جمعه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 26 Apr 2024
 
۰
۴۰
تحلیل مبنائی توهم سیاسی در گفت گو با دکتر عماد افروغ:

توهم سیاسی از بهشت تا پاستور و ادامه در واشنگتن

کار به جائی رسید که رئیس جمهور فکر کرد مصدق است
يکشنبه ۱۷ مهر ۱۳۹۰ ساعت ۰۷:۰۷
کد مطلب: 189924
توهم سیاسی از بهشت تا پاستور و ادامه در واشنگتن
یک مدرس دانشگاه گفت: نه تنها توهمات سياسي در دولت از بالا تا پائين وجود دارد، بلکه اين توهمات را می توان از نحوه روي كار آمدن و خيز برداشتن برای قدرت بيشتر شخص رئيس جمهور تا حلقه های اصلی اطرافش مشاهده کرد.

به گزارش جهان دکتر عماد افروغ مدرس دانشگاه و نماینده تهران در مجلس هفتم بود.فرصتی فراهم شد تا با وی در خصوص ماجرای توهم سیاسی بخصوص در دولت فعلی گفت وگو کنیم.

افروغ معتقد است که اگر بخواهيم وضعيت دولت مستقر فعلی را خوب تحليل كنيم نمي توانيم بي ارتباط با سياست ها و رفتارهای گذشتگان تحليل خوبی از اين دولت ارائه كنيم.

افروغ بر این باور است که نه تنها توهمات سياسي در دولت از بالا تا پائين وجود دارد، بلکه اين توهمات را می توان از نحوه روي كار آمدن و خيز برداشتن برای قدرت بيشتر شخص رئيس جمهور تا حلقه های اصلی اطرافش مشاهده کرد.

وی می گوید: احمدی نژاد وقتی كه رئيس جمهور شد در جلسه ای به فردی گفته بود كه ديروز ماشين خود را از خيابان بهشت روشن كرديم و در پاستور خاموش كرديم و از پاستور روشن می كنيم و در واشنگتن خاموش می كنيم.

این استاد دانشگاه می گوید: سرعت به مقام رسيدن و روی كار آمدن، در كنار آن تعريف و تمجيدهايی كه طرفداران می كنند و مخالفتی كه با منتقدين مي شود و عمدتا انگ بی دينی و غير انقلابی به آنان زده می شود، اينها همه مي تواند بر توهم افراد بيفزايد.

افروغ در این گفت وگو تاکید دارد که شكاف بين صورت و باطن در اين دوره تشديد و تقويت شد. در دولت فعلی همه بايد عقل خود را تعطيل مي كردند و به احساس شان مي چسبيدند.

وی می گوید: با ارزشهای انقلاب اسلامی به جنگ ارزشهای انقلاب اسلامی مي روند و اين خطرناك ترین شیوه برخورد با انقلاب است:«همان كانونی كه انتظارگرايی هايی نامعقول را مطرح كرد و بحث مديريت امام زمان (عج) را به ميان كشيد، همان کانون، مكتب ايرانی را مطرح كرد. طرح انتظار گرایی نامعقول و مدیریت امام زمان وطرح مکتب ایرانی در واقع هم مکان هستند از یک جا در ۲ مقطع زمانی برخاستند»

این مدرس دانشگاه این مساله را هم یادآور می کند که همان مانوری که جمود گرایان در گذشته داشتند و متاسفانه آفتی را متوجه اسلام کردند، بار دیگر قدرت ظهور و بروز پیدا کرده است و ما شاهد آن هستیم که سلفی گری و مکتب ایرانی همراه با جن گیری و رمال بازی دست به دست هم داده است.

افروغ در عین حال معتقد است که خطر از بیخ گوش ما گذشت.

این نماینده مجلس هفتم به دوران حضور خود در مجلس هم اشاره دارد و می گوید: انواع و اقسام لابیها و معامله ها در دورانی که خود نماینده بودم، در مجلس دیدم.

متن زیر حاصل گفت و گوی خبرنگار جهان با این استاد دانشگاه است:

توهم در این دولت را سال 85 هشدار دادم

عماد افروغ  با بیان اینکه اولين بار وی بحث توهم مطرح كرد، افزود: اینجانب در سال ۱۳۸۵ بحث توهم را مطرح و اشاره كردم كه بنا به دلايلي افرادي از دولت مستقر دچار توهم شده اند و پرده اي بر روي چشم و ذهن آنها كشيده شده كه يا نمي توانند واقعيت ها را خوب بینند و يا نمي توانند واقعيت ها را خوب تحليل كنند.

وی افزود: اینجانب بعنوان یک ایرانی و محقق روي اين قضيه حساس شدم و در اين زمينه هشدارهاي لازم را دادم.

این استاد دانشگاه گفت: در كتاب «گفت و گوهاي سياسي» این هشدارها و تاریخ آنها وجود دارد و علاقه مندان می توانند مراجعه کنند.

افروغ اضافه كرد: اینجانب در آن مقطع احساس مي كردم كه آن راه و روش و منش حكيمانه اي كه بايد در اداره كشور اتخاذ شود، در اين دولت مشاهده نمي شود.

فکر می کنند واقعا سرمایه فرهنگی هستند

وی گفت: در تحلیل ساختاریِ توهم سیاسی تاكيد كردم كه به نظر مي رسد اشكالات ساختاری در نظام وجود دارد كه بستر را برای توهمات سياسي و حتی غير سياسي فراهم مي كند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه اين زمينه ساختاری به تسری رابطه قدرت- ثروت قبل از انقلاب به رابطه قدرت- منزلت بعد از انقلاب بر می گردد، افزود: اين كه قبل از انقلاب ما رابطه قدرت - ثروت داشتيم به این معناست که برای رسيدن به سرمايه هاي افتصادی، سياسی و فرهنگی، كافي بود افراد به قدرت دولتي چنگ بزنند.

افروغ تاکید کرد: اما بعد از انقلاب متاسفانه ضمن اینکه هنوز نتوانسته ایم دست به پيكره رابطه ساختاری قدرت- ثروت بزنيم، اين رابطه به رابطه قدرت- منزلت هم تسری پيدا كرده است.

وی خاطرنشان کرد: افراد با ورود به قدرت دولتی به دلیل بافت ایدئولوژیک نظام احساس مي كنند كه واقعا سرمايه های فرهنگی هم هستند. به عبارت دیگر علاوه بر دستیابی سهل الوصول تر به سرمایه های فرهنگی، خودشان را سرمايه فرهنگی هم مي دانند.

یک شبه مفسر قرآن می شوند

این استاد دانشگاه گفت: حسب بنيان های ایدئولوژ‍يك نظام جمهوري اسلامي كه بربنيان دينی استوار است، كساني كه به قدرت دولتی مي رسند اگر خود ساخته نباشند، به اين پندار گرايش پيدا مي كنند كه «نكند خبری است».

افروغ اضافه کرد: این عده از آنجا که احساس می كنند سرمايه های فرهنگی هستند، دفعتاً مفسرقرآن و روایات می شوند و يكسری فيوضات و تراوشات مرتبط با دين از خود بروز مي دهند، بدون اینکه قبل از رسیدن به قدرت دولتی اثری مکتوب از آنها چاپ شده باشد.

وی خاطرنشان کرد: ما از اين آقايان كه دفعتاً به عنوان يك مفسر دينی مطرح شده اند اين سوال را می پرسیم كه قبل از رسيدن به قدرت دولتی كدام مقاله دینی را چاپ و صاحب كدام اثر ديني و فرهنگی بوده اید؟ كه ادعای سرمايه فرهنگی می كنيد و در مقامی می نشينيد كه هيچ شايستگی و صلاحيت آن را نداريد.

این استاد دانشگاه نتیجه گیری کرد که دلایل این اتفاق اين نيست جز آنكه رابطه قدرت - ثروت قبل از انقلاب، بنا به دلايل و بافت هاي ايدئولو‍ژيك نظام جمهوری اسلامی به رابطه قدرت – منزلت هم تسری پيدا كرده است.

افروغ گفت: اين زنگ خطر است چرا كه در این صورت، و با فرض ثابت بودن سایر شرایط، دين مردم آويزان به اين مقامات می شود و كاملا سياسی می شود.

این دین سیاستمداران است نه دین سیاسی

وی با بیان اینکه اين فرق دارد با آن كه بگويیم دين دلالت سياسي هم دارد، افزود: اينكه بگوييم بين دين و سياست رابطه است، يك مقوله كاملا متفاوت است. آنجايي كه بحث رابطه دين و سياست را مطرح مي كنيم در اداره کشور پاي فقه و فقاهت را به میان مي كشيم .

این استاد دانشگاه ادامه داد: آنجا كه پای اداره و مديريت كشور به ميان بيايد، مي گوئيم مديريت بايد از آن فقيه، از آنِ افقه و از آنِ اعدل باشد.

افروغ با بیان اینکه در رابطه دين و سياست، جهت دهی از دين به سياست است نه از سياست به دين، افزود: اين جهت دهی دوم كه بيمارگونه و مذموم تلقي مي كنم از سياست به دين مي رود كه بر اين اساس دين، آئين واخلاق مردم را سياستمداران تعيين می كنند.

وی توضیح داد: چون رابطه ساختاری قدرت- ثروت به رابطه قدرت - منزلت تسري پيدا كرده، صاحب منصبان سياسي به گونه ای سرمايه های فرهنگی و دينی و منزلتی هم محسوب مي شوند و اين خطر بزرگی است که ما را تهدید می کند، آن هم از سوی کسانی كه سابقه و صبغه كار دينی ندارند. طبعاً در شرایط فقدان نظارت و نظریه پردازی نهادهای دینی ریشه دار، این معضل تشدید می شود.

نقش دولت های گذشته در این توهم

این استاد دانشگاه تاکید کرد: من احساس مي كنم اگر نظارتِ کافی نباشد و اين نظارت ها چه در عرصه رسمي و چه در عرصه غير رسمی را بسط ندهيم، كما كان از اين ضعف ها رنج مي بريم.

افروغ با بیان اینکه اگر بخواهيم وضعيت دولت مستقر فعلی را خوب تحليل كنيم نمي توانيم بي ارتباط با سياست ها و رفتارهای گذشتگان تحليل خوبی از اين دولت ارائه كنيم، افزود: بايد ببينيم چه شد كه يك چنين دولتی سر بيرون زد و برای پاسخ به این سؤال بايستی به سياست های دولتهای گذشته توجهي بكنيم.

وی گفت: اگر آنها گرايش بهتر، معقولتر و حكيمانه تری به دين داشتند و ارزشهای دينی مردم را رعايت مي كردند، شايد امروز شاهد يك گرایش عوام زده و ظاهرگرا به دين نمی بوديم.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه يك اشكالاتي وجود دارد كه بتدريج همه چيز جنبه رسمی و سياسی به خود مي گيرد و اين می تواند از حالت معقول و طبيعی خود خارج شود، تصریح کرد: من احساس می كنم براي اين بايد چاره ای اندیشید. مهمترين فكر چاره هم اين است كه نهادهای مدنی دينی ما تقويت شوند و اين نهادها از قابليت های اجتماعی، فرهنگی و حقوقی لازم برای نقادی و نظارت بهره مند شوند و ما نبايد حلقه نظارتهای خود را به شكل و شيوه خاص فقط محدود به عرصه رسمی كنيم.

توهمات سياسي در دولت از بالا تا پائين

افروغ در پاسخ به این سوال که آیا دولت فعلی دچار توهم است یا نه؟ گفت: توهمات سياسي در دولت از بالا تا پائين وجود دارد.

وی افزود: اصولا اين توهمات را از نحوه روي كار آمدن و خيز برداشتن برای قدرت بيشتر شخص رئيس جمهور تا حلقه های اصلی اطرافش می بینم.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه رئيس دولت فعلی وقتی در شهرداري بود به ايشان توصيه كردم كه برای رياست جمهوری خيز برندارد ، تصریح کرد: وی به حرف بنده گوش نكرد. اما من خبری دارم كه ايشان در آن زمان تمام برنامه های خود را به گونه ای تنظيم كرد كه بتواند رئيس جمهور شود.

افروغ گفت: وقتی كه رئيس جمهور شد در جلسه ای به فردی گفته بود كه ديروز ماشين خود را از خيابان بهشت روشن كرديم و در پاستور خاموش كرديم و از پاستور روشن می كنيم و در واشنگتن خاموش می كنيم.

وی با بیان اینکه وقتي خوب به مسايل نگاه كنيد، می بينيد كه حكمتی در پس اين گونه تصميمات نيست، ادامه داد: من بارها گفته ام كه چيزي به اسم هيئت دولت نمي بينم. من رئيس دولت مي بينم كه هيئت دولت دور آن در حال طواف است.

این استاد دانشگاه افزود: وقتی به اين شيوه و سازو كار روی كارآمدن نگاه می كنيد، تا حدودی اين روش می تواند بستری برای توهمات سياسي فراهم کند و اینكه خيلی راحت در اين رقابت های انتخاباتی پيروز شديم و هيچ گروه و حزبی به ما كمك نكرد.

افروغ تاکید کرد: اينها همه هم به سازو كار و هم به القائات برخی نزديكان و اطرافیان و طرفداران بر می گردد.

خطرناک ترین شیوه برخورد با انقلاب

وی با بیان اینکه اگر انسان از نظر فكر و انديشه ضعيف باشد، بشدت تحت تاثير اين تعريف ها و تمجيدها قرار مي گيرد، افزود: يعنی سرعت به مقام رسيدن و روی كار آمدن، در كنار آن تعريف و تمجيدهايی كه طرفداران می كنند و مخالفتی كه با منتقدين مي شود و عمدتا انگ بی دينی و غير انقلابی به آنان زده می شود، اينها همه مي تواند بر توهم افراد بيفزايد.

این مدرس دانشگاه با اشاره به اینکه در دوره فعلی شاهد آن هستيم كه با انقلاب سر انقلاب را مي برند، خاطرنشان کرد: يعنی با ارزشهای انقلاب اسلامی به جنگ ارزشهای انقلاب اسلامی مي روند و اين خطرناك ترین شیوه برخورد با انقلاب است. عده ای می گویند مرگ بر آمريكا اما آیا پشت آن مرگ بر آمريكاست يا مذاكره با آمريكا؟

افروغ با اشاره به حضور خود در مجلس هفتم بعنوان نماینده تهران گفت: من وقتی نماينده بودم هنگامي كه سياست های دوگانه را ديدم در یکی از نطق ها و مصاحبه های خود شعری از مولانا خواندم كه «ما درون را بنگريم و حال را نی برون را بنگریم و قال را» و اشاره کردم كه نشود در پس ادبيات تندروانه ما، يك كرنش و سياست منفعلانه نهفته باشد.

وی تاکید کرد که اين شكاف بين صورت و باطن در اين دوره تشديد و تقويت شد.در دولت فعلی همه بايد عقل خود را تعطيل مي كردند و به احساس شان مي چسبيدند.

بازگشت به دیدگاه حضرت امام

این استاد دانشگاه در ادامه در پاسخ به سوالی در خصوص راهکارهای رهایی از توهمات ، گفت: به نظرم هرچه بيشتر به پشتوانه های عرفاني، فلسفی، کلامی و فقهی و انديشه های حضرت امام برگرديم و از آنها استفاده كنيم از این توهم دور تر شده ایم.

افروغ تاکید کرد: امام در متن معروف به منشور روحانيت خود نسبت به متحجرين، مارهای خوش خط و خال، انجمن حجتيه و ولايتی هاي ديروز و به تعبير امام مدعيان امروز ، كساني كه به لحاظ تاريخی هيچ وقعی به رابطه دين و سياست نمی نهند و به ظاهر گرایان بسیار حساس بوده و هشدار داده اند.

وی افزود: من احساس مي كنم كه برگرديم، ببينيم كه زيرين ترين لايه هستی شناختی امام چيست که خود ایشان هم در دیدار با حسن الهیکل از آن یاد کرده اند. کوتاه سخن اینکه امام يك متفكر صدرايی است.

عقل را هم تعطیل کردند

این مدرس دانشگاه گفت: در دولت فعلی همه بايد عقل خود را تعطيل مي كردند و به احساس شان مي چسبيدند اما در انديشه امام، عقل جايگاه بالايی دارد.عقل هم مي تواند ما را به خدا برساند و هم خدا مي تواند پشتوانه عقل باشد.

افروغ اضافه کرد: به نظر من آن چيزی كه اين سالها مغفول واقع شد، عقل و اختیار و حقوق انسانی بود و قدرت مانوری كه سلفی ها و اخباری ها پيدا كردند كه اصولا قابل مقايسه با گذشته نبود، ریشه در همین بی توجهی به عقل داشته است.

وی گفت: اگر مي بينيم كه اين جريانات حاكم امروز مانور مي دهند به این خاطر است كه تفكرات فلسفي، عرفانی و حتی کلامی و فقهی حضرت امام تا حدودی به محاق رفته و حضور خود را در عرصه سياسی، اجتماعی و فرهنگی كم رنگ كرده است و اگر آن عرضه پررنگ و پرملات بود، اينها قدرت مانور پيدا نمی كردند.

انتظار گرائی نامعقول

به گفته این استاد دانشگاه اين ظاهرگرايی هايی كه امروز مطرح می شود، در پس آن يك نگاه خاصی به دين است.

افروغ با طرح این سوال که مبحث انتظار گرايی های نامعقول توسط چه كسی ، چه زمانی و در کجا مطرح شد؟ گفت: جالب است همان كانونی كه انتظارگرايی هايی نامعقول را مطرح كرد و بحث مديريت امام زمان (عج) را به ميان كشيد، همان کانون، مكتب ايرانی را مطرح كرد.

وی این را نکته ظریفی دانست و خاطرنشان کرد: یعنی طرح انتظار گرایی نامعقول و مدیریت امام زمان وطرح مکتب ایرانی در واقع هم مکان هستند از یک جا در ۲ مقطع زمانی برخاستند، یعنی کانون سلفی گری و گرایشات ناسیونالیستی واحد بوده است.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه در سال ۱۳۸۵ بنده بحث انتظارگرایی نامعقول را مطرح کردم، افزود: در آن مقطع اشاره کردم که این کارها خرافه است و با حکمت و روایات رسیده به ما ناساز گار است.

دور زدن ولی فقیه

افروغ با طرح این سوال که مگر ما از روایات منسوب به امام زمان نداریم که در زمان غیبت به روات احادیث ما مراجعه کنید؟ و روات احادیث ما چه کسی است؟ گفت: ولی فقیه است. این دور زدن ولی فقیه است. اما از طریق عوام فریبی.

وی اضافه کرد: الان در زمان فعلی آیا امکان سوال و پاسخ شنیدن از امام زمان (عج) هست؟ . اما می توانیم از ولی فقیه سوال کنیم و او می تواند و باید به ما پاسخ بینا ذهنی شرعی و فقهی دهد.

خطر از بیخ گوش ما گذشت

این استاد دانشگاه با بیان اینکه هر چه که نگاه و نگرش حکیمانه ، عقلی و اندیشه ای ما کم رنگ تر باشد ما بیش تر شاهد مانور اشعری مسلک ها و جمود گرایان بر ظواهر هستیم، گفت: قضایای امروز چیزی بی ارتباط با گذشته اسلام نیست. همان مانوری که جمود گرایان در گذشته داشتند و متاسفانه آفتی را متوجه اسلام کردند، بار دیگر قدرت ظهور و بروز پیدا کرده است و ما شاهد آن هستیم که سلفی گری و مکتب ایرانی همراه با جن گیری و رمال بازی دست به دست هم داده است.

افروغ اضافه کرد: به حمدالله خطر از بیخ گوشمان گذشت و دست ها رو شد. اینها یا به خاطر نتایج توهم شان و یا به خاطر روشنگری هایی که انجام شد، با مخالفت جدی روبه رو شدند.

وی به این پرسش که مگر تا کجا می توان به نام دین یا انقلاب به جنگ دین و انقلاب رفت؟ اینگونه پاسخ داد: انقلابی که هم خون شهدا و هم رهبری امام و مقام معظم رهبری را دارد. خون شهید اثر خود را کرده است . اندیشه های امام ونیروهای تربیت شده امام و روشنفکرانی که خود را وامدار اندیشه های ایشان می دانند در برابر این مانورها مقاومت و ایستادگی کردند.

این استاد دانشگاه با تاکید مجدد بر اینکه در واقع خطر از بیخ گوش ما گذشت، افزود: اما باید هوشیار بود و این هوشیاری ما برمی گردد که عقل را بارور و اندیشه را پرورش دهیم و توجه به اندیشه های عرفانی و فلسفی گذشتگان و مروری بر منشور روحانیت حضرت امام داشته باشیم.

به گفته افروغ هر وقت که سیاست هدف شد و اخلاق و دین وسیله شد، آن وقت باید زنگ خطر را به صدا در آورد.

تفکیک قوا در کشور ما اشکال دارد

وی با اشاره به ساختار سیاسی موجود کشور گفت: آن طور که باید و شاید ما شاهد یک تفکیک قوای مقتدر در کشور نیستیم. این تفکیک قوا به گونه ای ترجمانی از یک مقوله اساسی به نام نظارت است. ما نظارت را بطور جدی نمی بینیم.

مدرس دانشگاه گفت: بپذیرند یا نپذیرند ما باید از هر گونه شبهه بپرهیزیم چه شبهه شکلی و چه شبهه محتوایی.هر جا که باید نظارتی باشد، باید قابلیت نظارتی بودن خودش را داشته باشد.

انواع و اقسام لابیها و معامله ها در مجلس

افروغ با بیان اینکه مجلس باید یک قوه نظارتی پررنگ باشد وشأن نظارتی خود را حفظ کند، افزود: مجلس وقتی می تواند این شأن را حفظ کند که اولا بر خود نمایندگان نظارت داشته باشد و دوما اینکه هر کسی هم نتواند بعنوان نماینده به مجلس ورود کند.

وی با اشاره به اینکه شاهد انواع و اقسام لابیها و معامله ها در دورانی که خود نماینده بوده، بود، افزود: واقعا آزرده خاطر شدم. این انتظار و توقع ما از مجلس نبود. تصور ما از مجلس یک تصور دیگری بود.

این استاد دانشگاه گفت: من احساس می کنم به میزانی که پای این لابیها و ارتباطات و تعاملات سیاسی و بعضا اقتصادی و فرهنگی به میان می آید، ما از اهداف اصلی خود دور می شویم. کار به جایی می رسد که تعدادی از نمایندگان با رئیس دولت مستقر هسته مشترک انتخاباتی تشکیل می دهند . آن هم دولتی که می گوید من پشتوانه حزبی ندارم.

افروغ با طرح این سوال این چه معنایی دارد؟ افزود: این یا شعور سیاسی پائین افراد را می رساند و یا حاکی از لابیهای معمول و مستعمل است. این معنا ندارد. اینجاست که شأن نظارتی مجلس حفظ نمی شود.

وی گفت: آیا می توان بر مجلسی که رئیس جمهور آنرا می بندد، نظارت کرد؟ این از لحاظ ساختاری امکان پذیر نیست. جالب اینجاست که تعدادی از نمایندگان جزو این هسته هستند.

تقویت وکیل الدوله ها

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه در مجلس هفتم کمیسیون فرهنگی نامه ای به رئیس جمهوردر مورد عملکرد سازمان میراث فرهنگی نوشت، تصریح کرد: در این نامه ۱۷ سوال را مطرح کردیم که رئیس این سازمان پاسخ نمی داد و وقتی نامه را به رئیس جمهور دادیم ایشان مرا بعنوان رئیس کمیسیون دعوت کرد و به مدت یک ساعت و ۴۵ دقیقه صحبت کردیم و ایشان در نهایت گفتند این نامه چیست؟ که من در جواب گفتم نامه کتبی به شما نوشته شده و شما لطف کنید کتبا پاسخ دهید که ایشان هم نوشتند کتبا پاسخ داده شود.

افروغ گفت: وقتی این نامه منتشر شد برخی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس بنده را تهدید کردند که چرا این نامه منتشر شده است؟

وی افزود: البته از انتشار علنی نامه بی خبر بودم و نسبت به این تهدیدها بی تفاوت، اما از ضعف شأن نظارتی این نمایندگان هم که به تحریک یکی از وکیل الدوله ها تقویت شده بود، شگفت زده شده بودم. البته همین نماینده امروز یکی از مدیران ارشد دولت و با گرایش شدید به تیم پرسپولیس، رییس هیأت مدیره استقلال است. خدا به ما و شما صبر دهد.

این استاد دانشگاه گفت: ببینید داستان چه داستانی بوده و ما چه کشیدیم؟ یعنی وقتی نقش نظارتی خود را ایفا می کنیم باید تاوان پس بدهیم. البته در آن مقطع ما محکم ایستادیم و گفتیم که هر کاری می خواهید بکنید. وظیفه نمایندگی اقتضای خاص خود را دارد و اینها باید برای مردم روشن و آشکار شود.

ظهور توهم های جدید سیاسی بعید نیست

افروغ افزود: اگر ما انقلاب اسلامی را خوب فهم می کردیم و قابلیت های آزادیخواهانه، عدالت خواهانه و اخلاقی و معنوی آن را با توجه به تقدم ارزشی اخلاق و معنویت فهم و لحاظ می کردیم، آن وقت شاهد این عوارض هم نبودیم.

وی ادامه داد: به نظر من بخشی از این ماجرایی که سراغ ما می آید به خاطر این است که انقلاب اسلامی را خوب نظریه پردازی نکرده ایم و لایه های مرتبط آنرا خوب فهم نمی کنیم و ملزومات و سازوکارهای اجرایی آنرا بکار نمی گیریم.

این مدرس دانشگاه اظهار داشت: همچنین یاد مان می رود که در چه شرایط ساختاری انقلاب کردیم و برای مقابله با چه شرایط زشت ساختاری در جغرافیای ایران انقلاب صورت گرفته است.

افروغ یادآور شد: ما قبل از انقلاب از رابطه قدرت - ثروت رنج می بردیم. قرار بود این رابطه را عوض کنیم که متاسفانه عوض نکردیم. قرار بود ظرف را متناسب با مظروف گرانسنگ انقلاب اسلامی متحول کنیم که متاسفانه این کار را نکرده ایم.

به گفته وی اگر این کارها صورت نگیرد بار دیگر و در مقطع دیگر ممکن است این توهمات در قالب های دیگر سراغ ما بیاید.

رئیس جمهور فکر کرد مصدق است

این استاد دانشگاه در پاسخ به سوالی در خصوص میزان اقبال مردم به جریان انحرافی که برای کسب قدرت در مجلس آینده تلاش می کنند، گفت: زمانی که رئیس جمهور در خانه نشست به کسی گفتم که فرد مورد نظر فکر کرده که زمان، زمان مصدق است و طرف مقابل وی هم شاه است و انقلاب اسلامی هم جنبش نفت است که مردم به خیابان آیند و بگویند یا مرگ یا مصدق.

افروغ گفت: رئیس جمهور در خانه نشست و دید که هیچ کس نمی گوید یا مرگ یا مصدق و این نشان داد که ایشان منهای برخی حمایت ها چقدر پشتوانه دارد.

وی افزود: بدون تردید اگر حمایت های مقام معظم رهبری نبود این رئیس دولت و آنهایی که در این اندیشه و پندار هستند، چیزی نبودند.

این استاد دانشگاه اضافه کرد: در سال ۸۶ اینجانب گفتم که حمایت ها ی مصداقی و نه آرمانی از روی مصلحت است که به ما حمله شد. برای اینکه درست نیست ما یک موضع فراجناحی را بیائیم به یک موضع جناحی تقلیل دهیم، چون در این صورت ضربه زیادی به ما و ولایت فقیه وارد می شود.

افروغ افزود: این ولایت هم رکن رکین انقلاب اسلامی است و نباید آسیب ببیند. وقتی آسیب می بیند که ما بیائیم ولایت فقیه را به یک گروه، جناح و یا شخص پیوند زنیم.

وی در پایان گفت: آن حمایت ها از روی مصلحت بوده است. این حمایت ها مقداری امر را بر برخی مشتبه کرده که نکند واقعا حمایت های مردمی در قالب حمایت های رهبری خود را نشان داده است. خوب رفتند و نشستند و دیدند که هیچ خبری نشد و آهسته برگشتند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
حرف هاش به کنار
ولی این آقا همین آقای استاد دانشگاهی است که تو روزنامه ها مصاحبه می کنه و تحلیل می کنه که فتنه ی 88 اصلا انقلاب مخملی نبود و کلا انقلاب مخملی یک توهم بیشتر نبوده
لذا منطق آدم ها را هم در نظر بگیرید
Iran, Islamic Republic of
مني که به مسايل اشنا نيستم همان روزهاي اول فهميدم که اينها بيسواد هستند
جناب افروغ دچار ماکیاولیسم مذهبی اند با بررسی نظراتشان در طول حداقل دو سال گذشته می توان بداخلاقی سیاسی وی نسیت به همه گروه ها و افراد مطرح را دید وهمه را به هر مناسبتی به باد انتقادات سطحی گرفته اند وحتی خود را هم به تصمیم گیریهای اشتباه متهم و به چالش میکشند مانند اعتراف به رای دادن اشتباه وی به احمدی نژاد ! که نشان از عدم وجود ثبات در پندار و رفتار این خود شیفته سیاسی است البته نظرات فرهنگی این عزیز قابل احترام و شایسته تقدیر است
Iran, Islamic Republic of
تحلیلی واقع گرایانه است از انچه در این 6سال دیده ایم
United States
بعضی ها از سر تحمل نداشتن انتقاد چقدر راحت هر خزعبلی رو به منتقد نسبت میدن!
ماکیاولیسم مذهبی یعنی چی؟ تازه این کلمه رو یاد گرفتید دارید همینطور نسبت میدید ... تا یکی حرفی میزنه طرفدارای متعصب اگر جواب منطقی نداشته باشن با نسبت دادن حرفهای خلاف و دون شان منتقد سعی در تخریب می کنن و این وسط از تنها کسی که نمی ترسن خداست
Iran, Islamic Republic of
جناب افروغ که در صحبتهایتان خیلی سعی کرده اید ژست انتقادتان علمی و از سر خلوص مذهبی جلوه کند ،متاسفم برای شما که اینطور به رییس جمهور انتقاد کردید و حتی ولی فقیه را دستاویز افکار خود کردید ولی حتی به فرمایشات رهبر که توصیه کردند ذکر نواقص در کنار نقاط قوت توامان باشد را به هیچ انگاشته اید ،در ثانی کدام رییس جمهور بعد از انقلاب به اندازه این دولت کار کرده و اینهمه پیشرفت و رشد در عرصه های مختلف جامعه از کجا امده.
البته مشکلاتی هم وجود دارد ولی بزرگنمایی این مشکلات از سوی شما وسایرین هم با دولتهای قبلی واقعا فرق میکند ،امثال شما و دیگر منتقدان مغرض اوضاع را به گونه ای غیر قابل تحمل جلوه میدهید که پنداری تمام نقاط ضعف دولتها از اول انقلاب تا به حال همه بر گردن همین دولت است.
Iran, Islamic Republic of
آقای افروغ . خوب می داند چون در جمع وزیران انتخابی احمدی نژاد قرار نگرفت و از همان موقع بنای مخالفت با دولت را گذاشت . و هنوز هم ادامه دارد . احمدی نژاد مصدق نیست . اما کار او در مسئله هسته ای نیز کمتر از موضوع نفت مصدق هم نیست .
Iran, Islamic Republic of
الحمدلله که هنوز صدای نقدی به گوش می رسد و ما را امیدوار نگه می دارد. البته افروغ جان باید خودت را برای انواع و اقسام بی حرمتی ها و هتاکی ها آماده کنی و ظاهرا آماده کرده ای. خدا قوت
Canada
الحق تحلیل ارزشمندی بود.خیلی ها هم این حرف را زده بودند.اما بسیار دقیق و جامعه شناسی موضوع را بررسی کردند.نکته مهم این است که با تحلیل انقلاب اسلامی به نقد رئیس جمهور رفتند
United States
با این حرف موافقم که در دولت فعلی توهمات از بالا تا پایین هست
چون در این دولت وعده هایی داده شده و هنوزم داده میشه که ادم تعجب میکنه اینها این حرفها رو با چه منطقی می زنن؟!
پول دادن به نوزادان، ایجاد 2.5 میلیون شغل با این روند داغون نظارت بر گردش مالی کشور و دادن هزار متر زمین به خانوارهای ایرانی و ...
United States
"سرعت به مقام رسيدن و روی كار آمدن، در كنار آن تعريف و تمجيدهايی كه طرفداران می كنند و مخالفتی كه با منتقدين مي شود و عمدتا انگ بی دينی و غير انقلابی به آنان زده می شود، اينها همه مي تواند بر توهم افراد بيفزايد."



این مطلب دقیقا در کامنت برخی طرفدارای دولت در همین خبر هم مشهوده که سریع انگ به افروغ چسبوندن و فکر کردن با این حرفها می تونن فرافکنی کنن
United States
متاسفانه دولت با غلو در انتظار و مطرح کردن مدیریت امام زمان (عج) به اون شکل باعث وهن مساله انتظار و سبک شدن این مقوله می شه
Canada
افروغ در همین مصاحبه هم تاکید کردند که عده ای به منتقدین دولت فحاشی می کنند. ظاهرا برخی از این کامنت گذارها نیز از همین قماش هستند.
به نظرم چون کانالهای ارتباطی دولت با جامعه محدود به همون جریان خاص هست و بیشتر امور مهم در دست افراد اون جریانه این توهم رو به ازدیاد گذاشته و باعث بروز این مشکلات شده و الا اگر این دولت کمی در متن مردم کوچه و بازار بود و گول استقبالات مردمی رو که از هر مسئولی میشه نمی خوردد متوجه می شد بسیاری از سیاستها باید تعدیل یا اصلاح بشن
United States
متاسفانه از دیدگاه افروغ فتنه 88 هم توهم بود!
United States
یک سوال از جناب افروغ.چه رابطه ای بین سلفی گری و مکتب ایرانی و رمالی و کف بینی وجوددارد؟ به نظر من نکته کلیدی است.بحث جامعه شناختی اش با شماست. به نظرم اینها کمبود معنویت مکتب ایرانی را با رمالی و عرفان های دروغین خواستند پر کنند
United States
با این حرف که نظارت باید بیشتر بشه موافقم و اونو منشا بسیاری از معضلات امروز دولت و ملت می دونم
وقتی نظارت نباشه با نامه بعضیا و یا با فشار اونها یه آدم دو تابعیته میشه رییس بزرگترین بانک جهان اسلام و از وزارت اطلاعات هم تاییددیه می گیره و بعد این گند 3000 میلیاردی رو به بار میاره تا همب ه ابروی بانک لطمه بزنه هم به نظام
از اون بدتر هم فرار این عنصر خائنه که با چشم به روی هم گذاشتن دستگاههای نظارتی رخ میدهو باعث سرخوردگی مردم از دولت و شاید از نظام میشه
من نمی دونم برای مجرمین خرده پا چطور هزار جور محدودیت هست اما برای رییس متهم بانک ملی کمترین محدودیت نبوده و به راحتی آب خوردن کشور با خیال راحت به مقصد تورنتو ترک میکنه و بعد همه حضرات ادعای بی خبری می کنند و سریع مشغول ماست مالی کردن قضیه می شن
United States
"افراد با ورود به قدرت دولتی به دلیل بافت ایدئولوژیک نظام احساس مي كنند كه واقعا سرمايه های فرهنگی هم هستند. به عبارت دیگر علاوه بر دستیابی سهل الوصول تر به سرمایه های فرهنگی، خودشان را سرمايه فرهنگی هم مي دانند.
"

این جمله منو یادد این مطلب انداخت که وقتی خاتمی اون رای بالا رو خصوصا در دور دوم از مردم گرفت این توهمو ورداشت که مردم اقبالشون به این اقا بیشتر از ولایته و طبق سخنرانی اقای منتظری که به خاتمی گفته بود به رهبری بگو مردم به من که کاندید مورد نظر شما نبودم (به ادعای خودشون چون رای رهبری مخفی بود و همه فقط گمانه زنی می کردن) رایی بیشتر از اون یکی که ادعا میشه مورد نظر شمابوده اوردم پس من مقبولترم لذا خواستن با این ترفند اصل ولایت فقیه رو تضعیف کنن و حالا در دولت دهم هم که این رای بالا به ایشون داده شده می بینیم که گاهی رییس دولت در برابر نظر مصلحت اندیشانه رهبری سختی می کنه و عملا همون موضع خاتمیو تکرار می کنه انگار که اینها شخصا سرمایه های ملتن در حالیکه مردم در هر دو دوره به گفتمان اینها رای دادن
خاتمی با شعار "سلام بر سه سید فاطمی/ خمینی، خامنه ای، خاتمی" سر کار اومد و احمدی نژاد هم با شعار عدالت و گفتمان انقلاب اسلامی ولی هر دوشون علی رغم لطف بسیار نظام در مقاطعی لنگیدن
Iran, Islamic Republic of
بنده به عنوان کسی که آراء افروغ را دنبال می کند مایلم بدانم کجا او فتنه 88 را یک توهم دانسته است. نفی کاسبی سیاسی با فتنه با زیر سؤال بردن آن تفاوت دارد. فتنه آمیزش حق و باطل است و بهترین نحوه مواجهه با آن تبیین حق و عمل به آن است.
Iran, Islamic Republic of
تحليل عالمانه و ارزشمندي بود. منتقدين اين تحليل بروند سوادشان را بالا ببرند !!!!!
United States
مشکل این دولت را در یک کلمه خلاصه کرده است.توهم
عامل توهم را در 2 کلمه خلاصه کرده است:خودشیفتگی و اطرافیان متملق
عامل خودشیفتگی و تملق را هم معیار ناردست رسیدن به قدرت دانسته است.
زیبا بود
United States
"یعنی سرعت به مقام رسيدن و روی كار آمدن، در كنار آن تعريف و تمجيدهايی كه طرفداران می كنند و مخالفتی كه با منتقدين مي شود و عمدتا انگ بی دينی و غير انقلابی به آنان زده می شود، اينها همه مي تواند بر توهم افراد بيفزايد."

همینه دیگه اقای افروغ وقتی طرف در مجلس با مجیزگویی و چاپلوسی برای رییس دولت یک دفعه تا مقامات بالای هیئت دولت هم پیش میره این گرا رو به بقیه میده که با مجیزگویی و تعریف و تمجید میشه به جاهای بهتری رسید
United States
خانه نشینی رئیس جمهور برکات بسیاری داشت. نقاب ها افتاد. اگر این حرفها را قبل از خانه نشیتی می زدید خیلی ها حکم به تکفیرتانمی دادند. اما الان این تحلیل قابل فهم است. خدا کمک کرد که پرده ها افتاد. همین توهم باعث شد پرده بیافتد.
Iran, Islamic Republic of
بنام خدا
در جواب کامنت قبلي عرض ميشود فتنه 88 توهم نبود بلكه كودتاي واقعا پيچيده اي چند وجهي ضد مقام معظم رهبري بود كه يقينا احمدي‏نژاد ناخواسته در ابعاد ان دميد .
در مورد دولت احمدينژاد هم بايد گفت كه ظاهرا ايشان دولت با هوش و كارا نميخواهد وتاب تحمل انرا ندارد و فقط بله قربان گو و متملق كوتاه فكر ميخواهد ( تفاوت دولت اول و دوم اشكار كننده این ادعاست)
United States
تعطیلی عقل در سیاست های این دولت دقیقا یعنی اینکه:
1- رو هوا قول هزار متر زمین به مردم بدی
2- بدون بودجه قول پرداخت یک میلیون تومان به هر نوزاد بدی
3- بنزین رو سهمیه ای کنی و هر روز کمترش کنی و قیمتشو بالا ببری بدون اینکه ماشین درست و درمون دست مردم بدی یا خیابوناتو درست کنی یا کیفیت بنزینتو بالا ببری یا قوانین راهنمایی و رانندگیتو اصلاح کنی که مجبور نشی با طرح ترافیک فقط محدودیت برای مردم بتراشی
4- رو هوا دم از مکتب ایرانی بزنی بدون اینکه کاملا مکتب ایرانیو یا مکتب اسلام رو شناخته باشی
5- به اسم رافت اسلامی هر خائنی رو آزاد کنی تا اونها هم با دهن کجی به ملت به ریشمون بخندن
6- هی تو بازار سکه و ارز حباب درست کنیو هی بترکونی تا سرگرمی برای دولت ایجاد کنه
7- هر آدم مورد داری رو در هر سمتی خواست یبذاری تا امثال خاوری از توش بیرون بیاد
و....
آیا تقلب در انتخابات یک توهم نبود؟!
آیا طرح این مسأله و خوددرای از هرگونه بررسی دقیق این توهم توسط مطرح کنندگان آن، یک عوام فریبی بزرگ نبود؟!
آیا با نام امام (ره) به جنگ با انقلاب و ارزشهای آن رفتن یک خطر بزرگ نبود و نیست؟!
پس چرا آن موقع و یا حتی الآن این هشدارها را از شما نمی‌شنویم؟!
چرا نمیگویید این هم یک نوع توهم بود؟ و در جای خود خطرناک!
چرا نمیگویید این هم نوعی سر بریدن انقلاب با نام انقلاب است؟
آیا فقط یک طرف ماجرا را دیدن نقد منصفانه و دقیق و دلسوزانه است؟!
هر چند هشدار دادن را نفی نمی‌کنیم...
Latvia
اگر جلوي ترويج خرافاتي مثل دعا نويسي و رمالي و معجزه گرايي و انتظار دروغين ظهور (نه انتظار حقیقی و اسلامی) گرفته نشود و به اين خرافات لباس تقدس پوشيده شود، خود به ابزار سوء استفاده نظير آنچه زيركي هوشمندانه جريان انحرافي نشان داد مبدل مي شود.
United States
حرف های دقیق و درستی بود،اما آقای افروغ!خود جنابعالی از جمله مردودی های فتنه 88 بودید.
چطور آنزمان روشنگری نکردید؟
این صحبت های شما در مقابل مواضع تان در فتنه 88 نشان می دهد درد شما فقط درد انقلاب و اسلام نیست، بلکه درد بازی گرفته نشدن در قدرت هم هست.
Iran, Islamic Republic of
کار تخریب دولت به جایی رسیده که حتی این را در نظر نمی گیرید که سخن صریح و شفاف رهبری معظم انقلاب در تشابه نظر احمدی نژاد با نظر ایشان را در نمی یابید؟؟ از تغییر نظر احمدی نژاد شروع کردید و الان حتی صداقت و مردمی بودن آن را از ابتداء زیر سئوال می برید. شاید یک روز از شما پرسیده شود اگر احمدی نژاد این قدر بی سواد و بی منطق بوده است آن هم از ابتداء خوب تشابه نظر وی با رهبری معظم انقلاب (به صراحت خطبه های 29 خرداد 88) چه معنا و مفهومی دارد؟؟
United States
بعضیا مغلطه رو به اوج میرسونن
دوست عزیز فرمایشات رهبری در خطبه نمازجمعه 29 خرداد 88 که فرمودن نظر رییس جمهور در مقایسه با نظر اقای هاشمی به من نزدیکتر است در اصول مملکت داری بود چون اقای هاشمی به توسعه بیشتر بها می دن و احمدی نژاد به عدالت لذا رهبری گفتن نظر ایشون به من نزدیک تره و در سیاست خارجی هم طبق حرکات ایشون در دولت نهم انقلابی عمل می کردن که مورد حمایت جدی رهبری بود ولی الان این دولت دهمه و بارها اختلاف نظر بین رهبری و دولت مشخص شده حالا شماها هی مردمو ساده فرض کنید و با اون فرمایش ماله بکشید روی خطاهای دولت
ما هم مثلا نفهمیدیم
به نظر بنده افرادی مانند آقای افروغ وجودشان نعمت است مدافعین واقعی ولایت فقیه ایشان در زمانی مدافع ولایت بودند و آنرا تئوریزه کردند که برخی با اسم ولایت کاسبی می کردند
خدا ایشان را زیر سایه ولایت حفظ کند
Iran, Islamic Republic of
دوست عزیزی که به توجیه نظر حضرت آقا در مورد تشابه نظرات پرداخته ای گیریم که گفته شما مبنی بر اینکه دولت احمدی نژاد بد شده باشد ولی آقای افروغ دارد از سال 85 پنبه دولت را می زند نکند به نظر شما سخن مقام معظم رهبری در سال 88 ناظر بر سال اول دولت بوده است؟؟ در ضمن در همان خطبه ایشان اتهام خرافه و رمالی به رئیس جمهور را دروغ واضح نامیدند و الان آقای افروغ مجددا همان سخنان را مطرح می کنند. بالاخره ما باید سخنان رهبری را بپذیریم و یا تحلیل های امثال افروغ را؟؟؟
United States
هزینه ای که نظام برای احمدی نژاد کرده خیلی زیاد است یکی همان فرمایش اقا در فتنه 88 بوداما ایشان در مرحله امتحان رفت در خانه نشست باعث شد تمام طرفداران فتنه گفتند دیدید ما میگفتیم و نظام راشماتت کردند.
United States
دوست عزیز اون هزینه ها برای دفاع از اصل انتخابات بود نه شخص احمدی نژاد
Iran, Islamic Republic of
زماني كه خاتمي رئيس جمهور بود اين آقاي افروغ انتقاد خاصي نداشت. معلوم نيست چرا شدت برخورد ما نسبت به آدماي متدين بيشتره. رحماء علي الكفار و أشداء بيهنم شده‌ايم
Iran, Islamic Republic of
ظاهرا شما از نقدهای افروغ به آقای خاتمی بی اطلاعید . تنها کافی است به کتاب چالش های کنونی ایران از انتشارات حوزه هنری در سال 1380 رجوع کنید. در ضمن بد نیست از علت جدایی او از دانشگاه تربیت مدرس در سال 1382 هم اطلاعی کسب کنید.
Iran, Islamic Republic of
باسلام
اين آقاي افروغ همان كسي كه در دوره نهم در حالي رئيس جمهور برنامه هاي هسته اي را با سياستهاي تهاجمي و مورد تاييد حضرت آقا پيش مي برد - انتقاد كرد به رئيس جمهور كه چرا داري تند مي روي و بايد از تجربيات خاتمي و هاشمي استفاده كني و بارها و بارها در كارنامه اش از خاتمي و هاشمي دفاع كرده است- همان كسي است كه فتنه 88 جزو ساكتين بود و هيچگونه موضعي نگرفت و همچنين برخلاف حضرت آقا كه فتنه 88 را با فتنه دوران اميرالمومنين (ع) مقايسه كردند ايشان در مقابل آن موضع گرفت و اظهار داشت كه اين تطبيق اشتباه است - كسي است كه همه شاهد بودند در ايام انتخابات چه قبل و چه بعد از آن ازموسوي تعريف و تمجيد کرده و گفت با آمدن ميرحسين به حال و هواي اول انقلاب برمي گرديم و...
United States
انصاف نیست هرکس قبل انتخابات طرفدار موسوی بوده رو تخطئه کنیم
بعد از فتنه گری موسوی اگر کسی واقعا طرفداری کرده گناهکاره نه قبلش
Iran, Islamic Republic of
اولا افروغ به رضایی رای داد و اسمش در راس رای دهندگان به ایشان بود. ثانیا کجا از برنامه های هسته ای گذشته دفاع کرده است؟ عکس این موضع را می توانید در وبلاگ منسوب به افروغ بخوانید. نگفتم باید خودت را برای انواع و اقسام دروغ ها آماده کنی؟
آقا هرگز نفرمودند نظرات آقاي احمدي‌نژاد شبيه من است بلكه فرمودند نسبت به آقاي هاشمي نظرات آقاي احمدي‌نژاد به من نزديك‌تر است. دقت كنيد. توجه به نسبي بودن كلام آقا خيلي مهم است. آقا بين اين دو نفر مقايسه كردند نه اين‌كه يك امر مطلق را درباره‌ي همه‌ي افراد و همه نظرات اقای احمدی نژاد بيان كرده باشند.