يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 19 May 2024
 
۱۷
۸۵
۱۱ نکته در حاشیه پیشنهاد انحرافی رئیس جمهور؛

نگاه 'سرهنگی' یک 'حقوقدان' به‌قانون؛ بجای دور زدن منتخبان ملت، به فکر وعده‌های اقتصادی باشید

سه شنبه ۱۶ دی ۱۳۹۳ ساعت ۱۵:۲۰
کد مطلب: 400281
به نظر می رسد دولت به جای طرح مباحث انحرافی و فرار از پاسخگویی اقتصادی به مردم، یا اینکه پیگیر دور زدن ارکان قانونی و منتخبان ملت باشد، بهتر است عزم خود را بر حمایت از توان و استعداد داخلی استوار کرده و درصدد تحقق شعارهای اقتصادی داده شده باشد. بی شک مردم نیز امید و همراهی بیشتری با این رویکرد خواهند داشت تا اینکه دلخوش به تعامل نامعلوم بر سر حقوق هسته ای خود به امید وعده های سرخرمن غربی ها باشند.
نگاه
گروه سیاسی جهان نيوز ـ عبدالله الماسی: "اگر مذاکرات هسته ای هم به نتیجه نرسید، ما سناریوهای لازم برای مدیریت کشور را تهیه کرده‌ایم و در این زمینه مشکلی نداریم"؛ این مفهوم با بیان‌های متعددی از سوی رئیس جمهور و دیگر مقامات ارشد دولت بارها بیان شده و در واقع واکنشی به منتقدان پرشمار سیاست خارجی قوه مجریه است که معتقدند، "دولت همه چیز به ویژه اقتصاد داخلی را به مذاکرات هسته ای گره زده و در انتظار سرنوشت توافق نیم‌بند ژنو مانده است."

اما با رصد گذرای فضای سیاسی کشور، روشن است که پاسخ دولتمردان به منتقدان را هیچ یک از طرفین حتی خود دولتی‌ها هم باور نکرده‌اند، چه رسد به ناظران سیاسی و توده مردم؛ شاید به این چند دلیل روشن:

۱- تاکنون دولت اقدام شاخص و عملی محسوسی برای بهبود اقتصاد کشور که نشان دهد، نیم نگاهی به نتیجه مذاکرات ندارد، انجام نداده است؛ بسیاری از اقدامات صورت گرفته و حتی لایحه بودجه سال ۹۴ و احتمالا لایحه برنامه ششم توسعه، میانه خوبی با اقتصاد مقاومتی ندارد.

۲- منتقدان رویکرد هسته ای دستگاه دیپلماسی، به طور مرتب آماج انتقادات تند و تیز و گه‌گاه توهین‌آمیز آقای روحانی و دیگر مقامات دولتی قرار می گیرند، زیرا به زعم آنان این منتقدان هستند که بر سر مسیر تحقق توافق هسته ای مانع ایجاد کرده‌اند. در واقع چشم امید دولت چنان خیره به میز مذاکره شده است که حاضر است حتی با قبول "ننگ منتقدکشی"، این امید را کمرنگ نکند. البته تصور دولت درباره دخالت منتقدان در به هم زدن توافق، بیشتر از ناحیه مشاوران جنجالی رئیس جمهور نشأت می گیرد و در میدان رسانه ای و سیاسی کاربرد دارد.

۳- پیشنهادهای هسته‌ای گاه و بیگاه رئیس جمهور در نشست های مختلفی که به فعالیت هسته ای و حتی سیاست ارتباطی ندارد، گمانه "گره خوردن موضوعات اصلی کشور به مذاکرات هسته ای" را تقویت می کند.

جدیدترین و عجیب ترین پیشنهاد آقای روحانی پیشنهاد "برگزاری رفراندم عمومی" بود؛ آن هم به جای "تصویب قوانین در مجلس" که در "نخستین کنفرانس اقتصاد ایران" ارائه شد! رئیس جمهور روز یکشنبه ۱۴ آذرماه در این کنفرانس عنوان کرد: «خوب است بعد از ۳۶ سال یک بار هم که شده این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم و برای مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به جای آنکه قانونی در مجلس تصویب شود، ماده قانونی یا برنامه را مستقیم به آرای مردم و همه‌پرسی بگذاریم».

درباره این پیشنهاد تامل برانگیز که به نظر می رسد در راستای مقدمه این نوشتار است، گفتنی های مختلفی وجود دارد:

۱- یک بعد این پیشنهاد خبرساز رئیس جمهور این است که هر زمان انتقاد از عملکرد اقتصادی دولت و عمل نکردن به وعده های انتخاباتی و دولتی بالا می گیرد، دولتمردان با طرح یک موضوع انحرافی، تا مدتی رسانه ها و ناظران سیاسی را درگیر آن می کنند و از پیگیری و پاسخگویی به معضلات معیشتی مردم طفره می روند. یا اینکه در حاشیه بحث و بررسی درباره این موضوع، خود به کار و هدف پنهانی دیگری مشغول می شوند.

۲- آقای روحانی در سخنان خود درباره آنچه که "مسائل مهم اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی" نامیده اند، توضیح نداده اند. در واقع روشن نیست که "مسائل مهم" از نظر ایشان چیست؟ و اینکه تنها آنچه از نظر ایشان "مسائل مهم" است به رفراندوم گذاشته شود یا اینکه دیگرانی هم می تواند در تعیین این مسائل نظر دهند؟ مثلا ممکن است عده‌ای از نمایندگان مجلس هم از دریچه نگاه رئیس جمهور پیشنهاد دهند که "تصمیمات مهم" یا " عزل و نصب های کلیدی دولت" به رفراندوم گذاشته شود. دراین صورت آیا رئیس جمهور بازهم بر نظرش می ایستد؟

۳- با توجه به اینکه آقای روحانی گفته است "این اصل قانون اساسی را اجرا کنیم"، بعید است، منظور ایشان این باشد که مجلس را تعطیل کنیم و به شکل یونان قدیم، قوانین را به جای تصویب در مجلس به همه پرسی بگذاریم. این پیشنهاد نه تنها خلاف قانون اساسی است، بلکه عملی و اجرایی هم نیست. تصور بفرمائید مثلا برای ۳۸ طرح و لایحه ای که در سال ۹۲ در مجلس تصویب شد، بخواهیم ۳۸ رفراندم برگزار کنیم! یعنی حتی اگر کل امور مملکت رها شود باز هم وقت و هزینه برگزاری رفراندوم در کشور کم می آید!

۴- "من حقوق دان هستم نه سرهنگ". این یکی از مشهورترین جملات انتخاباتی آقای روحانی در جریان مناظره های انتخاباتی ریاست جمهوری بود که به عقیده حامیان او آرای زیادی را هم برایش جمع کرد. هرچند برخورد بسته با منتقدان و ایجاد فضای شبه امنیتی در برخی محافل فرهنگی و دانشگاهی، این شعار انتخاباتی را زیر علامت سوال برده است اما شاید اکنون بازخوانی آن ضروری باشد. زیرا آقای روحانی که خود را یک "حقوقدان" می داند، چگونه درباره یکی از اصول قانون اساسی پیشنهادی خلاف همین قانون ارائه می کند؟

رفراندم در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، یک جایگاه حقوقی و قانونی دارد و اجرای آن، ساز و کار خاص خود را می طلبد. در اصل ششم قانون اساسی تصریح شده که "در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آراء عمومی اداره شود، از راه انتخابات: انتخاب رییس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر اینها، یا از راه همه‌‏پرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین می‌گردد". اشاره این اصل به اصول ۵۹، ۱۱۰ و ۱۷۷ قانون اساسی است. بر اساس اصل ۵۹ "در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همه‏‌پرسی و مراجعه مستقیم به آراء مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آراء عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد". یعنی اگر مسئله ای بسیار مهم باشد، وظیفه ای که بر عهده مجلس است و دو سوم نمایندگان مجلس تشخیص دهند که درباره آن موضوع، نیاز به برگزاری همه پرسی و یک اجماع ملی است، این وظیفه را از طریق برگزاری همه پرسی انجام می دهند. در اصل ۱۷۷ نیز تصریح شده که امر "بازنگری در قانون اساسی" نیز نیازمند همه پرسی است. طبق اصل ۱۱۰، فرمان همه پرسی را نیز رهبری باید صادر کند.

با توجه به این اصول صریح، به نظر می رسد به کار بردن جملاتی مانند "خوب است رفراندوم برگزار کنیم" نه تنها هیچ ضمانت اجرایی ندارند بلکه اگر ارائه یک پیشنهاد حقوقی به مجلس هم نباشد، نوعی شیطنت سیاسی و بازی رسانه ای محسوب می شود؛ آن هم در یک نشست اقتصادی که باید برای ده ها معضل اقتصادی و معیشتی مردم چاره اندیشی شود.

۵- تقریبا در همه کشورهای دنیا برگزاری رفراندوم اصول و قوانین صریحی دارد و اجرای آن تنها در اختیار نهادهای مسئول و مورد تایید قانون است. ضمن اینکه جز در مسائل مهمی مانند تغییر قانون اساسی، تغییر تقسیمات کشوری یا تجزیه کشور و... به رفراندوم رجوع نمی شود و رویه معمول این است که حساس ترین اختلافات سیاسی دستگاه های کشور را با رایزنی از طریق سایر راهکارهای قانونی حل کنند.

۶- معمولا هر زمان دولت‌ها در پیشبرد امور خود به مشکل برخورده و به دنبال اجرای بدون نظارت و بررسی برنامه های موردنظرشان به امید بهبود اوضاع بوده اند، به سراغ دور زدن قانون و نهادهای منتخب و نماینده مردم رفته اند؛ این درست همان شیوه خطرناکی است که آقای روحانی هم درصدد پیگیری آن بر آمده است. گویا به زعم دولت، با طرح موضوع همه پرسی و برگزاری آن می تواند از نظارت و نظر کارشناسی مجلس، شورای نگهبان و... خلاص شود و هر آنچه مدنظر دولت است به مرحله اجرا برساند.

۷- طرح پیشنهاد برگزاری رفراندوم البته، محدود به دولت یازدهم نیست. پیش از این هم دولت های محمد خاتمی و محمود احمدی نژاد نیز برای پیشبرد اهداف خود و دور زدن نهادهای قانونی، چنین موضوعی را مطرح کرده اند.

در دوره دوم خرداد، دولت با همدستی مجلس ششم درصدد افزایش اختیارات رئیس جمهور و کاهش قدرت شورای نگهبان در انتخابات برآمد و لایحه "افزایش اختیارات رئیس جمهور موسوم به لوایح دوقلو" را تصویب کرد اما در نهایت در شورای نگهبان رد شد. نمایندگان مجلس ششم در اعتراض به رد این لایحه تحصن کردند؛ اما تهدیدات افراطیون تنها به تحصن ختم نشد و به دنبال آن برگزاری رفراندوم طراحی شد. درهمین راستا محمدرضا خاتمی دبیر کل وقت حزب مشارکت نیز بر راه حل رفراندوم تأکید و گفته بود: "اگر از سوی شورای نگهبان (لوایح دوگانه) رد شود، رفراندوم را پیشنهاد می‌کنیم." جلایی‌پور هم با تاکید براین تهدید گفته بود: "اگر لوایح تصویب نشود،‌ جنبش اصلاحی دو راهکار پیش رو دارد: اول رفراندوم و نهایتاً استعفا" اما در نهایت این لوایح توسط محمد خاتمی باز پس گرفته شد.

