پنجشنبه ۱۳ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2 May 2024
 
۵
۸

بازخوانی جزای سران فتنه برمبنای دیدگاه فقهی آیت‌الله اردبیلی

شنبه ۳۱ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۷:۳۴
کد مطلب: 366360
در این زمینه کارشناسان حقوقی عناوین مجرمانه ای نظیر "افساد في الارض" و "محاربه" را ذکر کرده اند اما در این یادداشت به بررسی صدق عنوان مجرمانه ی "محاربه" بر فتنه گران از منظر آیة الله موسوی اردبیلی می پردازیم.
بازخوانی جزای سران فتنه برمبنای دیدگاه فقهی آیت‌الله اردبیلی
به گزارش جهان، حجت‌الاسلام مصطفی اسماعیلی در صفحه شخصی خود در یکی از شبکه‌های اجتماعی نوشت: این روزها اگرچه یادآور خطبه آتشین و به یادماندنی مقام معظم رهبریست اما بیش از هر چیز، یادآور ایام تلخ فتنه‌انگیزی سران فتنه به بهانه‌های واهی و کذایی است. روزهایی که در راس هرم فتنه‌گری، اشخاصی چون میرحسین موسوی و کروبی و در قاعده‌ی آن طیف‌های مختلف عقیدتی و سیاسی با ابزارهای مختلف رسانه‌ای، پروژه تقلب را کلید زدند و آنقدر بر این طبل توخالی کوبیدند تا جمع زیادی باور و همراهیشان کنند.

‫باید دید از منظر فقهی و حقوقی، اعمال مجرمانه‌ی سران فتنه مصداق چه جرایمی است.

در این زمینه کارشناسان حقوقی عناوین مجرمانه ای نظیر "افساد في الارض" و "محاربه" را ذکر کرده اند اما در این یادداشت به بررسی صدق عنوان مجرمانه ی "محاربه" بر فتنه گران از منظر آیة الله موسوی اردبیلی می پردازیم.

آیه محاربه


خداوند متعال در آیه‌ی ۳۳ سوره مبارکه مائده می‌فرماید: «سزاى كسانى كه با خدا و رسول او مى ستيزند، و براى گستردن فساد در زمين تلاش مى كنند، اين است كه (۱)يا كشته شوند و (۲)يا بدار آويخته گردند، و (۳)يا دست چپ و پاى راستشان و يا بر عكس بريده شود و (۴)يا به ديارى ديگر تبعيد شوند، اين خوارى دنيائى آنان است و در آخرت عذابى بسيار بزرگ دارند.»

محاربه یعنی چه؟

علمای عامه(اهل سنت) مصداق این آیه را قطاع‌الطریق یا راهزنان تعریف و تفسیر کرده‌اند اما علمای شیعه به استناد آیات دیگر و روایات موثق، اگر چه آن مصداق را پذیرفته‌اند اما مصداق اصلی محاربین با خدا بر اساس این آیه را کسانی دانسته‌اند که اقدام به اخلال در امنيت عمومى می‌کنند.

علامه طباطبائی رحمت‌الله‌علیه در تفسیر المیزان در بخشی از تفسیر این آیه می‌فرماید: «مراد از محاربه، همانا فساد در زمين است از طريق اخلال در امنيت عمومي و راهزني، نه مطلق محاربه مسلمانان.»

علامه طباطبائی قدس‌سره در ادامه تفسیر، مطلق اقدام خصمانه یک شخص بر علیه شخصی دیگر در جامعه را محاربه ندانسته‌اند و تصریح کرده‌اند که اقدامی محاربه است که خوف عمومی جریان پیدا کند و ناامنی جای امنیت را بگیرد و مصداق چنین چیزی را اقدام مسلحانه دانسته‌اند.

نظر فقهی آیة الله موسوی اردبیلی


حضرت آیت‌الله موسوی اردبیلی از مراجع عظام تقلید، که خود سالها، سکان‌دار دستگاه قضایی کشور بودند، ضمن پذیرش دیدگاه علامه طباطبایی به بُعد دیگری از این مسئله نیز اشاره کرده‌اند و نوشته‌اند: «اخلال در امنیت عمومی تنها از طریق کشیدن سلاح نیست، بلکه فتنه‌انگیزی و ایجاد تفرقه، پراکندگی و دشمنی در بین مردم نیز مصداق آن است. بنابراین هر چه موجب از بین رفتن نظم اجتماع و امنیت مردم شود، مشمول حکم آیه شریفه است. پس باید آشکارا گفت که اخلال در نظم و امنیت جامعه مصداق محاربه است، چه این عمل به قصد براندازی نظام سیاسی صورت گرفته باشد و چه به قصد دیگری»

ایشان همچنین می‌فرمایند: «در تحقق جرم محاربه، آنچه اهمیت دارد برهم زدن آرامش جامعه است و نوع سلاح مورد استفاده تأثیری در تحقق محاربه ندارد و حتی شامل سنگ اندازی هم میشود.» (فقه‌الحدود و التعزیرات، چاپ اول، مکتبه امیرالمومنین قم، صفحه ۷۸۷)

بر این اساس می‌توان گمانه‌زنی کرد که اقدامات فتنه‌‌گران در سال ۸۸ و در راس آنها سران فتنه، مصداق محاربه است و این مهم، همت و درایت توامان مسئولان قضائی کشور را می‌طلبد تا هر چه زودتر شجاعانه و انقلابی، به محاکمه مجرمان اصلی آن ظلم بزرگ به نظام مردمسالار دینی و مردم کشور عزیزمان بپردازند.


پیوندهای مرتبط:
۱. تفسیر المیزان: http://bitly.com/qwecsae
۲. کتاب فقه الحدود و التعزیرات: http://bitly.com/qwexctr
۳. محارب کیست و محاربه چیست؟ http://bitly.com/erxzcbh
۴. فیلم تفسیر این آیات با بیان حجت‌الاسلام و المسلمین قرائتی: http://bitly.com/sdfsadc
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
عجب تفسيري... !!!
United States
درود بر شما
تفسیری عجیبی نیست تفسیر درستیه. علامت تعجب رو باید در مورد طرز فکر شما گذاشت
واقعا چه تیتری!
این تیتربااین نوشته وجداناخودت بگوجهان درسته؟
فارض
رندى نكنيد ديگه! حالا كه شما بر اساس ديدگاه فقهى آية الله موسوى اردبيلى ، سران فتنه رو مستحق مجازات ميدونيد لااقل از خود اين بزرگوار هم بپرسيد كه آيا با استنباط خاصّ شما موافقند؟
خوبه که شما حکم صادر نمی کنین وگرنه ...
در هر صورت تا محاکمه نشن عدالت جاری و ساری نمیشه