چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۳
«مفتون و فیروزه» تاریخ خصوصی ملت ایران است

روایتی از حضور داستانی رهبر انقلاب در یک رمان

جمعه ۷ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۹
کد مطلب: 377503
سعید تشکری با اشاره به انتشار رمان جدید خود با عنوان «مفتون و فیروزه» که از سوی انتشارات کتاب نیستان منتشر شده است، گفت: رمان تاریخ خصوصی یک ملت به شمار می‌رود و من «مفتون و فیروزه» را بازگشایی تاریخ خصوصی مردم ایران می‌دانم.
روایتی از حضور داستانی رهبر انقلاب در یک رمان
به گزارش جهان، رمان «مفتون و فیروزه» تازه‌ترین اثر سعید تشکری نویسنده مشهدی است که از سوی انتشارات کتاب نیستان روانه بازار کتاب شده است. تشکری نویسنده این رمان حجیم ۱۵۰۰ صفحه‌ای در گفتگو با مهر، با اشاره به انتشار این رمان پس از هفت سال انتظار، اظهار داشت: امروز که می‌خواهیم درباره این کتاب صحبت کنیم، لازم است که خودمان را با فضا و موقعیت سال‌های دهه ۵۰ وفق بدیهم و به این مسئله فکر کنیم که هنر متعهد قبل از انقلاب چه تعریفی داشت و اساسا چگونه ایجاد شد؟

این نویسنده افزود: داستان من در این رمان صرفاً داستان زندگی و تحول یک گروه تئاتر در بستر حوادث انقلاب و تلاشش برای اشاعه هنر دینی نیست بلکه می‌خواهم نشان دهم که در بستر یکی از مهمترین جریان‌های فرهنگی روشنفکری قبل از انقلاب، چگونه امکان خلق تعهد دینی در هنر فراهم شد؟

وی ادامه داد: کارکترهای این رمان در زمره نخستین روشنفکرهای مذهبی در جامعه ایران به شمار می‌رفتند که پیرو تفکر دکتر شریعتی بوده و گروه تئاتر ابوذر نیز که منجر به تولید جریان تئاتر مذهبی در ایران شد، با آنها ارتباط پیدا می‌کند. این جریان روشنفکری مذهبی در دل فعالیت تئاتر شروع به سمپات شدن برای روشنفکری مذهبی می‌کند که من در قالب یک رمان ۱۵۰۰ صفحه‌ای، این مسیر تحول را به تصویر کشیده‌ام. به عبارتی دیگر این رمان سعی دارد نشان دهد که هنر متعهد قبل از انقلاب چه تعریفی داشته است و تئاتر به عنوان سالم‌ترین و ساده‌ترین هنر چگونه آن را اشاعه داده است.

تشکری افزود: مفتون فیروزه سعی دارد نشان دهد تعهد هنری در قبل از انقلاب چه اصالتی داشته و معنایش چه بوده است و امروز برای آن چه عملکرد و تعریفی داریم؟ من برای این کار سعی کردم تعهد هنر مذهبی در سال‌های قل از انقلاب در مشهد را که حضوری پویا هم بوده به تصویر بکشم.

نویسنده رمان «از پاریس تا پاریس» در ادامه هنر متعهد معرفی شده در این رمان تاریخی را یک جریان شناسنامه‌دار معرفی کرد و گفت: رمان تاریخ خصوصی یک ملت است. نویسنده‌‌اش هم به تبع نویسنده یک ملت است و با آنها زندگی کرده است. این رمان تنها خواندنی نیست باید آن را شنید و دید و خواند و من هم سعی در چنین کاری داشته‌ام.

وی تاکید کرد: ما در حوزه تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی، رمان بسیار کم داریم و از این حیث عقبیم. ادبیات ما اکثراً ادبیات جنگ است و نشانی از انقلاب در رمان نمی‌توانیم پیدا کنیم و یا خیلی کم پیدا می‌شود. با این نظر و با توجه به اینکه معتقدم هر فردی برای خود یک تاریخ شفاهی خصوصی دارد و رمان تاریخ خصوصی یک ملت به شمار می‌رود، «مفتون فیروزه» را بازگشایی تاریخ خصوصی مردم ایران می‌دانم.

این داستان نویس با اشاره به زمان هفت ساله سپری شده برای تالیف این رمان و هشت نوبت بازنویسی آن گفت: حرکت این رمان بر مبنای درام چیده شده است. من از سینما تصویر را گرفتم و از ادبیات نیز تکنیک نگارش را و این رو را در نهایت به هم وصل کردم.

تشکری در ادامه با اشاره به کاراکتر مقام معظم رهبری و نقش آفرینی‌اش در این رمان گفت: حضرت آقا زمانی که در مشهد بودند به دلیل فراگیر بودن ارتباطاتشان یک جریان فکری قوی را در مشهد رهبری می‌کردند که میان روحانیت و بازار و روشنفکران و مردم گسترش یافته بود.ا ین ارتباط در رمان من از منظر ارتباط ایشان با روشنفکران زمان خود در مشهد که حتی منجر به حضور ایشان به همراه شهید هاشمی‌نژاد در برنامه‌های فرهنگی از جمله تئاتر در مشهد شد، به نمایش در آمده است.

وی افزود: ایشان با نام و عنوان اصلی خودشان در این رمان حضوری ثابت دارند و در آن نقش آفرینی می‌کنند و نکته قابل توجه تاثیرگذاری این کاراکتر بر سایر شخصیت‌های داستان است که از قضا به شکلی بسیار پویا صورت می‌‌پذیرد تا جایی که حتی می‌توان ایشان را قهرمان اصلی این رمان دانست.

این نویسنده در پایان گفت: این رمان بضاعت من است و آن را به پیشگاه مردمم تقدیم می‌کنم. امیدوارم که با توجه به بضاعت ادبی و سینمای آن بتوانم روزی آن را در سینما نیز ببینیم.

یادآوری می‌شود رمان مفتون و فیروزه توسط انتشارات کتاب نیستان در دو جلد با قیمت ۳۳ هزار تومان برای مجلد اول و ۲۷ هزار تومان برای مجلد دوم منتشر شده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *