دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 6 May 2024
 
۳
۲۰
حسین علیزاده و نپذیرفتن نشان«شوالیه»؛

آن چه خود داشت زبیگانه تمنا «نکرد»!

سه شنبه ۱۱ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۵۸
کد مطلب: 394292
حسین علیزاده در قامت یک هنرمند مردمی با امتناع محترمانه از دریافت جایزه شوالیه لزوم خودباوری و عدم ذوق زدگی در برابر توجهات خارجی را نشان داد.
آن چه خود داشت زبیگانه تمنا «نکرد»!
به گزارش جهان،‌ «حسین علیزاده» آهنگساز و نوازنده نامدار کشورمان در نامه ای موضع خود را نسبت به اهدای نشان شوالیه از سوی دولت فرانسه اعلام و از دریافت این نشان انصراف داد. علیزاده در این نامه چنین آورده که به احترام مردم هنرپرور و هنردوست ایران، به نام حسین علیزاده قناعت کرده، تا آخر عمر به آن پیشوند یا پسوندی نخواهد افزود.

سازنده آلبوم « نینوا» از نوشتن این نامه به عنوان دشوار ترین و در عین حال زیباترین لحظه عمر نام برده و گفته است:«سال‌هاست به پاس حق‌شناسی‌شان دل می‌نوازم و چه بزرگ مردمی که دل می‌دهند، می‌سازند و می‌پرورانند هنرمندشان را. هنر فراتر از هر مرزی حکایتی است آشنا برای هر انسان. پیام‌آور عشق، صلح، دوستی، برادری و برابری. نقشی است تا ابد برای هر دلی که می‌تپد در دیار من و دیاری دگر. هنرمند در دیار خود ساخته می‌شود تا بپروراند جهانی را. موسیقی کهن ایران، طنین تاریخ مردمی است باشکوه. عشق، شجاعت و ایثار از تک تک نغمه‌هایش جاری است و افتخار واژه‌یی است که مردم به هنرمند هدیه می‌دهند.»

آهنگساز «دلشدگان» در این نامه ضمن تشکر از نظر مساعد اهداکنندگان این جایزه و تبریک به تمام بزرگانی که این نشان را دریافت کرده اند، خود را بی‌نیاز از دریافت هر نشانی دانسته و گفته که« همچنان اندر خم کوی دوست و به شوق عشق تا آخر عمر خواهد ایستاد».

نشان ملی لیاقت یا نشان شوالیه، نشان هنر و ادب، نشان افسر یا آفیسر و … نشان‌هایی هستند که دولت فرانسه در مقاطع مختلف به اهالی فرهنگ و هنر یا فعالین سیاسی اهدا می کند. نشان شوالیه شاید نام آشناترین این نشان‌ها باشد که تا کنون چند باری هم نصیب شخصیت‌های علمی، فرهنگی و هنری کشورمان شده است. در ادامه نگاهی خواهیم داشت به تاریخچه این نشان و افرادی که تا کنون از سوی دولت فرانسه لایق دریافت عنوان «شوالیه» شده‌اند؛ و حواشی مطرح درباره آن. اگر چه جوایز بین‌المللی نظیر جایزه صلح نوبل، جوایز جشنواره‌های سینمایی مانند کن و اسکار و … رنگ و بویی سیاسی به خود گرفته‌اند و در پیش‌برد اهداف فرهنگی و سیاسی غرب اهدا می‌شوند، اما نشان شوالیه تا کنون بیش از جوایز دیگر توانسته‌ است ماهیت هنری و فرهنگی خود را حفظ کند.

نشان« ملی لیاقت» برای اولین‌بار در سوم دسامبر ۱۹۶۳ توسط ژنرال «شارل دوگل» رییس جمهور وقت فرانسه نام‌گذاری شد. این نشان دارای ۵ درجه بوده که شامل طبقه‌بندی شوالیه، افسر، فرمانده، افسر ارشد و صلیب بزرگ می‌باشد. این نشان به کسانی اهدا می‌شود که دارای دستاوردهای نظامی و غیر نظامی برجسته ای برای دولت فرانسه باشند.

نشان دیگری که در فرانسه از سال ۱۹۵۷ میلادی توسط وزارت فرهنگ این کشور ایجاد گردیده نشان هنر و ادب است. این نشان به هنرمندان در رشته‌های مختلف هنری از سراسر جهان اعطا شده و دارای سه درجه‌بندی فرمانده، افسر و شوالیه است. این نشان در جهت غنی نمودن میراث فرهنگی فرانسه ایجاد گردیده است.

