شنبه ۱۶ تير ۱۴۰۳ - 6 Jul 2024
 
۰

باربی ها از بی خیالی مسئولین بهره می برند

شنبه ۳ بهمن ۱۳۸۸ ساعت ۱۱:۵۳
کد مطلب: 91713
در طول چهل سال گذشته عروسک باربی فعال عرصه سیاست در آمریکا بوده است. در طول انتخابات ایالتی و ملی، باربی بسیار فعال است. در طول جنگ ویتنام، گرانادا، پاناما، و در انتهای جنگ سرد باربی نقش های متفاوتی ایفا کرد.
باربی ها از بی خیالی مسئولین بهره می برند
در طول جنگ عراق و آمریکا در سال 1990 عروسک باربی با پوشش یونیفورم نظامی آمریکایی به تهییج افکار عمومی مردم آمریکا پرداخت. پس از واقعه 11 سپتامبر نیز باربی با پوشیدن یونیفورم نیروهای نظامی ضدتروریست با ایفای نقش جدید خود به تهییج افکار عمومی پرداخت. تیتر آگهی های تبلیغاتی باربی برای نبرد ضدتروریسم این بود: «باربی روح آمریکایی».



روت هندلر همسر رییس کمپانی متل دریافته بود همچنان که فرزندش باربی رشد می کند به شخصیت سازی و تقلید از بزرگسالان در رفتار با عروسک های کاغذی می پردازد، بنابراین طرح ایده ابداع عروسک واقعی (سه بعدی) به ذهن او خطور کرد.پس از ساخت باربی تصمیم بر این شد تا مدل های گوناگونی از لباس ها در اختیار کودکان قرار گیرد تا آنان بتوانند شخصیت دلخواه خود را در مدل های مختلف به باربی ببخشند. به مرور زمان باربی کارکرد مهمی یافت. باربی به دختران آموزش می داد که جامعه مدرن از آنها به عنوان یک زن چه انتظاری دارد.

کمر باریک و اندام کشیده باربی باعث شده است تا دختران نوجوان در غرب و سایر کشورها برای اینکه اندام شان شبیه باربی شود یا از الگوی باربی خیلی فاصله نداشته باشند از خوردن غذا به اندازه کافی در سن رشد خود پرهیز کنند. لذا آمار حیرت آور سازمان های بهداشتی غرب از سوء تغذیه دختران غربی خبر می دهد.

طرح این ذهنیت که ترکیب اندام باربی هیچ گاه به هم نخواهد خورد، در تربیت دختران برای اینکه در سنین بزرگ سالی هیچ گاه باردار و مادر نشوند (که مبادا فرم اندام شان به هم بخورد) بسیار مؤثر بود. در دهه 90 میلادی به دلیل کاهش نرخ تولید مثل در غرب – به ویژه در آمریکا – باربی برای تربیت دختران در آن زمینه وارد صحنه شد و در 1995 این عروسک با یک جنین در شکم خود به بازار عرضه شد تا دختران نوجوان با وضع حمل باربی به دست خود، اشتیاق مادر شدن بیابند. امروز اسکیپر که خواهر کوچک باربی محسوب می شود بخشی از پاسخ به درخواست سیاست گذاران فرهنگی برای بچه دار بودن باربی است.

دختران نوجوان در غرب و سایر کشورها برای اینکه اندام شان شبیه باربی شود یا از الگوی باربی خیلی فاصله نداشته باشند از خوردن غذا به اندازه کافی در سن رشد خود پرهیز کنند
نگاهی به تحول لباس ها و شخصیت باربی بیانگر آن تحول اجتماعی است که باربی در آن آفریده شده است. امروزه عروسک بزرگ باربی در هیئت یک دختر جوان حقیقی برای مقاصد مستهجن در فروشگاه های غربی، خرید و فروش می شود. تعدادی از هنرپیشه ها و خوانندگان زن غربی با صرف هزینه های زیاد، اندام و چهره خود را همچون باربی می سازند تا مورد توجه عموم واقع شوند. امروزه باربی بر روی تمامی وسایل مورد استفاده کودکان و نوجوانان اعم از لوازم التحریر، لوازم بهداشتی و آرایشی، پوشاک، اسباب بازی، لوازم تزیینی و... حک شده است و حتی خوردنی های فانتزی کودکان مانند آدامس و شکلات نیز از حضور باربی بی نصیب نیستند. عریان گرایی، اشرافی گرایی و مصرف گرایی سه مولفه اصلی لباس های باربی است؛ لباس هایی که زرق و برق خیره کننده اش، جلوه ی شهوانی اندام باربی را مضاعف می کند. باربی پرستار، باربی معلم، باربی خلبان، باربی ژیمناست، باربی خواننده و … برای تحکیم الگوسازی این عروسک متولد شده اند. همچنین برای پذیرش این عروسک از سوی ملیت های گوناگون باربی با حفظ استیل بدنی اش (اصالت آمریکایی) در رنگ ها و ملیت های گوناگون نیز ظاهر شد؛ باربی هندی، آفریقایی، چینی، لهستانی و …



و جالب این است که با وجود علم به همه این کارکردهای فرهنگی اجتماعی وبیان تاثیر غیر قابل انکار این عنصر فعال انتقال فرهنگ و منش غربی از سوی روانشناسان و کارشناسان تعلیم و تربیت انواع کالاها و ملزومات موردنیاز کودکان با نقش این مهمان ناخوانده به وفور در کشور عرضه می شود و از سوی هیچ مسئول فرهنگی نیز نسبت به آن احساس نگرانیبه وجود نمی آید و اقدام مناسبی صورت نمی پذیرد.

بنابراین تلاشهای والدین و مسئولین مدارس در مجاب کردن کودکان به منظور عدم استفاده از لوازم التحریر و کفش و لباس منقش به این لژیونر فرهنگ غرب بدون همراهی و دلسوزی مسئولین فرهنگی و اجتماعی راه به جایی نخواهد برد.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *