يکشنبه ۹ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 28 Apr 2024
 
۱
۱۰

جسد ریچارد فرای خاکستر شد

دوشنبه ۲ تير ۱۳۹۳ ساعت ۲۲:۳۷
کد مطلب: 366807
پیکر «ریچارد فرای» - ایران‌شناس آمریکایی - سوزانده شد تا دیگر گوش و چشمی منتظر رسیدن خبر عملی شدن وصیتش، یعنی دفن شدن در اصفهان - شهری که آن را دوست داشت - نداشته باشد.
به گزارش جهان به نقل از مهر، هفتم فروردین‌ماه امسال (۲۷ مارس ۲۰۱۴) «ریچارد نلسون فرای» - ایران‌شناسِ آمریکایی - در سن ۹۴ سالگی در شهر بوستون آمریکا درگذشت. او سال‌ها پیش وصیت کرده بود تا پس از مرگ، در کنار زاینده‌رود در اصفهان دفن شود؛ اما با وجود موافقت دو رییس‌جمهور وقت ایران با این پیشنهاد، به‌دلیل اتفاق‌هایی که پس از مرگش افتاد، برای خاکسپاری به ایران منتقل نشد، تا این‌که چندی پیش، پیکر او در همان شهر بوستون سوزانده شد.

دکتر تورج دریایی - یکی از همکاران ایرانی پروفسور فرای در آمریکا و استاد تاریخ ایران و جوامع فارسی زبان دانشگاه کالیفرنیا در شهر ارواین آمریکا - با تأیید خبر سوزانده شدن پیکر فرای، گفت: دو هفته‌ی پیش، خانواده‌ی پروفسور فرای پس از ۷۳ روز انتظار برای رسیدن خبری از ایران و دادن اجازه برای دفن پیکر این ایران‌شناس در این کشور، بالاخره تصمیم گرفت پیکر او را بسوزاند؛ اما هنوز نمی‌دانم قرار است با خاکستر او چه کنند.

«ریچارد نلسون فرای» در نوجوانی با مطالعه‌ی داستان‌های تاریخی، به شرق و تاریخ آن علاقه‌مند شد. به همین دلیل، همزمان با تحصیل در رشته‌ی فلسفه در دانشگاه ایلینوی، در رشته‌ی تاریخ نیز به تحصیل پرداخت و زبان‌های عربی و ترکی و همچنین هنرهای اسلامی را آموخت. او پس از آشنایی با «آلبرت اومستد» مجذوب سخنان او درباره‌ی کشفیات جدید موسسه‌ی شرق‌شناسی در تخت جمشید شد و مطالعات خود را در این زمینه دنبال کرد. پس از گذراندن دوره‌های چین‌شناسی و باستان‌شناسی چین و ژاپن، نزد «محمد سمسار» که مدرک دکتری از دانشگاه پنسیلوانیا داشت، زبان فارسی را آموخت.

فرای به کمک او، کتاب «تاریخ بخارا» اثر نرشخی را ترجمه کرد و همین، به رساله‌ی دکتری او در دانشگاه هاروارد تبدیل شد. او در سال‌های ۱۹۴۳ و ۱۹۴۴ میلادی به ایران، افغانستان و هند سفر کرد و در این سفرها به آثار باستانی علاقه زیادی پیدا کرد. فرای از سال ۱۹۴۸ تا ۱۹۹۰ عضو هیئت علمی دانشگاه هاروارد بود و به‌عنوان استاد مهمان در کشورهای مختلف از جمله ایران (شیراز) به تدریس پرداخت.

فرای از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۰ عضو افتخاری سازمان «پرشن گلف آن‌لاین» بود و همواره با ارسال نامه خطاب به تحریف‌کنندگان، از نام «خلیج فارس» دفاع می‌کرد.

از کتاب‌های بسیاری که فرای درباره‌ی تمدن ایران و ایرانیان نوشته‌ است، می‌توان به ترجمه‌ی «تاریخ بخارا»، «میراث باستانی ایران»، «عصر زرین فرهنگ ایران» و «تاریخ باستانی ایران» اشاره کرد.

پرونده‌ی دفن فرای در ایران با سوزاندن پیکر او بسته شد؛ اما پرونده‌ی بی‌وفایی مسوولان ایرانی در عمل به عهد خود و جامه‌ی عمل پوشاندن به آخرین خواسته‌ی کسی که سال‌های زیادی از عمرش را در راه شناختن و معرفی کردن ایران گذاشت، همچنان باز است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


مسعود
یعنی شما الان دوست داشتی اون یهودی صهیونیست خائن تو خاک این مملکت دفن بشه داداش که این جور ضجه میزنی ؟
خاکسترشو بریزن تو زاینده رود این که مشکلی نیست که
مملی
حیف زاینده‌رود که به خاکستر این جاسوس آلوده بشه. جای بهتری هم هست، مثل ... عمومی
حالا دلسوز شدی؟!
Iran, Islamic Republic of
مسئولین بی وفایی کردند یا ما حزب اللهی ها زیاده روی کردیم؟
انتشار پاراگراف آخر از جهان بعیده! حتی اگه به نقل از مهر باشه
جهان خودتی!؟!؟!؟!؟!؟! از کی تا حالا به سلامتی ؟!؟!
ناصر
برادران وخواهران گرامی!خواهشمندم پیش از درج این گونه مطالب که گویی از یک مرکز نوشته ومنتشر می شود،در باره ی دیگر وجوه کاری و شخصیتی این به اصطلاح شرق شناس اندکی تحقیق به عمل آورید تا این گونه یک طرفه به جاده خاکی نزنید! برخی از سوابق مستند اقای فرای را می توانید از موسسه ی کیهان به دست آورید.
محمد
یعنی چه یه روز می گید چرا می خواهند دفنش کنند یه روز صحبت از بی وفایی مسپولان نسبت به این جاسوس می کنید ؟
هنوز سراغ داری یک غربی یه کار بکنه که بوی ایرانی دوستی ازش بیاد؟
حامد
جهان خوبی؟ این پاراگراف آخر بدون توضیح خودت واقعاً شاهکاره. حداقل یه توضیح راجع به این جاسوس میدادی