در دولت دهم هم محمود احمدی نژاد، که مصوبه خانه ملت برای کاهش ۲۰ هزار میلیارد تومانی درآمد اجرای قانون هدفمند کردن یارانه ها را قبول نداشت، مدعی بود که درآمد ۴۰ هزار میلیاردی منجر به تورم نمی شود؛ این بود که پیشنهاد رفراندوم برای اجرای قانون هدفمند یارانه ها را داد تا مجلس را دور بزند با این تصور که مردم هم‌نظر او هستند.

۸- از دیگر نکات جالب توجه این موضوع، استقبال فتنه‌گران و افراطیون اصلاح طلب از پیشنهاد رئیس جمهور و برگزاری رفراندوم است. فتنه گران که در سال ۸۸ علیه "قانون اساسی" و "رای مردم" هشت ماه شورش خیابانی کردند و با زمینه سازی برای وضع تحریم های اقتصادی علیه ملت، میلیاردها دلار به کشور خسارت زدند، اکنون حامی رفراندوم و مراجعه به رای مردم شده اند.

۹- دیگر بعد فضاسازی روی پیشنهاد آقای روحانی از سوی محافل سیاسی و رسانه ای غربی صورت گرفته است. آنان در تحلیل های مختلفی موضوع برگزاری رفراندوم را سکویی برای اختلاف افکنی بین ارکان نظام و مسئولان ارشد کشور کرده اند. عموم تحلیل های مخالفان بر این پایه استوار است که دولت به دلیل فشار تحریم ها و کاهش بهای نفت در بازارهای جهانی تحت فشار است و به همین دلیل با دیگر بخش های حاکمیت در تقابل قرار گرفته است تا از این وضع رهایی یابد. در واقع پیام پنهان این تحلیل ها این است که ایران دچار انزوای بین المللی شده و مشکلات داخلی آن حتما به درگیری مقامات و نهادهای حکومت با یکدیگر ختم می شود و راهکاری جز تن دادن به توافق هسته ای مورد نظر غرب و تعامل با آمریکا نیست.

۱۰- آقای روحانی در سخنانش گرچه مصداق آنچه "مسائل مهم" نامید را روشن نکرده است اما با بیان اینکه "سال ها و دهه ها است كه در کشور ما اقتصاد به سیاست یارانه می دهد"، خواستار دادن یارانه از سیاست داخلی و خارجی به اقتصاد شد. اینجاست که بیشتر نگاه ها به سمت موضوع هسته ای و مذاکرات ایران و ۱+۵ رفته است؛ در واقع به نظر می رسد آقای روحانی که نظارت قانونی و دقیق مجلس و پیگیری فعالان و کارشناسان سیاسی درباره عملکرد دستگاه دیپلماسی را به وضوح درک کرده، پاسخگویی در این زمینه به خانه ملت را دشوار می بیند و درصدد دور زدن آن بر آمده است. در واقع هیچ کس نمی‌تواند کتمان کند که دولت یازدهم روی سیاست‌خارجی حساب ویژه‌ای باز کرده و دولتمردان اعتقاد دارند اگر بتوانند مشکلات خارجی را حل کنند، اکثر مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی داخل کشور حل خواهد شد.

۱۱- بی شک نقطه آغاز پیشنهاد برگزاری رفراندوم، تصور نادرست دولت از دیدگاه افکار عمومی در موضوع هسته ای است. گویا دولتمردان فکر می‌کنند مردم از دفاع از حق مسلم انرژی هسته‌ای خسته شده اند و حاضرند دست کم از بخش اعظم آن در قبال رفع احتمالی تحریم ها دست بکشند که در این صورت می توانند به راحتی و بدون دخالت مجلس و دیگر نهادهای قانونی و منتخب ملت، به تعامل با آمریکا بنشینند و با توافق نهایی، مشکلات اقتصادی کشور را رفع کنند. حال جدای از اینکه، تصور دولت از حسن نیت آمریکا کاملا خوش بینانه است، شبه رفراندوم ابتدای سال ۹۳ هم نشان داد که برداشت دولتمردان از نظرات افکار عمومی با واقعیت فاصله دارد. دولت یازدهم در ابتدای امسال پیش‌بینی می‌کرد که با اجرای طرح‌هایی مثل ثبت‌نام یارانه‌ای و کمپین انصراف از یارانه بسیاری از مردم انصراف خواهند داد اما نتیجه این شد که ۹۷ درصد مردم خواهان دریافت یارانه نقدی شدند. در موضوع هسته ای هم حتی نظرسنجی های محافل معتبر غربی هم تایید می کند که اکثریت قاطع ملت حاضر به کوتاه آمدن از حقوق هسته ای خود نیستند و اعتمادی به وعده های آمریکا در این زمینه ندارند زیرا توخالی بودن آنها را پیشتر تجربه کرده اند.

***

با توجه به این رویدادها، به نظر می رسد دولت به جای طرح مباحث انحرافی و فرار از پاسخگویی اقتصادی به مردم، یا اینکه پیگیر دور زدن ارکان قانونی و منتخب ملت باشد، بهتر است عزم خود را بر حمایت از توان و استعداد داخلی استوار کرده و درصدد تحقق شعارهای اقتصادی داده شده باشد. بی شک مردم نیز امید و همراهی بیشتری با این رویکرد خواهند داشت تا اینکه دلخوش به تعامل نامعلوم بر سر حقوق هسته ای خود به امید وعده های سرخرمن غربی ها باشند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
دلمونو بیخود خوش نکنیم
ایرانی همچو ارش
... کلید که میگفتی این بود؟؟؟؟؟؟ یعنی هر مسئله ایی که غربیا روش کلید کنن،شما اون مسئله رو حذف میکنید؟؟؟؟؟؟ ...
انشاالله ...
شگرد دولت یازدهم برای فرار از پاسخگویی به افکار عمومی در خصوص ناکامی ها ،کم کاری و ضعف خود ، انداختن مشکلات به گردن دولت قبل ، منتقدان و...است.
گلاره
آقای روحانی عالم محضر خداست و خدا حاضر و ناظراست خداوند از شاهرگ گردن به ما نزدیک تر است همه چیز دریدقدرت اوست و شدیدالعقاب است از خدا بترس که پسرخاله هیچ کس نیست وبا هیچ کس شوخی ندارد
مصطفی
بابا خداشناس ، اینکاره ، ...
محمد
ایشون حقوق دان هستند اقتصاد دان که نیستند
United States
پس چرا با وعده های اقتصادی به ملت تلاش کردند رأی کسب کنند؟
نصیر
اینو باید کسانی جواب بدن که به یک مشت وعده رویایی رای دادن وگرنه اهل فکر می دونستن که وعده 100 روزه به درد میخوره بزاری در کوزه!
نصیر
از جمله فواید انتخابات 92 این بود که فهمیدیم 50/7% مملکت ..... فایده رفراندوم هم اینه که بفهمیم ....
حسین
Netherlands
مدرک حقوقش را هم از انگلیس گرفته!!
یا حق
Netherlands
روحانی مچکریم
Iran, Islamic Republic of
وقتی مدرک حقوقش را هم...
میلاد
Iran, Islamic Republic of
اگر حقوق دان بودند به نام مقدس سرهنگ که هزاران نفرشان در دفاع مقدس جانشان را نثار کردن توهین نمی کردند.
ناآشنا
میلاد جان ! ایشون حقوق دانه !! اما حقوق دان بودن ایشون باعث نمیشه که .......
بالاخره یکی از این توهین ایشان به سرهنگ های شریف نظام مقدس جمهوری اسلامی که برای آن جان فشانی کردند پرده برداشت
کاش در همان مناظره کسی! پاسخش را داده بود که : سرهنگ نه سرباز ساده این نظام به کل عالم می ارزد
امام(ره) : ای کاش من هم یک پاسدار بودم
منطغد
ایشان تا الان ثابت کردن ...
که لااقل مثل رئيس دولت قبلي .. نيستند.
Iran, Islamic Republic of
ایشون ... در باره مسائلی که "تخصص"ندارند نظر میدن
ایشان نه تنها سرهنگ نیستند و از این افتخار محرومند بلکه با توافقنامه ژنو هم ثابت شد....
Iran, Islamic Republic of
دکتر جان
از وقتی که رئییس جمهور شدی داری بهونه میاری
ایکاش یه نگاهی به قول های انتخاباتی خود بیاندازید.
چه قولهایی دادی؟؟؟؟؟؟؟؟!!!!
