جمعه ۱۴ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 3 May 2024
 
۷
۱۱

صف‌بندی علیه مدیری جدی تر می شود

يکشنبه ۱۶ فروردين ۱۳۹۴ ساعت ۰۹:۵۰
کد مطلب: 415574
سرانجام این ماجرا، نتیجه‌ای جز خنثی شدن و محافظه‌کاری بی‌رویه رسانه‌های تصویری نیست. سرانجام این اعتراضات و فشاری‌های بی‌مایه به نقادی رسانه از بخشی از جامعه. توهم «تقدیس صنفی» روز به روز بالاتر می‌گیرد.
به گزارش جهان به نقل از تسنیم، تصور اینکه یکی از بزرگترین سو‌ءتفاهم‌های بی‌مایه‌ی مساله‌ای به نام «نقد آثار نمایشی در ایران» حل شده است با اعلام خبر ساخت سریالی درباره «پزشکان» توسط مهران مدیری، مشهورترین طنزپرداز تلویزیون ایران خیلی زود فراموش شد. از چند ماه پیش اعتراض بخشی از جامعه پزشکان که تصور نمایندگی تمامی جامعه پزشکان همواره در لحن و محتوای اعتراضات آنها موجود بود، شروع به اعتراض به سریال نادیده و فقط شنیده‌ای به نام «اتاق عمل» کرد. سمبه ظاهرا پرزور ماجرا بر مدیریت تازه‌کار صداوسیما چربید و سریال متوقف شد، تغییر نام داد و فیلمنامه‌اش هم بازنویسی شد. اما در آخرین روزهای سال وزیر بهداشت، بلندپایه‌ترین مقام پزشکی کشور دوباره نامه‌ای به علی‌اصغر پورمحمدی، معاونت سیمای سازمان نوشت و او را از پخش این سریال منع کرد، اما پورمحمدی پاسخ داد که سریال توهینی به پزشکان ندارد و تصمیم برای پخش آن گرفته شده است.

به این ترتیب، شبکه سوم تلویزیون از نیمه تعطیلات نوروز شروع به پخش سریال جدید مدیری که حالا «در حاشیه» نام گرفته بود کرد. سریال طبق پیش‌بینی‌های قبلی با استقبال گسترده‌ مردم مواجه شد و طبق پیش‌بینی‌های قطعی‌تری، خیلی زود بخشی از جامعه پزشکی شروع به مخالفت با سریال کردند و در انواع و اقسام نامه‌ها و گفتگوهاو نظرسنجی‌ها به شدت به «حاشیه» و شخص مهران مدیری هجوم بردند و این نمایش تاسف‌باری از وضعیت تلخ نقادی در جامعه ایرانی بود.

* اشکال ماجرا کجاست؟

واضح و مبرهن است که نقد جامعه پزشکی به سریال «در حاشیه» اصولا از پایه زیرسوال است و محلی از اعتبار ندارد به دو دلیل بسیار ساده...

الف) سالیان سال است که به محض نمایش یک شخصیت منفی از یک صنف خاص در سینما و تلویزیون ایران، اعتراضاتی از گوشه و کنار به نام آن جامعه صنفی بلند می‌شود. این توهم کم‌کم در حال تبدیل به یک تصور بلندبالای «تقدیس» است.اما اساسا بی‌مورد است به این دلیل کاملا بدیهی که نمایش یک یا چند شخصیت خاص از یک صنف، با هیچ عقل حتی متوسطی، به معنای قضاوت کلی در باره آن صنف و نمایش همه اعضای آن نیست. نمایش یک پرستار، پزشک، کارگر و... که شخصیتی منفی دارد و اعمالی منفی انجام می‌دهد، هرگز به معنای یک نمایش منفی از کلیت آن صنف و همه متعلقان به آن نیست. نه سازندگان این نمایش‌ها چنین برداشتی دارند و نه بینندگان و اگر کسی چنین تصوری کند، صرفا به دلیل طرح چنین اعتراضات و توهماتی است. دقیقا مشابه ماجرای بیماری «نمادگرایی» و اتهام «سیاهنمایی» در سالهای اخیر سینما، این بار در نقادی جامعه در حال تکرار است.

