جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 3 May 2024
 
۹
۱۶
در حاشیه استقبال روحانی از اجرای پروتکل هسته‌ای؛

۱۲۵ کشور دنیا چه پروتکلی را و چگونه اجرا می‌کنند؟

يکشنبه ۲۴ خرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۲:۵۰
کد مطلب: 427817
کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: اگر اصرار وجود دارد که دولت پروتکل الحاقی را امضا و اجرا کند، لازم است همان کاری را که آمریکا انجام داده عملیاتی کند و "استثنای امنیتی" را در پروتکل الحاقی قید کند.
۱۲۵ کشور دنیا چه پروتکلی را و چگونه اجرا می‌کنند؟
به گزارش جهان، فواد ایزدی کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که ۱۲۵ کشور پروتکل الحاقی را امضا کرده‌اند. این کشورها چگونه کشورهایی هستند؟ آیا آنچه ایران در لوزان پذیرفته و آنچه که آمریکایی‌ها تحت عنوان نظارت مطرح می‌کنند، نیز در میان ۱۲۵ کشوری که پروتکل را امضا کرده‌اند، سابقه دارد؟ گفت: در حال حاضر ۱۲۵ کشور پروتکل الحاقی را امضا کرده‌اند.

وی افزود: اکثریت این ۱۲۵ کشور برنامه هسته‌ای ندارند و کشورهای فقیری هستند که پروتکل الحاقی را با فشاری که آمریکا بر آنها آورده، امضا کرده‌اند.

ایزدی با اشاره به اینکه اصالتا پروتکل الحاقی یک پروژه آمریکایی است که پس از جنگ اول عراق ایجاد شد، خاطرنشان کرد: پروتکل الحاقی در سال ۱۹۹۷ میلادی به بهانه فعالیت‌های هسته‌ای عراق ایجاد شد. آمریکا علاقمند بود که تمام کشورها این پروتکل را امضا کنند و کشورهایی که فقیر و کوچک بودند با توجه به کمک‌های مالی آمریکا و یا تسهیلاتی که به این کشورها داده شد، این پروتکل را امضا کردند، این در حالی است که این کشورها اصلا برنامه هسته‌ای ندارند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با تاکید بر اینکه اگر به لیست کشورهای امضاکننده پروتکل الحاقی نگاه کنیم، می‌بینیم که کشورهایی چون افغانستان، بروندی، چاد، بورکینافاسو و... این پروتکل را امضا کرده‌اند، تصریح کرد: گروه دوم کشورهایی هستند که پروتکل الحاقی را امضا کرده‌اند، همانند کشورهای آمریکا، انگلیس، فرانسه و چین، اما این کشورها بمب اتم دارند و NPT هم فعالیت‌های هسته‌ای این کشورها را به رسمیت شناخته است.

وی با بیان اینکه پروتکل الحاقی برای این است که بازرسی‌ها صورت گیرد تا کشوری بمب اتم نسازد، گفت: اما کشورهایی مانند آمریکا، انگلیس و فرانسه بمب اتم دارند، بنابراین معنا ندارد که بازرسی‌ها در این کشورها عملیاتی شود.

استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: آمریکا در متن پروتکل الحاقی که آن را به امضا رسانده «استثنای امنیت ملی» را قید کرده و در واقع محکم‌کاری داشته که اگر در سال‌های آینده آژانس انرژی هسته‌ای بخواهد از آمریکا بازرسی داشته باشد، دولت آمریکا بتواند با استفاده از این بند برای بازرسی‌ها محدودیت ایجاد کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه یک گروه کشورهای دیگر مانند آرژانتین و برزیل هستند که برنامه هسته‌ای دارند، اما پروتکل الحاقی را امضا نکرده‌اند، گفت: وضعیت هسته‌ای این کشوها همانند وضعیت هسته‌ای کشور ایران است.