تازه به دوران رسیده
Iran, Islamic Republic of
آقا فردا اگه برگشت به همتون یه چیزی گفت نگید نگفتیا، از من گفتن بود.
داداش راست گفتی از ایشون هر چی بگی
محمد
چرا با کلمه سرهنگ که مخصوصا در نیروهای نظامی دارای ارزش خاص است بازی می کنید سرهنگان بودند که این جامعه را از شر اجانب مصون نگه داشتند
Iran, Islamic Republic of
ما بازی نکردیم... ما هم داریم یادآوری می نماییم
Iran, Islamic Republic of
بله...شروع کرد نه ما
همه تان سرپاي يك كرباسيد
منظور شما...هستند؟
Netherlands
طرح رفراندم در جلسات خصوصی مثلث ... ریخته شده و به دست رئیس جمهور رسیده ...
طرح موضوع رفراندوم توسط روحانی، فقط یک معنا داره و اون احساس ناتوانی شدید او و دولتش، از اداره کشور...
محسن
Iran, Islamic Republic of
تازه اگر رفراندوم برگزار شد و مردم رای به عدم سازش یا چیزی شبیه به آن دادند، آیا مباشران فتنه 88 به آن تن خواهند داد؟
Iran, Islamic Republic of
اگر رفراندوم رای مورد نظر ایشان را نیاورد......
بریزید تو خیابونا
فتنه بزرگتر از فتنه 88 در حال اجرا شدن هست نمایندگان ملت بهوش باشید و در نطفه این فتنه رو خاموش کنید
البته به نظر مي رسد صداي ملت به گوش مجلس براي حمايت از دولت نرسيده است. در انتخابات اينده مشخص خواهدشد.
128
به نظر من نبایستی جامعه توجهی ...کند چون ایشان هر جا 4 نفر دور خودشان می بیند ...
کاملا درسته
مآ
اعتدال
تدبیر
امید
...
Iran, Islamic Republic of
زرشک
مجید
متاسفانه از زمانی که این دولت باصطلاح تدبیر و امید!!! سرکار آمده امید به آینده در مردم کم شده....
اميد به زندگي در دولت .. قبلي که صفربود.
ایرانی
با سلام اقای دکتر روحانی یک حقوقدان است شکی نباید داشت ایشان انچه را میفرمایند در حقوق... است که این مطلب باعث بهترین ...
United States
بسمه تعالی
چرا شما با تمام رئیس جمهورها مشکل دارید؟؟؟
... خیلی تازه به دوران رسیده!!!...
شیطونک915
عجب زمونه ای شده!!!!!!!!
فردا ادعا میکنن برای سیستم موشکی و اون چیزایی که داشتن اون نیاز به تایید و دَم کدخدا دارد باید به رفراندوم بگذاریم!!!!!!!!
....
"اللهم عجل لولیک الفرج"
حقوقدان مچکریم...
Iran, Islamic Republic of
خوش اخلاق باشیم
اگر سرهنگ قالیباف رئیس جمهور شده بود با اجرای سیاست های اقتصاد مقاومتی اوضاع بهتری داشتیم و نرخ بیکاری و رکود کاهش یافته بود.
موضوع گاز انبري عمل کردند براي .. توسط ايشان چي ميشد.
ایکاش با رفراندوم ،مردم رای به ...تحمل دوسال باقی مانده ازاین دوره برایمان واقعا مشکل است
حسین
حق مسلم مردم و این دستاورد غرور آفرین ملی را نمیتوان با ... بازی های سیاسی پایمال کرد
جناب حقوق دان بهتر است در چارچوب اختیارات خود عمل کنند و یادتان باشد در قانون اساسی اصلی در خصوص عدم کفایت و عزل ریس جمهور نیز وجود دارد.
این چه صیغه ای است که هر جا نمیتوانیم ایده هایمان را غالب کنیم در صدد دور زدن قانون بر می آییم؟؟
Iran, Islamic Republic of
حالا چرا شما ها از رفراندوم میترسید؟!...
احمد
جانم برای مسائل کوچک رفراندم نمی گذارند.کاری که وزارت خارحه توانائی انراداردوانشال... به زودی انراحل خواهدکرد.رفراندم برای کارهای کلان درنظرمی گیرند.مثلا میگویند.ملت موافقندبحرین محددابه ایران عزیزملحق شود
چوبین
زنده باد احمدی نژاد.
عجب حرف خنده داري . !!!ها ها ....
علی
بدنیست عدم پرداخت مالیات توسط مردم به رفراندوم گذاشته شود تا ببینیم آقای روحانی چگونه دولتشان را اداره می کنند ؟!! و یا پرداخت یارانه برای هر ایرانی به مبلغ دو میلیون تومان ؟؟!!! و یا تداوم ریاست جمهوری آقای روحانی برای دو سال آینده به رفراندوم گذاشته شود ؟!!!
Iran, Islamic Republic of
میلیون ها مثبت +++++++
رضا
پس این همه گفتگو ی 5+1 چی بود!؟
سعيد
جهان عزيز يك سوال: انصافا چرا شما اينقدر كه به روساي جمهور گير ميديد.. ... گيري نميديد؟!
مجتبی
مشخصه که هیچ برنامه ای برای اداره کشور نداشت و کشور را با آزمون و خطا اداره میکند و دست دولت از اقدامات مثبت اقتصادی و ... خالی است در اوایل نواقص را به دولت قبل مربوط میدانست ولی حالا ...
م ل اراکی
Sweden
متاسفانه اکثر روشنفکران و سیاستمداران ما خون .... در رگهاشون است. فقط کم و زیاد داره. بخاطر همین هم مملک پیشرفت مستمر نداره. من که نا امید شدم از این آدمها.
آریو
Sweden
لطفا این سخنرانی آقای رئیس جمهور را برای آیندگان نگهداری....
سیدجواد
Iran, Islamic Republic of
رشادت روحانی - رفراندوم ایرانی
ای خدا این دوسال هم تموم بشه ، راحت بشیم
ملت تورو خدا تو انتخابات بعدی چشم و گوشتون رو باز کنید ،....
زرشک
آراد
بپا توی گلوت گیرنکنه...
تازه از 8سال دوران ننگين حاکميت قبلي راحت شده ايم و تازه داريم نفس مي کشيم.
حسین
جنجال بورسیه ها تمام نشده جنجال دیگری درست کرد ....
کاظم
.. دران مملکت خشکسالى وقحطى مى شود..
... رای که نماینده مردم نیست !!!!...
France
به نظرمن هم باید رفراندوم راجع به حداقل یه موضوع برگزار بشه.اونم نحوه انتخاب رییس جمهور.اگر رییس جمهوری ...[با اختلاف کم]بالا اومد اونوقت مشاوراش هوا برشون میداره.مشاوره غلط میدن میشه بعضی حرفای اینچنینی.نباید مثلا با۰/۷ اختلاف ریس جمهور اتخاب بشه دیگه
حسنی
جناب آقای رئیس جمهور این شیوه فرافکنی کهنه شده
اگر پس از 18 ماه نتونستید به وعده هاتون عمل کنید صادق باشید و راههای اشتباهی که رفتید را برگردید. نیاز نیست روشهای مسبوق به سابقه مسئولینی که ... را شما مجدداً تست کنید.
....
گروهبان کرسنت
Iran, Islamic Republic of
الحمد لله این مملکت ولایت فقیه دارد که نصب العین قرار دادن فرامین ایشان راه حل بسیاری از مشکلات وبن بست هاست.این مملکت شورای نگهبان دارد.این مملکت مجلس شورای اسلامی دارد این مملکت مجلس خبرگان رهبری دارد.این مملکت تشخیص مصلحت نظام دارد پس رفراندوم دیگر چه صیغه ای است،رفراندوم در مواردیکه در قانون اساسی مصادیق ان تعریف شدهبا شرایط خاص خودش صورت می گیرد ،ادرس غلط دادن ودرگیر کردن اذهان عمومی جامعه به عبث کاری از پیش نمی برد،پرداختن به حل مشکلات مردم ومعیشت انان مهمترین واصلی ترین وظیفه دولتی است که با وعده حل همین مشکلات سر کار امد.
آقای روحانی...اون موقع هم قول صدروزه میدادین نه.... اول امدنتون به این منسب از بی تدبیری اقتصادی وسیاسی و .....دولت قبلی گفتین .ازرشد اقتصادی و مهار تورم و سبد کالا و بهبود در سیاست خارجی و .... یه من بلکه صدها من از این وعده ها بعدش هم هی یادتون میره که چی گفتین . خب معلومه دیگه بعدا میگین بابا اینا یه مشت بیسوادا چه میفهمن سیاست چیه اقتصاد چیه فناوری هسته ای چیه .راننده ی تاکسیو لبوفروش این حرفا . یه مدت بعد که پاشنه در اقتصاد و سیاست و نفت و ... بر وفق احوال شما نچرخید توپ میخای با رفراندم بنداز طرف همون بیسوادا و......
علی
روحانی پس تکلیف این همه مچکریم چی می شه؟
علی
آقای رئیس جمهور! مطمئن باش که آیه شریفه قرآن راست است! آنجا که می فرماید: تا به دین آنها در نیایید از شما راضی نخواهند شد. اگر برای هسته ای هم همه پرسی برقرار گردد، بعد از آن نوبت همه پرسی برای توان موشکی، سلولهای بنیادی، ...، و بالاخره تعطیلی همه دانشگاهها خواهد رسید و البته باز هم کدخدا راضی نخواهد شد!
Iran, Islamic Republic of
رفراندوم، ازاصول قانون اساسی ایران است و ازکره ماه به ایران نیامده است ، ....
ایران
Norway
نظرات چهار میلیونی!!!!
Iran, Islamic Republic of
روحانی هم حقوقدان است وهم متفکروهم عاقل و متدین و مدیرومدبر و مخالفانش ، کمترین علاقه ای به مردم و آسایش و آزادی شان ندارند ...
Iran, Islamic Republic of
تازه بیسواد هم هستند و باید بروند جهنم
Iran, Islamic Republic of
یعنی به عقیده شماتندروها، شخص دوم مملکت نمی تواند پیشنهاد رفراندوم بدهد ؟....
علی
شخص دوم مملکت مختار است پیشنهادات معقول بدهد !! نه پیشنهادات دم دستی و غیر معقول ؟؟
بشری
چرا میتونه ...خیلی کارهای مفید و سودمند...
8سال کشور را خراب کرديدو اصلا به روي خودتان هم نمي آوريد...
رهگذر
با سلام - شاید قابل انتشار نباشد - اما بنظر میرسه اقای روحانی واقعا میخوواهد دو قطبی اصلاح طلب و اصولگرا رو تقویت کند...
دولت راستگويان كم كم داره راستشو ميگه ...
بهلول !!؟؟
وقتى مشاورينش ، استعداد ايرانى را كه در تمام علوم ،
دشمنانِ غربى را وادار باعتراف كرده را، درحد پختن آبگوشت
بز باش يا قرمه سبزى ميدانند !!!
چه توقعى از اين جماعت بايد داشت كه، از فهم ملت، ياقانون
چيزى بدانند ؟؟؟!!!