نشان ملی لیاقت و نشان هنر و ادب فرانسه به افراد غیر فرانسوی نیز هر ساله اعطا می‌شود.بدین ترتیب که درجه فرمانده، هر ساله به حدود ۲۰ نفر، نشان افسر به حدود ۶۰ نفر و نشان شوالیه به حدود ۲۰۰ نفر از سراسر جهان اعطا می‌شود. از میان افراد شاخصی که در سراسر جهان نشان هنر و ادب فرانسه را دریافت کرده‌اند می‌توان به کلینت ایستوود (بازیگر و کارگردان فیلم‌های وسترن امریکایی)، بروس ویلیس (بازیگر امریکایی)، شاهرخ خان(بازیگر هندی) و لئوناردو دی کاپریو (بازیگر آمریکایی) اشاره کرد. در خصوص افراد ایرانی دریافت کننده این نشان هم می‌توان از پرفسور حسابی، محمدرضا شجریان، عباس کیارستمی، لیلا حاتمی، شیرین عبادی، یدالله رویایی، محسن مخملباف، پری صابری و محمد علی سپانلو یاد کرد.

زنهاری برای مدیران فرهنگی


نکته تامل برانگیز و قابل توجه در نامه علیزاده آنجاست که وی با مخاطب قرار دان مدیران فرهنگی کشور لزوم توجه و درک از هنر والای موسیقی را گوشزد می کند. فرآیندی که در صورت تحقق مطلوب آن« یک هدیه و عنوان غیر خودی این همه انعکاس نداشت» و به تعبیر علیزاده« وقتی در فضای هنری نور کافی نباشد، چراغی کوچک خورشید می‌شود». باید بپذیریم که عملکرد مدیران فرهنگی کشور در تجلیل و تقدیر از مشاهیر و چهره های فرهنگی کشورمان که اغلب شهرتی عالمگیر داشته و دارند چندان قابل دفاع نیست. این کارنامه تنها به این دولت یا دولت قبل و پیشتر از آنها نیز محدود نمی شود. گویی دردی تاریخی و مزمن است که بر مبنای آن نه تنها «پهلوان زنده را عشق است» که هنرمند زنده را نیز هم. در حالی که پیشینه تاریخی و فرهنگی ایران اسلامی سرشار از اسطوره هایی است که می توانند نماد تقدیر از دستاوردهای هنری و فرهنگی باشند شاهدیم که سرمایه های علمی و فرهنگی کشور با عناوینی بیگانه از این آیین و تاریخ شناخته می شوند.این ذوق زدگی در برابر دریافت جوایز خارجی نباید به قیمت غفلت از «آنچه خود داشت» و به نوعی« تمنای از بیگانه» باشد.

مشکل اصلی ساختار مدیریتی فرهنگ در جامعه ماست که هنر جایگاه بایسته و شایسته خود را در میان مدیریت جامعه پیدا نکرده است و به همین دلیل هم هنرمندان ایرانی که برخی از آنان حتی با معیارهای جهانی هم در مراتب بالا هستند قدرشان شناخته نمی‌شود و در پی همین مشکل جوایز و نشان‌های هنری ناب که فارغ از ملاحظات سیاسی باشد در جامعه وجود ندارد.

نباید فراموش کرد که علیزاده سهم شخص، گروه، دولت یا حکومتی نیست. او آگاهانه در زمین بازی خود، «موسیقی ایرانی» باقی مانده و با نامه‌اش بر فردیت و اصالت هنری خود که در فرهنگ ایران تعریف می‌شود و معنا می‌یابد، صحه گذاشته است.

حسین علیزاده در قامت یک هنرمند مردمی و نه در کسوت یک روشنفکر یا فعال سیاسی، با امتناع محترمانه از دریافت جایزه شوالیه لزوم خودباوری و عدم ذوق زدگی در برابر توجهات خارجی را نشان داد.از سوی دیگر تلنگری به متولیان فرهنگی کشور زد. هشداری برای غفلت از داشته های فرهنگی در زمانه ای که مدعیان رنگارنگ از کمترین سوسوی ستارگان پهنه فرهنگ به آسانی نمی گذرند و آن را به نام خود مصادره می کنند چه این که این بار پای گوهری درخشان در میان است که نیاز به نگهداری و صیقل گاه به گاه دارد. مردم هنردوست ایران سهم خود را در صیقل چنین گوهرهایی ایفا کرده اند حال باید دید که دستگاه های عریض و طویل و مدیران فعال در این عرصه چه واکنشی در قبال این حرکت تحسین آمیز خواهند داشت. چیستی و چگونگی این واکنش می تواند تداوم این تفکر نزد هنرمندان ایرانی راتضمین کند.
منبع: رصد
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


وقت شناس
احسنت براستادبزرگوارعلیزاده.نکته وتعبیری به ذهنم رسیداین اقدام استاد بلاتشبیه منو یادامان نامه شمرانداخت که برای حضرت ابالفضل العباس علیه السلام آوردوحضرتش بخاطرارادتی که به سرورش داشت بشدت ردکرد.اگردشمن شناس خوبی باشیم واقدامات اینچنینی روبحساب توهم نذاریم .بنظرمیرسدپسندیده وبجاست دولت یاکسانی که این حرکت استادرودرک وتحسین کردنداقدامی درخورشان داشته باشند.بازهم احسنت احسنت احسنت
Iran, Islamic Republic of
شما لطفا مصادره به مطلوب نکن. مواضع جناب علیزاده روشن است.
سعید
دمش گرم
ام همچین هم روش حساب باز نکردیم... فقط خدا کنه مثل شجریان ....
United States
هرچقدر تقدیر کنیم بازم کمه
United States
درود بر همه هنرمندان ارزشی اگرچه از نظر رئیس جمهور ارزشی و غیر ارزشی نداریم
Iran, Islamic Republic of
حسابی جایزه‌ای نگرفته است.
United States
مهم معنویته این کاره
مهدي
Iran, Islamic Republic of
با سلام پيشنهاد مي كنم يك سايت جهت تقدير وتشكر از اين هنرمند با غيرت وآزاده ايجاد تا تمامي ملت ايران با امضاء آن برگ زرين وپر افتخارتر از نشان شواليه تقذيم اين هنرمند واقعي نمايند.
درود و سلام و افتخار بر این هنرمند بزرگ ایرانی ،جناب حسین علیزاده، ارزش الگو و سرمشق شدن را دارد .
جواد
خواهشا جوزده نشوید. علیزاده خیلی شفاف اعلام کرد که چرا جایزه را نگرفته. خودباوری و عدم ذوق زدگی در برابر توجهات خارجی به جای خود، اما اصل مطلب را مصادره به مطلوب نکنید.
آره فقط همفکرای شجریان مصادره به مطلوب کنن!
سید حسین
Iran, Islamic Republic of
معذرت اشتباه مثبت دادم
سید حسین
Iran, Islamic Republic of
خوشم میاد شجریان احساس خطر کرده و برای ضایع نشدن بیش از این بیانیه داده که چنین و چنان
کار آقای علیزاده بسیار بزرگ بود و البته قطعا جریان استعمار و نوچه های شوالیه داخلی اش برای تحت فشار قرار دادن این اقدام آقای علیزاده از هیچ کوششی دریغ نمیورزند...
تا آنوقت که ما یک قدرت و جریان رسانه ای قوی و یک دژ مستحکم بنا نکنیم نمیتوانیم دلها و قلوبی که متمایل به جریان حق هستند و از معاویه های زمانه گریزانند را استوار کنیم زیرا جریان مقابل بسیار بسیار قوی است و توقع ماندن در این جبهه واقعا سخت است....
سعید
جناب استاد باید خودشون رو آماده ی نیش و طعن خودفروخته های غربی کنند. . .
تاریخ نشان داد هرکس امان نامه ی شمر را نپذیرد ... تیر ها امانش نمی دهند . . .!!!!!
سید حسین
Iran, Islamic Republic of
عالی بود
علی
درود خدا بر اقای حسین علیزاده استاد گرانقدر در موسیقی
به یاری یزدان پاک همیشه همیشه سربلند و سرافراز باشید
شما بزرگوار دل ما را شاد کردی و خداوند یکتا دلتان را شاد کند
استاد از اینکه مانند بعضیها کشورت را به پول و دشمنان ایران اسلامی نفروختی برایت سلامتی از درگاه حق آرزومندیم.
Iran, Islamic Republic of
تندروهاازکی تاحالا طرفدار موسیقی و تار و سه تارشده اند ؟؟ استاد شجریان و علیزاده ، شاخه درختی هستند که شماازآن بی خبرید و به آن علاقه ای ندارید والا تصویر آن رادرتلویزیونتان نشان می دادید .
وقت شناس
همه کسانی که برای عزت نظام ومملکت عزیزمون بازبان ،اشاره ،هنر،فکروهروسیله ای وابزاری تلاش میکندبزرگواروارزشمندند.حالا اینکه کی تندرو وکی کندروست بایدشاخص داشته باشیم.موفق باشید
علی
Iran, Islamic Republic of
استاد علیزاده درود . باور کنید چندی پیش که پشتک بارو زدن حسینی اون مجری بی ارزش رو توی یکی از شبکه ها ی ماهواره ای دیدم که چطور مثل ... شکلک در می اورد و متاسفانه بعنوان یک هنرمند از او یاد میکنن خیلی شرمنده شدم و خجالت کشیدم اما استاد عزیز تمام قد در مقابل مناعت طبع و بزرگی و هنر شما کرنش میکنم