این توهم، مخرب و بی‌حاصل است.توهمی که معلوم نیست چرا و چگونه به ایرانی‌ها راه پیدا کرده است. صنوف مختلف و بیشتر از آنها متولیان صنوف مختلف در ایران خیال می‌کنند که به صرف قرار گرفتن در آن صنف پرارزش، تقدیس شده‌اند و کسی حق نزدیک شدن به آنها را هم ندارد.

ماجرا وقتی وخیم‌تر می‌شود که در فضای رسانه‌زده ایران، این اعتراضات خیلی زود و وسیع انعکاس پیدا می‌کنند و توهم حق‌به جانب بودن و بدتر از آن جانماندن از قافله اعتراض؛ ابعاد ماجرا را به شدت افزایش می‌دهد. لیست سریال‌هایی که به دلیل این اعتراضات متوقف شده‌اند و فیلم‌هایی که اجازه پخش پیدا نکرده‌اند بلندبالاست، اما بلندبالاتر از این لیست، محافظه‌کاری‌های بعدی است که هرگز شمرده نشده‌اند و دیده نشده‌اند.

و سرانجام این ماجرا، نتیجه‌ای جز خنثی شدن و محافظه‌کاری بی‌رویه رسانه‌های تصویری نیست. همان چیزی که امروز مشغول مشاهده خلسه‌آور آن هستیم.

ب) معترضان به «در حاشیه» باید به این سوال اساسی پاسخ دهند که می‌خواهند معضلات و مشکلات جامعه پزشکی ایران، همان موارد محدودی که «در حاشیه» خیلی ملایم و نرم از کنار آن گذاشته است را منکر شوند؟ معترضان به «در حاشیه» منکر وجود زیرمیزی، نرخ جداگانه برخی از پزشکان برای عمل جراحی، تجویز بی‌رویه دارو و اعمال پزشکی، بی‌تخصصی برخی پزشکان و... هستند و اگر منکر نمی‌شوند، جایی جز رسانه محل نمایش و نقد این اعمال برای اصلاح است؟ و « در حاشیه»، آن هم در حاشیه ضعیف سریال، جایی که کمتر از ۵ درصد محتوای آن به این نقد نرم اختصاص یافته است، مگر کاری جز این انجام می‌دهد؟

این‌ها سوالاتی بدیهی با پاسخ‌هایی واضح و مشخص است و طرح آنها نیز کمی عامه‌پسندانه است، اما ظاهرا چاره‌ای نیست و فعلا در این حد از نقد گیر افتاده‌ایم.

ماجرای این بار این نوع نقد بی‌مایه و مبتذل وقتی غم‌انگیزتر می‌شود که به لحن و نوع انتقاد این بخش از جامعه پزشکان به پخش یک سریال از تلویزیون ایران توجه شود. در بخش‌هایی از گفتگوها ونامه‌ها و مطالب اعتراضی بخشی از جامعه پزشکان به «حاشیه»، مطالب بی‌ربطی و تاسف‌برانگیزی در مورد مبلغ حقوق دریافتی مهران مدیری، چگونگی درمان قطع شدن انگشت او سر مجموعه « ویلای من» و کشاندن حاشیه نقد به مباحث شخصی مدیری است. اتفاقی که بدون شک، حداقل از نقد خود مدیری به جامعه پزشکان غیراخلاقی ‌تر است و ادعای این بخش از جامعه پزشکی برای انتقاد به «حاشیه» با این استدلال، کاملا به زیر سوال می‌رود.نقد بی‌اخلاقی و توهین با بی‌اخلاقی و توهین در حال تبدیل به یک اپیدمی است ظاهرا...
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