وی در ادامه گفت: کشورهای دیگری هم هستند که همانند ژاپن برنامه هسته‌ای دارند و پروتکل الحاقی را هم امضا کرده‌اند. این‌گونه کشورها در میان ۱۲۵ کشوری که پروتکل الحاقی را امضا کرده‌اند، انگشت‌شمارند و شرایط ایران را ندارند.

ایزدی اظهار داشت:‌هیچ‌گاه دانشمندان ژاپنی همانند دانشمندان هسته‌ای ایران ترور نشده‌اند و کشور ژاپن همانند ایران با ویروس‌های مخرب، تحریم‌ها و ایجاد مشکلات برای دانشمندان خود مواجه نشده است.

این کاشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد: آمریکا در حال حاضر پایگاه‌های نظامی در کشور ژاپن دارد و به همین دلیل باید توجه داشته باشیم که نمی‌توانیم اعلام کنیم چون ژاپن پروتکل الحاقی را امضا کرده، ما هم باید این پروتکل را امضا کنیم و مشکلی برای ما پیش نمی‌‌آید.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فراتر از همه اینها گفته می‌شود که کلمه «بازرسی» در پروتکل الحاقی نیامده است، گفت: این سخن صحیح و درستی نیست، چون در بخشی از پروتکل الحاقی درباره "بازرسی‌ها" صحبت شده است. زمانی که شما به بازرسی دسترسی می‌دهید، طبعا بازرس به امر بازرسی می‌پردازد.

وی با اشاره به اینکه ما چیزی به اسم "دسترسی" در پروتکل الحاقی نداریم و در این پروتکل تنها کلمه "بازرسی" قید شده است، خاطرنشان کرد: وقتی دسترسی داده شود، طبعا بازرسی هم انجام می‌شود، لذا طرف مقابل به راحتی با کلمات بازی می‌کند.

ایزدی تصریح کرد: اینکه امروز از سوی دولت اعلام می‌شود ۱۲۵ کشور پروتکل الحاقی را امضا کرده‌اند، یک نوع عملیات روانی علیه مردم کشورمان است. انتظار است که دولت آمریکا و رسانه‌های این کشور علیه مردم ایران عملیات روانی داشته باشند، اما واقعا انتظار نداریم که دولت‌مردان در دولت یازدهم بر روی مردم کشور خودشان عملیات روانی انجام دهند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تاکید کرد: در توافق لوزان دسترسی‌های مضاعف و بیشتری از سوی ایران به طرف مقابل داده شد، اما ظاهراٌ تمام دسترسی‌های موجود در پروتکل الحاقی برای آمریکا کافی نبوده و لذا در بحث بازرسی از مراکز نظامی و امنیتی ایران هم پیش آمده است. به همین دلیل به غیر از پروتکل الحاقی بحث دسترسی‌های مضاعف و بیشتر را علیه ایران قرار داده‌اند که اگر موردی از سوی پروتکل الحاقی پوشش داده نشد، بتوانند از طریق دسترسی‌های مضاعف به اطلاعات موجود دست پیدا کنند.

وی افزود: دوستانی که توافق لوزان را انجام دادند باید آگاه بودند که نباید اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را می‌پذیرفتند.

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه در مجلس شورای اسلامی قانونی وجود دارد که به دولت اجازه نمی‌دهد پروتکل الحاقی را امضا و اجرا کند، گفت: سوال ما از دولت‌مردان این است که چرا داوطلبان اجرای پروتکل الحاقی را پذیرفته‌اند و این یک خطاست.

ایزدی تصریح کرد: خطای دوم این است که تیم مذاکره‌کننده پذیرفته که ایران به طرف مقابل دسترسی‌های مضاعف می‌دهد که یک خطای راهبردی است و مشکلات زیادی برای کشور ایجاد خواهد کرد.

کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که آمریکا پروتکل الحاقی را با قید «استثنای امنیت ملی» به صورت محدود امضا کرده است. آیا ایران نیز می‌تواند پروتکل الحاقی را با قید محدودیت امضا کند؟ گفت: آنها به ایران اجازه نمی‌دهند که پروتکل الحاقی را با قید محدودیت امضا کند، چون ما در سازمان ملل و آژانس انرژی هسته‌ای شهروند درجه دو هستیم.

وی در ادامه گفت: همان‌طور که NPT به آمریکا اجازه داشتن بمب اتم داد(در صورتی که بمب اتم در جهان باید نابود شود) اما به سایر کشورها اجازه نداده، همین حالت در خصوص پروتکل الحاقی نیز وجود دارد.

ایزدی تاکید کرد: آمریکا با زور و نفوذی که در آژانس انرژی هسته‌ای دارد در متن پروتکل الحاقی که به امضا رسانده‌ کلماتی را اضافه و یا کم کرده و قید"استثنای امنیت ملی" را به آن اضافه کرده است.

این کارشناس مسائل بین‌الملل تصریح کرد: آنها قطعا اجازه نمی‌دهند ایران این اقدام را انجام دهد و به نظر می‌رسد که شاید کشورها نیز نتوانسته‌اند این کار را انجام دهند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: قاعدتا اگر اصرار وجود دارد که دولت پروتکل الحاقی را امضا و اجرا کند، لازم است همان کاری را که آمریکا انجام داده عملیاتی کند و "استثنای امنیتی" را در پروتکل الحاقی قید کند.

وی افزود: خنده‌دار است که دولت آمریکا کشور ایران را به حمله نظامی تهدید می‌کند و در مقابل ما برای بازرسی دسترسی به پایگاه‌های نظامی و امنیتی خود می‌دهیم و این عدم توجه به استقلال کشور است.

ایزدی تاکید کرد: همان کاری که آمریکا در عراق انجام داد و به بهانه بازرسی از سلاح‌های کشتار جمعی از تمامی پایگاه‌های نظامی و امنیتی بازرسی کرد و در نهایت حمله نظامی علیه این کشور انجام شد، ظاهرا آمریکا می‌خواهد همان نقشه را در ایران پیاده کند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پایان گفت: صدام‌حسین الگوی خوبی برای سیاست خارجی ما نیست. پذیرفتن هر چیزی که طرف مقابل می‌خواهد عاقلانه نیست و نباید از الگوی صدام‌حسین استفاده کنیم.
منبع:تسنیم
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مصطفی
دولت روحانی چیزی به عنوان شکست مذاکرات را نمی پذیرد و فقط به این می اندیشد که چطور رضایت طرف مقابل را جلب و به صورت سمبلیک برنامه هسته ای را حفظ کند اما در موضوع نظارت از اماکن نظامی به بهانه هسته ای عملا حالت انفعال به خود گرفته است و چون در لوزان PMD را پذیرفته و مبنای حصول توافق قلمداد شده است لذا در یک تشویش و سرگیجه به سر می برد.
Iran, Islamic Republic of
حق شرطهای آنها در هنگام تصویب پروتکل به نحوی است که دست خیلی از اقدامات آزانس را بسته است. از سوی دیگر حساسیتهای موجود در پرونده ایران به نحوی است که آنها اجازه استفاده از این حق شرطها را به ما نخواهند داد. لذا عدم پذیرش پروتکل از ابتدا به مراتب بهتر از تصویب ناقص آن است که تبعات بسیار بد و تعهدات سنگینی را برای ایران در بر خواهد داشت و کشور را قطعا به یک نمونه ویژه و منحصر به فرد در تاریخ بازرسی آژانس تبدیل خواهد کرد....
مجلس محترم !
به هوش باشید! به هوش باشید! به هوش باشید!
که این یک بازی خطرناک است که می خواهند ایران را وارد آن کنند بازی که درست 100 درصد و برخلاف ادعای آقایان باتدبیر! و اعتدالگرا! نه برد برد بلکه برد باخت با شکستی سنگین برای ایران خواهد بود.این بازی دوسر باخت برای ما و دو سر سود برای آنهاست. تیم مذاکره کننده اسبق ( سعدآباد) قبلا از آنها رو دست خورده است ولیکن ظاهرا همه چیز را فراموش کرده و....
خداوکیلی با این دولت و این انفعال و این وادادگی الان ایران هم فقیر محسوب می شود و برای یک لیوان آب و یک لقمه نان خشک باید بپزیرند گر چه آب و نان سالم در کشور هست ولی ... چنان در جان ها نفوذ کرده که واقعیت ها دیده نمی شوند. اللهم عجل لولیک الفرج آن نابود کننده ی سیاست بازان معاویه ای حزبگرایان دروغگویان سیاهنمایان تهمت زنندگان مرفهان بی درد اشرافگران مفسدان بزرگ آقا زاده و وابستگان به غرب و شرق
ای آقای ایزدی کشوری که معاون وزیر امورخارجه اش میره اقلیم کردستان عراق وازش میخوان روادید بین اقلیم و ایران لغو بشه با توجه به حضور گروهک های تروریستی آیا این به ضرر امنیت ایرانی نیست!؟؟؟
با توجه به گستاخی های گروهک های تروریست در مهاباد و برنامه هاشون آیا نقشه اتاق کار بارزانی ...رو تایید میکنن که دنبال لغو روادید هم هستن
شروین
مجبور نیستی در مورد چیزی که اطلاع نداری نظر بدی . سالهاست بین ایران و اقلیم کردستان عراق روادید حذف شده . من خودم مدتها اونجا کار میکردم . نیاز به هیچ روادیدی نیست . فقط پاسپورت . اگرم این حذف روادید ننگه در دولت قبل اتفاق افتاده
Romania
ما مردم صد در صد با پذیرفتن پروتکل الحاقی ُ اعم از موقت و دایمی مخالف هستیم .
من میگم بیاین این اقای ایزدی رو وزیر خارجه ومسئول پرونده هسته ای کنیم ببینیم ایشان چه میکنن ظاهرا یه عده خاصی تواین مملکت از بقیه مردم بیشتر میفهمن ولاغیر خب چرا کسی از شما چه در دوران قبل وچه حال مشورت وراهنمایی نمیخواد
به کوری چشم افراطیون 10تیر جشن بزرگ هسته ای برگذار خواهدشد.
مهدی م
Iran, Islamic Republic of
منظورت وادادگی علمی- سیاسی-اقتصادی-فرهنگی-هسته ای هست؟؟؟!! اما کور خوندی چون ملت شهید داده ایران نخواهند گذاشت
جمشید
Iran, Islamic Republic of
مثل جشن لوزان !!!?
منظورت پارتی تو خیابونهاست کدوم جشن آدم ناحسابی یه عده از جونشون گذشتن حالا همه را به باد داده اند جشن هم داره!
امین
United States
اتریش و استرالیا و بلژیک و کانادا و ... این ها حتما کلاه سرشون رفته. برادر استرالیا که یکی از بزرگترین تولید کننده های اورانیومه دلیلش چی بوده پذیرفته. ژاپن و کره جنوبی هم اتفاقا کشورهای مشکل دار آژانس بودند و بعد از حدود 10 سال رایزنی و بازرسی آژانس برنامه اونا تاییدکرد...
Iran, Islamic Republic of
الان ژاپن مثلا کشور مستقله؟؟!! تو اصلا از روابط بین الممل چی می دونی؟؟! ژاپن اصلا نیروی نظامی نداره بدبخت
کره ای ها که غنی سازی ندارن.
بقیه کشورها استرالیا و کانادا هم که مستعمره هستند .
پس درست است که 125 کشور پروتکل الحاقی را پذیرفته اند
مهدی
Iran, Islamic Republic of
قرار جشن چی بگیرید مثلا ؟....