جمعه ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - 29 Mar 2024
 
۷
۱۰

انحصار «پژو» در ایران به سود کیست؟

شنبه ۲۹ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۷
کد مطلب: 417984
عضو کمیسیون صنایع مجلس گفت: وجود انحصار در قرارداد با شرکت‌های خودروسازی خارجی باعث شده پژو فرانسه نهایت سوءاستفاده را از این وضعیت داشته باشد و این در حالی است که طبق مستندات شرکت‌های زیادی حاضر به سرمایه‌گذاری در ایران بودند.
انحصار «پژو» در ایران به سود کیست؟
به گزارش جهان، علی علیلو نماینده مردم شبستر در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به قراردادهای شرکت‌های خودروسازی کشورمان با پژو فرانسه، گفت: شواهد و قرائن بیانگر این موضوع است که افرادی سعی دارند تا این انحصار در قرارداد با شرکت پژو انجام شود و این در حالی است که طبق مستندات موجود شرکت‌های خودروسازی زیادی آمادگی خود را برای همکاری در بحث تکنولوژی خودرو و همکاری در این بخش با ایران اعلام کرده‌اند.

وی افزود: در تحقیق و تفحصی که از شرکت‌های خودروسازی انجام شد مشخص شد که به رغم وجود گزینه‌های مختلف برای سرمایه‌گذاری در صنعت خودروی ایران و وجود انحصار برای شرکت پژو فرانسه بالاترین سواستفاده خود را از این وضعیت انحصاری صورت داده است.

عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس همچنین اظهار داشت: وضعیت فعلی صنعت خودروسازی کشور ما را به این واقعیت می‌رساند تا زمانی که صنعت به صورت دولتی مدیریت شود وجود رانت در آن امری طبیعی و عادی است.

علیلو خاطرنشان کرد: صنعت باید به طور خصوصی اداره شده و از دست دولت خارج شود و در چنین شرایطی است که بازار صنعت خودرو جنبه رقابتی به خود گرفته و ما شاهد بهبود شرایط در این حوزه خواهیم بود.

وی با اشاره به استفاده از قطعات چینی در خودروهای داخلی اظهار داشت: برخی از قطعه‌سازان داخلی قطعات ساخته شده در کشور چین را با بسته‌بندی ایران به شرکت‌های خودروساز تحویل می‌دهند و با این کار اصالت و هویت و استقلال خود را نگه نداشته و به این فعالیت ضربه می‌زند.

عضو کمیسیون صنایع مجلس در پایان گفت: یکی از قطعه‌سازان کشورمان که از مدیران انجمن خودروسازان نیز هست با سرمایه‌گذاری در کشور چین و احداث کارخانه، قطعات یدکی‌ خودروها را در آنجا تولید و به کشور وارد می‌کند و کسی که باید از هویت صنعت کشور صیانت کند اولین نفری بوده که در کشور چین کار قطعه‌سازی را به راه انداخته است و این قطعات را به کشور وارد می‌کند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