چون مهران مدیری به حیاط خلوت پزشکا سرزده حالا همه به تکاپو افتادند. فقط خدا میدونه اینا چه پولی از مریضی مردم به جیب میزنن
آقا یکی نیس به این پزشکا بگه اگه واقعا این چیزایی که تو در حاشیه مطرحه تو بین پزشکا نیس چرا اعتراض میکنن لابد هست دیگه!!!!!!!!اگه نباشه مثل سایر مردم فقط ببینن و بخندن.
نویسنده محترم باید توجه کند که سلب اعتماد از بعضی اقشار باعث ایجاد ضربات جبران ناپذیری به نرد م میشود زیرا برگرداندن اعتماد به مردم هزینه وزمان زیادی میخواهد.
گاهی برای اینکه مثلا بیمار سرطانی دچار افت روحیه نشه در طول درمان بیماریش از او مخفی میشه
ضمنا تا اینجای سریال چه دردی از مردم ویا جامعه پزشکی حل شده؟ حداقلش درامد بالای مهران مدیری و دوستانش هست. بعدش مشکلات جامعه پزشکی همین هاست که مهران مدیری مثل همیشه با انتشار اصطلاحات من دراوردیش در بین مردم جولان بده وچند تا حرکت جلف انجام بده
حامد
Iran, Islamic Republic of
چرا اگركار طنز به مردم كوچه و بازار مربوط شود اين جماعت روشنفكر اعتراض نمي كنند؟ چرا اگر به بازاريان مربوط شود آنها اعتراض نمي كنند؟ چرا صنوف ديگر به كارهاي طنزي كه در حوزه صنفي آنها پرداخته است اعتراض نمي كنند؟ ولي اين آقايان دكتر با اين همه خطاكاري كسي نبايد حتي با آنها شوخي بكند؟؟؟؟؟؟
بیمار
مدیری دوست داریم، انتقاد حق مسلم مردم و هنرمندان است.
هرچند به قول شما از قدرت این نشتر کاسته شده اما تاجران سلامتی باید بدانند در قدیم که پزشکان متبحر ایرانی به بعضی بیماری ها می رسیدند با همین نشتر رفع درد می کردند اما متاسفانه امروز تاجران سلامت حتی اولیه های درمان را هم نمی دانند
جالبه ما دکتر خانوادگیمون نسخه داده که سرم بزنم اونوقت همین تاجران سلامت تو درمانگاه می گویند علاوه بر هزینه تزریق باید ویزیت هم بدی ....
حقوقتون را 100 برابر کردند بازم گشنه پولید و تو بساز بفروشی هستید کیه ندونه شما دکتر نیستید ادای دکتر در میارید!
طالبان مچکریم!!!
عالی شد قشر پزشکان زیرمیزی بگیر رو تو این اعتراضات خوب میشه درآورد!
مومن
Iran, Islamic Republic of
حاضرم به هر چی قسم بخورم دارند صدا و سیما را میترسونن وگرنه این قشر مرفه و بی درد عمرا پاشونه تو خیابون بذارن
بيني پسرم در مدرسه ضربه خورد وشكست. رفتم پيش دو پزشك كه مطلب آنها حدود 100متر از هم فاصله داشت.منشي اولي كه معروفتر بود،گفت دكتر وقت ندارد و چون مورد شما اورژانسي است هفته بعد بياييد. به پزشك بغلي مراجعه كردم گفت كمي طول ميكشد ولي شمارا بين ساير مريضا مي فرستم.همين پزشك گفت به احتمال زياد بيني بچه شكسته و بعد از پايين آمدن ورم بياييد تا ببينم و دارو نوشت. هفته بعد به مطب همين دكتر مراجعه كردم وگفت بايد عمل شود.به فلان مركز برويد تا براي امشب يا فردا شب به شما وقت بدهد.از هزينه پرسيدم گفت از خود مركز بيرسيد. به مطب بغلي رفتم گفت بايد عكس بگيريد و اگر عمل بخواهد مبلغ... پرداخت كنيد.وبه فلان مركز مراجعه نماييد. كلينيك مورد اشاره هر دو پزشك يكي بود. وقتي ماجرا را به مسئول حسابداري گفتم ،گفت آن مبلغ دكتر تاجر مال خودش است وهيچ ربطي به هزينه درمان ندارد ولي اين پزشك ديگر معمولاَ هزينه نمي گيرد. البته اين پزشك تا جايي كه من فهميدم كارش بهتر بود وان يكي پول گرفتن و زبانش.وجالب اين است كه پزشك تاجر مطب به مراتب شلوغ تري دارد.شايد علتش اين است كه عقل مردم به چشمشان است.
Iran, Islamic Republic of
دولت 11 فقط ادعای انتقاد پذیری را دارد ...