دوشنبه ۱۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 6 May 2024
 
۰

اقدام نفتی عربستان علیه ایران

جمعه ۱۸ بهمن ۱۳۹۲ ساعت ۱۰:۱۶
کد مطلب: 342366
درحالی که عربستان قیمت نفت صادراتی خود در بازار آسیا برای تحویل در ماه مارس را ۷۰ سنت کاهش داده تحلیلگران این اقدام را تلاشی برای حفظ جایگاه ریاض در بازار نفت و جلوگیری از دستیابی ایران به موقعیت گذشته خود در این بازار ارزیابی می کنند.
به گزارش جهان، تسنیم به نقل از رویترز نوشت: تصمیم عربستان به کاهش قیمت نفت ماه مارس خود برای مشتریان آسیایی به میزان بیش از پیش بینی شده، ظاهرا اقدامی است که حکایت از تلاش ریاض برای حفظ سهم خود از بازار دارد.

شرکت سعودی آرامکو، بزرگترین صادرکننده نفت جهان، قیمت رسمی شاخص نفت سبک عربی خود را ۷۰ سنت کاهش داد و فاصله آن با قیمت نفت عمان/ دوبی را از ۲.۴۵ دلار در ماه فوریه به ۱.۷۵ دلار رساند که پایین ترین فاصله قیمت بین این دو شاخص نفتی از جولای سال گذشته تاکنون است.

در حالی که کارشناسان کاهش قیمت ۳۰ تا ۶۰ سنتی را پیش بینی کرده بودند، این کاهش قیمت قابل توجه بدون شک با استقبال مشتریان آسیایی مواجه خواهد شد که مشتری حدود دو سوم نفت تولیدی آرامکو هستند.

اما سوال اینجاست که آیا سعودی ها به اندازه کافی قیمت را پایین آورده اند، یا در چند ماه آینده باید باز هم به مشتریان نفتی تخفیف بدهند.

ریسک واقعی اینجاست که وضعیت تقاضا در آسیا با توجه به کاهش رشد اقتصادی در منطقه، نگرانی ها در مورد خروج سرمایه ها از بازارهای نوظهور و امکان کاهش تقاضا در برخی از مشتریان مهم منطقه به دلیل کاهش ارزش پول و افزایش قیمت سوخت، نگران کننده است. هند یکی از این کشورهاست که در آن قیمت خرده فروشی سوخت همزمان با کاهش ارزش روپیه در حال افزایش است.

قیمت نفت برنت به روپیه نسبت به سطح بی سابقه ۸ هزار و۲۲روپیه ای (۱۲۸ دلار و ۱۶ سنت) ماه آگوست کاهش یافته است. قیمت نفت برنت در روز ۵ فوریه به ۶ هزار و ۶۴۳ روپیه رسید.

اما این قیمت همچنان بالاتر از قیمت ۶هزار و ۳۰۴روپیه ای نفت برنت در جولای ۲۰۰۸ است، یعنی زمانی که قیمت نفت برنت به بالاترین رقم به دلار رسیده بود.

این در حالی است که هند امیدوار است تا امسال در نتیجه کاهش تنش ها بین تهران و غرب بر سر برنامه هسته ای، واردات نفت خود از ایران را افزایش دهد. هرچند سرنوشت توافق ایران و غرب هنوز مشخص نیست، اما هرگونه کاهش بیشتر تحریم ها علیه ایران هند را تشویق خواهد کرد تا خرید خود از این کشور را افزایش داد.

هند سال گذشته واردات نفت خود از ایران را ۳۸ درصد کاهش داد. بنابراین پتانسیل افزایش حجم واردات از ایران در طول امسال را داراست. دیگر مشتریان آسیایی نظیر چین، ژاپن و کره جنوبی نیز وضعیت مشابهی دارند.

احتمال افزایش خرید نفت از ایران و همچنین عراق، احتمالا انگیزه اصلی تصمیم عربستان برای کاهش غیرمنتظره قیمت نفت بوده است.
نام شما

آدرس ايميل شما
برای ارتقای فرهنگ نقد و انتقاد و کمک به پیشرفت فرهنگ و اخلاق جامعه، تلاش کنیم به جای توهین و تمسخر دیگران، نظرات و استدلال هایمان را در رد یا قبول مطالب عنوان کنیم.
نظر شما *