کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

بزرگراه طبقاتی صدر افتتاح شد +ویژگی‌ها

9 آذر 1392 ساعت 12:12

بزرگراه طبقاتی صدر به طول ۱۱ کیلومتر امروز با حضور علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی ، محمد باقر قالیباف شهردار تهران ، سردار سلامی جانشین فرمانده کل سپاه افتتاح و آماده بهره‌برداری شد.


به گزارش جهان، پل شهید صدر ۱۱ کیلومتری از شهریور سال ۹۰ کلید خورد و با مدیریت ۲۶ ماهه شهرداری تهران و تلاش مهندسان قرارگاه سازندگی خاتم النبیاء(ص) سپاه پاسداران به بار نشسته است. برای ساخت این پل 630 میلیارد تومان هزینه شده است.

این پل اولین پل تک پایه در ایران است و تنها چهار کشور دنیا تکنولوژی ساخت چنین پلی را دارند.

استفاده از مصالح ساختمانی تماما داخلی، مقاومت در برابر زلزله و طراحی دیوارهای جاذب صوت در کشور برای اولین بار از ویژگی های پروژه پل صدر است.

علت ساخت:

دلیل احداث این بزرگراه، توسعه جمعیتی در شرق و شمال شرق تهران اعلام شد. شرق پایتخت با توسعه محدوده محله‌هایی چون تهرانپارس، نارمک و همچنین تولد بافت‌های مسکونی خاک‌سفید، حکیمیه و شمیران‌نو روبه‌رو بود. این محله‌ها که همگی یک شبکه حمل‌ونقل محله‌ای داشتند تنها با دو محور شریانی به نام‌های ۴۵متری رسالت در مرکز و خیابان تهران‌نو در جنوب به دیگر نقاط شهرمتصل می‌شدند.


این خطوط ترافیکی نیز به‌علت توسعه کاربری‌های نامناسب مجاور و تعدد تقاطع‌ها، فاقد کشش لازم در ساعات اوج رفت‌وآمد اهالی شرق تهران بودند، به‌صورتی که در ساعات اولیه روز حرکت شرق به غرب و در ساعات خاتمه فعالیت‌های روزانه حرکت غرب به شرق با تراکم فزاینده‌ای در معابر روبه‌رو بود. علاوه بر عبور و مرور ساکنین شرق، دسترسی سایر اهالی تهران به نواحی شمال‌شرقی تهران و همچنین تردد کامیون‌ها به بافت صنعتی واقع در این محدوده نقش دسترسی به جاده دماوند را حیاتی می‌ساخت و حتی در ایام تعطیل نیز به‌علت هجوم مردم به ییلاقات دماوند و آبعلی امیدی به کاهش بار ترافیکی در محدوده یادشده نمی‌رفت.

مختصات جغرافیایی:

پل طبقاتی صدر از سمت شرق در محدوده تقاطع بزرگراه صدر- بزرگراه امام علی (ع) آغاز می­‌شود. با ساخت رمپ شرقی دسترسی با بزرگراه بابایی و لوپ شرق به شمال و رمپ­‌های شرق به جنوب و جنوب به غرب دسترسی با بزرگراه امام علی (ع) تامین شده است.

این پل از روی میدان نوبنیاد و بزرگراه صیاد شیرازی عبور کرده در محل تقاطع با بلوار شهید کاوه و بلوار قیطریه رمپ و لوپ­‌ها دسترسی­‌های لازم را تأمین می­‌کند. در ادامه پس از عبور از روی تقاطع صدر- شریعتی در محدوده بلوار مدرس وارد تونل­‌ نیایش می­‌شوند.


بزرگراه طبقاتی صدر، ضمن تکمیل کارکردهای ترافیکی بزرگراه نیایش به تسهیل جریان ترافیک در ۷ بزرگراه شهید مدرس ، شهید همت، حکیم، رسالت، شهید زین الدین، یادگار امام (ره) وشهید چمران کمک می‌کند.

مختصات فنی و مهندسی

یکی از عوامل مهم در انتخاب سیستم سازه پل طبقاتی صدر، باز نگه‌داشتن بزرگراه صدر برای عبور ترافیک معمول در حین ساخت پل بوده است. بر این اساس سیستم زیرسازه این پل به صورت تک­‌پایه بتنی انتخاب شد تا با جانمایی پایه‌­ها در رفیوژ میانی بزرگراه صدر از سطح سرویس‌­دهی موجود آن کاسته نشود.

پل طبقاتی صدر دارای ۲۳۴ پایه است که استفاده از تک­‌پایه در تمامی طول پل ممکن نبوده و بعضی از آنها به صورت پایه تیر دروازه‌ه­ای طراحی و اجرا شده­‌اند. پایه­‌های تیر دروازه­ای با انتقال مقادیر بار سرستون به دو پایه کناری خود به لحاظ جانمایی محل پایه امکان بیشتری را در اختیار طراح هندسی قرار می­‌دهد. این امکان بخصوص در محل رمپ­‌های اتصالی پل با تونل­‌ها اهمیت بیشتری یافته است. تا پیش از این تنها پل سید خندان تک پایه بوده است.


روش اجرای عرشه این پل نیز بدین شکل است که پس از نصب قطعه صفر بر روی پایه، قطعات بعدی عرشه در دو سمت قطعه صفر به صورت متعادل نصب و از طریق کابل­‌های تنیدگی طراحی شده برای مرحله اجرای عرشه محکم شده‌اند. قطعات عرشه به همین ترتیب از دو سمت پایه به سمت میانه دهانه جلو می­‌آیند تا در نهایت با اجرای قطعه کلید به صورت در جاریز عرشه یکپارچه می­‌شود. در نهایت کابل­‌های اصلی اجرا شده و عملیات تکمیلی پیگیری می­‌شود.

تولید قطعات بتنی پیش‌ساخته در پروژه بزرگراه طبقاتی صدر از ابتدای آذرماه سال ۱۳۹۱ آغاز شد. کل قطعات مورد نیاز برای احداث پل اصلی، عرشه پل‌های رمپی و سرستون های این پروژه در مجموع شامل ۵۷۷۰ قطعه بتنی است که با فعالیت شبانه روزی ۱۳۰۰ نفر در دو شیفت کاری در کمتر ۷ ماه تولید شد تا روند عملیات نصب قطعات بدون هیچ معطلی پیش برود.

حجم میلگردهایی که در بزرگراه طبقاتی صدر استفاده شده است رقمی معادل ۶۰هزار تن، یعنی تقریبا یک‌سوم وزن برج میلاد است. برای ساخت بزرگراه طبقاتی صدر از سه‌هزار و ۴۰۰ سگمنت (قطعه پیش‌ساخته) سه‌متری در پل اصلی و برای رمپ‌ها و لوپ‌ها نیز از سه‌هزار و ۳۰۰ سگمنت دومتری استفاده شده است. عرض سگمنت‌ها نیز ۲۲متر و ۷۰ سانت است و دارای دو باند در هر بخش و یک باند عبور اضطراری است.

چرا بزرگراه طبقاتی است

دو طبقه شدن بزرگراه شهید صدر که از تقاطع این بزرگراه با بزرگراه شهید مدرس آغاز و در انتها با تقاطع بزرگراه شهید صیادشیرازی هماهنگ می شود، از اوایل سال ۹۰ آغاز شد.


هدف از طرح طبقاتی افزایش ظرفیت ترافیکی بزرگراه صدر از طریق انتقال بخشی از ترافیک آن به طبقه فوقانی است. دسترسی‌های پیش بینی شده فقط در ابتدا یعنی بزرگراه مدرس و در ادامه قیطریه و کامرانیه در انتها نوبنیاد پیش بینی شده است که بعد از این تقاطع با صیاد شیرازی هماهنگ می‌شود.

دیوار صوتی

بزرگراه صدر به یک دیوار جاذب صوتی مجهز است. این دیوار جاذب‌ صوتی که با ارتفاع مناسب و باتوجه به فاصله و ارتفاع ساختمان‌ها از لبه بزرگراه نصب ‌شده، سروصدای ناشی‌از تردد خودروها روی پل‌طبقاتی صدر را جذب و از دید مستقیم به فضاهای ‌مسکونی مشرف ممانعت می‌کند.

حجم ترافیکی

طبق پیش بینی مسئولان عمرانی پروژه، از بزرگراه شهید صدر ۱۰ هزار خودرو در ساعت عبور می‌کند که با احداث پل ۴ هزار خودرو به روی پل منتقل می‌شود. با این حساب ۴۰ درصد از ترافیک بزرگراه کاهش می‌یابد.

خط سامانه اتوبوس‌های تندرو

در تراز صفر بزرگراه شهیدصدر راه اندازی خطوط BRT پیش بینی شده که قرار است پس از افتتاح پروژه راه اندازی شود.


کد مطلب: 328581

آدرس مطلب: https://www.jahannews.com/analysis/328581/بزرگراه-طبقاتی-صدر-افتتاح-ویژگی-ها

جهان نيوز
  https://www.jahannews.com