کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

گزارشی از انتخابات سال سوم هیئت رئیسه مجلس

از فراکسیون مثلا مستقل تا زور آخر اصلاح طلبان/ منتقدانی که لاریجانی را رئیس کردند/ سیاست ورزی جالب و معنادار فراکسیون ولایی/ اخطاری که آقای رئیس گرفت!

9 خرداد 1397 ساعت 15:29

طی رایزنی‌هایی که انجام پذیرفت اصولگرایان فرصتی دوباره اما همراه با یک اخطار به علی لاریجانی برای اداره آینده مجلس دادند.


گروه سیاسی جهان نیوز: انتخابات سومین سال هئیت رئیسه مجلس شورای اسلامی به پایان رسید و نتیجه‌ای که رقم خود مانند سال‌های قبل بود اما با یک تفاوت فاحش، زیرا این نتیجه سخت و با یک رقابت شدید بدست آمد. سه کاندیدا از فراکسیون‌های مختلف در این عرصه با هم رقابت کردند و انتخابات به دور دوم کشید. «علی لاریجانی» که همواره در دو دوره گذشته پیروز بلامنازع این رقابت بود در رقابت اول پایین تر از عارف قرار گرفت اما به دلیل اینکه این انتخابات به حد نصاب نرسید به دور دوم کشیده شد. در دور دوم هم با کنار کشیدن کاندیدای اصولگر به نفع لاریجانی، وی توانست دوباره به جایگاه قبلی خود تکیه بزند. این انتخابات در بطن خود تحلیل‌ها و معنای خاصی دارد که در سه حوزه فراکسیونی به آن می پردازیم.

اصلاح طلبان زور آخر خود را زدند
فراکسیون اصلاح‌طلب که در دو دوره گذشته همواره مغلوب بود اینبار توانست با حضور حداکثری نتیجه بهتری از دو دوره گذشته کسب کند اما همچنان مشخص شد که ائتلاف فراکسیونی در مجلسی که اکثریت در آن وجود ندارد، نتایج را رقم می زند. در این حیطه «محمدرضاعارف»، رئیس فراکسیون امید بسیار تحت فشار بود و بسیاری بر این عقیده بودند که وی می داند که در این رقابت هم شکست می‌خورد اما برای اینکه به اصلاح طلبان منتقد این پیام را دهد که تلاش خود را می‌کند وارد این رقابت شد. از این رو برخی کارشناسان بیان می کنند که این تحرکات عارف بیشتر نوعی دفاع از خود بود، نه آنکه او برنامه ای برای انتخابات مجلس و پس از آن ریاست جمهوری داشته باشد. حالا با این نتیجه به نظر می رسد تا حدود زیادی بار انتقادات از روی دوش رئیس فراکسیون امید کاسته می‌شود.

البته نتیجه اولیه نیز برای این فراکسیون یک پیروزی به حساب می‌آید. فراکسیون امید مانند سال‌های گذشته توانست صندلی‌های مهم دیگر هئیت رئیسه مجلس را کسب کند. البته این تفاوت در رای عارف را نیز نمی‌شود تنها فراکسیونی و جریانی دانست چراکه انتقادات از هیئت رئیسه مجلس سبب شده تا سبد آرای لاریجانی کاسته شود تا جایی که در دور دوم انتخابات از سبد رای حاجی بابایی به سبد رای عارف هم افزوده شد. حسن این انتخابات این بود که وزن کشی دیگری در مجلس رخ داد و مشخص شد بدنه رای هیئت رئیسه مجلس چگونه میان فراکسیون ها تقسیم می شود.
 

 
فراکسیونی که علی لاریجانی را رئیس کرد
اتفاقاتی که در مجلس در دو سال قبل افتاد سبب شد تا فراکسیون‌ اصولگرایان منتقد جدی عملکرد هیئت رئیسه مجلس باشد. از این رو بود که این فراکسیون کاندیدایی را در این عرصه راهی کارزار انتخابات کرد. اتفاقات در دور دوم سبب شد تا «حمیدرضا حاجی بابایی»، رئیس فراکسیون ولایی به نفع علی لاریجانی کنار رود تا فرصتی دوباره به لاریجانی داده و نتیجه انتخابات مشخص شود.

در این عرصه اصولگرایان در دو انتخابات گذشته با ائتلافی که با مستقلان داشتند‌، سعی کردند که اتفاقات مجلس به سمت اعتدال گرایش یابد. اما بعد از دو سال این انتقاد از هئیت رئیسه وجود داشت که بسیار به نفع دولت عمل می‌کند. اما با این اوصاف طی رایزنی‌هایی که شد اصولگرایان فرصتی دوباره اما همراه با یک اخطار به علی لاریجانی برای اداره آینده مجلس دادند. شدت رقابت در این انتخابات در حالی که در گذشته به راحتی لاریجانی توانست ریاست مجلس را در دست گیرد، این نکته را مشخص کرد که انتقادات به عملکرد دو سال گذشته هئیت رئیسه مجلس در دو فراکسیون مقابل خصوصا اصولگرایان بسیار زیاد است.

البته به نظر می رسد که ائتلاف با فراکسیون مستقلان تنها در ریاست مجلس که به نفع این فراکسیون است گره گشاست و در جایگاه‌های دیگر از جمله نواب رئیس مجلس کارساز نیست و مستقلان در این عرصه مانند هر سال قول و قرارهای فراکسیونی را زیر پا گذاشتند. از این رو اصولگرایان نیز نتوانستند در حوزه تعیین نواب رئیس جایگاهی داشته باشند. 

با این حال اصولگرایان با انتخاب کاندیدا نشان دادند که اولا با عملکرد هیئت رئیسه زیاد موافق نیستند و می توانند فراکسیونی بسیار تاثیرگذار باشند که حتی رئیس مجلس با آرای آنان انتخاب می شود. از سوی دیگر با رایی که بعد از انصراف حاجی بابایی به علی لاریجانی دادند در این مدت اصولگرایان بایستی مطالبات بیشتری از هیئت رئیسه مجلس داشته باشند.  از این رو عملکرد اصولگرایان در مجلس بایستی مقتدرانه تر و منتقدانه تر نسبت به امتیازی که به ریاست مجلس دادند باشد.


 
دهقان:لاریجانی با رأی نمایندگان فراکسیون ولایی توانست رئیس شود/ نمایندگان نسبت به نحوه مدیریت مجلس اعتراض دارند
نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس گفت: از آنجایی که اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی نسبت به نحوه مدیریت مجلس اعتراض داشتندآقای حاجی‌بابایی را برای ریاست مجلس معرفی کردند و ایشان به صورت شخصی از کاندیداتوری خود انصراف داد.

محمد دهقان نماینده مردم طرقبه، چناران و شاندیز در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به برگزاری انتخابات هیأت رئیسه اجلاسیه سوم مجلس دهم که صبح امروز در صحن علنی پارلمان برگزار شد،‌اظهار داشت: ما در این انتخابات چند دستاورد داشتیم که برخی از آنها قابل بیان است.

وی افزود: اولاً معلوم شد که آقای لاریجانی با رأی فراکسیون نمایندگان ولایی توانست رئیس شود و به نظر من این موضوع در معادلات آینده مجلس می‌تواند بسیار مؤثر باشد.

نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس ادامه داد: همچنین یکی دیگر از اهداف پیش‌رو شفافیت بود چرا که در هر صورت معلوم می‌شود هر کسی چه نظری دارد چرا که باید وضعیت فراکسیون‌ها شفاف شود. ما می‌خواستیم فراکسیون‌ها شفاف شوند و این شفافیت ایجاد شد.

دهقان بر همین اساس اضافه کرد: در این حالت معلوم شد هم فراکسیون به چه میزان جایگاه و رأی دارد و این به نظر ما لازم بود که رئیس و سایر اعضاء چه جایگاهی دارند.

وی همچنین یادآور شد: به نظر من انتخابات امروز نشان داد که مجلس نیازمند این است که از همه جریانات موجود مجلس استفاده شود تا بتواند وضعیت نابسامانی که در دو سال گذشته داشتیم و مدیریتی که فاقد دستاورد بوده است تغییر پیدا کند و اصلاح شود تا در این صورت ما به سمت کارآمدی پیش برویم.

نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس با بیان اینکه در مجلس امروز یک رأی اعتراضی نسبت به رئیس مجلس وجود داشت چرا که در ابتدا 171 رأی داشت اما امروز حائز 101 رأی شد و این نشان می‌دهد که نمایندگان نسبت به مدیریت رئیس مجلس فارغ از مسائل سیاسی اعتراض دارند و معتقدند که مدیریت باید بگونه‌ای اصلاح شود که یک دستاوردی هم در مجلس صورت گیرد فقط حرف زدن و جلسه گذاشتن که مشکل کشور را حل نمی‌کند.

دهقان ادامه داد: نمایندگان به ویژه اعضای فراکسیون نمایندگان ولایی نسبت به نوع مدیریت مجلس معترض بودند و بر این نظر بودند که مجلس کارآمدی لازم را ندارد.

وی بر همین اساس اضافه کرد: البته در پایان و پس از مرحله دوم انتخابات ریاست مجلس اگر نمایندگان فراکسیون ولایی تا کنون اعضاء را انتخاب کرده بودند اما دیگر اختیار آقای حاجی‌بابایی به عنوان نامزد بود که انصراف خود را اعلام کند چرا که زمانی وجود نداشت که ما بتوانیم جلسه برگزار کنیم و بر اساس آن تصمیم بگیریم.

نماینده مردم طرقبه و چناران در مجلس همچنین تصریح کرد: با توجه به اینکه زمان کافی برای برگزاری جلسه توسط نمایندگان ولایی وجود نداشت آقای حاجی‌بابایی به صورت شخصی انصراف داد.
 

 
سالک :لاریجانی مدیون رأی فراکسیون اصولگرایان است/ حاجی‌بابایی برای شرایط کشور و مجلس ایثار کرد
نماینده مردم اصفهان انصراف حاجی‌بابایی به نفع علی لاریجانی را ایثار از جانب کاندیدای نمایندگان ولایی عنوان کرد.
حجت‌الاسلام احمد سالک نماینده مردم اصفهان در مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با فارس، با اشاره به انتخاب هیأت رئیسه جدید مجلس، ابراز امیدواری کرد که این انتخاب به نفع کشور و مردم باشد.

وی با اشاره به حوادث امروز در جریان انتخابات هیأت رئیسه مجلس گفت:‌ این موضع نیازمند تحلیلی است که چگونه یک فراکسیون اصولگرا (نمایندگان ولایی) به این جمع‌بندی رسید که به صورت مجزا وارد عرصه انتخابات شود و پیامی را به مردم و جامعه ارائه دهد.

نماینده مردم اصفهان همچنین تصریح کرد: فراکسیون به دنبال این بود که به جامعه بگوید اینگونه نیست که ما تنها در تمامی مسائل داخلی مجلس شریک باشیم و مردم باید از این موضوع آگاه باشند.

سالک به نشست امروز فراکسیون نمایندگان ولایی اشاره کرد و گفت: در نشست فراکسیون پس از ساعت‌ها بحث و بررسی به این نتیجه رسیدیم که ما باید لیست جداگانه برای هیأت رئیسه ارائه و اعلام کنیم.

وی ادامه داد: زمانی که لیست مجزای فراکسیون اصولگرایان ارائه شد التهابی در صحن مجلس به وجود آمد و فراکسیون‌‌های مستقلان و امید نیز تلاش‌های گسترده‌ای کردند.

«در گام اول ما به این نتیجه رسیدیم اعلام موضع فراکسیون چقدر دارای اهمیت است و بر معادلات تاثیر می‌گذارد و نکته دوم اینکه در کشیده شدن انتخابات دور دوم حاجی‌بابایی ایثار کرد زیرا وی می‌توانست کنار نکشد اما ترجیح داد برای منافع مجلس و ملت کنار بکشد»

وی در همین زمینه گفت:‌ آقای حاجی‌بابایی می‌توانست در صحنه بماند اما شرایط مجلس را بررسی کرد و به این نتیجه رسید که به نفع ملت است که وی کنار بکشد، البته پیام خود را نیز به ملت داد.

سالک در خاتمه عنوان کرد که آقای لاریجانی در چنین وضعیتی مدیون رای فراکسیون اصولگرایان است.
 

 
فراکسیونی که تنها نامش مستقل است
فراکسیون مستقلان در سال‌های گذشته زیر چتر علی لاریجانی و با ریاست کاظم جلالی تشکیل شده است. این فراکسیون که طیف‌های مختلف را در بر می گیرد و چندان هم که نام مستقلان را یدک می کشد، مستقل نیست، توانسته با ائتلاف و کمی بازی غیر اخلاقی در انتخابات خواست خود را در این سالها رقم بزند. انتخابات نواب رئیس پس از ریاست برگزار می شود و مستقلان وقتی به نظر خود در ریاست مجلس می‌رسند دیگر مستقل عمل نمی‌کنند و شرایط با وجود ائتلاف طور دیگری رقم می‌خورد.

در این راستا اصولگرایانی چون «جبار کوچکی نژاد» بیان می کردند که « متأسفانه رفتار فراکسیون مستقلین ولایی در دو سال گذشته گول‌زننده بوده و اگر قرار باشد برای انتخاب هیات رییسه مجلس در فراکسیون ولایی به‌سمت ائتلاف با فراکسیونی دیگر برویم، مطمئناً باید به سمت فراکسیون امید برویم. جالب این‌جاست که این رفتار گول‌زننده مستقلین فقط در قبال ما نبوده و این فراکسیون سر امیدی‌ها هم کلاه گذاشته است.»

به هر جهت اتفاقات جالب توجهی در این انتخابات افتاد که می تواند سمت و سوی آینده مجلس را تغییر دهد. مجلسی که حالا با شرایط کشور و انتقادات از دولت باید تحرک و اقتدار بیشتری از خود نشان دهد.


کد مطلب: 616634

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/news/616634/فراکسیون-مثلا-مستقل-زور-آخر-اصلاح-طلبان-منتقدانی-لاریجانی-رئیس-کردند-سیاست-ورزی-جالب-معنادار-ولایی-اخطاری-آقای-گرفت

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com