چهارشنبه ۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 24 Apr 2024
 
۳

چه‌کسی خسارت وسایل سوخته را می‌دهد؟

شنبه ۲۹ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۱
کد مطلب: 381101
طبق قانون شرکت های توزیع باید خسارت تجهیزات سوخته شده مردم را بپردازند.
چه‌کسی خسارت وسایل سوخته را می‌دهد؟
به گزارش جهان؛ مهدی گودرزی در سایت "برق نیوز" نوشـت: یکی از دستورالعمل های شرکت های توزیع نیروی برق که حقوق مشترکین را پیگیری می کند دستورالعمل "نحوه بررسی و برآورد خسارت به مشترکین خانگی" است. دستورالعملی که توسط مهندس خوش خلق تهیه و توسط مهندس همایون حائری مدیرعامل شرکت توانیر نیز تایید شده است و برای اجرا به شرکت های توزیع نیروی برق سراسر کشور ابلاغ شده است.

دستورالعمل نحوه بررسی و برآورد خسارت به مشترکین خانگی

در این دستورالعمل صراحتا ذکر شده است که تمام خسارت های مالی و جانی ناشی از برق باید توسط شرکت توزیع مربوطه پرداخت گردد. اما چه پرداخت کردنی و چگونه؟

در این دستورالعمل ذکر شده است که خسارت های کمتر از ۱۵۰ هزار تومان نیازی به ارسال به کمیته تعیین خسارت شرکت توزیع برق ندارد ولی در صورت اعتراض به همین خسارت های کمتر از ۱۵۰ هزار تومان و یا خسارت های بیش از ۱۵۰ هزار تومان باید پرونده به کمیته عالی تعیین خسارت که خود متشکل از چندین عضو عالی رتبه شرکت است ارسال شود.

شرایط سخت جبران خسارت مالی

فارغ از تمام مواردی که باید در تمام مراحل بعدی توسط مشترک صورت گیرد همین دو مورد کفایت می کند تا مشترکی که تجهیز برقی خود را بر اثر کیفیت بد برق و نوسانات برقی از دست داده از پیگیری دریافت خسارت ان منصرف شده و فقط خاطره بد حمایت بیمه ای از خود را بخاطر بسپارد.

همه می دانیم که وسایل برقی در خانه ها عموما از وسایل گران قیمت بوده و تعداد اندکی از تجهیزات برقی قیمتی کمتر از ۱۵۰ هزار تومان دارند. با این وجود عملا تجهیزات آسیب دیده باید به کمیته ای ارسال شوند که تشکیل آن و نحوه بررسی میزان خسارت ناشی از آن نیز روشن نبوده و خود ایجاد مشکل فراوانی برای مشترکین نموده است.

متاسفانه در اغلب موارد شرکت های توزیع نیروی برق نه تنها مردم را به راهنمایی برای دریافت خسارت تجهیزات آسیب دیده خود نمی کنند بلکه در مواردی با کتمان این دستورالعمل و عدم اطلاع رسانی مناسب آن مانع از رسیدن شهروند متضرر به حق خود می شوند.

شرکت های توزیع باید بر اساس وظیفه در صورت ایجاد آسیب و سوختگی در وسایل برقی خانگی و دیگر تجهیزات برقی مردم که ناشی از نوسانات برق است خود پیش قدم شده و به مشترکین در جبران خسارت ناشی از این اتفاق کمک نمایند. امری که در کشور ما مغفول مانده و رفتارهای نادرستی در این زمینه با مشترکین صورت می گیرد.

عدم همکاری مناسب شرکت های توزیع با مشترکین خسارت دیده

به گزارش "برق نيوز" بارها مشاهده است که شرکت توزیع با گفتن چند واژه فنی برقی و اصطلاحات خاصی سعی در توجیه این رفتار خود نموده و سوختن وسایل برقی مشترک را به عوامل دیگری مانند کیفیت بد خود تجهیز و یا استفاده بیش از حد مجاز از برق و ... ربط داده اند. مشترکی که در این زمینه سر رشته ای ندارد و از حق و حقوق خود نیز مطلع نمی باشد چطور می تواند پیگیر خسارت وارده باشد.

حتی اگر شرکت توزیع بپذیرد که سوختن وسیله برقی ناشی از کیفیت بد برق بوده است تازه مشترک باید هفت خان رستم را برای دریافت هزینه تجهیز برقی خود طی نماید که انهم در اکثر قریب به اتفاق موارد فقط بخشی از هزینه تجهیز پرداخت می شد نه کل آن!

شرکت های بیمه به صراحت از بیمه وسایل برقی در نوسانات برقی سر باز می زنند و نوسانات برقی را مشمول بیمه تجهیز نمی دانند. اگر شما وسیله الکترونیکی خریداری کرده باشید که در طی مدت زمان ضمانت آن دچار آسیب شود شرکت تضمین کننده به صراحت نوسانات برقی را جزو موراد ضمانت به حساب نیاورده و اتفاقا همین موضوع را نیز دستاویزی برای فرار از مسئولیت بیمه ای خود کرده است چراکه در اکثر موارد مشترک دقیقا نمی داند دلیل آسیب وسیله برقی خود چه عاملی بوده و اصلا نوسانات برقی چه ویژگی هایی دارد.

به جز در مواردی که آسیب رسیدن به تجهیزات به صورت گروهی بوده باشد تقریبا در دیگر موارد شرکت توزیع قبول نخواهد کرد که نوسانات ناشی از کیفیت نامناسب برق تامین شده باعث این آسیب شده است. اما در مواردی که چندین و چند مشترک همه با هم دچار پدیده سوختن وسایل برقی شده باشند قبول خواهد کرد که مشکل از برق بوده و در این موارد راهی جز تن دادن به این دستورالعمل ندارند.

بیمه و نحوه اقدام در پی تعیین خسارت ناشی از نوسانات برقی

شركت های توزیع نیروی برق براي جبران ‌بخشي از زيان وارده به تجهيزات برقي مشتركين خانگي و تجاري كه ناشي از نوسان ولتاژ و جریان شبكه برق باشد, اقدام به انعقاد قرارداد بيمه مسئوليت مدني می کنند و چنانچه در نتيجه تغييرات ناگهاني و نوسان ولتاژ برق زيان هايي به وسايل برق مشتركين خانگي و تجاري وارد شود از طريق شركت بيمه‌گر خسارت به مشترك پرداخت مي‌شود. در صورت بروز زيان, مشترك بايد حداكثر در مدت ۵ روز مراتب را به دواير برق محل گزارش كند و اين دواير موظفند حداكثر تا ۲۴ ساعت اداري علت حادثه را بررسي و در صورت تائيد, فرم اعلام زيان بيمه مسئوليت را تكميل و به شركت بیمه گر ارسال كنند و شركت بيمه حداكثر ۲۴ ساعت پس از دريافت فرم نسبت به پرداخت زيان هاي تاييد شده اقدام خواهد كرد.

سالانه هزاران دستگاه برق مانند یخچال٬ لباسشویی و به‌ویژه کولرهای گازی به‌علت افت برق آسیب می‌بینند. اما چه تعداد از این خسارات جبران می شود؟ مردم از این حق خود تا چه حد آگاهی دارند؟ شرکت های توزیع چه میزان از این خسارات را جبران کرده است؟

کیفیت توان جدی گرفته شود

به گزارش "برق نيوز" مبحث كيفيت انرژي الكتريكي يا كيفيت توان يكي از موضوعاتي است كه در ساليان اخير بطور جدي مورد توجه بهره برداران و مصرف كنندگان شبكه هاي الكتريكي قرار گرفته است. تخمين زده مي شود كه خسارات ناشي از اغتشاشات كيفيت توان فقط در كشور امريكا همه ساله حدود ۱۰۰ ميليارد دلار باشد. معهذا سرمايه گذاري براي مقابله با اين اغتشاشات بسيار كمتر از خسارات وارده مي باشد.

كيفيت توان موضوعي است كه اهميت آن براي مصرف‌كنندگان برق، در تمام سطوح، روز به روز در حال افزايش است. تجهيزات حساس و بارهاي غيرخطي در هر دو بخش صنعتي ، تجاري و خانگي بسيار رايج هستند و به همين دليل آگاهي از كيفيت توان در بين مصرف‌كنندگان در حال افزايش است. اتفاقاتي كه سيستم را دستخوش تغييرات قرار می دهند و روزي براي مصرف‌كنندگان كوچك و بزرگ قابل پذيرش بود، امروزه اغلب به عنوان مشكل شناخته مي‌شوند. دليل اين امر خسارات وارد شده در اثر فقدان كيفيت توان است. به عنوان يك نمونه، براساس گزارش مجله Business Week در سال ۱۹۹۱، خسارات وارد شده ناشي از اين امر، در آمريكا در حدود ۲۶ ميليارد دلار بوده است. اين هزينه شامل زمان از دست رفته، محصولات توليد نشده، از بين رفتن مواد خام، ‌عدم فروش محصولات، آسيب‌ ديدن تجهيزات توليدكننده و .... مي‌باشد.

کیفیت توان امروزه از مباحث اصلی تامبن برق مشترکین و شرکت های توزیع است چراکه تامین برق مشترک در صورتی قابل قبول خواهد بود که از کیفیت مناسبی نیز برخوردار باشد نه صرفا تامین برق به هر قیمتی و هر کیفیتی.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *