يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 19 May 2024
 
۰

یک اصلاح‌طلب: کابینه شکننده است

يکشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۵:۱۴
کد مطلب: 350283
مهندس مهرعلیزاده به ارائه تحلیلی از انتخاب افراد در کابینه دولت یازدهم پرداخت و بیان داشت که احتمال شکننده بودن این کابینه به دلیل عدم انسجام و تجانس موجود در آن زیاد است.
به گزارش جهان، گزیده اظهارات مهمندس محسن مهرعلیزاده -این فعال اصلاح‌طلب - با «نسیم» که امروز ریاست فدراسیون بین‌المللی ورزش‌های زورخانه‌ای را عهده‌دار است، بدین شرح است:

*

دولت ائتلافی یعنی این که احزاب مشخصا بنشینند و درصدی از خود را برای دولت تعیین کنند و دولت بر اساس این سازوکار تشکیل شود؛ بنابراین ما می‌توانیم بگوییم این دولت، دولت آقای روحانی با مشی استراتژیکی که وی دارد است. به هر حال بایستی از مدیران موجود در جامعه استفاده می‌کردند، مدیرانی که سی یا بیست سال بعد از انقلاب سابقه دارند و به هر کسی مراجعه کنید هر کدام سبقه و گذشته و عقبه ای دارند، عقبه بعضی ها اصلاح طلب است و بعضی سازندگی و برخی افراد مستقل و بعضی اصولگرا هستند ولی بدیهی است که بخش اعظمی از دولت آقای روحانی افرادی باشند که از جبهه اصلاح طلبان و سازندگی بوده اند و این به خاطر این است که آقای روحانی دولت های پیشین (خاتمی و هاشمی) را بیشتر قبول داشت و از افرادی فعال آنها استفاده کرد. حالا نسبت چقدر است بسته به میزان استعداد و تصمیم آقای روحانی است.

*

الان نمی توانیم قضاوت کنیم، هنوز ۶ماه نیست که از دولت آقای روحانی می‌گذرد، این قضاوت عجولانه و نادرست است که بگوییم که هیچ قدم اساسی برداشته نشده است
.گزارش صد روزه‌ای که آقای روحانی ارائه دادند نشان داد که حرکت‌هایی اساسی در زمینه های مختلف انجام شده است. درباره اینکه انتقاد از دولت گذشته می تواند مشکل را حل کند یا نه باید گفت که شناخت مشکلات و ضعف‌های گذشته به هر برنامه‌ریزی این امکان را می دهد که بتواند آینده را ترسیم کند.

*

من ۱۰۰%به فرموده ایشان{رهبر انقلاب} ایمان دارم؛ شما سیر تاریخی پیروزی انقلاب را ببینید. در مبارزات علیه رژیم شاه، مبارزین عده ای محدود و بی پناه بودند و شاه با همه حمایت های غرب و امکانات و قدرتی که در داخل داشت قوی ایستاده بود؛ همین اتکا به درون و توان محدودی که داشتیم ما را پیروز کرد، در ۱۹ دی قم که آن حرکت اولیه شروع شد و شاه می خواست آن حرکت را سرکوب کند، ۲۹ بهمن چهلم آن شهدا در تبریز و چهلم های بعدی در شهرهای مختلف برگزار شد تا بالاخره ۲۲بهمن سال ۵۷ رژیم شاه در اثر مقاومت‌ها و اتکا به درون و اتکا به توان مردم سقوط کرد. در این یک سال اگر مردم نگاه به آنچه داشتند نمی‌کردند نمی‌توانستند رژیم تا بن دندان مسلحی که امریکا به شکل صریح از آن حمایت می کرد را ساقط کنند. بعد از پیروزی انقلاب هم ۸ سال جنگ را به ما تحمیل کردند و اگر نگاه ما به توانمندی داخلی و بسیج کردن نیروهای مردم نبود قطعا نمی توانستیم موفق شویم.

در دوران سازندگی و اصلاحات کدام کشور خارجی کمک کرد که ما خودکفا شویم. در دوره اصلاحات با تولید ۱۱میلیون تن در سال در تولید گندم خودکفا شدیم و در صنعت نفت و پتروشیمی و سدسازی شرکت های بسزایی داشتیم. در خیلی از زمینه‌های تولیدی در منطقه تک هستیم، آن موقع که خطوط تولید خودروهای جدید را طراحی کردیم فقط نگاه به درون و توانمندی‌های داخلی بود که به ما این قدرت را می‌داد.

امروز از نظر سیاسی هم موضوع به همین منوال است؛ ما هیچ وقت موافق تحریم ها نبوده و نیستیم و تحریم ها ظلم علیه ملت ایران است و باید برداشته شود، ما می گوییم که ملت ایران تحریم و زورگویی را نه برمی تابد و نه اهمیتی برای آن قائل است و جلوی این تحریم ها می ایستد. غرب باید متوجه باشد که تحریم ها نمی توانند ایران را به زانو دربیاورد و باید در مقابل منطق ملت ایران تسلیم شوند و آنهایی که اهل منطقند باید بر اساس منطق صحبت کنند.

*

هدفمندی یارانه ها برای انجام و اجرا، جزو ایده ها و برنامه های دولت اصلاحات بود و چندین بار به شکل یکی از جدی ترین مباحث در دولت مطرح شد. من خاطرم هست که حداقل سه بار به شکل خیلی کامل و دقیق ابعاد کار برای اجرای آن مطرح شد و در مجموع شرایطی که بایستی فراهم می شد که هر سه قوه با هم هماهنگ بوده و آمادگی های لازم در جامعه باشد تا این مهم اجرایی شود، فراهم نشد
؛ یعنی دولت آن موقع احساس کرد که اگر این کار را انجام دهد شاید برخی پشتیبانی‌های لازم را نداشته باشد و این حالت ممکن بود که نه فقط دولت را خراب کند بلکه ناکامی را القاء می‌کرد که این ناکامی‌ها می توانست عواقب نامناسب اجتماعی، سیاسی و بیشتر اقتصادی داشته باشد؛ این شد که دولت اصلاحات نتوانست هدفمندی یارانه ها را اجرا کند.

آقای خاتمی همیشه می‌گفت که آرزوی من این بود که این کار را بتوانم انجام دهد.

*

من فکر می کنم که اولویت ها را خود مردم تعیین کرده اند، یک نظر سنجی قبل انتخابات بود که از رئیس جمهور چه توقعاتی دارید که ۶۵%مردم مساله اقتصادی و اشتغال و کار را انتخاب کرده بودند، مشخص است که برنامه ریزی های دقیق اقتصادی و ایجاد اطمینان برای سرمایه گذاری و ایجاد فضای مطمئن کسب و کار و توسعه اشتغال و سرمایه گذاری چیزهایی است که باید در جامعه باشد که اولا اخلاق کسب و کار و اخلاق اقتصادی مثبت در جامعه حاکم باشد و ثانیأ مردم بتوانند به دولت و قوانین اطمینان پیدا کنند و سرمایه گذاری کنند.

*

برای مثال مشمول شدن بیش از ۶۰میلیون نفر از جمعیت برای دریافت یارانه نقض غرض است، ما گفته‌ایم هدفمند کردن یارانه؛ اگر هدفمند کردن این است که شما بر بودجه نفتی دست دراز کنید و از آنجا مبلغی بردارید و مبلغی هم به آن اضافه کنید و ۴۲هزار و ۵۰۰میلیارد تومان پول جمع کنید و به همه اقشار مرفه و غیر مرفه بدهید که هدفمندی یارانه‌ها نمی‌شود.

این رقم ها در زندگی بعضی از مردم رقمی نیست ولی در زندگی افرادی که درآمد بالای یک میلیون دارند این رقم تأثیری ندارد ولی این رقم ها وقتی جمع زده می‌شود یک پتانسیل قوی برای سرمایه گذاری و زیربنایی ساخته و ایجاد اشتغال می‌کند. دولت می تواند به همان میزان که در ابعاد امنیتی و مذاکرات شفاف سازی کرده و روشن حرف می‌زند در مباحث اقتصادی هم برای مردم باز کند و واقعیت ها را بگوید و پرداخت یارانه را به درصد مشخصی از جامعه که واقعأ نیازمند هستند محدود کند و حتی دو برابر کرده و میزان پرداخت یارانه نقدی را بالاتر ببرد ولی بقیه منابع را آزاد کرده و بیاورد برای همان قشر محروم ایجاد اشتغال کند. قطعا دولت هم در این جهت قرار دارد ولی فکر کنم مشکلات مانده از گذشته به قدری زیاد است که تصمیم گیری را قدری مشکل کرده است.

*

هیچ چیز در دنیا نشدنی نیست، همه چیز شدنی و قابل حل است، فقط بسته به ملاک ها و شاخص هایی که دو دولت، یا دو فرد در جامعه حتی دو برادر در یک خانه ،تعریف می کنند و براساس آن شاخص با طرف مقابل رفتارهایشان را تنظیم می کنند، دارد. بارها چه حضرت امام(ره) و چه مقام معظم رهبری و چه مسئولین دیگر نظام این مطلب را عنوان کردند که ما با کسی دشمنی نداریم ولی کسی با ما دشمنی داشته باشد، ما هیچ وقت کوتاه نمی آییم و زور نمی‌شنویم.

ما چه قبل از پیروزی انقلاب چه در زمان بعد از انقلاب و تحمیل جنگ از طرف قدرت های دنیا، نشان دادیم که در مقابل ظلم و زور گویی می ایستیم. سبقه خیلی از این دولت‌ها شاید به ۲۰۰-۳۰۰ سال بیشتر نمی‌رسد، در حالی که ما تمدن هزاران ساله داریم و باورهای اجتماعی و دینی ما اصیل هستند دلیلی ندارد کوتاه بیاییم. ما بایستی روی مواضع منطقی خود بایستیم, مواضع ما انسان دوستانه و طرفدار دوستی انسان‌هاست لذا دولت هایی که با مردم خود - البته دولت رسمی نه دولت غاصب- خوب‌اند و به مردمانشان ظلم نمی کنند و با مردم دنیا هم می خواهند با تعامل زندگی کنند با آنها دشمنی نداریم، اگر انها نخواهد با ما دشمنی کنند ما با آنها دشمنی نداریم، فکر می کنم که اگر آنها هم شاخص ها و دید خود را عوض کنند و بر اساس منطق و رعایت حقوق طرفین و احترام به حقوق و جایگاه و شأن ملت ها وارد تعامل بشوند و نخواهند از مواضع استکبار و خودخواهی با دیگران برخورد کنند ما حرفی نداریم ، اگر این دید را که می خواهند از موضع بالا با مردم ایرن برخورد کنند را عوض کنند، مطمئنا می توانند با ما صحبت کنند و ما هم همین طور .

*

با توجه به سابقه{سابقه آمریکا} نباید اصل را بر اعتماد گذاشت، بایستی هوشیاری خودمان را حفظ کنیم. بارها گفته ام که هر دولت و ملتی منافع ملی خودش را به منافع دیگران ترجیح می دهد؛ هر دولتی اول مراقب منفعت ملی خودش است. بعضی از دولت ها به دلیل ماهیتشان منصفند و منافع ملی جهان و انسان ها را در هم نظر می‌گیرند ولی برخی این طور نیستند و با روحیه استکباری منافع ملی خود را در استضعاف دیگران و زورگویی به سایر ملت ها می بینند، بایستی حواس ما جمع باشد که در تعامل با آنها منفعت خود را از دست ندهیم، حتی در تعامل با کشورهایی که با آنها روابط خوبی داریم نیز باید حواسمان را جمع کنیم.

*

من هم معتقد هستم کارهایی را به دفعات تا کنون انجام داده اند که موجب بی اعتمادی بیشتر مردم ایران شده است و کاملا از این نظر حق با شماست. باید امریکا سعی کند که رفتارهایی را به کار بگیرد که این جو موجود تاریخی بی اعتمادی را بشکند و حسن نیت خودش را در عمل ثابت کند. رهبری نیز فرمودند که خوشبین نیستند ولی راه مذاکره و صحبت را نبستند, نباید به هیچ وجه با اعتماد به طرف مقابل، جلو برویم باید دقت و هوشیاری لازم را داشته باشیم و با آن سابقه ای که آمریکا دارد باید فرض را بر این بگذاریم که ممکن است باز هم در جهت فزون خواهی های خود بخواهد حرکت کند.

*


این که این چینش {چینش دولت] تا چه اندازه می تواند موفق باشد، چون این ترکیب از قبل در قالب یک حزب و مجموعه متجانس با هم کار نکرده است طبیعتأ نباید اتنظار داشته باشیم که از آن انسجام کاملی که ایده آل هست برخوردار باشد. با وجود این افرادی که دارند کار می کنند چون همه با یک نگرش مثبت و امیدوار به آینده در حال فعالیت هستند و اشتراکات فکری نسبتا بالایی دارند لذا امیدوار به موفقیتشان هستیم. با این همه عدم تجانس و نبودن انسجام اولیه شکنندگی را محتمل می‌کند.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *