدي بود
Iran, Islamic Republic of
سريال تا يكي مانده به قسمت آخرش جالب بود اما قسمت آخر كه ديشب از شبكه تهران پخش شد اصلا جالب نبود
Iran, Islamic Republic of
قبلا متاسف بودم و حالا خيلي بيشتر متاسفم كه چنين سريال بي ارزشي كه ساده ترين اصول فيلمسازي ، كه شايد بچه مدرسه اي هاي ما هم آنها را بهتر از كارگردان اين سريال بشناسند را رعايت ننموده و از همه بدتر چنين كارگرداني مي بايست داور جشنواره فيلم فجر هم باشد .
همان بهتر كه براي سطح شعور درك فيلم ما ، همين سريالهاي آبگوشتي پخش شود .
در بسياري از قسمتهاي سريا ، از اينكه كارگردان ، تماشاگرانش را مشتي .... ، بر خود افسوس خوردم .
Iran, Islamic Republic of
اقای منتقد که این سریال را ابگوشتی نامیدی
اخه شما چه کار کردی که این جور نظر میدی
شما اینجا را یا هالی وود اشتباه گرفتی اینجا ایران است
هر چه هست مضامین بالای اسلامی ایرانی صدبرابر از مضامین متعفنی که هم اکنون در خیلی از فیلم های سینمایی هالی وودی و همچنین در داخل خودمان بهتر است
بله شما اینجا را با امریکا اشتباه گرفتی
Iran, Islamic Republic of
خیلی سریال اموزنده ای بود.خدا کارگردان رو خیر بده
Iran, Islamic Republic of
هرچند اين سريال در برخي از محورها مانند ديالوگها ضعفهايي داشت ولي آنچنان به درد جامعه پرداخته بود كه بسياري از مردم با آن همراه شدند.
يكي از محسنات اين سريال نگرش بومي كارگردان براي ساخت آن بود و دقيقا نشان مي داد سازنده تحت تاثير فرهنگ منحط غربي آن را نساخته است.
از دست اندركاران اين فيلم تشكر مي كنم و اميدوارم در آينده نزديك شاهد پخش سريالهايي از اين دست باشيم
Iran, Islamic Republic of
فکر میکنم تلویزیون باید بودجه ای جدا گانه و ویژه برای پایان سریالهایش در نظر بگیرد و قبل از تولید قسمت آخر سریالهای تلویزیونی گروهی از نویسندگان درباره نحوه پایان دادن به داستان نظر بدهند
اکثر سریالهای تلویزیونی سیما خوب شروع میشوند ولی خیلی بد یا تکراری تمام میشوند
متاسفانه اشکال دیگر در ساخت سریالها نسبت صدا و موسیقی است گاهی اوقات موسیقی از نریشن قویتر بوده یا نریشن ضعیف بیان میشود