دل نگران
برای تایید مطلب کافیه یه مقایسه بین خریداران مدل های 90به بعد محصولات پژو با قبل 90 بیندازید تا اوج فاجعه قطعه چینی را درک کنید کلاچ وترمزبا دست هم بالا نمیاد،دنده با چکش جا نمیره......
مجید مجد
United States
کاسبان
مافیای خودرو را دست کم نگیرید
مهدی
این واقعا ظلم به مردم است.
م.م
برنده واقعی گمرگ است و لا غیر
جواد
قصد توهین ندارم ولی
ظلم نیست
حماقت مردمه که هرچی گرونتر میشه بیشترحرص می زنن
م.ر
سلام
چرانام این مدیر اعلام نمیشود؟
مهدي رحيمي
اخه گناه داره ! جان و مال مردم فداي نام اين عزيزان !!
Iran, Islamic Republic of
اونام فهمیدن که به اصطلاح مدیران و مسئولین جز حرف زدن کاری انجام نمی دنن!!!!!!!!
United States
قیمت بالا، افزایش مستمر قیمت، کیفیت نازل، خدمات و پشتیبانی در سطح بسیار نازل، عدم وجود انتخاب برای مشتریان، سطح نازل امکانات رفاهی خودرو و . . .مواردی است که به دلیل انحصار برای خودروسازان ایران فراهم شده است.
دراین شرایط اولویت ذهنی مدیران و تصمیم سازان صنعت خودرو سودمناسب برای تولیدکنندگان قطعات و شرکتهای زیرمجموعه و ...مهم است ونه هیچ چیز دیگر.
براین مبنا و تطبیق هزینه خوروهای داخلی با بازارهای جهانی متوجه میشویم که مردم ما براستی چه ظلمی را در این زمینه متحمل شده و میشوند، چرا که اعطای فرصتی برابر به سایر کارخانجات و شرکتهای خودروسازی باعث میشود که اولا دست دولت و نگاه بسته ی مدیران دولتی از خودرو دور شود، دوم اینکه رقابت ایجاد شود، سوم اینکه مصرف کنندگان به خودرویی با قیمت مناسب - قیمت مناسب یعنی دارای ارتباط مستقیم و معنا دار با وضعیت اقتصادی کشور و معدل حداقل درآمد مردم - امکانات و امنیت و رفاه مناسب ، پشتیبانی خوب و آمیخته با احترام، قیمت ثابت لااقل برای دوسال، امکان انتخاب برای مشتری و . . .فراهم آید، چهارم اینکه براستی در جهان امروز چگونه میتوان به زور انحصار مردم یک کشور را از انتخاب آزادانه دورکرد؟ چگونه میتوان دید که در کشور همسایه با قیمت یک پژو 405 میتوان یک خودروی به روز و خوب را بااحترام خرید اما در اینجا حتی برای خریدنت هم انگار صدقه اعطا میکنند؟! و باید ثبت نام کرد و...چون انحصار به سه - چهارشرکت داخلی با مدیریتی خارج از حیطه اختیارات مشتریان و حتی دستگاههای نظارتی و یک شرکت خارجی اعطا شده است و در مقابل چند ضدنفر راضی هستند و چندمیلیون نفر ناراضی مطلق!! خودروی سال 1394 با 1374 چه تفاوت جدی دارد؟ در راحتی سرنشین؟ در امنیت مسافر؟ کاهش میزان مصرف؟ امکانات جانبی؟
این مسائل به مواردی مثل قطعات چینی که برخی کاربران ذکر فرموده اند هیچ ارتباطی ندارد، این به احساس مصونیت مسئولین و تصمیم گیرندگان حوزه خودرو برمیگردد که با طیب خاطر هرکاری دوست دارند میکنند، با هر شرکتی که علاقه دارند قرارداد تامین قطعه میبندند، هرقیمتی دوست دارند میفروشند، هررنگی و هر...، قیمت یک خودروی خوب و به روز از شرکتهای معتبر کشورهای جنوب شرق آسیا مثل کره جنوبی و ژاپن در فلان منطقه آزاد از یک خودروی پژو 405 بسیار ارزانتر است!!! این واقعا نه مضحک بلکه ظلم عظیم در حق مردم است، این نشانگر آنست که همان خودرو را میتوان با دوسوم نرخ فعلی خودرو در تهران و سراسر کشور به مردم داد!
پس چرا اصرار داریم خودروی بی کیفیت، با تکنولوژی سی سال قبل، امکانات رفاهی حذف شده را با منت و زور به چند برابر قیمت در مقایسه با خودروهای خوب و روز جهان به مردم بدهیم و منت هم سرشان بگذاریم؟!!!
آیا زمان بازنگری برای جلوگیری از ایجاد یک بحران ملی فرانرسیده است؟!